Čtvrtek 28. březen 2024 12:08
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Purple pivot points
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
CapXmaster srovnani

Trhy v pátek podléhají super-špatným pocitům a v datech oporu nenašly

03.06.2022 17:14  Autor: Patria  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Odpolední otevření amerických trhů znamenalo rovnou propad a ztráty se zvětšují. Zatímco Nasdaq odepisuje asi 2,5 procenta, v Evropě je pokles většinou do jednoho procenta. Mírně negativní je vývoj na dluhopisech, ropa se znovu vydává vzhůru a eurodolar klesá o čtvrt procenta.

Sada nových zpráv, které dostáváme, není úplně příznivá. Americká data ukázala, že trh práce i v květnu zůstal silný, ačkoli zde můžeme vysledovat určité zpomalení v tvorbě pracovních míst. To v zásadě znamená, že Fed pojede několik měsíců v nastavených kolejích, možná občas pohrozí přísnějším postupem, ale příznivější postup od něj čekat nemůžeme. Následně vyšel slabší index nákupních manažerů ISM z nevýrobního sektoru, který dojem z ekonomiky trochu zhoršil, ale detaily stále ukazují silnou poptávku i vysoké cenové tlaky.

Data tedy trhům nepomohla, reakce byla negativní. V případě dluhopisů však později došlo ke změně, když zřejmě začaly profitovat z poptávky po bezpečí při ústupu investorů z akcií.

Co ale na trhy působí koncem týdne nejvíc, nejsou data. Sentiment pravděpodobně nejvíc zhoršila poznámka Elona Muska o tom, že má z ekonomiky super-špatný pocit a bude muset v Tesle propouštět. O negativních vyhlídkách už mluvila řada lidí z velkých bank či fondů, kteří za sebou mají analytický aparát i dlouhá léta zkušeností s finančními trhy. V případě Muska se reakce investorů odvíjí nejen od jeho velké mediální síly, ale také od negativního signálu z velké firmy, která patří na Wall Street mezi nejsledovanější.

Žádnou podstatnou reakci pak nevyvolává posun očekávání o ECB, který v posledních dnech sledujeme. Bank of America už čeká od Evropské centrální banky aspoň dvojí zvýšení sazeb po 50 bodech a zvednutí depozitní sazby do konce roku ze záporu až na 1 procento.

Na české koruně jsme se v pátek nedočkali ničeho zajímavého. K dolaru lehce oslabila spolu s pohybem EURUSD, na páru s eurem je pak stabilní. Při absenci pozitivních faktorů a při omezení ze strany ČNB měna nemá, kam se vydat.

Přehled kurzů nejdůležitějších měn dnes v 17:09 SEČ:
Střední Evropakurzzměna (%)*denní maximumdenní minimum
CZK/EUR24.6663-0.060724.725324.6622
CZK/USD23.00850.200323.060022.9280
HUF/EUR392.2801-0.4901395.9224392.2801
PLN/EUR4.59360.30844.60134.5749
Asiekurzzměna (%)*denní maximumdenní minimum
CNY/EUR7.1395-0.26987.17737.1302
JPY/EUR140.15900.4080140.2962139.4750
JPY/USD130.73100.6653130.7340129.8270
USA, Evropakurzzměna (%)*denní maximumdenní minimum
GBP/EUR0.85660.23400.85680.8540
CHF/EUR1.03210.26231.03321.0280
NOK/EUR10.11600.313810.135210.0676
SEK/EUR10.46570.303310.473410.4122
USD/EUR1.0721-0.24521.07621.0704
Ostatníkurzzměna (%)*denní maximumdenní minimum
AUD/USD1.38480.60931.38541.3731
CAD/USD1.25820.05961.25881.2551
* vůči závěru evropského obchodování z předchozího dne

Pozn. Aktuální kurzy měn najdete v sekci Měny&Sazby - Online - Měny


 

 
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Trhy ve znamení umírněné zprávy komise Fedu
    Americká ropa WTI prudce spadla a má problém dostat se zpět na nohy. Klesla o víc než pět procent až na úroveň 40,87 dolaru za barel. Důvodem byla ve středu zveřejněná americká data, která ukázala nečekaný nárůst zásob. To v kombinaci se slabší poptávkou rafinérií poslalo ropu WTI na nejnižší úroveň za posledních více než šest let.
  • Trhy vítají příměří v obchodní válce. Optimismus prověří nová data
    Příměří v obchodní válce finanční trhy samozřejmě uvítaly a vstup do nového týdne je výrazně pozitivní pro akcie v Asii i Evropě. S odvrácením další eskalace se z většiny počítalo, ale potvrzení je určitě dobré stejně jako celková atmosféra jednání. Detailů však není moc a některá rizika zůstávají. Praktická implementace výsledků prezidentských schůzek se už párkrát zadrhla, z Kongresu se ozývají hlasy proti odstranění sankcí na Huawei atp.
  • Trhy v klidu na nízkých objemech. Libra konečně silnější, i když stále čeká na verdikt BoE
    Začátek týdne je bez dat, což zatím akciovým trhům pravděpodobně svědčí. Evropské indexy se drží od rána v zelených čí...
  • Trhy v letargii
    Americký index S&P 500 vstoupil do včerejšího dne s mírnými zisky, které však nakonec ztratil, a oproti středečnímu kurzu se vůbec nepohnul. Obchodníkům chyběl nový impuls, který by akcie posunul jedním nebo druhým směrem. I v rámci jednotlivých sektorů byly pohyby minimální, když se zisky či ztráty pohybovaly do půl procenta. Převahu měly včera defenzivní odvětví jako farmacie, utility nebo reality. Naopak ztrácely zejména cyklické sektory – průmyslové podniky nebo finanční domy.
  • Trhy v napätí
    Fed nesklamal svojim úskokomPiatková konferencia v Jackson...
  • Trhy v nervozitě před FEDem zisky neudržely
    Index S&P 500 se většinu včerejšího dne držel v zisku, v poslední hodině ale tento boj neudržel a zakončil obchodní seanci 1,1 % v červených hodnotách. Technologický Nasdaq, který včera oficiálně vstoupil do korekce, se včera také dlouho držel v kladném teritoriu, ale nakonec stejně jako S&P propadl, konkrétně o 1,3 %. Je cítit, že investoři zůstávají opatrní s ohledem na zasedání FEDu, které proběhne příští týden a mělo by naznačit, jak moc bude přísné utahování měnové politiky v letošním roce.
  • Trhy v NY po dátach
    Dva pre dnešný deň kľúčové US fundamenty skončili nad očakávania (Chicago PMI aj US spotrebiteľ...
  • Trhy v očekávání dalšího vývoje americko-čínských jednání
    Asijské indexy dnes ráno rostou, i když růsty v Číně jsou zatím poměrně mírné a nijak zvlášť konzistentní. V posledních dnech trhy reagují hlavně na zprávy týkající se jednání mezi USA a Čínou, která pro další vývoj pravděpodobně zůstanou klíčová. Trhy zajímá hlavně datum 15. prosince, kdy mají vstoupit v platnost nová cla ze strany USA na dovoz zboží v objemu 156 mld. dolarů, na což by měla Čína reagovat zvýšením svých vlastních již existujících cel.
  • Trhy v panike pred rozhodnutím Fedu 💥
    Zvýšenie sadzby o 25 základných bodov na stretnutí FOMC v stredu o 20:00 vyzerá ako hotová vec. Zvýšenie sadzieb o 50 bps sa zdá nepravdepodobné, keďže inflácia sa nedávno spomalila. Existujú však náznaky, že inflačné tlaky sa môžu ku koncu roka znovu objaviť. Ak by sa tieto signály naďalej zvyšovali, Fed môže zdôrazniť, že zníženie sadzieb v tomto roku vyzerá nepravdepodobne.
  • Trhy v pátek hledají směr i nosné téma. Čína mírně zlevnila úvěry a jedná s USA
    Páteční obchodování na hlavních trzích zatím neukazuje jasný směr či myšlenku, která by obchodování dominovala. Je zde několik témat, která se sledují, ovšem pohyb akcií, dluhopisů i měn zůstává pouze nevýrazný a smíšený.
  • Trhy v range? | Trendový výhled
    Každý týden realizujeme přehled aktuálního směřování trhu u vybraných instrumentů. Součástí analýzy je TimeFrame Trading tabulka, díky které je možné pracovat s analýzou trendu, money managementem, volatilitou a mnoho dalšího.
  • Trhy v regionu čekají na páteční údaje o HDP
    Koruna včera pokračovala v trendu započatým v pondělí a kurz vůči euru se pohyboval v intervalu 27,02 – 27,03 CZK/EUR...
  • Trhy vstřebaly americké makro bez problémů, akcie mezitím dál hledají novou rovnováhu
    Přestože se v minulých dnech i během dneška situace na trzích uklidňuje a akciové indexy si své pozice drží, z pohledu na zobchodované objemy a velikost implikované volatility je na první pohled zřejmé, že se situace na trzích zatím ke klidu z minulého měsíce rozhodně neblíží. Na evropských burzách jsou objemy již několik dnů zhruba pětinu až třetinu nad běžnými úrovněmi a i vysoká hodnota VIX indexu signalizuje, že se obchodníci dalších výprodejů obávají a za pojištění proti nim si jsou ochotni připlatit. Německý DAX se dnes sice téměř nehnul z místa, i nadále se však drží na půl cesty mezi srpnovým low a high, takže prostor na obě strany zůstává otevřený.
  • Trhy vstřebaly data i Fed, Evropa roste, Amerika stojí
    Včerejšek přinesl indikace, které trhu postupně potvrzují, že má asi pravdu v sázkách na budoucí politiku Fedu. Sází totiž na rychlejší odbourávání QE a růst sazeb a ve prospěch takového vývoje hovoří i slušná makrodata či zprávy od centrálních bankéřů. Zápis z jednání Fedu ukázal, že část bankéřů vyzývala k připravenosti k urychlení normalizace politiky, pokud inflace bude dál růst. Následně vyšla inflační čísla, která nárůst potvrdila.
  • Trhy vstřebaly jestřába Powella, akcie i výnosy obracejí nahoru
    Nedávno jsme na tomto místě spekulovali o možnosti, že nominace Jeroma Powella (případně Lael Brainardové, která byla tehdy také ve hře) sejme z potvrzeného šéfa Fedu tlak držet v politickém zájmu maximálně holubičí postoj. Klíčový světový centrální bankéř nemohl nevidět, že inflace roste nad očekávané hodnoty a dál zrychluje navzdory předpokladu o přechodnosti.
  • Trhy vstřebaly nová americká cla bez větších problémů, drží se i AUD a NZD
    Úterní seance se na trzích nese v možná až překvapivě klidném duchu, a to zejména s ohledem na zprávy z USA, kde americký prezident oznámil nová cla na Čínu. Ta budou prozatím dosahovat 10 %, přičemž už koncem roku by mohla vyrůst až na 25 %. Zpráva zdá se ale finanční trhy výrazněji nezaskočila, jelikož byla po měsících výhrůžek do značné míry započtena v ceně a trhy nyní vyčkávají hlavně na to, jak zareaguje Čína. Ta dnes naznačila, že se chystá na americká cla odpovědět vlastními cly na dovoz z USA, i když celkový objem zboží, na které by se clo mělo vztahovat zatím čínští zástupci neuvedli. Dlouhodobě se přitom uvažuje o americkém dovozu za 60 mld. dolarů.
  • Trhy vstřebaly zápis ze zasedání Fedu bez větší reakce, brexit odložen do konce října
    Z březnového zasedání Fedu bylo zjevné, že i když americká centrální banka indukuje sazby beze změny, o jejich dalším směřování bude rozhodovat hlavně přísun čerstvých makroekonomických dat. Podobný dojem vyvolaly také včera zveřejněné minutes. Většina členů FOMC ale dál souhlasí s tím, že je zapotřebí větší trpělivosti a že prozatím nejlepším řešením zůstává ponechat sazby beze změny. Co se rizik ohledně výhledu týká, členové FOMC mluvili hlavně o brexitu a další eskalaci napětí v obchodních vztazích mezi USA a Čínou. Někteří z členů pak vyjádřili obavy z dopadů narovnávající se výnosové křivky. Fed je ale jinak podle všeho se současnou situací a nastavením měnové politiky spokojený a domnívá se, že by se sazby na současných úrovních mohly nacházet na přirozené a dlouhodobě neutrální úrovni.
  • Trhy vstřebávají další Trumpovy změny i klidnou inflaci. Dolar slábne
    Americká inflace za únor se přesně trefila do odhadů. To znamená, že celková inflace mírně zrychlila na 2,2 procenta, zatímco jádrová zůstala beze změny. Tato čísla ukazují, že ceny nabírají na rychlosti pouze zvolna, takže rozhodně nepodpořila strach z jejich velkého zrychlení a prudší reakce Fedu. Na trhu však evidentně zůstávaly sázky mířící tímto směrem a jejich rušení oslabilo dolar a poslalo mírně dolů výnosy.
  • Trhy vstřebávají růst z minulého týdne a čekají na další centrální banky
    Akciové indexy dnes vstřebávají hodně divoký růst z konce minulého týdne a ve většině případů se jen na nízkých objeme...
  • Trhy vstupují do druhého čtvrtletí solidními zisky
    Americký akciový trh uzavřel páteční obchodování se ziskem. Indexy Dow Jones a technologický Nasdaq shodně posílily o 0,8 % a S&P 500 vzrostl o 0,7 %. V rámci širšího indexu S&P 500 se nejlépe dařilo sektoru zdravotnictví, který si připsal 1,2 %.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
Finexo
FxNet
IFC Markets
reklama
Purple pivot points