Úterý 19. březen 2024 06:35
reklama
CapXmaster
reklama
CapXmaster
reklama
CapXmaster
reklama
Fintokei SwiftTrader

Kdy se Bitcoin dostane na 500 tisíc dolarů? Odhalení toho, co říká PlanB a metriky

26.05.2022 09:43  Autor: BidAskBit  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

V tento den loňského roku byla hodnota Bitcoinu 38 400 dolarů. V době psaní článku se však královská mince obchodovala za 29 869,80 USD po vzestupu o 2,09 % za uplynulý den a nárůstu o 0,24 % za poslední týden. Pokoušet se vytušit další pohyby Bitcoinu může být jako pokoušet se zírat skrz zeď, ale jeden analytik se domnívá, že býci mají důvod těšit se na budoucnost.

B je pro býka, ne pro medvěda 

Pseudonymní tvůrce modelu „stock-to-flow“ Bitcoinu, planB, strávil posledních několik dní tweetováním svých teorií o tom, kam by se cena BTC mohla ubírat dál. Analytik si všiml, že na současnou trajektorii aktiva zřejmě zapadá starší model S2F, a nikoli aktualizace, která naznačovala, že Bitcoin brzy dosáhne 100 000 dolarů. 

PlanB tvrdil, že odhad v hodnotě 100 tisíc dolarů je „příliš vysoký“, ale utěšovala býky tím, že tento model ukazoval na to, že Bitcoin po půlení za dva roky dosáhne ceny 500 tisíc dolarů.

Jak by ale do té doby měli investoři chápat, co se děje? Data společnosti Arcane Research zaznamenala, že cena BTC už osm po sobě jdoucích týdnů sklouzává dolů – což představuje nový milník v jeho bouřlivé historii. Po měsících závratných shromáždění i šokujících propadů však zpráva společnosti Arcane Research zdůraznila, že se královská mince konečně ustálila ve stabilitě. Ve zprávě bylo uvedeno,

„Během uplynulých sedmi dnů se Bitcoin pohyboval v rozmezí od 29 000 do 30 500 dolarů, což vedlo k poklesu sedmidenní volatility na běžnější hodnoty za celý rok poté, co minulý týden téměř dosáhla ročních maxim.“

Připočteme-li k tomu pohled na Relative Volatility Index [RVI], který odhalil hodnotu nad 50, což znamená, že budoucí volatilita by mohla dostat cenu mince nahoru. S pokračující válkou a Terra FUD však neočekávejte, že modely budou fungovat tak, jak by měly.

Strach je v mysli – a portfolio 

Rally se snadněji řekne, než udělá. Trh je hluboko v děsivém oparu a dokonce i Bitcoin Fear and Greed Index se dotýká nových jednociferných minim. 

Podle informací Arcane Research by Bitcoin mohl klesnout až na 25 tisíc dolarů, pokud spadne pod úroveň podpory ve výši 29 tisíc dolarů. Na druhou stranu, pokud se mince vyšplhá nahoru, bude muset roztříštit odpor 30 500 dolarů a následně odpor 35 000 dolarů.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Kdy dojdou ČNB finance?
    Česká národní banka v prosinci pokračovala v intervencích proti posilující koruně, když na devizovém trhu utratila zhruba 88 miliard korun. Šlo o výrazně větší objem než v listopadu, kdy centrální banka za intervence utratila asi 14 miliard korun. Celkem už centrální banka nakoupila od zahájeni intervencí eura za 900 miliard korun.
  • Kdy dopadne Tesla na dno?
    Akcie společnosti Tesla i nadále prudce klesají. Od 7. května klesly o více než 20 procent, od jejich vrcholu na 389 USD tak tento propad již přesahuje hranici 50 procent, vzhledem k tomu, že se aktuálně obchodují za zhruba 192 dolarů za akcii. Došlo tak na slova hned několika analytiků, kteří už nějakou dobu hlásili, že TSLA je a byla velmi nadhodnocená. Narůstající dluh a minimální zisky si tak žádají svoji daň.
  • Kdy konečně nastane ta recese?
    Slovo recese je odvozeno z latinského slova recessio, což znamená ústup. Definice dále uvádí, že v ekonomii je tímto pojmem označován pokles reálného hrubého domácího produktu (HDP) po dobu minimálně dvou po sobě následujících kvartálů. Tento makroekonomicky jev prý může zahrnovat souběžný pokles zaměstnanosti, investic a firemních zisků. Ohledně vazby recese a pohybů cenové hladiny se mnoho nedozvíme, když poučka z Wikipedie říká, že recese může být provázena jak klesajícími, tak rychle stoupajícími cenami – jak deflací, tak inflací. Je Česko v recesi, podaří se zkrotit inflaci a kam se vydají ukazatelé nezaměstnanosti a HDP?
  • Kdy konečně začne americký dolar růst?
    Měnový trh se před novým rokem prakticky zastavil, jednak v podmínkách započaté vánoční rally, jednak zůstává pod tlakem dvou důležitých faktorů – nové vlny pandemie koronaviru v důsledku kmene omikron a blížící se změny měnové politiky tří největších světových centrálních bank: Fedu, ECB a Bank of England. Posledně jmenovaná již ostatně v tomto směru jeden krok učinila, když na posledním prosincovém zasedání zvýšila úrokové sazby.
  • Kdy nakoupit akcie podle technické analýzy?
    Nikdo nikdy stoprocentně neví, kam se cena pohne. Technická analýza slouží k lepšímu odhadu budoucího směru. Jak správně určit budoucí vývoj a nastoupit do obchodu, aniž bychom se příliš spoléhali na pocity?
  • Kdy nás dolar překvapí?
    Nejzajímavější článek, který jsem zaznamenal po páteční katastrofální americké zprávě o nezaměstnanosti, byl od Lisy Abramowiczové z Bloombergu, která napsala, že pokud jde o směřování americké ekonomiky, „Fed neví o nic víc než vy“ (bloomberg). Poukazovat na předchozí nepřesné ekonomické předpovědi Fedu je až příliš snadné, ale tentokrát má Fed skutečně máslo na hlavě vzhledem k nedávnému pokusu o dvě až tři zvýšení úrokových sazeb ještě během letošního roku, ačkoli trh skutečně váhal, zda dojde alespoň k jednomu. Díky těmto jasným náznakům se trh v posledních týdnech rozhodl posunout dolar přece jen výš s nadějí, že pozitivní údaje v další zprávě přesvědčí Fed, aby na červnovém nebo červencovém jednání FOMC učinil další krok.
  • Kdy odzvoní tržním strašákům?
    Trh už dlouho trápí dva strašáci: brexit a obchodní dohoda mezi Spojenými státy a Čínou. Nyní by se jich však konečně mohl zbavit. Otázkou potom zůstává, zda trh už tuto možnost nacenil a zda zbývá ještě nějaká rezerva, která by mohla vyvolat silnější příklon k riziku.
  • Kdy přijde ekonomická krize? Společnosti hlásí rekordní tržby.
    I když se stále mluví o nastupující krizi, mnoho společností hlásí rekordní tržby. Společnost Amazon, Alza či Mironet jsou určitě v plusu. Vánoční tržby vyšly nad očekávání dobře.
  • Kdy přijde recese na akciových trzích
    Mnoho lidí, investorů, finančních poradců i analytiků přemýšlí, zda se již blíží recese, a pokud ano, kdy asi přijde. Akciové trhy rostou již rekordně dlouhou dobu. Současný vzestup trvá v USA již 9 let a v ČR 5 let. Je jen otázkou času, kdy to celé spadne dolů.
  • Kdy se akciové trhy dotknou svého dna?
    „Lokalizace dna u medvědího trhu je obtížná disciplína. Lze však předpokládat, že dno je stále před námi,“ říká analytik BHS Timur Barotov.
  • Kdy se Trump pustí do Íránu? Závěr týdne je o bezpečnostních hrozbách i nových datech, nálada je zatím špatná
    USA skrze svého ministra zahraniční přímo obvinily Írán z útoků na tankery v Ománském zálivu, a to na základě zpravodajských informací. Další země zůstávají opatrné ve vynášení soudů a chtějí incidenty nejprve vyšetřovat. O čem lze ale těžko pochybovat, je vyhrocení napětí v oblasti. Podle nás je otázkou času, než se do hry vloží Donald Trump. Americký prezident přitom už dříve volil vůči Íránu velmi tvrdá slova a také nyní bychom čekali razantní hrozbu použitím vojenské síly. Aktuální vývoj cen ropy, které lehce korigují včerejší nárůst, tak nemusí dlouho vydržet. Vyhrocení bezpečnostní situace by navíc neprospělo celkové náladě na trzích, takže pro akcie, snad s výjimkou producentů energií, jde o negativní riziko.
  • Kdy skončí oslabování koruny Českou národní bankou?
    Kurzový závazek České národní banky (ČNB) je s námi už více než tři roky. Česká měna nesměla a stále nesmí posílit pod 27 korun za euro. Když se banka pro jeho zavedení rozhodla, česká ekonomika byla v úplně jiné situaci, než je dnes. HDP klesalo a hrozil také pokles spotřebitelských cen do deflace. Přestože oslabení koruny se setkalo s odporem veřejnosti a dodnes je krajně nepopulární, tak ve své době mohlo dávat smysl.
  • Kdy skončí QE? Konsensus na Wall Street chybí, stejně jako ve Fedu
    Bilanční suma americké centrální banky se v předchozím týdnu přehoupla přes hranici 3 bilionů USD. Nafukování začalo ...
  • Kdy Trumpománii zastaví silný dolar?
    Povolební lavina v podobě raketového růstu amerických úroků a posilujícího dolaru se valí dál. Včera sice nastoupený trend trochu přiživila Janet Yellenová svým varování před brzkým zvýšením sazeb Fedu, ale jinak má vše na svědomí vítězství D. Trumpa, a to v kombinaci s totálním ovládnutím Kongresu ze strany Republikánů. To totiž nabouralo drtivou většinu úvah o tom, jak bude vypadat hospodářská politika USA v roce 2017 a dále. Málokdo počítal s tím, že by se po amerických volbách dostala k moci strana, která by tak snadno mohla táhnout za jeden provaz v otázce fiskální expanze. Dokonce, i kdyby v Bílém domě usedla Hillary Clintonová a Kapitol zcela ovládli Demokraté, tak perspektiva na fiskální stimul v následujících letech by nebyla tak růžová jako v republikánském ražení.
  • Kdy ukončí ČNB svůj kurzový závazek?
    Česká republika je díky České národní bance od roku 2013 zemí, která tak trochu má i nemá euro. Má jej proto, že je na něj česká měna od roku 2013 na úrovní 27 kč v podstatě zafixovaná a nemá jej proto, že samozřejmě není členem eurozóny a může se kdykoli vrátit zpět k free float režimu. K tomu kdy ČNB svůj závazek opustí se banka čas od času vyjadřuje a její poslední vyjádření zatím zní tak, že rozhodně ne letos a pravděpodobně někdy v polovině příštího roku. Bloomberg se na stejnou otázku zeptal několika ekonomů a podle jeho průzkumů trh ČNB zatím docela věří.
  • Kdy začne ECB s utahováním měnové politiky?
    Není tomu dávno, co médii proběhly zprávy o tom, že se uvnitř ECB začíná pomalu rozebírat téma ukončení programu kvant...
  • Kdy začne Fed debatovat o změně politiky? Před výsledkem jednání panuje napětí
    Akcie na hlavních trzích nemají jasný směr a klíčové indexy se většinou nacházejí nedaleko včerejších hodnot. Podobné je to s dluhopisy nebo eurodolarem, na němž také nevidíme tendenci se někam posouvat. Stabilní je zlato, zatímco měď nebo ropa se odpoledne zvedly.
  • Kdy začne slabá koruna pomáhat?
    Růst české ekonomiky v průběhu loňského závěrečného čtvrtletí zrychloval a dosavadní dílčí měsíční data naznačují, že tento trend...
  • Kdy zvýší ECB sazby❓
    Evropská centrální banka má zítra ve 13:45 rozhodnout o měnové politice. Trh neočekává, že by sazby tento týden mohly růst, ale volání po zvýšení sazeb je čím dál více, přičemž bankéři poukazují na červenec jako začátek růstu sazeb. Nicméně nadcházející zasedání bude bedlivě sledováno, protože se očekává, že banka poskytne vodítka a může připravit půdu pro zvýšení sazeb v následujícím měsíci.
  • Když Fed zvyšuje sazby, Dow stoupá
    Akcie ve středu vzrostly poté, co předseda Fedu Jerome Powell sdělil, že zvýšení sazeb o 75 bazických bodů není aktuální. Tato poznámka následovala po půlbodovém zvýšení na rozmezí 0,75 % až 1 %, což představuje největší nárůst od roku 2000.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
XTB trading konference 2024