Úterý 19. březen 2024 08:49
reklama
CapXmaster
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Instaforex ebook

Škoda Auto chce letos prodat 73.000 aut, mírně více než v loňském roce

21.01.2022 18:47  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto chce v letošním roce obhájit loňské výsledky na českém trhu. Plánuje prodat zhruba 73.000 aut, tedy asi o 2000 více než v loňském roce. Chce udržet tržní podíl 34 procent. Na tiskové konferenci to dnes řekl vedoucí českého zastoupení Škody Jiří Maláček. V programu ojetých vozů Škoda Plus neplánuje firma růst, chce dosáhnout loňských rekordních čísel, kdy prodala zhruba 56.000 aut.

Na celém českém trhu Maláček letos předpokládá prodej kolem 215.000 aut, tedy zhruba o čtyři procenta více než v loňském roce. Loňský trh s osobními vozy v ČR podle něj rostl o dvě procenta na téměř 207.000 aut, původně Maláček očekával loni nárůst až o osm procent.

Mez hlavní novinky letošního roku bude patřit uvedení dalšího elektromobilu Enyaq Coupe iV nebo dalšího výbavového stupně modelu Fabia - Monte Carlo. Očekává se také uvedení modernizované SUV Karoq.

Loňský tržní podíl Škody činil 34 procent, tedy o tři procenta méně než v roce 2020. Je ale na úrovní předcovidového roku 2019 a nad úrovní let 2016, 2017 a 2018. Výsledky ovlivnily především problémy s nedostatkem čipů ve výrobě. Automobilka musela během roku několikrát zcela zastavit nebo výrazně omezit výrobu.

Škoda Auto v loňském roce zaznamenala rekordní počet objednávek nových aut, a to 107.000. Nejvyšší počty objednávek měla firma v září, kdy jich obdržela 13.000, nejvíce v historii. "Určitě to souvisí s tím, že zákazníci předobjednávají," řekl Maláček s tím, že lidé znají současné dlouhé dodací lhůty.

Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto dodala v loňském roce celosvětově 878.200 vozů. Meziročně jde o pokles o 126.600 aut. Důvodem poklesu je pandemie koronaviru i krize s nedostatkem čipů do palubní elektroniky.

Automobilka očekává, že se situace v dodávkách polovodičů bude postupně uvolňovat v druhém pololetí letošního roku. V předloňském roce firma dodala přes milion vozů. Bylo to o 19,1 procenta méně než v roce 2019, kdy dodala 1,242.800 vozidel. Důvodem poklesu byla taktéž pandemie koronaviru.

Zdroj: ČTK

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Šialenstvo na dlhopisových trhoch: Grécko si požičiava lacnejšie ako USA
    Na dlhopisových trhoch došlo k bizarnej situácii. Grécko, ktoré ešte prednedávnom potrebovalo tretí balík pomoci, by si aktuálne na dva roky požičalo lacnejšie než USA. Výnosy z dvojročných gréckych dlhopisov sa pohybujú okolo úrovne 1,6%, pričom ešte začiatkom roka to bolo takmer 10%. To je menej ako americkom dlhu, ktorý je stále považovaný za jeden z najbezpečnejších na svete. USA si na dva roky aktuálne požičiava za takmer dve percentá.
  • Šírenie víru ohrozuje ekonomiku
    Akciové indexy v Európe a v USA zaznamenali počas minulého týždňa nárast, pričom niektoré dokonca atakovali nové historické maximá. Za pozitívnym vývojom na trhoch stálo niekoľko faktorov.
  • Šíření koronaviru prudce narůstá
    „Budoucí vývoj globálního hospodářství bude silně závislý na řešení pandemie koronaviru. Lidé ze zemí, kterým se nepodaří dostat šíření koronaviru pod kontrolu, budou vystaveni silně negativním ekonomickým dopadům. Rovněž lze očekávat, že budou odříznuti od okolního světa,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Šíření koronaviru sráží korunu na měsíční minimum vůči dolaru, akcie padají, trhy jsou opět nervózní
    Na trhy se v pátek odpoledne středoevropského času vrací nervozita kvůli šíření nákazy novým typem čínského koronaviru. Ve Spojených státech byl právě – zatím neoficiálně – oznámen třetí případ nakažení touto infekcí. Zpráva poslala hlavní ukazatel amerického akciového trhu, index Standard & Poor’s 500, na jeho denní minimum.
  • Šířící se nákaza koronavirem zlevní Čechům benzín i naftu. Ohnisko nákazy, město Wu-chan, větší než New York, už je v karanténě – a v chaosu
    Pohonné hmoty v Česku v uplynulém týdnu zvrátily předchozí zdražující tendenci a zlevnily. Už totiž plně absorbovaly více než osmiprocentní prosincové zdražení ropy na světových trzích. Benzín i nafta zlevnily shodně o šest haléřů na litr, na průměrnou cenu 32,32, resp. 32,03 koruny za litr.
  • Šizené potraviny pro Východ mají mít konec
    Je až s podivem, jak dlouho si necháváme od EU líbit dvojí metr a ničíme si dobrovolně zdraví nekvalitními potravinami. Za dvojí kvalitu mají být stanoveny vysoké pokuty.
  • Škoda Auto a IT skupina Etnetera založily společný podnik Green:Code
    Automobilka Škoda Auto a tuzemská IT skupina Etnetera založily společný podnik Green:Code. Ten bude vyvíjet software a aplikace nové generace pro všechny modely Škody včetně elektrických. Nový podnik bude sídlit v Praze a v příštích pěti letech přijme až 200 specialistů. Firmy to uvedly ve společné tiskové zprávě.
  • Škoda Auto díky odkladu emisní normy nebude muset propouštět, řekl Jahn
    Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto díky očekávanému odkladu zavedení emisní normy Euro 7 nezavře jednu výrobní halu a nepropustí 3000 lidí, jak dřív avizovala. Firma totiž nebude muset předčasně ukončit výrobu modelů Fabia, Scala a Kamiq. V rozhovoru pro deník E15 to řekl člen představenstva Škody Auto pro prodej a marketing Martin Jahn.
  • Škoda Auto dnes zveřejní hospodářské výsledky za loňský rok
    Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto dnes zveřejní hospodářské výsledky za loňský rok, pořádá výroční tiskovou konferenci. Mezi další témata bude patřit také aktuální vývoj a další plány firmy. Tiskovou konferenci bude Škoda Auto vysílat on-line, začne v 10:00.
  • Škoda Auto dodá státu velké množství vozů. Škoda, že už podnik není český.
    Společnost Škoda Auto dodá státu v následujících dvou letech více než 1370 automobilů za cenu 784 milionů korun. Automobilka Škoda Auto totiž zvítězila v tendru ministerstva financí konaném za účelem nákupu nových automobilů.
  • Škoda Auto chce v létě navýšit výrobu, plánuje šestou noční směnu
    Automobilka Škoda Auto chce v prázdninových měsících přidat ve výrobě takzvanou šestou noční směnu, tedy z pátku na sobotu. Rozšíření výroby má pokrýt čekající zakázky poté, co poslední dva roky automobilka směny kvůli nedostatku dílů spíše rušila. Odbory chtějí o podmínkách šestých směn vyjednávat, měly by být dobrovolné a ohodnocené průměrně částkou 6400 korun hrubého za směnu. Uvedl to týdeník Škodovácký odborář. Odbory víkendové směny v létě dříve odmítaly.
  • Škoda Auto chce vyrábět 2 miliony aut ročně. Zavádí pracovní soboty a zvažuje novou továrnu.
    Česká automobilka Škoda je součástí koncernu Volkswagen a plánuje pronikat na další zahraniční trhy, především do Indie. Automobilka Škoda Auto se připravuje na ukončení výroby dieselových motorů a nástup elektroaut. Bude investovat 2 miliardy eur, což je asi 50,7 miliardy korun do elektromobility a digitalizace. Jde o největší investiční program v historii Škody. Předseda představenstva Škody Bernhard Maier si věří.
  • Škoda Auto loni vyrobila celosvětově přes 888.000 aut, meziročně o 108.000 víc
    Škoda Auto loni celosvětově vyrobila přes 888.000 vozů, zhruba o 108.000 aut víc než v předchozím roce. Víc než 781.000 vyrobených aut připadá na české závody automobilky v Mladé Boleslavi a Kvasinách. Přes 52.000 vozů Škoda vyrobila v indických závodech. Automobilka o tom dnes informovala v tiskové zprávě.
  • Škoda Auto loni zvýšila provozní zisk o 43 procent na 1,08 miliardy eur
    Automobilka Škoda Auto v loňském roce navzdory poklesu prodeje aut zvýšila provozní zisk o 43,2 procenta na 1,08 miliardy eur (26,8 miliardy Kč). K růstu přispěly vyšší marže, příznivý vývoj směnných kurzů a nižší poplatky za nadlimitní emise oxidu uhličitého. Ve své výroční zprávě to dnes uvedl mateřský koncern Volkswagen.
  • Škoda Auto má zhruba 800 nadbytečných zaměstnanců, odbory je chtějí udržet
    Automobilka Škoda Auto má nyní ve svých výrobních závodech v České republice zhruba 800 nadbytečných zaměstnanců. Odbory se je snaží v co nejvyšší míře udržet. Firma má zastavené nábory, přijímány jsou pouze speciální profese jako náhrada za fluktuaci či profese pro nové trendy v oblasti e-mobility, konektivity a dalších nových směrů. Uvedl to dnes týdeník Škodovácký odborář.
  • Škoda Auto musí kvůli ruské invazi omezit výrobu, má kritický nedostatek dílů
    Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto musí od tohoto týdne kvůli ruské invazi na Ukrajinu omezit výrobu. Potýká se s kritickým nedostatkem dodávek dílů od několika lokálních dodavatelů z Ukrajiny, což má dopad na některé modely. Škoda musela omezit například výrobu elektrického SUV Enyaq iV. Škoda Auto to dnes uvedla v tiskovém prohlášení. Výroba vozů na Ukrajině je pozastavena.
  • Škoda Auto obnovila výrobu, ale omezeně
    Automobilka Škoda Auto obnovila výrobu ve všech závodech, vyrábět bude ve dvou směnách, ale nebude to jen tak. Chybí součástky a omezená je i poptávka.
  • Škoda Auto obnovila výrobu ve všech třech závodech
    Automobilka Škoda Auto obnovila dnes v 6:00 výrobu ve všech třech svých výrobních závodech v České republice. ČTK to řekl vedoucí komunikace podniku Tomáš Kotera. Škoda Auto zastavila kvůli koronaviru výrobu 18. března večer. Odstávku několikrát prodloužila. Nyní tedy výrobu rozjíždí téměř po šesti týdnech.
  • Škoda Auto podle Jahna zvažuje vstup do Thajska nebo Malajsie
    Automobilka Škoda Auto zvažuje po zahájení prodejů na vietnamském trhu vstup i do Thajska, Malajsie nebo Indonésie. Novými odbytišti chce nahradit výpadek prodejů v Číně a v Rusku. Novinářům to během otevření prvního vietnamského dealerství v Hanoji řekl člen představenstva Škody Martin Jahn.
  • Škoda Auto posílila pozici jedničky na Slovensku, nejprodávanější byly octavie
    Automobilka Škoda Auto si loni upevnila pozici jedničky na slovenském trhu s novými osobními automobily, nejprodávanějším modelem tam byly vozy Octavia. Vyplývá to z údajů, které ČTK poskytl místní svaz automobilového průmyslu.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei ProTrader