Čtvrtek 28. březen 2024 11:06
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
CapXmaster
reklama
CapXmaster srovnani

Prodej aut v Číně v listopadu sedmý měsíc klesl, tentokrát o 9,1 procenta

10.12.2021 18:37  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Prodej aut v Číně v listopadu meziročně klesl o 9,1 procenta na 2,52 milionu. Jde o sedmý měsíc poklesu za sebou a je za ním hlavně přetrvávající globální nedostatek čipů. Oznámil to dnes čínský svaz výrobců automobilů CAAM. Čína je největším automobilovým trhem světa.

Světlým bodem jsou nicméně údaje o prodeji aut s alternativním pohonem, označovaných jako NEV (New Energy Vehicles). Ten se zvýšil o 121 procent na 450.000 vozů. Prodeji pomáhá vládní podpora ekologičtějších vozidel, jejímž cílem je snížit znečištění. Kategorie NEV zahrnuje čistě elektrické vozy, hybridní automobily a vozidla s vodíkovým pohonem.

"Spotřebitelé přijímají auta s novým způsobem pohonu čím dál více," uvedl mluvčí CAAM Čchen Š'-chua. "Trh se změnil z politicky motivovaného na poptávkou řízený," dodal.

Americký výrobce elektromobilů Tesla prodal v listopadu 52.859 aut vyrobených v Číně, z toho 21.127 bylo určeno na vývoz. Uvedl to Čínský svaz osobních automobilů (CPCA).

Čínský výrobce elektromobilů Nio prodal za minulý měsíc rekordních 10.878 vozidel, automobilka Xpeng pak dodala 15.613 vozů. Německý koncern Volkswagen uvedl, že v listopadu prodal v Číně přes 14.000 elektromobilů řady ID.

Celkově prodej aut za listopad překonal očekávání svazu CAAM, uvedl Čchen. Poukázal přitom na vliv klesajících cen surovin a zmírnění výpadků elektřiny, které v předchozích měsících zastavily výrobu v mnoha továrnách.

Čchen ale zdůraznil, že nedostatek polovodičů bude problémem i v prosinci. Vzhledem k tomu, že se ekonomická situace zlepšuje, poptávka po autech se podle něj měnit nebude.

Zdroj: ČTK

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Proč zase zdražuje bitcoin? Kvůli centrálním bankám, jejich „tisku“ dolarů i eur, ale i kvůli strachu propásnout nafukování další bubliny
    Bitcoin dnes opět prolomil hranici 10 tisíc dolarů. Vystoupal až na hodnotu bezmála 10387 dolarů. To je jeho nejvyšší dolarová cena od 13. září loňského roku, vyplývá z dat Bloombergu. V letošním roce tak nejstarší a nejmohutněji kapitalizovaná kryptoměna zhodnotila o zhruba 45 procent a svět se opět táže, zda má před sebou strmý růst, jaký zažila například koncem roku 2017. Tehdy vystoupala na svoji historicky rekordní úroveň, takřka 20 tisíc dolarů. Dějinně rekordní dolarové ceny dosáhla 18. prosince 2017, kdy její cena v jednu chvíli činila i 19 511 dolarů.
  • Proč zatím jednání mezi USA a Kanadou o nové úmluvě NAFTA troskotají, ale proč k dohodě nakonec dojde
    Zářijové obchodování na světových burzách začalo v Asii poklesem. Důvodem jsou obavy z krachu vyjednávání nové obchodní úmluvy mezi Spojenými státy a Kanadou.
  • Proč zesílil propad kryptoměn?
    Kryptoměny jsou v sestupném trendu od listopadu 2021, ale poslední týdny byly obzvláště bolestivé pro digitální aktiva. Slabý sentiment přetrvává nejen mezi investory se zaměřením na kryptoměny, ale také na akciové indexy, které mají za sebou jeden z nejslabších šesti měsíců v historii akciového trhu.
  • Proč zlato marně čeká na „come-back“
    Letošek je pro komodity rokem střídání fází nerozhodnosti a útlumu. Poznamenán je geopolitickým a obchodním napětím. Turbulence na trzích vyplývají zejména z intervencí amerického prezidenta Donalda Trumpa a jeho snahy o restrikci mezinárodního obchodu.
  • Proč zůstanou peníze drahé? Tři „déčka“, která budou formovat trhy v této dekádě
    Zatímco ČNB již úrokové sazby začala snižovat, hlavní centrální banky v čele s Fedem a ECB zatím vyčkávají na správný moment. Tento cyklus uvolňování měnové politiky bude ale jiný než v minulosti. Za prvé, cesta sazeb dolů bude pozvolnější než směrem nahoru, což je dáno obavou centrálních bank z proinflačních rizik po bezprecedentním inflačním požáru.
  • Proč zůstat euroskeptikem
    Posoudit, poslední vývoj v Evropě, je poněkud složité. Něco bylo pozitivní, něco...
  • Proč zvyšování sazeb nejvíc trápí Evropu
    ZVYŠOVÁNÍ: Evropská centrální banka (ECB) minulý týden naznačila, že se zvyšováním úrokových sazeb pravděpodobně skončila. Se základní sazbou na úrovni 4,5 % a po deseti navýšeních je Německo v recesi a regionální indexy PMI jsou kontrakční. Mezitím Bank of England (BoE) zvažuje poslední zvýšení sazeb, přičemž Spojené království čelí jedné z nejvyšších inflací na světě. Situace je zcela odlišná od stavu ve Spojených státech, kde jsou sazby vyšší již delší dobu a ekonomika je stále silná. Pevné sazby s dlouhodobější splatností otupují transmisi měnové politiky v USA. Naopak ve Spojeném království a v Evropě ji urychluje vyšší úroveň zadlužení, závislost na bankovních úvěrech a dluh s pohyblivou sazbou. Takové prostředí zpomalení urychluje.
  • Prodat či neprodat nemovitost?
    Mnoho lidí se nyní ocitlo v situaci, která se ještě před více než rokem mohla zdát na míle vzdálená. Díky rostoucí inflaci se dostaly úrokové sazby u hypoték k 5-6 % a kompletně tak zamrzl realitní trh. Majitelé, kteří chtěli nemovitost prodat, se ocitli před rozhodnutím, zda svou nemovitost prodat pod cenou, kterou by ještě před rokem kupec akceptoval, nebo čekat, zda se ceny vrátí na původní hodnoty. Je to ovšem v současné situaci a v dohledné době vůbec reálné? Spoustu prodejců tomu stále věří.
  • Prodej akcií v Kofole pokračuje, Moneta zahájí výsledkovou sezónu
    Uplynulý týden nepřinesl žádný výrazný pohyb na evropských akciových indexech. V tuzemsku bylo zveřejněn index cen průmyslových výrobců, který nepřinesl překvapení. Trhy se připravují na zveřejnění úrokových sazeb ECB a Fedu. Příští týden zahajuje na BCPP výsledkovou sezónu Moneta. Co od výsledků očekávat a mnoho dalších informací se dozvíte již nyní v našem videu.
  • Prodej aut v Číně se v březnu zvýšil o 75 procent, roste už 12 měsíců
    Prodej nových automobilů v Číně se v březnu meziročně zvýšil o 75 procent na 2,53 milionu, nárůst vykazuje už 12 měsíců za sebou. Oznámil to dnes čínský svaz výrobců automobilů (CAAM). Varoval však před negativními dopady globálního nedostatku čipů na čínský automobilový průmysl.
  • Prodej aut v Číně v srpnu dál sílil, zvýšil se téměř o 12 procent
    Prodej aut v Číně v srpnu meziročně vzrostl o 11,6 procenta na 2,19 milionu a zvýšil se už pátým měsícem po sobě. Oznámil to dnes čínský svaz výrobců aut CAAM. Největší automobilový trh světa se dál zotavuje z propadu, který způsobila opatření zavedená proti šíření nového koronaviru.
  • Prodej aut v EU opět klesl, přetrvávají výpadky v dodavatelském řetězci
    Prodej nových osobních automobilů v Evropské unii se v únoru meziročně snížil o 6,7 procenta na 719.465 vozů, výrobci nadále čelili výpadkům v dodavatelských řetězcích. Jde o nejslabší únorový prodej od začátku sledování údajů, oznámilo v dnešní tiskové zprávě Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA). Tempo poklesu prodeje v únoru zrychlilo z lednových šesti procent.
  • Prodej aut v EU se v dubnu zvýšil o 17 procent, vyšší je podíl elektromobilů
    Prodej nových osobních automobilů v Evropské unii se v dubnu meziročně zvýšil o 17,2 procenta na 803.188 vozů, růst vykázal už devátý měsíc za sebou. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA). V dubnu se výrazně zvýšil podíl prodaných elektromobilů. Prodej aut v České republice vzrostl o více než 25 procent.
  • Prodej aut v EU se v listopadu znovu výrazně zvýšil, stoupl o 16,3 procenta
    Prodej nových osobních automobilů v Evropské unii v listopadu čtvrtý měsíc po sobě vzrostl. Meziročně se zvýšil o 16,3 procenta na 829.527 vozů. Trh ale zůstal hluboko pod úrovní před pandemií z listopadu 2019, kdy se zaregistroval milion nových automobilů. Za prvních 11 měsíců letošního roku klesl prodej o 6,1 procenta. Ve své tiskové zprávě to dnes uvedlo Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA).
  • Prodej aut v EU v březnu klesl o 55 procent, nejvíce v Itálii
    Počet registrací nových osobních aut v Evropské unii v březnu meziročně klesl o 55,1 procenta na 567.308. Oznámilo to dnes Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA). Na většinu trhů dopadla karanténní opatření, valná část prodejců aut měla kvůli šíření koronaviru od poloviny března zavřeno.
  • Prodej aut v EU v březnu pokračoval v růstu, přesáhl milion vozů
    Prodej nových osobních automobilů v Evropské unii se v březnu meziročně zvýšil o 28,8 procenta na 1,087.939 vozů, růst vykázal už osmý měsíc za sebou. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA).
  • Prodej aut v EU v dubnu kvůli koronaviru klesl o tři čtvrtiny
    Prodej nových osobních automobilů v Evropské unii se v dubnu kvůli koronavirové krizi meziročně propadl o rekordních 76,3 procenta na 270.682 vozů. Oznámilo to dnes Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA). Většina prodejen aut v EU byla v důsledku opatření proti šíření koronaviru po celý duben uzavřena.
  • Prodej aut v EU v listopadu vzrostl, skoro polovina byly elektrické vozy
    Počet registrací nových osobních aut v Evropské unii se v listopadu zvýšil o 6,7 procenta na 885.581 vozů, je to šestnáctý měsíc růstu v řadě. Dál se přitom zvyšuje prodej elektrických aut, jejich podíl na nově zaregistrovaných vozech už je skoro poloviční. Ve své zprávě to dnes uvedlo Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA). Prodej aut v České republice se zvýšil o 11,5 procenta.
  • Prodej aut v EU v říjnu klesl o 30 procent, snížil se čtvrtý měsíc po sobě
    Prodej nových osobních aut v Evropské unii v říjnu meziročně klesl o 30,3 procenta na 665.001. Informovalo o tom dnes na svém webu Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA). Prodej se snížil čtvrtý měsíc po sobě a letošní říjen je nejhorším říjnem v historii záznamů. Nedařilo se hlavně skupině Volkswagen, z níž se nejhůře vedla Škoda Auto. V České republice byl pokles nových registrací mírnější.
  • Prodej aut v EU za osm měsíců klesl o téměř třetinu
    Prodej nových aut v zemích Evropské unie se za osm měsíců letošního roku snížil o 32 procent na více než 6,12 milionu vozů. Z toho v samotném červenci počet registrací nových aut klesl o 5,7 procenta a v srpnu o 18,9 procenta. Vyplývá to ze zprávy, kterou dnes zveřejnilo Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA).
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Dukascopy new