Úterý 19. březen 2024 12:33
reklama
CapXmaster
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Purple pivot points
reklama
CapXmaster

Putin: Rusko může po schválení plynovodu Nord Stream 2 okamžitě zvýšit dodávky

22.10.2021 18:04  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Rusko je připraveno bezprostředně po schválení provozu nového plynovodu Nord Stream 2 zvýšit dodávky plynu do Evropy, a to zhruba o deset procent. Podle listu Financial Times to řekl ruský prezident Vladimir Putin.

Ruský plynárenský gigant Gazprom by podle Putina mohl po získání povolení okamžitě zahájit dodatečné dodávky v objemu 17,5 miliardy metrů krychlových plynu ročně. Toto množství odpovídá zhruba deseti procentům loňských dodávek ruského plynu do Evropy a Turecka.

Plynovod Nord Stream 2 má po dně Baltského moře přivádět zemní plyn z Ruska do Německa. Nord Stream 2 nicméně čelí kritice ze strany Spojených států a některých evropských zemí, podle nichž chce Moskva tento plynovod využít jako geopolitickou zbraň ke zvýšení závislosti Evropské unie na Rusku.

Provozovatel plynovodu, společnost Nord Stream 2 AG, tento týden uvedl, že první rameno plynovodu je naplněno technickým plynem a může spustit provoz. "Pokud německý regulátor zítra vydá povolení, začnou pozítří dodávky v rozsahu 17,5 miliardy metrů krychlových plynu," prohlásil Putin.

Prezident dodal, že naplnění druhého ramena plynovodu technickým plynem by mělo být hotovo v prosinci. Celková přepravní kapacita plynovodu má činit 55 miliard metrů krychlových ročně.

Evropa v letošním roce zažívá prudký růst cen plynu, který vede i ke zdražování elektřiny. Rusko v poslední době čelí obviněním, že záměrně odmítá zvyšovat dodávky plynu na evropský trh, aby si zajistilo rychlý souhlas se spuštěním plynovodu Nord Stream 2. Moskva taková obvinění odmítá.

Putin tvrdí, že za krizí na trhu s plynem v Evropě stojí přesun EU od dlouhodobých kontraktů na dodávky plynu k promptnímu trhu, a zvyšování podílu energie z obnovitelných zdrojů. Producenti zkapalněného zemního plynu (LNG) ze Spojených států a Blízkého východu podle něj v důsledku tohoto vývoje omezili dodávky do Evropy.

"Když Evropané vytvářeli svá tržní pravidla, zakládali je na předpokladu, že jsou špičkovým trhem. A tak to není - plyn zamířil do Latinské Ameriky a do Asie. Co to má společného s Ruskem? Je to výsledek hospodářské politiky Evropské komise," prohlásil Putin.

Energetickou politiku EU podle ruského prezidenta vytvářejí lidé, kteří nejsou odborníci a kteří klamou voliče, píše Financial Times.

Zdroj: ČTK

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Putin je připravený zahájit jednání s Ukrajinou. Dnešní apel Číny zjevně zabral – otázkou je, zda byl rozhodnutím Číny, nebo zda si jej v Pekingu „objednal“ Putin, aby neztratil tvář
    Rusko je připraveno poslat svoji delegaci do Minsku, k jednání s Ukrajinou. Podle Kremlu jde o odpověď na prohlášení ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, že je připravený jednat o neutrálním postavení Ukrajiny.
  • Putin kope za euro a proti dolaru. Důvod k oslavám?
    Bloomberg si všímá toho, že Rusko chce poprvé od roku 2013 vydat eurové dluhopisy. Vláda přitom i přes pokles cen ropy dosahuje rozpočtového přebytku, a tudíž si půjčovat nepotřebuje. Podle Bloombergu je emise obligací „testem programu dedolarizace“, který letos začal prosazovat ruský prezident Vladimir Putin. Pokud tento test dopadne dobře, „Evropská unie získá nepravděpodobného, ale významného spojence pro posílení globální role společné měny“ .
  • Putinova dosud nejďábelštější partie - blokáda ukrajinských přístavů. Kromě inflace a posílení rublu hlavně přinese smrt desítkám milionů lidí a vyvolá obrovskou migrační krizi
    Rusko je vítězem světové potravinové krize, na kterou pomáhá zadělat. Blokáda ukrajinských přístavů šponuje cenu pšenice na světových burzách k rekordním úrovním.
  • Putinova eskalace zasáhla trhy ještě před Fedem
    Abychom se při vyčkávání na večerní Fed nenudili, spustil ruský prezident Putin částečnou mobilizaci a vystrašil trhy další eskalací konfliktu na Ukrajině. Tato možnost byla diskutována už dlouho dopředu. Bude tedy volně pokračovat debata, jak velkou hrozbu pro Ukrajinu představuje potenciální lidská vlna špatně vyzbrojených a vycvičených záložáků i jaká je mobilizace hrozba pro samotný ruský režim. Ani jedno z toho není radno podceňovat. Finanční trhy samozřejmě takové zprávy netěší, ale úplně se z toho také nehroutí.
  • Putinova inflace zasáhla českou ekonomiku
    „Putinova inflace je sociálně necitlivá, protože vede ke zdražování nezbytných energetických a zemědělských komodit. Náklady na život v České republice prudce stoupají a lidem se snižuje kupní síla úspor. Současný vývoj v ekonomice bohužel bude doprovázen snižováním životní úrovně lidí,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Putinova mobilizace Čechům pohonné hmoty nezdraží. Zatím
    V Česku paliva v uplynulém týdnu opět zlevnila, cena nafty se dostala pod 44 korun za litr. Za týden nafta na litru zlevnila o 73 haléřů, ve středu za ni řidiči platili v průměru 43,97 koruny za litr. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se aktuálně u čerpacích stanic prodává v průměru za 38,35 Kč, před týdnem byl o 74 haléřů dražší. Benzín je nejlevnější od letošního 26. února, tedy od třetího dne po invazi Ruska na Ukrajinu. Cena benzínu je už je jen o necelou korunu na litr vyšší než v poslední den před invazí.
  • Putin povolil prodej ruské dcery firmy J&T Banka majiteli banky Realist
    Ruský prezident Vladimir Putin schválil dohodu o koupi ruské dceřiné společnosti české firmy J&T Banka. Aktiva banky získal holding Bjurokrat, jehož majitelem je ruská banka Realist, informoval list Kommersant.
  • Putin požaduje platbu za plyn v rubľoch – sentiment sa zhoršuje
    Rusko bude dodávať plyn v súlade s predchádzajúcimi dohodami a cenami. Sentiment sa po zverejnení tejto správy zhoršil. Dolár jednoznačne rastie a zotavuje sa aj ropa.
  • Putin prý bere 250 tisíc korun měsíčně. Jen na jachtu Šeherezáda, kterou má vlastnit, by tak vydělával 5270 let
    Ruský prezident Vladimir Putin loni vydělal 10,2 milionu rublů. Uvádí to včerejší zpráva ruské prezidentské kanceláře. Taková částka podle loňského průměrného kurzu (1 rubl = 0,29428 Kč) odpovídá takřka na korunu přesně třem milionům korun. Putin tedy loni bral oficiálně 250 tisíc korun měsíčně. Letos by to už bylo jen 225 tisíc korun měsíčně, neboř rubl v důsledku války na Ukrajině a sankcí oslabil.
  • Putin: Rusko bude pokračovat v dodávkách plynu na světové trhy
    Rusko bude pokračovat v nepřetržitých dodávkách zemního plynu na světové trhy. V dopise pro energetickou konferenci v katarském městě Dauhá to uvedl ruský prezident Vladimir Putin. Jeho vyjádření přichází v době, kdy se západní země chystají zavést proti Rusku sankce kvůli situaci na východě Ukrajiny, informovala dnes agentura Reuters.
  • Putin sází na evropskou nerozhodnost. Energie prudce zdražují a rubl sílí
    Dnešek přináší obrat akcií negativním směrem. Týká se to hlavně Evropy, zatímco Amerika se celkem drží a třeba Nasdaq jen balancuje kolem nulové změny. Celkově tedy zhoršení sentimentu není až tak výrazné. Eurodolar dál balancuje kolem 1,1000 a na dluhopisových výnosech dochází k mírnému poklesu. Velký posun sledujeme na energiích, když ropa přidává kolem 5 procent a evropský plyn je výš o 16 pct. Během dne však rostl až o 35 pct.
  • Putin straší investory
    Dobrá nálada na finančních trzích z počátku roku nevydržela dlouho. Investoři se bojí a riziková averze roste. Sešlo se hned několik faktorů, které trhy negativně ovlivňují. Kromě chystaného utahování měnové politiky v USA jde především o potenciální invazi Rusů na Ukrajinu. Jak moc zaplatíme za rusko - ukrajinský konflikt?
  • Putin tlačí na Ruskou centrální banku k optimističtějšímu pohledu na ekonomiku
    Vláda Vladimira Putina tlačí na centrální banku kvůli tomu, aby se vyjádřila více optimisticky o výhledu ekonomiky a naznačila, že je připravena uvolnit měnovou politiku v době, kdy válce na Ukrajině stále pokračuje.
  • Putin upevňuje svůj vliv v ropné mocnosti Lybii. EU si přitom slibovala, že lybijská ropa pomůže nahradit zakázané ruské dodávky
    Rusko upevňuje svůj vliv v Lybii. Plánuje znovuotevřít svoji ambasádu v její metropoli, Tripolisu. Ruský prezident Vladimir Putin skrze takzvanou Wagnerovu žoldáckou skupinu svého spojence Jevgenije Prigožina tudíž rozšiřuje nadvládu nad podstatnou částí severoafrické země a jejími ropnými poli, jeho vliv navíc přesahuje i do Súdánu a Mali.
  • Putinův projev otřásl burzami, hlavní náraz ale teprve přijde. I tak ropa letí vzhůru k úrovni 100 dolarů za barel a rubl je vůči koruně právě teď nejslabší v historii
    Ruské akcie i rubl se dnes v reakci na zásadní vystupňování konfliktu na Ukrajině mohutně propadly. Krok ruského prezidenta Vladimira Putina, který uznal dvě povstalecké republiky na východě Ukrajiny, citelně zvyšuje riziko v celé oblasti. To stahuje dolů jak ruská, tak ukrajinská aktiva. Ve Spojených státech se dnes z důvodu prázdnin na burzách neobchoduje.
  • Putinův útok ztrojnásobil objem obchodů na ukrajinské kryptoburze
    Podle údajů CoinGecko se objem obchodů na ukrajinské kryptoburze od doby, kdy Rusko napadlo Ukrajinu, více než ztrojnásobil.
  • Putin vstoupil na východ Ukrajiny
    Podnikatelská nálada v eurozóně se v únoru znovu vylepšila, když kompozitní index PMI vyskočil na 55,8 bodu - nejsilnější úroveň za posledních pět měsíců. Pod povrchem však už zdaleka tak veselo není. Vylepšení táhl sektor služeb, zatímco nálada v průmyslu spadla na dvouměsíční minima. Navíc podle únorového průzkumu dál rostou inflační tlaky. Pomalu se vrací do normálu vztahy se subdodavateli.
  • Putin vypíná plyn Němcům, což vážně ohrožuje dodávky plynu také Česku. Kancléř Scholz čelí kritické situaci
    Německá vláda je podle dnešních slov kancléře Olafa Scholze připravena zachránit Uniper. Tento plynárenský kolos ze země našich západních sousedů se zmítá ve vážných finančních problémech poté, co jej ruský prezident Vladimir Putin v polovině června odstřihl od zhruba 60 procent nasmlouvaných dodávek plynu. Jeho akcie se dnes propadají o skoro dvanáct procent, za poslední měsíc jsou dole o takřka 41 procent.
  • Putin začal fandit bitcoinu a to jej může zničit
    Do bitcoinu jsem se zamiloval z ideologických důvodů. Obchází totiž jak banky a jejich poplatky, tak i vlády a jejich intervence. Digitální měny byly příslibem návratu k tomu, čím peníze kdysi bývaly. Nevadil mi ani růst ceny bitcoinu, protože obchodovat jsem s ním začal už před dvěma lety. Stoupající cenu jsem naopak bral jako důkaz toho, že já i moji libertariánští kolegové máme pravdu a historie nám nakonec bude důkazem. Když jsem ale zjistil, že ruský prezident Vladimir Putin se začal o digitální měny také zajímat, propadl jsem panice, píše na stránkách Politico investor a podnikatel Vijai Maheshwarim.
  • Putin zatím více plynu do EU neposílá, navzdory příslibu. Plyn zdražuje a s ním i pohonné hmoty v ČR, hrozí další krachy typu toho Bohemia Energy
    Velkoobchodní cena zemního plynu v EU se dnes poprvé od 28. října vrátila nad úroveň 81 eur za megawatthodinu, poskočila až o takřka deset procent. Koncem předminulého týdne se přitom dostala už i pod úroveň 65 eur za megawatthodinu. Stalo se tak po příslibu ruského prezidenta Vladimira Putina, že Gazprom, plynárenský monopol většinově ovládaný Kremlem, navýší své krátkodobé dodávky do EU. Mělo se tak stát právě k dnešnímu dni, tj. k 8. listopadu. Jenže zatím nic nenasvědčuje tomu, že by Rusko mělo své dodávky navýšit.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple pivot points