Úterý 19. březen 2024 06:27
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
XTB trading konference 2024

Ranní glosa: Výrobní inflace dál sílí

19.10.2021 09:09  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

I zářijová čísla potvrdila, že výrobní inflace v ČR dál nabírá na síle. Tentokrát se v průmyslu zvýšily ceny meziměsíčně o 0,7 %, když producenti ve svých cenách zohlednili vyšší ceny ropy, kovů a pomalu začali upravovat ceníky energií. V meziročním srovnání jsou ceny průmyslových výrobků už o 9,9 % výše, ve zpracovatelském průmyslu dokonce o rekordních 12 %. Jde samozřejmě o průměr, za kterým můžeme vidět především vysoké ceny komodit, tedy nejenom drahou ropu a plyn, které se promítají třeba i v cenách výrobků chemického průmyslu, ale i rostoucí ceny kovů a kovových výrobků nebo dřeva. U této produkce jde přitom o přímo skokové navyšování cen o desítky procent. Tak například u dřeva jde o zdražení o necelých 78 %, ocelových trubek o 46 %, a tak je možné pokračovat dál a dál. Je zřejmé, že inflační vlna v průmyslu – přestavujícího největší tuzemské odvětví – zatím ještě nekulminovala. Třeba už proto, že situace na komoditních trzích se ještě nezklidnila, a navíc tuzemské energetiky zatím ještě ani v podstatě (alespoň podle zářijových dat) nepromítly vysoké ceny elektřiny na burze do svých ceníků pro podnikovou sféru. Vedle toho narůstá tlak na zvyšování cen i v oborech, které zatím stály stranou. Příkladem budiž potravinářský průmysl, který se bude muset vyrovnávat s rychlým zvyšováním cen vstupů, podobně i papírenský průmysl a pravděpodobně i ten automobilový, který stále více trpí nedostatkem čipů. Ani tentokrát nepřišly potěšující zprávy ze stavebnictví, kde dál rostou ceny stavebních prací a zejména stavebních materiálů (+16,5 %). Je pravděpodobné, že s takovým cenovým skokem nepočítaly dříve uzavírané zakázky, a tak realizace části z nich se v lepším případě jen pozdrží, v horším pak nebude zatím vůbec realizována. Vysoká výrobní inflace není žádným českým specifikem. Napříč celou EU je vidět zvýšené inflační tlaky a dokonce ještě rychlejší růst průmyslových cen než v ČR. Za celou unii průmyslové ceny meziročně v srpnu (novější zatím není) vzrostly o 13,5 %, přičemž rekordmanem s 55% cenovým skokem bylo Irsko. Stejně jako u nás za rapidním cenovým růstem můžeme i v unii vidět především drahé komodity téměř všeho druhu.


Zdroj: ČSOB

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ranní glosa: Strach má jméno omikron, evropskou ekonomiku čeká těžká zima
    Na trhy ke konci uplynulého týdne sedla vlna strachu z nové varianty viru COVID 19 omikron. Americké akcie ztratily přes 2 % a výnosy bezpečných dluhopisů mířily prudce dolů - výnosy amerických dluhopisů spadly o 16 bps na 1,47 % (třítýdenní minima). O nové variantě se toho ví zatím velice málo, ale zdá se být jasné, že je výrazně nakažlivější než všechny předešlé. A i proto se pravděpodobně velice rychle rozšíří také na celé severní polokouli.
  • Ranní glosa: Strach z inflace sráží akcie i korunu
    Strach z globálních inflačních tlaků hraje v posledních dnech na trzích jednoznačně prim. Trhy začínají být přesvědčené, že výpadky v subdodávkách a narušení výrobních řetězců budou trvalejšími fenomény a znemožní centrálním bankám efektivně stimulovat ekonomiku.
  • Ranní glosa: Teplé počasí pomáhá
    Česká koruna se včera na chvíli dostala pod psychologickou hranici 24,00 EUR/CZK a ukazuje, že na začátku roku přeladila na “překvapivě” pozitivní vlnu. Hlavním důvodem optimismu je podle nás nadále na prvním místě překvapivě teplé počasí, které v posledních dnech tlačí dolů ceny energií a výrazně snižuje pravděpodobnost dalšího vyhrocení energetické krize.
  • Ranní glosa: Trhy vyčkávají na americkou lednovou inflaci
    Lednové inflace rozhodnou do značné míry o tom, co budou letos centrální banky dělat. Nastaví laťku pro značnou část roku 2022 a svým způsobem podmíní zejména to, jak agresivní bude řada centrálních bank v krocení inflace v nejbližších měsících. I proto dnes trhy s napětím čekají na výsledek lednové americké inflace, která by měla vystoupat ještě výše na 7 % (nejvyšší úrovně od začátku osmdesátých let) a jádrová inflace se současně přiblíží 6 %.
  • Ranní glosa: Týden centrálních bank začíná
    Kalendář ekonomických dat a událostí napovídá, že tento týden rozhodně nebude patřit mezi ty nudné. Už dnes se pozornost finančních trhů zaměří na předběžné výsledky evropské ekonomiky, které by měly naznačit, jak si vedla většina zemí eurozóny v posledním kvartále loňského roku, kdy delta variantu koronaviru začal postupně vytlačovat v té době ještě málo známý omikron. Z dosud zveřejněných předběžných čísel vyplývá zajímavý kontrast mezi utlumenou německou ekonomikou a nadále expandující Francií, která se v loňském roce dokonce dobrala sedmiprocentního růstu.
  • Ranní glosa: Týden ve znamení Fedu a německých voleb
    Začíná velice zajímavý týden, kdy v centru pozornosti budou zejména německé volby, ale nejprve logicky zasedání amerického Fedu. Věříme, že šéf Fedu si ponechá ještě určitou flexibilitu v útlumu měnové expanze a vyhne se konkrétním otázkám týkajícím se načasování.
  • Ranní glosa: Útlum evropského automobilového trhu
    Nedostatek komponent dál brzdí automobilový průmysl, zatímco poptávka po nových autech alespoň podle průzkumů zůstává solidní. Omezené výrobní možnosti nicméně limitují nabídku nových vozů a prodlužují čekací doby, což se automaticky projevuje i na počtech registrací napříč celou EU. Podle dnes zveřejněných dat se v září nové registrace, které fakticky reprezentují prodeje, propadly meziročně o 23,1 % a prodalo se tak jen necelých 719 tisíc vozů. Je to už třetí měsíc propadu v řadě, který umazává nárůsty dosahované v jarních měsících.
  • Ranní glosa: Vánoční nadílka z ČNB - sazby na 3,75 % a příslib dalšího růstu
    Česká národní banka zareagovala na kumulaci pro-inflačních rizik opět agresivně a zvýšila sazby o 1procentní bod na 3,75 %. Navíc doprovodné jestřábí komentáře Jiřího Rusnoka nenechaly nikoho na pochybách, že sazby půjdou v novém roce dál vzhůru. Hlavním důvodem pro agresivnější postup centrální banky je další kumulace pro-inflačních rizik.
  • Ranní glosa: V centru pozornosti opět inflace
    Týden centrálních bank mají trhy za sebou, nicméně stále ještě vstřebávají překvapení, o které se po dlouhé době postarala ECB. Ukázalo se totiž, že stále rostoucí inflace už nemusí být z jejího pohledu až tak dílčím problémem, který společná centrální banka může dál přecházet slovy o dočasnosti, a že se doba vyšších úrokových sazeb nachýlila i v eurozóně.
  • Ranní glosa: Výhled na korunu - silnější kvůli ČNB i blížícímu se inflačnímu vrcholu
    Česká koruna se ke konci roku po překvapivém růstu domácích sazeb dostala opět na pozitivní vlnu a prorazila úroveň 25,00 EUR/CZK. Agresivnější politika ČNB i prolomení klíčových bariér nás vedla k přepsání střednědobého výhledu na českou měnu - výhled posilujeme zejména pro nejbližší měsíce.
  • Ranní glosa: Vysoká inflace bude dál růst
    Česká inflace začala atakovat pětiprocentní hranici. V září meziročně vyskočila na 4,9 %, což je více než 1,7procentního bodu nad letní prognózou centrální banky. Navíc za prudkým nárůstem do značné míry stojí jádrová inflace, která láme nové rekordy – v září vystoupala až na 5,8 %, což je 2,3procentního bodu nad srpnovou prognózou centrální banky. Růst cen probíhá až na malé výjimky napříč spotřebitelským košem.
  • Ranní glosa: Vyšší americká inflace = březnový růst sazeb o 50 bps
    Americká lednová inflace nakonec opět trhy překvapila vyšším číslem a vzrostla na 7,5 % (jádrová na 6 %) - nejvyšší úrovně za poslední čtyři dekády. Nedá se sice říct, že inflace překvapila vyšším číslem “na celé čáře”. Rychlý meziměsíční růst však zaznamenaly kategorie, které mají největší “setrvačnost” (rychle neodezní) - tedy zejména nájmy a zdravotnické služby.
  • Ranní glosa: Vzkaz německého voliče: rudo-zelená koalice nebude
    Německý volič vyslal v neděli rozporuplný signál: nechal sice zvítězit sociálně-demokratickou stranu (SPD), ale na druhou stranu nedal šanci na vznik „melounové“ či rudo-zelené koalici. Němečtí Zelení totiž nakonec nezískali, to co by si ještě před pár měsíci přáli (14,8 %) a postkomunistická levice lavírovala na (5 %) hraně volitelnosti.
  • Ranní glosa: Začíná volební týden, co budou trhy sledovat?
    Začíná volební týden, na jehož konci budou v Česku nově rozdány karty. Podle dosavadních průzkumů veřejného mínění se zdá, že nás podobně jako v sousedním Německu čeká o poznání více fragmentovaná poslanecká sněmovna a teoreticky složitější cesta ke koaliční dohodě.
  • Ranní glosa: Zasedání ECB a Fedu tento týden ukážou rozdílný přístup k inflaci
    Evropská centrální banka versus Fed - tento týden uvidíme střet různých pohledů na dnešní inflační vlnu. Zatímco Fed (podobně jako ČNB) ji bere s plnou vážností a urychlí ústup z měnové expanze (tapering), ECB bude na čtvrtečním zasedání pravděpodobně i nadále přešlapovat na místě. Potvrdí sice ústup z pandemických programů (PEPP) do konce března, ale bude podmíněn dalším vylepšením pandemické situace a zcela mimo hru ponechá otázku zvýšení úrokových sazeb.
  • Ranní glosa: Zatímco MNB opět zvedla sazby
    Vysoká inflace trápí nejenom ČR, ale i další středoevropské země jako Maďarsko a Polsko. Listopadová inflace v obou zemích překonala 7 % a tak není divu, že maďarská a polská centrální musely znovu utáhnout měnovou politiku. V případě MNB i NBP tak došlo ke zvýšení oficiálních úrokových sazeb včera, respektive předevčírem.
  • Ranní kalendář: Zlato na historickém maximu, pomáhá hlavně slábnoucí dolar
    Minulý týden dostal pod tlak nejen akciové indexy, ale i americký dolar. Ten navíc slábne i v průběhu dnešního rána, když se jen na páru s eurem dostal až na úroveň 1,17 EURUSD. To dramaticky pomáhá cenám drahých kovů, které prudce rostly v minulém týdnu a v růstu pokračují také dnes. Stříbro se ráno dostalo nad 24 dolarů a cena zlata dokonce vzrostla na nové historické maximum (1 944 USD).
  • Ranní káva - „Bitva o Bílý dům: ekonomické a tržní dopady voleb v USA“
    Jan Bureš, analytik Poštovní Spořitelny ČSOB, rozebral v letošní poslední "Ranní kávě s Janem Burešem" téma „Bitva o Bílý dům: ekonomické a tržní dopady voleb v USA“. Spolu s Janem Čermákem mluvili o tom, jak americké prezidentské volby ovlivňují podnikatelskou náladu a trhy, jaký bude Trumpův hospodářský program aneb je čeho se bát? a věnovali se i tématu: Jak nejlépe na finančních trzích vsadit na budoucího prezidenta? Z pohledu dopadů na Českou republiku bylo rozebráno i téma: Proč volby v USA mohou zasáhnout i českou korunu? a hrozby ohledně politické nejistoty a paralely s brexitem.
  • Ranní komentář:
    Včerejší seanci poznamenaly zavřené trhy v USA kvůli státnímu svátku. Evropa ovšem výrazně korigovala pozitivní středeční seanci, když index DAX ztratil takřka jedno procento. Eurodolar se udržel v blízkosti hladiny 1,30. Britské libře výrazně pomohly zprávy o posunu jednání ohledně Brexitu. Ropa opět ztrácela po nevýrazné středeční koreci. Brent opět klesl pod 63 dolarů za barel a stále se tak drží v blízkosti letošních minim. Dnes nás čeká zkrácená obchodní seance v USA.
  • Ranní komentář: Airbnb má za sebou obří IPO, ECB navyšuje nákupy dluhopisů
    Čtvrteční seance na trhy přenesla opět spíše stabilitu. Index S&P 500 a Dow Jones zakončily seanci o něco níže, zatímco Nasdaq rostl o více než půl procenta. Stabilní pak byla situace také v Evropě, kde se výrazněji dařilo pouze britskému indexu FTSE100. Na trzích se včera řešilo hlavně extrémně úspěšné IPO společnosti Airbnb, které, společně s nedávným IPO DoorDash potvrdilo, jak enormní zájem je poslední dobou o mediálně populární a růstové akcie.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Instaforex ebook