Úterý 19. březen 2024 04:33
reklama
Instaforex ebook
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Fintokei SwiftTrader

Inflace v Česku šokuje, může se letos vyřítit až k sedmiprocentní úrovni. Brzy přijde „Fialova drahota“

11.10.2021 10:09  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Inflace v Česku letí vzhůru nad prakticky všechna očekávání, která přitom vůbec nebyla malá. V září vykázala v meziročním vyjádření hodnotu 4,9 procenta, nejvíce do října 2018. Trh ve střední hodnotě analytických odhadů počítal s růstem 4,6 procenta. Česká národní banka pak ve stále aktuální prognóze předpokládala pro září inflaci jen 3,2 procenta. Koruna v reakci na zveřejnění údajů o inflaci znatelně posiluje, neboť se zvyšuje pravděpodobnost ještě přísnějšího utahování měnových šroubů České národní banky, tedy růstu základních úrokových sazeb.  

Zářijový cenový šok způsobilo kromě jiného více než pětinové zdražení pohonných hmot, které odráží vzestup cen ropy na světových trzích. Pohonné hmoty zdražují nadále. V těchto dnech vzrostla cena benzínu Natural 95 poprvé od roku 2014 nad úroveň 35 korun za litr. Přitom další cenový úder, jemuž budou domácnosti čelit, teprve přijde. Je jím zdražování hlavně cen elektřiny a plynu. To se odehraje zejména od listopadu letošního roku do ledna 2022. Lze předpokládat, že i velcí dodavatelé zdraží elektřinu a plyn pro domácnosti o nějakých 25 až 30 procent.  

Cena plynu a ropy se na světových trzích vyvíjí zpravidla v jakémsi tandemu. V září ještě cena plynu a elektřiny pro domácnosti meziročně klesala, takže dramatický nárůst přijde v posledních měsících letošního roku.  

V září ovšem citelně zdražovaly automobily včetně ojetin, a to kvůli mezinárodní přepravní krizi a „čipovému hladomoru“. Dále výrazně rostly ceny bydlení, které zvyšuje růst cen stavebnin, plynoucí rovněž z mezinárodní přepravní a výrobní krize, a také růst cen nemovitostí jako takových. Zdražovaly ovšem také oděvy, obuv, alkohol, mnohé potraviny včetně zeleniny a mléka a již „tradičně“, kvůli letošnímu dalšímu zvýšení spotřební daně, tabák. 

Nemovitosti zdražuje omezená výstavba uplynulých let a donedávna extrémně uvolněná měnová politika ČNB, jež notně zlevnila hypotéky.  

V posledních měsících letošního roku bude tempo inflace kulminovat, neboť v příštím roce zmírní. Letos koncem roku ovšem může atakovat úroveň šesti procent, nelze vyloučit vzestup až k sedmiprocentní úrovni. Jestliže v té době bude vládnout již nová vláda, zřejmě pod vedením premiéra Petra Fialy, opozice získá do ruky mocnou kartu – bude moci vládu účinně kritizovat, s poukazem třeba na „Fialovu drahotu“, přestože valná většina letošní inflace je, byla a bude „dovážená“. 

Lukáš Kovanda, Ph.D., Trinity Bank

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Inflace v Česku je stále nebetyčně vysoká, ministerstvo financí by mělo zapomenout na změny DPH. Ty totiž dále inflaci zvýší
    Inflace v Česku je přes svůj určitý pokles stále nebetyčná. V březnu vykázala úroveň patnácti procent v meziročním vyjádření, takže předčila prognózu České národní banky. Ministerstvo financí by proto mělo zase rychle zapomenout na zvýšení DPH. Tento týden vypustilo do éteru veřejné diskuse pokusný balonek – právě ke zvýšení DPH. Ale potázalo se se zlou. Zrušení nejnižší sazby DPH doprovázené kosmetickou redukcí nižší sazby a "škatulaty" s položkami totiž v souhrnu opravdu představuje zvýšení daně.
  • Inflace v Česku je stále vysoká. Výrazně zdražuje benzín, lihoviny i voda
    Červnová inflace činila v meziročním vyjádření 2,8 procenta, takže je výraznější než předpoklad ČNB z její aktuální prognózy, čítající 2,7 procenta. Inflace je nadále poměrně výrazná, poblíž horní, tříprocentní meze tolerančního pásma inflačního cílování, primárně z důvodu více než pětinového nárůstu cen pohonných hmot. V jejich případě se ovšem projevuje hlavně dramaticky ponížená loňská základna meziročního srovnání. Její ponížení způsobil loni na jaře pandemický prudký propad cen ropy na světových trzích. Kromě růstu cen pohonných hmot se letos v červnu v citelné meziroční inflaci v ČR odrazil také vzestup cen alkoholu a tabáku, jehož zdražování pohání zejména zvyšování spotřební daně. Výrazně do inflace promluvil také nárůst cen vodného a stočného. Voda zdražuje paradoxně proto, že její spotřeba byla loni kvůli pandemii ponížená, takže vodárenské společnosti musí výpadek v tržbách dorovnávat zdražením, aby měly na nutné investice. Obecně je výraznější zdražování v oblasti služeb než zboží, což souvisí se snahou podnikatelů ve službách dohnat po otevření ekonomiky pandemické manko. Potraviny obecně spíše zlevňují, meziměsíčně však v červnu citelně zdražily brambory a vejce, v obou případech o zhruba desetinu.
  • Inflace v Česku letos klesá čtyřikrát rychleji než na Slovensku. Euro nepomáhá, Slováci už nyní mají inflaci dokonce patrně vyšší než Češi
    Dubnová inflace v Česku dosáhla úrovně 14,3 procenta v meziročním vyjádření, vyplývá z dnes zveřejněných údajů Eurostatu. Slovensko podle stejné statistiky, která je mezinárodně srovnatelná, vykazuje inflaci prakticky totožnou, čítající rovných čtrnáct procent v meziroční perspektivě.
  • Inflace v Česku opět všechny zaskočila. Tentokrát ale tím, jak je nízká
    Inflace v Česku v měsíci říjnu opět všechny zaskočila. Tentokrát tím, jak je nízká. Vykázala v meziročním vyjádření nárůst pouze 15,1 procenta. Přitom analytici oslovení agenturou Bloomberg ve střední hodnotě svých odhadů počítali s údajem 17,9 procenta. Česká národní banka pak počítala s hodnotou 17,4 procenta.
  • Inflace v česku padá, je nejnižší od roku 2021. Fialova vláda ještě do voleb bude moci vyhlásit, že inflaci porazila
    Inflace v Česku v červnu v meziročním vyjádření poprvé od loňského ledna klesla pod psychologickou úroveň deseti procent. V červnu byla nejnižší od prosince 2021. Tím pádem je nyní už v podstatě vyloučené letošní zvýšení základní úrokové sazby České národní banky. První změnou sazeb, kterou nynější bankovní rada ČNB provede, tak bude jejich snížení. K tomu by mohlo dojít ještě před koncem letošního roku, zcela jistě pak v roce příštím. Podle veškerých prognóz, jak tuzemských, tak mezinárodních organizací, totiž inflace v příštím roce výrazně poklesne. Zatímco letos by se měla celoročně pohybovat kolem úrovně 10,5 procenta, v příštím roce to bude kolem hodnoty 2,5 procenta.
  • Inflace v Česku překonává inflaci v Rusku nejvíce od roku 2000. Sankce se Česku ekonomicky vracejí jako „bumerang“, jakkoli jsou morálně opodstatněné
    Rychlost inflace v České republice je zarážející nejen v meziročním vyjádření, ale také v tom meziměsíčním. Mezi dubnem a květnem letošního roku totiž spotřebitelské ceny v ČR vzrostly hned o 1,8 procenta. To znamená třeba to, že za letošní květen vzrostly spotřebitelské ceny v ČR citelně více než za celý rok 2013. Nebo než za celý rok 2014. Nebo též za celý rok 2015 či 2016.
  • Inflace v Česku překvapivě klesla, CZK reaguje oslabením
    Český statistický úřad dnes zveřejnil výsledky české inflace. Ta se v v září meziměsíčně propadla o 0,6 %, díky čemuž její meziroční tempo růstu zpomalilo z 2,9 % na 2,7 %. Trh přitom očekával meziměsíční pád inflace pouze o 0,4 % a meziroční růst ve výši 2,9 %. Ke snížení inflace pomohly hlavně sezónní vlivy v oblasti potravin. Míra inflace začíná konečně klesat, i když zůstává i nadále výrazně nad inflačním cílem České národní banky.
  • Inflace v Česku roste meziročně o 16 %
    Spotřebitelské ceny v Česku meziročně v květnu vystoupaly o 16 %. Očekávání analytiků byla nastavena na růst o 15,5 % y/y. Růst táhly ceny energií, bydlení a potraviny. Tempo růstu cen neslábne. Meziměsíční změny zůstávají podobné už od počátku roku. V dubnu rostly spotřebitelské ceny o 14,2 %. Inflace zůstává nejvyšší od prosince 1993.
  • Inflace v Česku se „utrhla ze řetězu“, zaskočila všechny, takže koruna posiluje k novému rekordu. Navzdory horšímu než očekávanému výkonu české ekonomiky za loňský rok
    Česká ekonomika zklamala jak v loňském čtvrtém čtvrtletí, tak za celý rok 2019. Vyplývá to z dnes zveřejněných předběžných čísel ČSÚ, která se však mohou ještě změnit, ovšem oběma směry, jak k lepšímu, tak k horšímu. V posledních třech měsících roku 2019 přidala podle dnešních údajů jen 1,7 procenta. Jedná se o její nejslabší meziroční růst od třetího čtvrtletí roku 2016, kdy expandovala také pouze tempem 1,7 procenta. Pomaleji rostla naposledy v měsících lednu až březnu 2014, kdy přidala jen 1,6 procenta. Slabý výsledek za loňské poslední čtvrtletí způsobuje, že horší než očekávaný je i celkový výsledek za rok 2019. Tuzemské hospodářství totiž podle dnešních čísel vzrostlo jen o 2,4 procenta, zatímco konsensus trhu počítal s růstem za rok 2019 ve výši 2,5 procenta.
  • Inflace v Česku se už příští rok propadne jen na 1 %, prognózuje druhá největší švýcarská banka. Pětikoalici by to mohlo vyhrát volby
    Ekonomický vývoj ve světě chystá Fialově vládě hezký dárek, který jí zřejmě zásadně pomůže vyhrát další sněmovní volby: inflace už v příštím roce dramaticky klesne.
  • Inflace v Česku v červnu dosáhla 17,2 %
    Index spotřebitelských cen vzrostl v červnu meziročně o 17,2 % při odhadu růstu o 17 %. Na měsíční bázi ceny rostly o 1,6 % při očekávání růstu o 1,5 %. Růst spotřebitelských cen táhly především ceny paliv, energií a potravin. V květnu dosáhla inflace na 16,0 % y/y.
  • Inflace v Česku všechny zaskočila, už je vysoká skoro jako v Rusku. O desítky procent zdražují nejdůležitější potraviny a energie, benzín je dnes na historickém rekordu
    Česká inflace opět překonala všechna očekávání, inflační spirála se nebezpečně roztočila a nejde zastavit. Meziročně hladina spotřebitelských cen v květnu stoupla o rovných 16 procent, nejvíce od roku 1993. Silná je i meziměsíční dynamika, činící 1,8 procenta. Ani takto rychlý růst z měsíce na měsíc prakticky nikdo nepředpokládal. ČNB počítala s tím, že meziročně inflace stoupne o 14,9 procenta.
  • Inflace v Česku vystoupala na 18 %
    Index spotřebitelských cen vzrostl v září meziročně o 18 % při odhadu růstu o 17,2 %. Na měsíční bázi ceny rostly o 0,8 % při očekávání růstu o 0,2 %. V srpnu dosáhl index CPI růstu o 17,2 % y/y a o 0,4 % m/m. Dle Českého statistického úřadu stálo za nárůstem spotřebitelských cen hlavně bydlení. V tomto oddíle se zvýšily ceny zemního plynu na měsíční bázi o 15,2 %, elektřiny o 3,6 %, tuhých paliv o 6,9 % a tepla a teplé vody o 0,8 %.
  • Inflace v Česku vystoupala nejvýše od 1993‼️
    Inflace v dubnu opět zrychlila. Ceny se meziročně zvedly o 14,2 % při očekávání růstu o 13,3 %. Na měsíční bázi se spotřebitelské ceny zvýšily o 1,8 procenta při očekávání vzestupu o 0,9 %. Růst cen nejvíce ovlivnily ceny bydlení, pohonných hmot a potravin. Elektřina zdražila o 30,1 % a plyn o 44,2 %. Z potravin meziročně nejvíce zdražila mouka (o 52,3 %). Meziroční růst cen zrychlil už desátý měsíc v řadě. Aktuální růst cen v Česku je nejvyšší od roku 1993! Na vysoký růst inflace reagovala v minulém týdnu Česká národní banka. Zvýšila základní úrokovou sazbu už na 5,75 %. Reakce české koruny na inflační data byla velmi malá. Pár EURCZK se pohybuje v blízkosti úrovně 24,90.
  • Inflace v Česku zpomalila na 15,1 %
    Spotřebitelské ceny v Česku meziročně v říjnu vystoupaly o 15,1 %. Očekávání analytiků byla nastavena na růst o 17,9 % y/y po růstu o 18,0 % y/y v září. Zpomalení meziročního cenového růstu bylo ovlivněno zejména cenami v oddíle bydlení, kde ceny elektřiny klesly o 38,2 %. Naopak v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje meziroční růst cen opět zrychlil. Podobným tempem rostly ceny naposledy na jaře. Ještě vyššího výkyvu jsme se dočkali v meziměsíčních datech. Po růstu o 0,8 % m/m v září se očekával vzestup cen o 0,9 % m/m. Dočkali jsme se však propadu cen o 1,4 % m/m
  • Inflace v Číně klesla, analýza AUD/USD
    Čínská cenová hladina se na meziměsíční bázi ocitla v deflaci 0,2 pro...
  • Inflace v Číně zrychlila na sedmiměsíční maximum, prostor pro zásah centrální banky opět menší?
    Spotřebitelská inflace v Číně zrychlila v prosinci na sedmiměsíční maximum meziročních 2,5 procenta při očekávaném zr...
  • Inflace v ČR
    Celková inflace v lednu zpomalí   Očekává se, že česká inflace se v lednu bude i nadále zpomalovat, uvedla skupin...
  • Inflace v ČR brzdí pod odhady
    Spotřebitelské ceny v dubnu vzrostly oproti březnu jen o 0,1 % a meziroční míra inflace tak zpomalila na 2,8 % z předchozího tempa 3,0 %. Analytici čekali o 0,2 procentního bodu rychlejší inflaci. Dokonce i prognóza ČNB na základě, které došlo na minulém zasedání ke zvýšení úrokových sazeb, ukazovala na inflaci o desetinku rychlejší.
  • Inflace v ČR dále akceleruje
    Inflace v ČR opět pozitivně překvapila, když meziměsíčně rostla o 1,7 %, přičemž trh počítal je s růstem o 1,4 %. Spotřebitelské ceny zároveň rostly o 12,7 % meziročně, což je 2,9procentního bodu nad poslední zimní prognózou centrální banky, a to zdaleka nebude ještě inflační vrchol. Počítáme s tím, že potraviny a další zdražování energií ještě dotáhnou inflaci do poloviny letošního roku nad 14 % a postup dolů bude jen velice pozvolný.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei SwiftTrader