Čtvrtek 28. březen 2024 19:00
reklama
Dukascopy new
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
InstaForex Ebook

Ranní komentář: Čína se potýká s nedostatkem elektřiny, akcie zahajují týden růstem

27.09.2021 07:48  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Po volatilním minulém týdnu se sentiment na trzích stabilizoval. Akcie své ztráty ze začátku minulého týdne zkorigovaly, VIX se vrátil zpět na nižší úrovně a trhy se celkově uklidnily, takže i dnes zahajují seanci futures na americké a evropské indexy mírně v zelených číslech.

Velkým tématem ale pravděpodobně i nadále zůstane Čína, a to nejen kvůli Evergrande a situaci na realitním trhu, ale také kvůli rodící se energetické krizi, která nutí řadu čínských společností odstavovat produkci kvůli vysokým cenám a nedostatku elektřiny. Čína tak pravděpodobně zůstává v tomto týdnu klíčovým tématem na finančních trzích, s největším potenciálem je znovu z jejich křehké rovnováhy vykolejit.

Dnešní fundamenty:

  • 13:45 Projev šéfky ECB Lagardové (střední dopad)
  • 14:30 Americké nové objednávky zboží dlouhodobé spotřeby (střední dopad)
  • 20:00 Projev guvernéra BoE (střední dopad)

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ranní komentář: Čína a USA budou koncem měsíce jednat o obchodní politice, nervozita na trzích mírně polevuje
    Včera se na trhy vrátila nervozita, která dostala pod tlak akcie a většinu rizikových aktiv. Na vině jsou obvyklí podezřelí, tedy silný dolar a jeho dopad na EM trhy, společně s politickými riziky, která jsou momentálně spojena hlavně s Tureckem. Situace se ale dnes ráno začala zklidňovat poté, co se objevily zprávy o tom že by ještě tento měsíc měl přijet do USA na jednání čínský zástupce ministra pro obchod, který se bude snažit vyjednat normalizaci vztahů mezi Čínou a USA. Na to dnes reagovaly pozitivně futures na indexy v Evropě i v USA, zatímco v reakci na tuto zprávu začal slábnout americký dolar. Politická rizika a další vývoj na USD budou i dnes pro finanční trhy klíčová. Z makra pak pozor snad jen na výsledky z Británie.
  • Ranní komentář: Čína a USA obnoví jednání o obchodu, akcie ráno reagují růstem
    Akciové indexy včera zamířily znovu do červených čísel, když je táhly především technologie, v čele s velkým firmami jako Apple nebo Amazon. Růstu se naopak dočkala úroveň rizikových přirážek, takže nervozita z trhů zatím plně nemizí a dál platí, že další vlna výprodejů může přijít kdykoli. Dnešní ráno ale vypadá o něco optimističtěji, když indexům v Asii a ostatním rizikovým aktivům pomohly zprávy o tom, že se čínský vicepremiér chystá do USA, kde by měl jednat o možné podobě obchodní dohody mezi USA a Čínou. Vedle tohoto fundamentu pak trhy dál čekají na výsledek vyjednávání o brexitu, která podle britské premiérky nyní vstupují do své finální fáze.
  • Ranní komentář: Čína dál zpomaluje, trhy se prozatím uklidnily
    Včerejší seance na finanční trhy přinesla částečné zklidnění, i když se na problematice americko-čínských vztahů nic nezměnilo. Špatné zprávy jsou ale prozatím podle všeho započteny v ceně rizikových aktiv a ty ve svém výprodeji nepokračovaly. Dnešní ráno přineslo zajímavou sérii makra z Číny, která upozornila na to, že tamní ekonomika zpomalovala už před zavedením nových cel. Na devizovém trhu se pak pod mírný tlak dostává britská libra, na kterou doléhá brexit a skutečnost, že Mayová podle všeho nebude schopna naleznout schodu s Labour party. O něco silnější je naopak americký dolar, který ale stále částečně doplácí na rostoucí přesvědčení trhu, že bude letos Fed kvůli obchodní válce nucen snížit úrokové sazby.
  • Ranní komentář: Čína hasí požár na akciovém trhu, roste zájem o zahraniční akcie
    Akciové trhy v minulém týdnu opět rostly. Dařilo se hlavně evropským indexům, ale solidní zisky si po delší době připisovaly také čínské akcie. K růstu jim pomáhá snaha čínské vlády stabilizovat situaci na tamním trhu, který pokračoval v pádu a od začátku letošního roku vytrvale klesal. Na americkém trhu se dařilo hlavně akciím v energetickém sektoru, kterým pomáhá napětí na Blízkém východě. To se ještě zvyšuje po víkendovém útoku v Jordánsku, při kterém zemřeli tři američtí vojáci. Ropa mezitím dále stoupá a dnes ráno se americká WTI dostala nad hranici 78 dolarů.
  • Ranní komentář: Čína chce pomoci akciovému trhu, pád ADM a Gilead a růst Trumpova SPACu
    Akciové trhy včera mírně rostly. Celkově byla ale nálada na trzích stabilizovaná a investoři spíše vyčkávají na nové fundamenty. Pár zajímavých pohybů jsme se ale dočkali. Pod silným tlakem se včera ocitly akcie společnosti Archer-Daniels-Midland, jejíž CFO byl odvolán kvůli problémům s účetnictvím, díky kterým bude pozdrženo zveřejnění výsledků za 4Q. Silného růstu se naopak dočkaly akcie automobilky Fisker a dařilo se United Airlines, která reportovala výsledky za 4Q. Dnes svá čísla za 4Q nabídnou například Netflix, Verizon, Johnson & Johnson, nebo Lockheed Martin.
  • Ranní komentář: Čína kvůli covidu omezuje provoz ve svém největším přístavu
    Akciové trhy za sebou mají další klidnou seanci, během které se většia indexů držela v bočním trendu. Tématem zůstává pokračující šíření delta varianty covidu, které už vedlo v Číně k částečnému omezení provozu v největším světovém přístavu poblíž Šanghaje. Delta a její důsledky obchodníky ale i tak nechávají prozatím klidnými, takže americké i evropské indexy zůstávají na dosah svých historických maxim.
  • Ranní komentář: Čína kvůli deltě zavádí nová omezení, ropa dál klesá
    Americké indexy včera zamířily do červených čísel, zatímco Evropa mírně rostla. Nálada na trzích je i nadále stabilizovaná, i když investoři řeší rizika spojená s dalším šířením delta varianty, která začíná doléhat už také na Čínu. Ta zavádí nová omezení týkající se cestování hned v několika regionech, což negativně dopadá také na ropu, která klesala už třetím dnem v řadě.
  • Ranní komentář: Čína možná přijde s dalšími ekonomickými stimuly, indexy dnes lehce v plusu
    Včerejší seance se nesla opět v mírně negativním duchu poté, co společnost Apple oznámila, že kvůli koronaviru nebude schopna dodržet svůj výhled na 1Q letošního roku. Na trhy se tak vrátil risk-off sentiment, který dostal pod tlak i ostatní riziková aktiva, zatímco výrazného růstu se dočkaly hlavně drahé kovy v čele se zlatem, které se vyhouplo přes hranici 1 600 dolarů za unci. Dnešek je na trzích o něco klidnější díky informacím z Číny, kde se začíná mluvit o dalších monetárních a fiskálních stimulech, které by podepřely zpomalující ekonomiku a společnosti, na které má koronavirus největší dopad (aerolinky).
  • Ranní komentář: Čína překvapila slabým snížením sazeb, Amazon začal přímo konkurovat ostatním přepravcům
    Akciové trhy za sebou mají složitý týden, během kterého většina indexů zamířila do červených čísel. Problematikou je hlavně situace v Číně, ale na dobré náladě nepřidává ani růst výnosů, které v USA na desetiletých splatnostech rostou až ke 4.3 %. V novém týdnu pozor na výsledky Nvidie a na symposium centrálních bankéřů v Jackson Hole. Důležitým tématem samozřejmě zůstane i nadále dění v Číně.
  • Ranní komentář: Čína přišla s novým stimulačním balíčkem, trhy vyčkávají na zítřejší projev Powella
    Akciové trhy pokračují v docela poklidném obchodování. Americké indexy včerejší seanci zakončily mírně v zelených číslech a několik desetin přidaly také indexy v Evropě. Nálada na trzích je stabilizovaná a investoři spíše jen vyčkávají na zítřejší projev šéfa Fedu Jay Powella. Sektorově se daří opět energiím, kterým pomáhá růst cen ropy. Ta se v případě americké WTI vrací nad 95 USD za barel.
  • Ranní komentář: Čína snižuje cla na část amerického dovozu, trhy znovu rostou
    Nálada na finančních trzích zůstává pozitivní a například v USA si indexy začínají znovu pohrávat s historickým maximem. Téma koronaviru sice zůstává dominantní, včera ale náladu zlepšily zatím nepotvrzené informace o tom, že vědci na jedné z čínských univerzit údajně našli účinnou látku na boj s koronavirem. Mezinárodní zdravotnická organizace ale následně uvedla, že zatím žádný lék k dispozici není.
  • Ranní komentář: Čína zavádí omezení pro cestování i v dalších městech, trhy zatím stabilní
    Včerejší seance přinesla zasedání ECB, která podle očekávání ponechala sazby beze změny. Prezidentka Lagardová pak na tiskové konferenci dala jasně najevo, že ač se ekonomická situace začíná postupně zlepšovat, banka si chce vzít dostatečně dlouhý čas na rozmyšlenou, takže se v blízké době další změny v měnové politice očekávat nedají. Na to reagovalo euro mírným oslabením, i když na páru s dolarem dál zůstává v konsolidačním pásmu, ve kterém je uvězněno od loňského října.
  • Ranní komentář: Čína zpomaluje, PBOC nečekaně snížila sazby
    Akciové trhy za sebou mají úspěšný týden. Index S&P 500 i Nasdaq rostly o více než tři procenta, když jim v růstu výrazně pomohla inflační data z USA, podle kterých ceny spotřebitelského koše meziměsíčně konečně přestaly růst.
  • Ranní komentář: Čína zvýší tresty za porušování práv duševního vlastnictví, indexy mírně rostou
    Minulý týden na finanční trhy větší změny nepřinesl. Akciové indexy mírně ztrácely, i když si dál drží své vysoké ocenění a řada z nich zůstává na dosah historického maxima. Na FX se dařilo hlavně dolaru, který dál těží z postupného zmírňování výhledu pro další snižování amerických úrokových sazeb.
  • Ranní komentář: Čínská data příjemně překvapila, dnes NY Fed index a aprůmyslová produkce
    Včerejší seance přinesla ze zajímavých dat pouze výsledky americké inflace, která překvapivě klesla a nepřímo potvrdil...
  • Ranní komentář: Čínské akcie korigují dřívější ztráty, Fed se připravuje na omezování QE
    Zatímco evropské akcie včera rostly, ty americké za sebou mají smíšenou seanci. Index S&P 500 a index Dow Jones mírně ztrácely, ale index Nasdaq korigoval svůj páteční propad a přidal 0.7 %. Pokračovala také výsledková sezóna, během které zatím drtivá většina společností překonává očekávání v oblasti tržeb i zisků.
  • Ranní komentář: Čínské akcie pokračují v růstu, Biden a Xi na G20, Amazon propustí 10 tis. zaměstnanců
    Akciové trhy začaly nový týden mírnou korekcí vysokých zisků z konce minulého týdne. Už dnes ráno se ale situace mění k lepšímu a futures na americké i evropské indexy rostou. Výrazné zisky si pak připisují akcie v Číně, které těží jak z nedávných podpůrných opatření pro čínský realitní trh, tak z jednání mezi americkým a čínským prezidentem na setkání zemí G20. Oba prezidenti se shodli na obnovení spolupráce v několika oblastech a na návštěvě amerického ministra zahraničí, který by do Číny měl přiletět už začátkem příštího roku.
  • Ranní komentář: Čínské akcie prudce rostou, americké techy pokračují v propouštění
    Akciové trhy včera v Evropě i v USA rostly. Výrazného růstu se dočkaly ale hlavně čínské tituly, které dál těží z postupného otevírání čínské ekonomiky a také ze zpráv o možná trochu smířlivějším postoji Pekingu k USA i k domácímu technologickému sektoru. 
  • Ranní komentář: Čínské akcie výrazně rostou, BABA včera +15 %, dnes zasedá ECB
    Akciové trhy včera v Evropě i v USA mírně klesaly, ale zatím si do značné míry drží zisky, které v posledních dnech dokázaly nashromáždit. Výrazného růstu se ale včera dočkaly čínské akcie, kterým pomáhají zprávy ohledně zotavující se ekonomiky, snaze ekonomice pomoci a také regulatorní novinky, které indikují, že tlak na technologické firmy ze strany regulátorů začíná polevovat. Akcie Alibaby včera vyrostly o 15 % a výrazně rostly i ostatní čínské techy.
  • Ranní komentář: Čínské akcie znovu pod tlakem, západní trhy se drží
    Minulý týden přinesl hned několik zajímavých fundamentů, v čele se zaseádním ECB, která naznačila, že je připravena zmírnit tempo svých měsíčních nákupů dluhopisů. Reagovala tak na ekonomické oživení a hlavně na růst inflace, která se v eurozóně dostala na 3 %. Euro ale v minulém týdnu i tak mírně ztrácelo vůči dolaru, kterému pomáhal risk-off sentiment a mírně negativní nálada na akciových trzích, které klesaly napříč většinou regionů.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei ProTrader