Úterý 19. březen 2024 04:15
reklama
Swissquote Bank
reklama
Purple pivot points
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Instaforex krypto ebook

Začala nejztrátovější olympiáda dějin. Jenom neúčast přímých diváků připraví Japonsko o 15 miliard korun

25.07.2021 08:51  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Začala nejztrátovější olympiáda dějin, alespoň tedy z hlediska výnosu z divácké účasti.  

První ránu zasadilo tokijským olympijským hrám už jejich přeložení z loňska na letošek, učiněné v rámci boje s šířením nákazy covid-19. Letos v březnu pak ztrátu prohloubilo rozhodnutí pořadatelů zapovědět účast zahraničním divákům. Původně se předpokládalo, že do země zavítá přibližně milion zahraničních návštěvníků, aby mohli shlédnout sportovní výkony olympioniků a nasát jedinečnou atmosféru sportovního svátku. Počítalo se s tím, že během své návštěvy každý z hostí utratí v přepočtu průměrně necelých 7700 korun – jen za ubytování, jídlo, pití a dopravu. Takže rozhodnutí nepozvat zahraniční diváky připravilo japonskou ekonomiku o 7,7 miliardy korun. 

Pozdější rozhodnutí neumožnit návštěvu sportovišť ani japonským divákům pak ekonomiku ochudilo asi o 2,9 miliardy korun, neboť domácí návštěvníci za ubytování či nákupy neutrácejí zdaleka tolik jako ti zahraniční. Statisticky pak platí, že například konzumace jídlo zahraničního návštěvníka v Tokiu navyšuje hrubý domácí produkt Japonska, neboť se příslušný výdaj počítá jako export z Japonska (do cizincova žaludku). Pokud však konzumuje Japonec v restauraci namísto svého domova, z hlediska dopadu na HDP se už nic moc nemění. Spotřeba jako spotřeba. HDP se počítá jako součet právě spotřeby, (čistých) exportů, investic a vládních výdajů.  

Rozhodnutí neumožnit účast tedy ani japonským divákům připravilo japonskou ekonomiku nejen o zmíněné 2,9 miliardy korun, ale také o podstatnou část ze 4,6 miliardy korun, tedy souhrnné ceny nevyužitých, vrácených vstupenek.  

Jenom neúčast přímých diváků, japonských i zahraničních, tak připravila japonskou ekonomiku o 7,7 + 2,9 + 4,6 = 15,2 miliardy korun. 

Lukáš Kovanda
Národní ekonomická rada vlády (NERV)
Hlavní ekonom, Trinity Bank

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Za americkou ropu prodejci ještě zaplatí
    Cena ropy poprvé v historii v jednom dni ztratila veškerou svoji hodnotu. Kontrakt na americkou lehkou ropu West Texas Intermediate – WTI s termínem dodáním v květnu klesl o 306 % a ukončil na částce minus 37,63 dolaru za barel.
  • Zaběhlé strategie hedge fondů troskotají, čím chtějí bít dekádu černých labutí?
    Konec jednoho z největších světových hedge fondů Global Alpha s majetkem přesahujícím 1,6 miliardy amerických dolarů kvůli rozsáhlým ztrátám a odlivu investorů oznámila v tomto týdnu investiční banka Goldman Sachs. Ze správy investic vnějších investorů před dobou nedávnou odstoupily fondy George Sorose, zejména pod vlivem nové regulace, avšak na pozadí se slabou výkonností. Na mysl se vkrádá otázka, jestli po srpnovém propadu trhů stojíme před dalším zlomem v odvětví a jeho strategiích. Zatím se objevují jen první strohé indicie a hledání léku na nadcházející dekádu krize důvěry, ekonomické a politické nejistoty, plnou neočekávaných událostí, chceme-li Talebových černých labutí.
  • Zablokovaný Suez může dále zdražit pohonné hmoty v ČR, ty letí vzhůru i tak
    Ceny pohonných hmot letí vzhůru. V polovině března například benzín Natural 95 zdražoval tempem přes 80 haléřů na litr za jediný týden. Takto citelně jeho cena naposledy rostla v prosinci 2010. V uplynulém týdnu sice zdražování zmírnilo, nicméně i tak benzín podražil o dalších 38 haléřů na cenu 31,17 koruny za litr. Nafta je dražší o 26 haléřů než před sedmi dny, když stojí 29,48 koruny. Jak benzín, tak nafta jsou tedy nyní nejdražší za poslední více než rok. Důvodem je hlavně růst cen ropy na světových trzích. Ta nejnověji zdražuje kvůli situaci v Suezském průplavu, jejž za písečné bouře najetím na mělčinu zablokoval obří tchaj-wanský supertanker.
  • Zablokují USA dovozy ruského uranu?
    Seznam komodit, které se nebudou dovážet z Ruska, zveřejněný americkou vládou, alespoň prozatím nezahrnuje uran. Podle informací z okolí amerického prezidenta však Bílý dům zváží uvalení sankcí na Rosatom, který produkuje asi 35 % obohaceného uranu a dodává uran do evropských jaderných reaktorů. Rosatom spolupracuje také s Íránem. Írán rozvíjí svůj jaderný program několik let, zatímco USA chtějí tento proces kontrolovat. Bidenova administrativa je v současné době ve fázi konzultací s jadernými experty. Další kroky by mohly mít klíčový dopad na průmysl a výrobce uranu.
  • Zabrániť Gréckemu defaultu bude zložité
    Menový trh dnes po piatkovej volatilite otváral bez v&...
  • Zabrzděný automotive stahuje průmysl ke dnu
    Tuzemská průmyslová výroba během letošního srpna meziročně narostla o 1,4 %, což ovšem po zohlednění počtu pracovních dní – kterých bylo letos o jeden více – reálně představuje pokles o 1,4 %. Ve srovnání s červencem pak došlo ke snížení objemu produkce o 3,2 %. Průmyslové tržby meziročně narostly o 5,4 %, přičemž o něco více ty domácí (6,5 %) nežli zahraniční (4,4 %). Objem nových zakázek meziročně stoupl o 3,5 % (domácí o 4,3 a zahraniční o 3,2 %). Průměrný evidenční počet zaměstnanců se v průmyslu meziročně snížil o 0,2 %, zatímco jejich průměrná mzda vzrostla o 6,9 %.
  • Zabředáme stále hlouběji do černého scénáře a není vidět cesta ven
    Zabředáme stále hlouběji do černého scénáře a není vidět cesta ven. Zhruba tak by se dalo popsat rozpoložení finančních trhů v úvodu nového týdne. Rusko postupně pohřbilo naděje na vycouvání z konfliktu, který může jeho ekonomiku dostat na kolena, a naopak v zájmu dosažení dobyvačných cílů vystupňovalo brutalitu bojů. Západní země jsou tak postaveny znovu před těžké rozhodování, jak dál zasáhnout.
  • Za Budapeští objevili významné naleziště ropy, potvrdil dnes MOL. Orbánově vládě může nový vrt pomoci řešit nedostatek pohonných hmot, důsledek zastropování cen paliv
    Na předměstí Budapešti došlo k objevu významného naleziště ropy. Dnes zprávu zveřejnil maďarský petrochemický podnik MOL, jehož pracovníci naleziště objevili v hloubce 2100 metrů v obci Vecsés. Obec se nachází v aglomeraci metropole Budapešti, v její jihovýchodní části.
  • Zabudnite na krízu
    Pomaly to bude 5 rokov, čo začali všetky politické a ekonomické špičky dokola omieľať tézu, že je potreb...
  • Za celý rok 2022 skončil rozpočet v deficitu 360mld. Kč
    Poslední prosincový report ohledně plnění státního rozpočtu dává možnost uzavřít i celkový účet za rok 2022. Stát hospodařil s třetím nejhlubším schodkem v historii ČR. Paradoxně ale s nejnižším schodkem za poslední 3 roky po -367mld. Kč v roce 2020 a -420mld. Kč v roce 2021. V příštím roce plánuje český stát hospodařit s deficitem ve výši 295 mld. Kč.
  • Začala právě dlouhá a bolestná cesta akcií ke dnu?
    Současný pokles trvá už 95 obchodních seancí a index S&P 500 se již stihl propadnout o 18 %. Investoři, kteří dnes při rozhodování vycházejí ze svých zkušeností z posledních 12 let, vám budou tvrdit, že nastal čas znovu nakupovat akcie, ale posledních 12 let je bohužel z hlediska dnešního rozhodování bezvýznamných. Současná dynamika připomíná spíše dva dlouhodobé propady ze 70. let a také propad následující poté, co praskla internetová bublina. Soudě podle těchto tří událostí čeká investory další utrpení, které potrvá déle, než většina očekává.
  • Začala údržba plynovodu Nord Stream 1, Německo z ní má obavy
    Konsorcium Nord Stream AG dnes zahájilo pravidelnou roční údržbu plynovodu Nord Stream 1, který vede po dně Baltského moře z Ruska do Německa a který je hlavní trasou pro dodávky ruského zemního plynu do EU. Konsorcium sídlí ve Švýcarsku a uvádí, že údržba potrvá do 21. července. Německo se obává, že kvůli sporu mezi Ruskem a Západem by se mohlo stát, že plyn přes Nord Stream 1 po údržbě nepoteče.
  • Začala výsledková sezóna. Očakávania nie sú vysoké.
    Index S&P 500 je aktuálne ocenený zhruba na úrovni historického priemeru (cca 15-násobok očakávaných ročných ziskov). Keď si odmyslíme zopár výkyvov z posledných týždňov, tak takto nízko sa naposledy v porovnaní so ziskami obchodoval v roku 2014.
  • Začala výsledková sezóna. Očakávania sú vysoké, čo zmenšuje priestor pre pozitívne prekvapenia.
    V USA v piatok začala výsledková sezóna. Doteraz reportovalo 28 spoločností z indexu S&P 500 z ktorých prekonalo očakávania čo sa týka ziskov na akciu až 23 (teda 82%). Výsledková sezóna bude na akciových trhoch jednou z hlavných tém nadchádzajúcich dní. A to aj z toho dôvodu, že očakávania sú vysoké. Medziročne sa očakáva rast ziskov o 10,2%. Naposledy bol očakávaný takýto vysoký rast v roku 2011, kedy prebiehalo oživenie po kríze. Pri tržbách sa očakáva medziročný rast na úrovni 6,8%, čo je zase druhá najvyššia úroveň od roku 2011.
  • Začala výsledková sezona USA, dolar posiluje, komodity trpí; analýza EUR/USD, USD/CHF
    Zápis z březnového zasedání americké centrální banky (Fed) potvrdil, že členové bankovní rady (FOMC) preferují le...
  • Začali jako youtubeři, dnes úspěšně podnikají. Erik Meldik a MamaDomisha bodují vlastní značkou šperků
    Točili úspěšná videa na kanál YouTube, poté se přesunuli na sociální síť Instagram, kde jako rodina baví dohromady přes milion sledujících. Před dvěma lety se však Erik Meldik a Dominika Šťovíčková alias MamaDomisha rozhodli posunout svůj business na další stupeň a splnit si sen o vlastní kolekci šperků. Vstoupili na trh s první designovou stříbrnou náušnicí jménem Kasiopea – a strhla se mela. Od té doby spustili dalších pět kolekcí unikátních šperků, které sami navrhují. Jaká je dnes jejich vize ohledně značky? Co jim přijde nejtěžší? A kdo z nich má při neshodách poslední slovo?
  • Začal již run na banky v Evropě?
    Při pohledu z mnoha úhlů je odpověď jasné „ANO“. Americké banky přiškrcují úvěro...
  • Začal summit G20, dlouho očekávaná schůze Trump-Xi se blíží
    Americký akciový trh uzavřel čtvrteční obchodování převážně se ziskem. Index Dow Jones se jako jediný pohyboval mírně pod úrovní středeční zavírací ceny, S&P 500 přidal 0,4 % hodnoty a technologický Nasdaq si polepšil o 0,7 %. V rámci širšího indexu S&P 500 se dařilo téměř všem sektorům s tím, že nejlépe obchodní seanci zakončily finanční instituce se ziskem 0,9 %. Jediným ztrátovým sektorem se staly energetické společnosti, které odepsaly téměř 0,8 % své hodnoty.
  • Začal týden amerického dolaru. Libra a EURo konsolidují. USD roste.
    Středeční odhad HDP za 2Q/2014 bude rozhodujícím závažím při rokování FOMC o pokračujícím snižování nákupů US dluhopisů ze strany americké...
  • Začátek bojů v Donbasu vedl k propadu krypto trhu
    Na čtvrteční aukci se hodnota první kryptoměny poprvé od konce ledna propadla pod úroveň 35 000 USD. V době psaní článku bitcoin balancuje na úrovni 34 862 USD. V určitém bodě seance klesl na 34 300 USD. Za uplynulý den činily ztráty tohoto digitálního zlata přibližně 8,39 %. Bitcoin se dál obchoduje v červených číslech, a to už druhý den po sobě. Od začátku týdne ztratil už přibližně 13 % své hodnoty.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
Exness
TFIFX
GCI Financial
reklama
Fintokei ProTrader