Čtvrtek 28. březen 2024 13:37
reklama
InstaForex Ebook
reklama
Swissquote Bank
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Fintokei SwiftTrader

BREAKING: Jádrová spotřebitelská inflace v souladu s očekáváním

25.06.2021 14:51  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Spotřebitelská inflace (PCE) v USA se v květnu snížila na +0,4 % MoM  po dubnovém vzestupu o 0,6 %. Trh očekával růst o 0,5 %. Meziročně PCE cenový index přidal v souladu s očekáváním +3,9 % po růstu o 3,6 % v předcházejícím měsíci. 

Jádrová spotřebitelská inflace, která nepočítá s volatilními cenami potravin a energií, klesla v květnu na +0,5 % MoM z růstu o 0,7 % v dubnu. Trh čekal vzestup o 0,6 %. Meziročně se jádrové ceny v květnu zvýšily v souladu s konsenzem na +3,4 % z dubnových +3,1 %. 

PCE cenový index pokračoval v květnu v růstu. Zdroj: Macrobond, XTB
EURUSD vzrostl po dnešním zveřejnění dnešních inflačních statistik a směřuje k rezistenci na úrovni 1,1988. Zdroj: xStation5

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • BREAKING: ISM ve výrobě překonalo očekávání
    The Institute for Supply Management's (ISM) výrobní index vzrostl v únoru na 60,8 bodů z 58,7 bodů v minulém měsíci. Očekávání trhu bylo nastaveno na růst na 58,8 bodů. Jedná se už devátý výsledek v řadě v pásmu expanze tovární aktivity (nad 50 bodů).
  • BREAKING: ISM v USA jasně pod konsensem 🔔
    15:45, Spojené státy - Údaje o PMI za únor: S&P Global US Manufacturing PMI: skutečných 52,2; předpověď 51,5; předchozí 50,7; 16:00, Spojené státy - Údaje ISM za únor:
  • BREAKING: ISM výrobného sektora v USA prekonal očakávania
    Výrobný PMI Inštitútu pre riadenie dodávok (ISM) v decembri stúpol na 60,7 z 57,5 bodov ​​v predchádzajúcom mesiaci. Dnešné dáta prekonali očakávania na úrovni 56,6 bodov, čo poukázalo na 7. po sebe idúci mesiac expanzie aktivity tovární a najsilnejšie tempo rastu od augusta 2018. „Výroba pokračovala v decembri v oživení“ . Členovia výboru pre prieskum uviedli, že spoločnosti a dodávatelia naďalej pôsobia v prekonfigurovaných továrňach, ale absencie, krátkodobé odstávky na údržbu zariadení a ťažkosti s návratom a prijímaním pracovníkov spôsobujú napätie, ktoré obmedzuje potenciál rastu výroby. Nálada však zostáva optimistická, čo predstavuje v porovnaní s novembrom zlepšenie, “uviedol Timothy R. Fiore, predseda ISM.
  • BREAKING: ISM výrobní index překonal očekávání, ekonomika USA pokračuje v expanzi
    ISM výrobní index z USA za květen překonal očekávání. Vzrostl z 60,7 na 61,2. Byl očekáván růst na 61,0. Subindexy se vyvíjely takto:
  • BREAKING: ISM výrobní index v USA roste na historické maximum
    Výrobní ISM index z USA vyskočil v listopadu na 61,1 z říjnových 60,8. Jedná se o historické maximum indexu. Analytici očekávali vzestup na 61,0 bodů. Dnešní report indikuje pokračující expanzi americké ekonomiky, která po březnovém 2020 propadu roste už 18 měsíců v řadě. Hlavní subindexy - produkce, nové objednávky i zaměstnanost zrychlily. Naopak zpomalil růst cen výrobců.
  • BREAKING: ISM Výrobní index z USA nenaplnil očekávání
    Institute for Supply Management (ISM) výrobní index klesl v lednu na 58,7 bodů z 60,5 bodů v minulém měsíci. Trh však očekával pokles pouze na 60,0 bodů. Přesto jsme svědky už osmiměsíčního nárůstu výrobní aktivity v řadě.
  • BREAKING: ISM výrobní PMI z USA mírně nenaplnilo očekávání
    Výrobní ISM index z USA klesl na 50,1 bodů a nenaplnil tak očekávání ve výši 50,5 bodů. V minulém měsíci dosáhl na 50,9 bodů. Pokud se podíváme na subindex zaměstnanosti, tak ten dosáhl na 46,9 bodů (oček. 47,5 bodů) a výrobní ceny dosáhly na 45,9 bodů (oček. 50,8 bodů). Nové objednávky klesly na 49,8 bodů (oček. 50,8 bodů). Při pohledu na jednotlivé výsledky vychází report mírně negativně. Výrobní ISM index se sice dokázal udržet nad 50 body v pásmu expanze, očekávání však zůstala nenaplněna. Žádný katastrofický scénář se nenaplňuje. Dopad šíření koronaviru by však už v následujících datech mohl být citelný.
  • BREAKING: ITA40 klesá o více než 2 % v důsledku nové daně z mimořádných zisků❗
    Vláda talianskej premiérky Giorgie Meloniovej nečakane zaviedla daň z "mimoriadnych ziskov" bánk na rok 2023 s cieľom zhromaždiť pre štát viac ako 2 mld. eur (2,2 mld. USD), ktoré sa použijú na zníženie daní a pomoc pri poskytovaní hypoték prvým majiteľom domov. Rozhodnutie oznámil podpredseda vlády Matteo Salvini počas posledného zasadnutia vlády pred letnými prázdninami. Tento krok prichádza po tom, ako rastúce úrokové sadzby zvýšili zisky talianskych bánk v prvom polroku. V reakcii na toto oznámenie zaznamenali talianske bankové akcie vrátane UniCredit SpA pokles, pričom vláda zároveň zdôraznila svoj pretrvávajúci nesúhlas s rozhodnutiami Európskej centrálnej banky o úrokových sadzbách.
  • BREAKING: Jadrová inflácia v USA za december prekonala očakávania
    Investorom bol len pred chvíľou ponúknutý balík dát z USA za december. Jadrová inflácia PCE vzrástla viac, ako sa očakávalo, keď sa celková hodnota medziročne vyšplhala na 1,5% (oproti očakávaným 1,3% medziročne). Ukázalo sa, že údaje o osobných príjmoch a osobných výdavkoch boli lepšie, ako sa očakávalo, ale údaje z minulého mesiaca boli revidované nižšie.
  • BREAKING: Jadrová PCE inflácia v USA vzrástla na 1.3 %
    Jadrová PCE inflácia v USA bez potravín a energií v júli medziročne vzrástla o 1,3%, po júnovom zvýšení o 0,9%, pričom skončila nad očakávaniami trhu, ktoré boli na úrovni 1,2%. Jadrová inflácia PCE sa na mesačnej báze mierne zvýšila na 0,3% z 0,2% v predchádzajúcom mesiaci.
  • BREAKING: Jádrová spotřebitelská inflace v USA v březnu vzrostla
    Jádrová spotřebitelská inflace (bez potravin a energií) vzrostla v březnu o 0,4 % MoM po růstu o 0,1 % v únoru. Trh očekával vzestup jen o 0,3 % MoM. Meziročně se spotřebitelská inflace zvýšila o 1,8 % v březnu z únorových +1,4 %.
  • BREAKING: JAP225 přidává více než 3% díky zlepšení tržního sentimentu
    Globální akciové trhy ukončily včerejší obchodování poklesem rizikové averze a pozitivní sentiment lze zaznamenat i na začátku dnešní seance. Asijské akcie prudce vzrostly. Index Nikkei 225 si vedl nejlépe, vyrovnal velkou část ztrát z počátku tohoto týdne a převzal vedení asijské seance. Následoval tak včerejší úspěšnou seance na Wall Street, kde se indexům podařilo vyhrabat z několikaprocentních propadů, a to přestože data o inflaci v USA byla v září vyšší, než se očekávalo. Japonské akcie také těžily z řady holubičích komentářů od guvernéra BoJ Kurody, který řekl, že zvyšování sazeb v tuto chvíli by byl špatný nápad. Také futures z Evropy dnes ukazují na pozitivní otevření seance, německý DAX (DE30) je jedním z nejvýkonnějších s až 1,5% růstem. Zlepšení nálady na trzích je doprovázeno oslabením amerického dolaru a poklesem výnosů amerických dluhopisů.
  • BREAKING: JPMorgan reportuje masivní skok v zajištění proti ztrátám z úvěrů
    JPMorgan (JPM.US) byla dnes první velkou americkou bankou, která reportovala výsledky za Q1. Banka zveřejnila EPS ve výši 0,78 dolaru oproti 2,65 dolaru v Q1/2019 (-70,5 % y/y). Zajištění proti ztrátám z úvěrů vyskočilo na 8,29 mld. dolarů (+339 % y/y). Na druhou stranu příjem z fixed income a akcií překonal očekávání. Dosáhl na v pořadí 4,99 mld. dolarů a 2,24 mld. dolarů. Banka zdůraznila, že má dostatek likvidity a naznačila tak, že může očekávat více problémů v následujících čtvrtletích.
  • BREAKING: JPY klesá před nadcházejícím zasedáním BoJ
    Tento týden se sejdou japonští centrální bankéři, aby provedli další měnověpolitické rozhodnutí (pátek). Půjde o první zasedání pod vedením nového guvernéra Bank of Japan Uedy. Na trzích se objevila určitá naděje, že změna v čele BoJ povede ke změně její politiky. Ueda však zatím naznačuje pokračování ultra uvolněné politiky svého předchůdce, alespoň prozatím. Na druhou stranu Sankei uvádí, že centrální banka možná přezkoumá a zhodnotí posledních 10 let měnové politiky. Nelze vyloučit, že i přes absenci změny politiky či prohlášení může samotné hodnocení nabídnout určité vodítko. JPY s blížícím se zasedáním získává zpět část svých nedávných ztrát.
  • BREAKING: JPY posílil po zprávě z Bank of Japan
    Zprávy z BoJ se objevily krátce po 11:00 BST, což naznačuje, že Bank of Japan zvažuje výhled na rostoucí ceny pro fiskální rok 2023 i fiskální rok 2024. Podle zpráv BoJ zvažuje zvýšení cenového výhledu pro fiskální rok 2023 blíže ke 3 %, přičemž probíhají také diskuse o zvýšení cenového výhledu pro fiskální rok 2024 na 2 % nebo více. Taková změna může naznačovat, že BoJ očekává, že inflace se na těchto úrovních po letech téměř stagnujícího růstu cen více usadí. JPY ve zprávách roste, protože trvalé zrychlení japonské inflace je považováno za nezbytný předpoklad, aby BoJ opustila uvolněnou měnovou politiku.
  • BREAKING: JPY výrazně oslabil po komentářích guvernéra Kurody
    Šéf BOJ Kuroda dnes oznámil, že centrální banka musí pokračovat v agresivním uvolňování, i když to povede k dalšímu oslabení jenu. Kuroda také uvedl, že přehřívání ekonomiky nehrozí.
  • BREAKING: Jsme svědky výrazného zpomalení osobních příjmů a výdajů v USA
    Jádrová PCE inflace, červen. Actual: 4.6% YoY. Expected: 4.7% YoY. Previous: 4.8% YoY.
  • BREAKING: Kanada ponecháva menovú politiku nezmenenú
    Podľa všeobecných očakávaní Bank of Canada ponechala svoju referenčnú úrokovú sadzbu nezmenenú na efektívnej dolnej hranici 0,25%. Výbor ponecháva program QE na úrovni 5 miliárd dolárov týždenne, ako sa očakávalo. Centrálna banka poznamenala, že ekonomika sa zotavuje uprostred uvoľňovania koronavírusových obmedzení a je podporovaná vládnymi programami dotovania miezd. Výbor dodal, že v treťom štvrťroku sa očakáva rýchlejší hospodársky rast. BOC „udrží úrokovú sadzbu na efektívnej dolnej hranici, kým sa neabsorbuje hospodársky pokles tak, aby sa udržateľne dosiahol cieľ 2% inflácie“. Tlačová konferencia guvernéra Macklema sa dnes nebude konať.
  • BREAKING: Kanadská centrální banka překvapila nižším zvýšením sazeb o 50 bp
    Kanadská centrální banka dnes podle očekávání doručila letos již šesté zvýšení úrokových sazeb. Zvýšení sazeb bylo nižší, než očekával trh, a to o 50 bazických bodů (očekávalo se 75 bazických bodů). Základní úroková sazba se tak posunula na 3.75 %. Agresivní zvyšování úrokových sazeb pokračuje, ačkoliv inflační tlaky v zemi výrazně zpomalují. Ukazatel inflace CPI klesl z červnových 8.1 % na aktuálních 6.9 %, zatímco míra nezaměstnanosti minulý měsíc mírně klesla na 5.2 %. To by mohlo dále postupně zpomalovat inflační poptávkové tlaky.
  • BREAKING: Kanadská inflace CPI je nižší než se očekávalo
    Kanadská inflace v srpnu dosáhla 7 % y/y, přičemž se očekávalo 7,3 % y/y, v červenci byla míra inflace 7.6% y/y.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Swissquote Bank