Úterý 19. březen 2024 03:00
reklama
Swissquote Bank
reklama
Purple trading AI
reklama
Dukascopy new
reklama
Instaforex krypto ebook

Každý pátý Čech má naspořeno více než 300 tisíc Kč

18.06.2021 10:29  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

České domácnosti mají podle ČNB na svých účtech zhruba o 350 miliard korun více než před pandemií. Celkové vklady domácností u bank tak překročily hranici tří bilionů a jsou vůbec nejvyšší v historii. Z průzkumu STEM/MARK pro společnost Home Credit vyplynulo, že 21 % Čechů má ušetřeno více než 300 tisíc Kč, oproti tomu 26 % disponuje úsporou menší než 10 000 korun. Většina těchto finančních rezerv je držena na běžných nebo spořicích účtech.

Naspořenou částku větší než 300 tisíc Kč uvedli ve svých odpovědích častěji muži, lidé s měsíčním příjmem nad 60 000 Kč a také vysokoškoláci. Největší podíl obyvatel, jež mají úspory nad hranicí 300 tisíc, je ve Středočeském kraji (30 %), nejmenší procento je v kraji Olomouckém (10 %).

Dalších 27 % dotázaných disponuje finanční rezervou 100 – 300 tis. Kč. Pouhých 5 000 Kč, nebo dokonce méně, má stranou na případné nenadálé výdaje 17 % respondentů. V Královehradeckém kraji dokonce necelých 20 % lidí uvedlo, že nemá úsporu vyšší než 1000 Kč.

Výše úspor domácností:


 

Průzkum ukázal, že většina lidí drží své úspory na svých účtech, buď běžném nebo spořicím. Muži více využívají investiční produkty, což uvedlo 27 % z dotázaných, oproti tomu pouze 17 % žen vyhledává nástroje, které jim peníze zhodnotí. Penzijní spoření je pak ve větší oblibě ve Středočeském a Libereckém kraji.

„Pokud se jedná čistě o rezervu, je lepší nechat si finanční prostředky skutečně na účtech, kde jsou snadno k dispozici. V případě, že je lidé nebudou několik let potřebovat, je vhodné se poohlédnout po investičních produktech, tak aby se jejich peníze také zhodnocovaly,“ uvádí Miroslav Zborovský, ombudsman klientů Home Credit. Na druhé straně existuje řada lidí, kteří nemají v podstatě žádnou rezervu. To znamená, pokud by jim vypadl měsíční příjem, dostali by se do velkých problémů. „Jestliže se jejich příjmy a výdaje každý měsíc rovnají, nemohou ani počítat s tím, že by případný výpadek příjmu nebo nečekaný výdaj mohli vyřešit půjčkou, nedokázali by totiž pokrýt měsíční splátku,“ vysvětluje Miroslav Zborovský.

Kde jsou uloženy úspory domácností:


 

Rezervu menší než jeden měsíční plat uvádí necelých 40 % respondentů, 12,2 % má uspořenou částku právě ve výši jednoho měsíčního platu.  

„Řada lidí přišla během covidové pandemie o příjmy nebo se jí na určitou dobu snížily, ale počítají s tím, že se jejich situace bude s postupným otevíráním ekonomiky zlepšovat. Někteří využili odkladů splátek úvěrů, které umožňovalo vládní moratorium. Jiní zažádali svého poskytovatele úvěru o individuální řešení. Odklady nebyly jediným, a mnohdy tím nejlepším řešením, protože se splátky jenom odložily, nikoliv odpustily. Úvěr byl po dobu odkladu nadále úročený úrokovou sazbou dohodnutou v úvěrové smlouvě a v konečném důsledku došlo k navýšení celkové částky, kterou klient uhradí. I proto jsme našim klientům radili, aby tuto možnost zvážili. Někteří z nich mohli například zažádat o konsolidaci nebo v případě flexibilní půjčky si splátky snížit,“ popisuje Miroslav Zborovský z Home Creditu.   

Společnost Home Credit poskytla více než 13 000 odkladů, ať již na základě vládního moratoria nebo nad jeho rámec. Zaznamenala také zvyšující se zájem o flexibilní půjčky, které nabízejí variabilní možnosti splácení. Klient si může zvolit každý měsíc jinou výši splátky nebo si splácení odložit.

Od začátku roku 2020 se nezměnily úspory u 41 % respondentů, 32 % žen zaznamenalo snížení výše svých našetřených peněz, u mužů se jednalo jenom o 22 %.

Změna výše úspor od začátku roku 2020


 

Od začátku roku 2020 vzrostly u 18 % Čechů úspory o více než 100 000 Kč, ale pouze 16 % z nich uvedlo, že to bylo způsobeno uzavřením obchodů a služeb. Dalších 28 % si myslí, že to byl jeden z důvodů a 55 % dotázaných uvedlo, že zavřené provozovny neměly na jejich výši úspor žádný nebo velmi okrajový vliv.

Vliv uzavření obchodů a služeb na úspory


 

Zajímavé je, že 69 % dotázaných se zatím nechystá našetřené peníze utratit. Více, jak 80 % mladých lidí ve věku 18-29 let chtějí větší část úspor ušetřit.

Co s našetřenými penězi


 

Co s úsporami podniknout, se shodují muži i ženy: Stejné procento (69 %) si prostředky nadále ponechá stranou,  31 % žen i mužů si za našetřenou rezervu něco pořídí.

Průzkum pro Home Credit provedla agentura STEM/MARK na reprezentativním vzorku 515 respondentů ve věku 18-64 let. Sběr dat probíhal po celé České republice od 27.5. do 1.6.2021.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Káva – Vzrůst nad 142 USD
    Naposledy jsme vás o vývoji ceny kávy informovali na konci července. Prognózy byly tehdy takové, že bude její cena v nejbližších dnech i měsících stoupat. Klesající trend nebude mít dlouhého a stálého trvání. A přesně to se i stalo.
  • Káva – 5-vlnový systém
    V posledních několika dnech cena kávy klesá. Místní dno vypadlo na úrovni 130.75 USD. Poslední vrchol je vidět na 5-vlnové struktuře. Kromě toho se aktuálně nacházíme v 5. vlně, která je méně viditelná.
  • Kazachstán přerušil dodávky elektřiny společnostem zabývajícím se těžbou kryptoměn
    Kazachstán odpojil od elektřiny společnosti zabývající se těžbou kryptoměn den předtím, než některé části země zasáhly výpadky proudu. Odstávka vstoupila v platnost 24. ledna a skončí 31. ledna.
  • Kazachstán zvyšuje své zlaté rezervy
    Jako největší prodejce zlata v roce 2022 zahájila Národní banka Kazachstánu (NBK) letošní rok navýšením svých investic do drahého kovu. Hlavní analytik Světové rady pro zlato (WCG) Krishan Gopaul uvedl, že banka minulý měsíc nakoupila 3,9 tun zlata. Jedná se o první zvýšení jejích zlatých rezerv od října. Oficiální zlaté rezervy v současnosti odpovídají 355,6 tunám.
  • Kazmierczak (Poľská centrálna banka)
    Nepotrebujeme navršovanie sadzby tento rok.......
  • Každá velká banka bude v blízké budoucnosti zvažovat kryptoměny
    Bývalý generální ředitel Citigroup prohlásil, že velké banky a společnosti, které se zabývají cennými papíry zvažují obchodování s kryptoměnami nebo poskytování služeb s nimi spojené do 3 let. Také doufá, že centrální banky z celého světa digitální měny přijmou.
  • Každé sté pivo na světě pochází z České republiky
    „Největším výrobcem piva na světě byla v loňském roce společnost Anheuser-Busch InBev z Belgie, pod kterou patří značky Budweiser, Stella Artois či Beck’s. Dokonce můžeme říct, že každé čtvrté pivo pocházelo právě z této produkce. Na druhé příčce se umístila nizozemská společnost Heineken s podílem 12,2 procenta na světové produkci. Třetí v pořadí skončila společnost Carlsberg z Dánska,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Každoroční Blockchain & Bitcoin Conference Prague pořádaná společností Smile-Expo se bude opět konat v Česku
    V České republice proběhne již pátý ročník Blockchain & Bitcoin Conference Prague, konference věnované blockchainu a kryptoměnám, kterou pořádá společnost Smile-Expo. Akce se zúčastní experti na blockchain, podnikatelé a investoři z různých zemí.
  • Každoroční hašteření o minimální mzdě: Pískej konec!
    Každý rok se to opakuje znovu a znovu. Sledujeme zbytečně dlouhé diskuze o minimální mzdě, která vzbuzuje vášnivé debaty. V ČR jí v tuto chvíli pobírá okolo 100 000 lidí, tedy cca 3 % českých zaměstnanců. Odbory a zaměstnavatelé se pravidelně střetávají a vždy čekáme, jak se situace tentokrát vyvine. Nakonec ale vždy vláda rozhodne o její výši. Způsob, jakým se k tomu rozhodne, zůstává zahalen tajemstvím; často jde o kompromis mezi návrhy odborů a tolerovatelným limitem pro zaměstnavatele.
  • Každý desátý drobný investor používá ke správě investic umělou inteligenci typu Chat GPT
    Drobní investoři uvádí jako nejčastější důvod, proč využívat nástroje AI, časovou úsporu a rychlejší rozhodování. Až 11 % drobných investorů využívá umělou inteligenci ke správě svýych portfolií, přičemž podíl investorů ve věku 34-44 let vzrostl na 19 %. Dalších 35 % je otevřeno myšlence využívat umělou inteligenci, zatímco 40 % je vyloženě proti tomu.
  • Každý sám za seba
    Dolár pokračuje vo svojom rastovom ťažení a včera sa dolárový index dostal na najvyššiu úroveň za posledných sedem mesiacov. Zelená bankovka má totiž naďalej status bezpečného prístavu a to kvôli statusu rezervnej meny, nezávislej menovej politike a obrovskej ekonomickej a vojenskej sile.
  • Každý sportovec by měl koupit Bitcoin
    Mnoho profesionálních sportovců bitcoinům fandí, protože potřebují perspektivní myšlení, aby připravili své finance na konec kariéry.
  • Každý sportovec by měl koupit Bitcoin
    Mnoho profesionálních sportovců bitcoinům fandí, protože potřebují perspektivní myšlení, aby připravili své finance na...
  • KBC potvrdila: IPO akcií ČSOB nebude
    Belgická společnost KBC Group potvrdila delší dobu trvající spekulace trhu, že neplánuje uvést menšinový podíl akcií tuzemské ČSOB na burzu. Uvedla, že obdržela povolení Evropské komise, které jí umožní úpravu v dohodnutém plánu. Namísto prodeje části tuzemské banky ČSOB, nad kterou si ponechá plnou kontrolu, dojde k prodeji bankovních a pojišťovacích aktiv Polsku.
  • KB, Moneta, Air Bank a UniCredit Bank umožní vklady ve sdílených bankomatech
    Od začátku roku 2024 budou moci klienti Komerční banky, Moneta Money Bank, Air Bank a UniCredit Bank postupně vkládat peníze ve sdílené bankomatové síti za stejných podmínek jako u zařízení své vlastní banky. Banky o tom dnes informovaly ČTK ve společném prohlášení. Jde o další krok iniciativy započaté v únoru 2023, kdy tyto banky umožnily klientům vybírat hotovost ve sdílené bankomatové síti.
  • KB nad 4000 Kč. Ve 2Q předčila odhady na všech úrovních, meziročně si pohoršila
    Tuzemská Komerční banka představila za druhé čtvrtletí roku 2013 výsledky lepší proti očekávání na všech hlavních úrovních hospodaření. Akcie reagují růstem, denní maximum se ziskem více jak 5 % postupně posunulo až nad 4000 Kč (doposud 4017 Kč).
  • KB první den vyplatila 582 věřitelům Sberbank CZ na pobočkách 3,114 miliardy Kč
    Komerční banka první den vyplatila 582 věřitelům Sberbank CZ prostřednictvím poboček 3,114 miliardy korun. Drtivá většina zvolila osobní žádosti na pobočce před on-line žádostí, kde je nárok na celkovou výplatu do maximálně 100.000 korun. Denní kompletní čísla, tedy i s on-line žádostmi, zveřejní KB po 19:00. ČTK to řekla mluvčí KB Šárka Nevoralová. Věřitelé, jichž je přes 15.000, by měli dostat zhruba 57 miliard korun.
  • KB ve 3Q potěšila ziskem. Láká na atraktivní dividendu, čeká ale vyšší náklady rizik (+komentář)
    Komerční banka představila výsledky za třetí čtvrtletí roku na úrovni čistého zisku a nákladů rizik nad očekáváním, u ...
  • KB ve 3Q potěšila ziskem. Láká na atraktivní dividendu, čeká vyšší náklady rizik (+komentář)
    Komerční banka představila výsledky za třetí čtvrtletí roku na úrovni čistého zisku a nákladů rizik nad očekáváním, u ...
  • K čemu slouží plováky do bazénu
    V horkém letním dni není nic lepšího, než si jít zaplavat do bazénu. A pokud máte svůj vlastní například na zahradě, ...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster