Pátek 29. březen 2024 09:45
reklama
Dukascopy new
reklama
InstaForex Ebook
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Dukascopy new

Graf dne: USDIDX (16.06.2021)

16.06.2021 10:44  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Klíčovou událostí dne je zveřejnění rozhodnutí o sazbách Fedu ve 20. hodin, po kterém bude následovat tisková konference guvernéra Powella. Tyto události mohou vyprovokovat růst volatility napříč finančními aktivy. Nejvyšší dopad čekáme na amerických akciích a USD. Na grafu amerického dolarového indexu (USDIDX) vidíme, že cena nedávno vzrostla a otestovala zónu rezistence na 90,450 definovanou 23,6 % retracementem poklesu s počátkem v Q2/2021. Jestřábí komentář z Fedu by mohl pomoci instrumentu USDIDX k překonání této zóny. V případě tohoto scénáře leží další rezistence na úrovni 38,2 % retracementu (91,035). Na druhou stranu pokud se Fedu podaří udržet holubičí tón (třeba ve formě malých změn v tečkovém grafu), tak by se USD mohl ocitnout pod tlakem a korigovat. V případě tohoto scénáře leží hlavní support na spodní limitě aktuálního cenového rozpětí (89,70).

Zdroj: xStation5

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Graf dne: USDCHF (23.09.2022)
    Švýcarský frank se po včerejším rozhodnutí švýcarské centrální banky (SNB) o sazbách propadl. SNB zvýšila sazby o 75 bazických bodů, ale vypadá to, že trh očekával ještě více. Očekávání, že SNB může předběžně zvýšit sazby o 100 nebo dokonce 125 bp, vyplývá z předpokládaného pokračování zpřísňování v eurozóně. SNB nechce příliš zaostávat za ECB a vzhledem k tomu, že se schází dvakrát méně často, existovaly naděje na zvýšení sazeb "dopředu".
  • Graf dne - USDCHF (25.08.2023)
    Projev Jeroma Powella na ekonomickém sympoziu v Jackson Hole je klíčovou událostí dne i celého týdne. Předseda Fedu by měl svůj projev zahájit dnes v 16:05. Panuje pocit, že jeho projev by mohl být nevýraznou událostí. Koneckonců před dalším zasedáním FOMC budou ještě zveřejněny dva zásadní údaje - zprávy NFP a CPI za srpen. Vzhledem k tomu je pravděpodobné, že se vyhne jasným prohlášením ohledně dalších kroků, které Fed podnikne. Vždy však existuje prostor pro překvapení. Peněžní trhy neočekávají, že Fed zvýší sazby, ale jakýkoli výraznější Powellův náznak, že Fed ještě neskončil, by mohl poskytnout podporu americkému dolaru.
  • Graf dne: USDIDX (02.07.2021)
    Americký dolarový index (USDIDX) obnovil na konci června rostoucí trend a vzrostl až k zóně rezistence na 92,50, která zastavila předchozí růstový impuls. Americký dolar by dnes mohl být docela volatilní, V 14:30 jsou na programu data z amerického trhu práce NFP. Trhy doufají, že po dvou zklamáních se dnes konečně podaří překonat očekávání na úrovni +700 tis. nových pracovních míst.
  • Graf dne - USDIDX (06.10.2023)
    Vzestupná dynamika amerického dolaru slábne a v současné době zastavila svůj růstový trend přesně na úrovni 50 % Fibonacciho retracementu z nedávných maxim dosažených v září 2022. Říjen sezónně přeje rizikovějším aktivům, což ovlivňuje i odliv kapitálu z bezpečnějších aktiv, jako je dolar. Před rokem jsme ve stejném období, zhruba na konci září, zažili lokální vrchol po výrazných nárůstech způsobených náhlým zpřísněním měnové politiky Fedu a zhoršením vyhlídek. Letos jsme v podobném období zaznamenali podobný sentiment na trzích. Nyní vstupujeme do dalšího měsíce s tím, že dolar již zahájil drobnou korekci.
  • Graf dne: USDIDX (08.02.2023)
    Dolarový index ve středu klesl pod 103 a prodloužil včerejší ztráty vyvolané Powellovými posledními komentáři. Šéf Fedu řekl, že pravděpodobně bude zapotřebí další zvýšení sazeb a že koncová sazba by mohla výše výše, pokud trh práce zůstane silný, nicméně zdůraznil, že dezinflace začala. Obchodníci nyní očekávají další středeční komentář Fedu pro další výhledy.
  • Graf dne: USDIDX (09.11.2022)
    Předčasné výsledky amerických voleb naznačují, že republikáni získají kontrolu nad Sněmovnou, zatímco demokraté budou mít kontrolu nad Senátem. Takový výsledek – rozdělení moci v Kongresu – byl očekáván, a proto na trzích nepozorujeme žádné zásadní pohyby. Je však třeba poznamenat, že jakmile začnou přicházet další výsledky a začnou ukazovat na jiné výsledky, než se očekávalo rozdělení v Kongresu, může se volatilita na trzích zvýšit.
  • Graf dne: USDIDX (11.08.2022)
    Dolarový index ve čtvrtek po poklesu o 1 % klesl pod 105,0, když se investoři snaží vyhodnotit lepší zprávu o americké inflaci, než se očekávalo, která vyvolala širokou rally rizikových aktiv a řadu jestřábích poznámek od politiků Federálního rezervního systému zdůrazňujících centrální závazek banky nadále zvyšovat úrokové sazby, aby zkrotil cenové tlaky. Z technického hlediska index testuje hlavní zónu rezitence kolem 104,45, která je označena spodní hranicí struktury 1:1, 50 sma (zelená čára), 23,6 % Fibonacciho retracement vzestupné vlny a vzestupné trendová linie. Dokud bude cena sedět nad výše zmíněnou úrovní, může být zahájen další pohyb směrem nahoru k nedávným maximům na 109,20. Na druhou stranu, pokud by došlo k proražení níže, pohyb dolů může zrychlit směrem k dalšímu supportu na 101,60.
  • Graf dne: USDIDX (13.10.2021)
    Dnes jsou na programu 2 důležité události, které by měly ovlivnit americký dolar. Ve 14:30 bude zveřejněn zářijový index CPI v USA a ve 20. hodin je na programu zápis z posledního zasedání FOMC.
  • Graf dne - USDIDX (13.12.2023)
    Americký dolar je dnes jednou z nejvýkonnějších měn skupiny G10. Dolarový index (USDIDX) dnes vzrostl o 0,2 % a snaží se vyšplhat zpět nad hranici 104,00. Trhy dnes zajímá především rozhodnutí FOMC o úrokových sazbách, které je naplánováno na 20:00. Změna výše úrokových sazeb se neočekává. Ani jeden z přibližně 100 ekonomů oslovených agenturou Bloomberg neočekává, že by Fed dnes sazby změnil, zatímco peněžní trhy oceňují méně než 2% šanci, že americká centrální banka přinese zvýšení sazeb o 25 bazických bodů.
  • Graf dne: USDIDX (15.11.2022)
    Americký dolarový index (USDIDX) včera po krátké pauze opět klesal. Index vymazal dřívější zisky a přehoupl se do denní ztráty, čímž vyrovnal včerejší minimum. V důsledku toho se USDIDX obchoduje na nejnižší úrovni od poloviny srpna 2022. Nedávné oslabení amerického dolaru lze odůvodnit slabšími údaji ze Spojených států, které znovu zažehly naděje na pivot Fedu. Chladnější než očekávaná hodnota CPI za říjen viděla, že se tržní šance na další zvýšení sazeb o 75 základních bodů sníží. Waller z Fedu také řekl, že zvýšení sazeb o 50 bazických bodů bude projednáno na prosincovém zasedání, i když také zdůraznil, že jediná holubičí makro zpráva, jako je nedávná hodnota CPI, nestačí ke změně názoru Fedu, že inflace ještě není pod kontrolou. I když to rozhodně není tak důležité a ostře sledované jako data CPI, dnešní zpráva o PPI v USA za říjen může vyvolat určitou další volatilitu USD.
  • Graf dne - USDIDX (26.01.2023)
    Klíčovou makroekonomickou zprávou dne je blesková zpráva o HDP USA za 4. čtvrtletí 2022. Zpráva bude zveřejněna v brzkém odpoledni ve 14:30. Nebude to však jediné zveřejnění v USA v tuto dobu, protože budou zveřejněny také týdenní žádosti o podporu v nezaměstnanosti a prosincové údaje o objednávkách zboží dlouhodobé spotřeby. Vzhledem k tomu by obchodníci měli v této době očekávat zvýšení volatility USD.
  • Graf dne: USDIDX (27.07.2022)
    Dnes můžeme pozorovat určité oslabení dolaru, když se investoři připravovují na rozhodnutí americké centrální banky, které proběhne ve 20:00. Trh očekává zvýšení sazeb o 75 bp oproti dřívějším spekulacím o větším zvýšení o 100 bp. Investoři se zaměří především na Powellovy komentáře ohledně náznaků pravděpodobného vývoje měnové politiky USA a jakékoli jestřábí poznámky by mohly podnítit další oživení dolaru.
  • Graf dne - USDIDX (29.09.2023)
    Americký dolar v poslední době roste. Situaci ovlivnil výprodej dluhopisů, který vedl k masivnímu nárůstu výnosů amerických státních dluhopisů. Desetileté výnosy se vyšplhaly nad hranici 4,60 % a včera se blížily k hranici 4,70 %. Později však došlo k obratu - dluhopisy získaly zpět své dřívější ztráty, přičemž desetileté výnosy klesly zpět pod 4,60 %, což vyvolalo i pokles na trhu s USD.
  • Graf dne - USDIDX (29.12.2023)
    Index amerického dolaru (USDIDX) včera klesl na nejnižší úroveň za posledních pět měsíců a podobný pokles byl zaznamenán i vůči euru. Slabost dolaru pramení z rostoucích očekávání investorů ohledně možného snížení úrokových sazeb v USA v nadcházejícím roce 2024. Pohyby na trhu však mohou být přehnané v důsledku nízké likvidity během prázdninové sezóny. K nedávnému klesajícímu trendu dolaru dále přispěl pokles výnosů státních dluhopisů, zejména dvouletých, které dosáhly nejnižší úrovně od konce května.
  • Graf dne - USDILS (07.02.2024)
    Válka mezi Izraelem a Hamásem v pásmu Gazy stále neskončila. Rozsáhlé boje začaly přesně před čtyřmi měsíci, kdy bojovníci Hamásu 7. října 2023 pronikli na izraelské území. Jednání o propuštění rukojmích a příměří však v poslední době pokročila. Návrh dohody, který v Paříži vypracovali vyjednavači Egypta, Kataru, Spojených států a Izraele, se podle katarských představitelů setkal s pozitivní reakcí Hamásu. Kromě toho bylo dnes oznámeno, že Hamás navrhl nepřímé rozhovory s Izraelem s cílem ukončit vojenské operace a obnovit úplný klid. Zpráva z al-Arabíja dále uvedla, že návrh skupiny požaduje 135denní příměří ve třech etapách.
  • Graf dne: USDJPY (02.01.2023)
    Japonský jen v úterý mírně posílil vůči dalším hlavním měnám poté, co Nikkei oznámil, že Bank of Japan zvažuje v lednu zvýšit své prognózy inflace, aby ukázaly růst cen blízko svého 2% cíle ve fiskálních letech 2023 a 2024. „Navrhované změny bvy měly ukázat, že jádrový index spotřebitelských cen vzroste ve fiskálním roce 2022 přibližně o 3 %, ve fiskálním roce 2023 o 1,6 % až 2 % a ve fiskálním roce 2024 téměř o 2 %,“ zaznělo ve zprávě.
  • Graf dne - USDJPY (05.01.2024)
    Údaje z Japonska naznačují dobrou kondici ekonomiky. PMI si vede mnohem lépe než údaje z Evropy, a dokonce i z USA. Index důvěry domácností naznačuje dobrou náladu v tomto sektoru. Horší pro jen jsou údaje o měnové bázi, která po dosažení lokálního maxima v listopadu 2023 v současnosti postupně klesá. To teoreticky vede k menšímu tlaku na růst cen.
  • Graf dne - USDJPY (07.09.2023)
    Japonský jen v poslední době zažívá značnou volatilitu, což vyvolává obavy mezi vládními představiteli v Japonsku. Náměstek ministra financí země pro mezinárodní záležitosti Masato Kanda spolu s dalšími představiteli sdělili možnost zásahu s cílem udržet stabilitu jenu a omezit spekulativní obchodování, přičemž jako příčinu současné volatility uvedli aktivity, které nejsou v souladu se základními ekonomickými ukazateli.
  • Graf dne - USDJPY (07.12.2023)
    USD/JPY je dnes ve střehu, protože tento měnový pár se propadá na úroveň kolem 1,3 %. Za pohybem směrem dolů stojí posilování JPY, které bylo vyvoláno projevem guvernéra Bank of Japan Uedy. Ueda uvedl, že manipulace s měnovou politikou bude od konce roku a v příštím roce ještě náročnější. Ačkoli šlo o velmi neurčitý komentář, obchodníci jej zřejmě považují za náznak toho, že politika BoJ může být brzy restriktivnější. Na trzích také převládá pocit, že pokud Bank of Japan začne zpřísňovat svou politiku, měla by tak učinit dříve, než ostatní významné centrální banky začnou snižovat sazby pravděpodobně v blízkosti poloviny příštího roku.
  • Graf dne - USDJPY (08.08.2023)
    Japonská centrální banka (BoJ) upřesnila, že její nedávná úprava výnosové křivky, oznámená 28. července, měla za cíl udržet současnou uvolněnou měnovou politiku, nikoli naznačit její normalizaci. BoJ umožnila, aby se výnosy desetiletých japonských vládních dluhopisů obchodovaly nad úrovní 0,5 % flexibilním způsobem, čímž se odchýlila od přístupu striktního omezení. Navzdory globálnímu očekávání normalizace politiky v důsledku rostoucích mezd a inflace zůstává BoJ opatrná a zpochybňuje, zda je růst inflace způsoben poptávkou a je dostatečně trvalý, aby překročil 2 %, což naznačuje, že změna směru politiky není na spadnutí.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Dukascopy new