Pátek 29. březen 2024 00:06
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Fintokei ProTrader

Inflace zase drtí Čechy, je vyšší, než se čekalo. Citelně zdražuje pivo, zelenina, benzín, alkohol, tabák i auta

11.05.2021 09:40  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Inflace v České republice svým růstem překonává očekávání. Poprvé od loňského září se v dubnu dostala nad úroveň horní meze tolerančního pásma cílování inflace, které stanovuje Česká národní banka, když dosáhla úrovně 3,1 procenta. Jak trh, tak ČNB přitom předpokládaly, že inflace skončí pod úrovní tří procent.  

V porovnání s loňským dubnem prudce zdražily pohonné hmoty, a to o více než 16 procent. Tento růst je však dán zejména tím, že loni v dubnu se ceny prudce propadly kvůli celosvětovému propadu cen ropy. Ty spadly v důsledku šířící se pandemie. V květnu by měl být ze stejného meziroční růst cen pohonných hmot ještě výraznější, zhruba dvacetiprocentní. Navzdory pandemii rostou výrazně také ceny aut. Vláda totiž svými záchrannými programy na dluh udržuje zaměstnanost i kupní sílu lidí na stále poměrně vysoké úrovni i v čase krize, což podněcuje poptávku právě i po autech. Ta navíc zdražují proto, že jejich výroba je kvůli nutnosti plnit stále náročnější regulace, například emisní limity, více a více náročná a nákladná. Navíc se v oblasti automobilové výrobě projevují prodlevy způsobené kritickým nedostatkem čipů, jenž je globálního rázu, zasahuje i tuzemské automobilky a přetrvá zřejmě až do příštího roku.  

Meziročně výrazně zdražuje také pivo nebo tabák. V případě piva se do cen promítá zejména růst cen energií či mezd v pivovarnické branži, tabák zdražuje z důvodu kontinuálního růstu spotřební daně z něj, jenž pokračuje i letos. Cena piva roste také v důsledku loňského zvýšení spotřební daně z lihovin, které snížilo poptávku po nich, takže ji zvýšilo po nejbližší náhražce, tedy pivu. Silnější poptávka po zlatavém moku, která v důsledku toho nastává, umožňuje jít s jeho cenou znatelněji nahoru.  

V meziměsíčním pohledu, z března na duben, zdražuje výrazně, o více než deset procent, zelenina. Zemědělští producenti citelně zvyšují její cenu. Symbolem nynějšího zdražování zeleniny se stala paprika. Ta se v některých řetězcích prodává třeba i za 140 korun za kilogram, někde ale šplhá až ke 200 korunám za kilogram. Přitom třeba v létě 2018 se paprika prodávala za zhruba 40 korun za kilogram. Příčinou drahé papriky je zejména ten fakt, že se nyní prodává výhradně skleníková produkce z dovozu. České papriky se na trh dostanou převážně až ve druhé polovině léta, což s sebou přinese tlak na pokles cen.   

Kromě paprik zdražují také okurky, rajčata, cibule i mrkev. V dalších měsících by ale mělo dojít ke zlevnění, jako u papriky. Letošní chladné jaro není pro pěstitele takovou pohromou, jakou bylo loňské extrémně suché jaro. Letošní sklizeň zeleniny by tak neměla být slabší než ta loňská, což právě přinese tlak na pokles cen.   

Dnešní čísla k inflaci zvyšují pravděpodobnost, že ČNB by mohla už letos v srpnu zvýšit svoji základní úrokovou sazbu a že ji letos zvýší dost možná i dvakrát. V příštím roce by ji mohla zvednou až čtyřikrát. Koncem roku 2022 by základní sazba mohla činit 1,5 procenta. Trh nyní sází na takovéto poměrně agresivní zvyšování sazeb ČNB – agresivní v tom smyslu, že během poměrně krátkého časového úseku necelých dvou letá předpokládá razantní, několikanásobný růst sazeb. Takto agresivně sázel na růst sazeb naposledy před deseti lety.  

Lukáš Kovanda
Národní ekonomická rada vlády (NERV)
Hlavní ekonom, Trinity Bank

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Inflace v USA vzrostla v lednu o 7,5 %. Jaká bude reakce Fedu?
    Americké ministerstvo práce ve čtvrtek uvedlo, že ve srovnání s předchozím rokem index spotřebitelských cen (CPI) za leden vzrostl o 7,5 %. Jedná se tak o nejvyšší údaj od února 1982. Příčinou nárůstu je zejména zvýšení cen potravin, energií a nákladů na bydlení. Jádrová inflace rostla nejrychleji od srpna 1982. Za leden vzrostla o 6 %.
  • Inflace v USA zřejmě zaútočí na 6 %. Výnosy rostou, akcie jsou opatrné
    Výnosy na hlavních trzích v USA a Evropě mají během listopadu jasně sestupný trend. Není to ovšem nižšími inflačními očekáváními - ta naopak dál stoupají a zájem investorů o inflačně zajištěné dluhopisy je silný. Dnes jsou na programu další důležitá data o inflaci z USA a před nimi dochází na dluhopisech k obratu. Výnosy obracejí nahoru a v americkém případě jsou výš zhruba o 4 bazické body. Menší měrou stoupají také výnosy v Evropě.
  • Inflace vyskočila, ale jen vinou statistické operace
    „Míra inflace se v říjnu po osmi měsících poklesu zvýšila na 8,5 % ze zářijových 6,9 %. Na vině však nejsou ekonomické důvody, ale čistě statistická operace. Do výpočtu se promítl dopad loňského úsporného tarifu na energie, který ovlivnil srovnávací základnu říjnové inflace. Loni byl totiž úsporný tarif statistiky započítán jako snížení cen elektřiny. Pokud bychom tento faktor nebrali v potaz, byla by říjnová inflace o téměř tři procentní body nižší a činila by 5,8 %. Po odeznění toho statistického vlivu se inflace opět vrátí na sestupnou trajektorii, přičemž lze očekávat pokles výrazně pod sedm procent. Podle aktuální prognózy ČNB by celoroční inflace měla být 10,8 %, zatímco v minulém roce činila 15,1 %,“ komentuje vývoj inflace Petr Kymlička, partner poradenské skupiny Moore Czech Republic.
  • Inflace, výsledky i fiskál. Zdroje obav nevysychají
    Investoři mají stále dost důvodů k nervozitě a podle toho to také na trzích vypadá. Důležitou roli hrají události, které jsou na programu tento týden, a to americká inflace za září a start výsledkové sezóny. Podmínky nedovolující Fedu ustoupit z protiinflační politiky i pravděpodobné zhoršení výhledů pro zisky firem jsou jasným problémem na obzoru.
  • Inflace vystoupala na 18 procent
    „Poté, co se inflace začala zadýchávat, chytla druhý dech a opět zvýšila své tempo. Růst cen se projevuje hlavně na nezbytných položkách spotřebního koše, což bude zhoršovat finanční situaci v rodinách. Do vážných problémů se mohou dostávat hlavně sociálně nejslabší,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Inflace vytvoří politické vakuum. Dokáže jej Bitcoin vyplnit? 
    Ceny rostou v době všudypřítomné nedůvěry ve vládu, že problém napraví. To nechává otevřené dveře k bitcoinu, konečnému protiinflačnímu zajištění.
  • Inflace v září pravděpodobně opět zrychlila
    Česká koruna se drží na relativně silných úrovních a odolávala v posledním týdnu vysoké volatilitě na globálních trzích i kvůli intervencím ČNB. V tomto týdnu je ústředním číslem inflace za měsíc září. Odhady jsou v tuto chvíli zatížené vysokou nejistotou, předpokládáme ovšem, že další zdražování energií, potravin i pohonných hmot by mělo inflaci dostat do blízkosti 18 %.
  • Inflace vzroste kvůli loňskému zavedení úsporného tarifu
    Očekáváme, že meziroční růst spotřebitelských cen v říjnu zrychlil na 8,4 % z 6,9 % v září. Důvodem byl vliv nižší srovnávací základny související s loňským zavedením energetického úsporného tarifu. Nebýt tohoto čistě statistického efektu, inflace by podle našeho odhadu byla o 2-3 pb nižší. Průmyslová produkce podle nás v září klesla o 1,2 % m/m kvůli problémům v dodavatelských řetězcích výrobců aut, zatímco spotřebitelské výdaje zřejmě zůstaly utlumené, když odhadujeme meziměsíční stagnaci maloobchodních tržeb. Výkon tuzemské ekonomiky by se však měl v závěru roku mírně zlepšit s tím, jak v průmyslu odezní problémy v subdodávkách a spotřebitelské výdaje postupně zesílí díky pokračujícímu růstu reálných disponibilních příjmů.
  • Inflace vzroste nad 10 % a ČNB zvýší sazby
    Data o vývoji české ekonomiky ukážou slušné tempo mezd na konci minulého roku, které ovšem nepřevýšilo růst inflace, takže uvidíme reálný pokles průměrné mzdy. Inflace za únor velmi pravděpodobně překročila 10 % y/y. Průmyslová výroba by z počátku roku mohla vykázat solidní čísla reflektující zlepšení v subdodávkách. Maloobchodní tržby s výjimkou prodeje aut budou spíše slabší. Centrální banka pravděpodobně přikročí k dalšímu zvýšení úrokových sazeb.
  • Inflace zasáhla Advance Auto Parts. Akcie padají 📉
    Advance Auto Parts je hlavním dodavatelem automobilových náhradních dílů na americký aftermarket. Společnost vykázala finanční výsledky za 2. čtvrtletí pod očekáváním analytiků. Akcie se propadly o více než 10 %:
  • Inflace zaskočila ekonomy i Českou národní banku, takovýto růst cen nikdo nečekal. Bude hůř
    Červencová inflace ekonomy zaskočila svojí razancí. V meziročním vyjádření dosáhla 3,4 procenta, když ji táhlo zdražování služeb, včetně ubytování, nebo jídel v restauracích. Takový růst spotřebitelských cen nikdo nečekal. Česká národní banka pracuje ve své aktuální prognóze s odhadem červencové inflace na úrovni tří procent. Ekonomové zpravidla vyhlíželi inflaci pod třemi procenty.
  • Inflace zatím stále zrychluje
    Spotřebitelské ceny v ČR v červenci oproti červnu vzrostly o 1 %, což přebilo všechny odhady. Analytici v průměru čekali zdražení o 0,5 %, náš odhad činil 0,6 %. Meziroční tempo růstu cen se zvýšilo na 3,4 % z předchozích 2,8 %.
  • Inflace zchladila optimismus na Wall Street
    Americké akciové trhy mají za sebou strmý propad, když index S&P 500 včera ztratil 1,4 %, a podobné ztráty zaznamenaly i Nasdaq 100 a DJIA poté, co americká měsíční inflační data zklamala investory již podruhé v řadě. Ačkoliv byly hlavní indexy po celý včerejší den v červených číslech, akcie AMD, Super Micro nebo Nvidia se dokázaly během obchodní seance nadechovat i do zelených čísel. Analytici Mizuho zvýšili cílovou cenu u akcií Nvidia na 825 USD a analytici Northland navýšili cílovou cenu u Super Micro Computer na 925 USD, což je nyní nejvyšší cílová cena na trhu. Akcie Super Micro nakonec přidaly přes 2 %.
  • Inflace zlepšuje náladu, čekání na Powella však investory vede k opatrnosti
    Čínská ekonomika na tom zřejmě v listopadu byla hůř, než se čekalo. Naznačují to slabší indexy nákupních manažerů z průmyslu i služeb. V obou případech došlo k výraznějšímu poklesu pod neutrálních 50 bodů ve srovnání s konsensem. Na druhou stranu je ovšem tak trochu ticho kolem nových zpráv týkajících se vládního boje s covidem a demonstranty, což možná přispívá k uklidnění trhů.
  • Inflace znovu nad cílem ČNB
    Lednová inflace skončila o jednu desetinu procentního bodu nad odhadem a lehce se tak vzdálila cíli centrální banky. Oproti loňskému lednu spotřebitelské ceny rostou o 2,2 %, ve srovnání s prosincem o 0,8 %. Lednové výprodeje s inflací tentokrát příliš nezahýbaly.
  • Inflace znovu při síle
    Meziroční tempo inflace dosáhlo v prosinci 6,6 % po předchozích 6,0 %, což bylo v souladu s naší i tržní prognózou. Meziměsíční přírůstek činil 0,4 %. Za celý rok 2021 činil meziroční růst spotřebitelských cen 3,8 %, díky ještě relativně ještě nízkému tempu inflace na začátku roku.
  • Inflace znovu vzrostla
    Spotřebitelské ceny v červenci meziročně stouply o 3,4 %, což odpovídá zvýšení o 0,4 % oproti červnu. Růst inflace byl ovlivněn především zvýšením cen ve složce rekreace a kultura. V této kategorii zaznamenaly výrazný růst ceny dovolených s komplexními službami, které se zvýšily o 23,2 % v porovnání s minulým měsícem. Během července pokračoval i růst cen pohonných hmot a olejů o 4,4 %, což přispělo k meziměsíčnímu růstu spotřebitelských cen. V sektoru potravin byly vyšší především ceny nealkoholických nápojů o 2,7 %. Naopak na snižování meziměsíční celkové úrovně spotřebitelských cen se projevily nižší ceny potravin a nealkoholických nápojů. Směrem dolů se pohybovaly zejména ceny zeleniny (12,2 %), brambor (28,0 %), ovoce (6,0%), vepřového masa (3,3 %) a cukru (10,1%).
  • Inflace zpomaluje a to se trhům líbí
    Jak se již od začátku týdne očekávalo, data o inflaci byla skutečně největším hybatelem akciových trhů v tomto týdnu. Hlavní indexy tak včera zaznamenaly největší denní nárůsty od dubna 2020, když S&P 500 poskočil o 5,5 % a technologický Nasdaq dokonce o 7,4 %. I přes nárůst je ale index S&P letos o 17 % níže a má tak našlápnuto k nejhoršímu výsledku od roku 2008. Technologičtí giganti tak včera po dlouhé odmlce opět předaly trhům pozitivní energii. Apple, Alphabet i Microsoft přidávaly výrazně přes 7 %. Amazon posílil dokonce o 12,2 %. Rivian Automotiv včera narostl o 17,4 %.
  • Inflace zpomaluje díky levnějším energiím
    Spotřebitelské ceny v ČR v říjnu oproti září vzrostly v průměru o 0,2 %. Meziroční růst cen zpomalil na 2,9 % z předchozího tempa 3,2 %. Poprvé od května se tak meziroční míra inflace vrátila do tolerančního pásma ČNB. O výrazné překvapení se nejedná. Výsledek je desetinku pod očekáváním trhu a také centrální banky a naopak desetinku nad naším odhadem.
  • Inflace způsobila kolaps eura
    Euro se již několik dní snaží udržet své pozice. Tento boj však probíhal se střídavými úspěchy. Euru podrazila nohy inflace, která dosáhla svých nejvyšších hodnot.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple trading AI