Pátek 29. březen 2024 05:56
reklama
InstaForex Autochartist
reklama
CapXmaster
reklama
CapXmaster
reklama
CapXmaster srovnani

Moneta koupí Air Bank a další aktiva skupiny PPF za 25,9 mld. CZK

07.05.2021 12:31  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Moneta oznámila, že podepsala rámcovou smlouvu o akvizici Air Bank, českého a slovenského Home Creditu a Benxy.

Celková kupní cena za 100 % akcií Air Bank a ostatních aktiv je 25,9 mld. CZK. To bude uhrazeno vydáním nových akcií a vlastními zdroji. Moneta vydá 291 375 000 ks nových akcií za 80 CZK, které získá skupina PPF a 2,59 mld. CZK zaplatí Moneta z nadbytečného kapitálu.

Celkový počet akcií Monety se tak zvýší na 802 375 000 ze současných 511 000 000. Po vypořádání transakce bude skupina PPF ovládat asi 55,38 % akcií Monety.Znamená to naředění stávajících akcionářů o 36,31 %. Následně bude muset PPF učinit povinou nabídku odkupu na zbylé akcie Monety pravděpodobně za 80 CZK za jeden kus.

Podle tiskového prohlášení Moneta touto transakcí navýší počet svých klientů o cca 1 mil. na 2,4 mil. Odhaduje také nákladové synergie ročně ve výši 1,8 mld. CZK do roku 2025. Čistý zisk včetně akvírovaných společností by měl v roce 2025 dosáhnout 9,8 mld. CZK, což je téměř dvojnásobek ve srovnání s očekávaným ziskem samotné Monety (4,9 mld. CZK) v tomto roce.

Podle našich odhadů oceňuje tato transakce aktiva PPF na cca 2,5x účetní hodnoty (P/B). Moneta se obchoduje za 1,5x. Cena transakce 25,9 mld. CZK je o cca 1 mld. CZK nižší než původní nabídka (nižší počet nově vydaných akcií). Nicméně je složité transakci ocenit na základě zveřejněných informací.

Další informace budou zveřejněny příští pátek (14. 5. 2021) na konferenčním hovoru.

Předpokládáme, že cena akcií Monety bude držet poblíž ceny transakce, tedy 80 CZK.

Naši současnou cílovou cenu 97 CZK a doporučení Koupit dáváme do revize.

Akvizici musí schválit akcionáři na mimořádné valné hromadě, která by se měla konat v červnu. Hlasování o akvizicimusí být přítomno minimálně 50 % všech akcionářů plus jedna akcie (255 500 001) a z nich více než 50 % musí hlasovat pro. Pro hlasování o vydání nových akciído rukou PPF je nutná účast minimálně 50 % všech akcionářů plus jedna akcie (255 500 001) a z nich více než 75 % musí hlasovat pro.

Nyní skupina PPF ovládá 29,941 % akcií Monety. To znamená, že pokud by se valné hromady zúčastnilo jen 50 % všech akcionářů, měla by PPF na této valné hromadě cca 60 % z celkových hlasů.

Souhlas regulátorů se čeká v září a k vypořádání transakce by mělo dojít 1. října 2021. Následně skupina PPF učiní povinnou nabídku převzetí, která by měla být vypořádána v lednu 2022.

Zdroj: Komerční banka

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Moneta: Akcionáři schválili navrženou dividendu 8 CZK
    Akcionáři na ní schválili návrh managementu na distribuci 8 CZK ve formě dividendy. Rozhodný den je úterý 2. května 2023, což při standardním vyrovnání (T+2) stanovuje čtvrtek 27. dubna jako poslední den obchodování s nárokem na tuto dividendu. Výplatní období začíná 25. května 2023.
  • Moneta byla hlavním tahounem pražského parketu
    Evropský akciový index Stoxx 600 dnes kolísal okolo včerejšího zavíracího kurzu. Nicméně před více jak jednou hodinou ztrácel zhruba jednu třetinu procenta, když se objevily zprávy, že Čína jako odplatu za zavedená cla přijde s podobným opatřením na dovoz amerického zboží. Přesto se podařilo evropským akciím ztráty smazat. V rámci jednotlivých sektorů nebyly pohyby nikterak výrazné. Ztráty či zisky dosahovaly do 0,6 %. V plusu uzavírají telekomunikace, naproti tomu poslední příčka patří maloobchodním řetězcům.
  • Moneta: Celoroční výsledky překonají projekce společnosti
    Očekávané výsledky hospodaření: Vysoké sazby budou mít pozitivní vliv na růst úrokového výnosu. To by mělo být kompenzováno vyššími náklady na financování. Přes kontrolu nákladů by se měla projevit inflace. Podobně jako v předchozím kvartále odhadujeme tvorbu opravných položek, které se v prvním pololetí rozpouštěly. Předpokládáme, že Moneta překoná své cíle za rok 2022. Nicméně důležitější, než samotné výsledky bude výhled na tento rok, včetně odhadů dopadu speciální daně.
  • Moneta: Čistý zisk za Q1 21 mírně nad odhady, potvrzený výhled
    Moneta Money Bank oznámila dnes ráno výsledky za první kvartál tohoto roku, které překonaly očekávání trhu. Čistý zisk dosáhl 598 mil. CZK, což je nad tržním konsensem 576 mil. CZK. Jádrová položka tržeb, čistý úrokový výnos dosáhl 2,07 mld. CZK. Klesly také náklady na riziko a Moneta potvrdila své celoroční cíle.
  • Moneta: Čistý zisk za Q3 výrazně vzrostl kvůli rozpouštění rezerv
    Očekávané výsledky hospodaření: Zejména vzhledem k rozpouštění opravných položek k nespláceným úvěrům podstatně vzrostl čistý zisk. Naše odhady jsou v souladu s celoroční projekcí Monety a očekáváme, že Moneta své cíle potvrdí.
  • Moneta: ČNB schválila dividendu Monety
    Moneta Money Bank dnes oznámila, že ČNBjí schválila dividendu 3,0 CZK na akcii(celkem 1 533 mil. CZK) ze zisků za roky 2019 a 2020. To znamená hrubý výnos 3,4%.
  • Moneta: Dnes se koná valná hromada, rozhodne se o akvizici Air Bank
    Akcionáři na této valné hromadě rozhodnou o transakci se skupinou PPF. Na programu jsou dva důležité body: 1) hlasování o akvizici Air banka ostatních aktiv PPF a 2) hlasování o navýšení základního kapitálu Monety (vydání nových akcií).
  • Moneta: Dobrovolná nabídka skupiny PPF se prodlužuje do 5. března
    Skupina PPF oznámila, že prodlužuje termín dobrovolné veřejné nabídky do 5. března 2021. Podle tiskové zprávy je to vzhledem k žádostem akcionářů a správců majetku, kteří se v současné situaci potýkají s delšími termíny pro splnění formálních požadavků.
  • Moneta hodlá zvýšit výši dividend
    Čistý zisk bankovní společnosti Moneta Money Bank klesl o 16,2 % na celkovou částku 983 milionů korun. Vedení banky se nyní rozhodlo zvýšit návrh na výši dividend.
  • Moneta hvězdou seance v Praze
    V Americe nedošlo po otevření finančních trhů k velkým změnám. Sektory zdravotnictví, sítových odvětví a spotřebního zboží se snaží vyrovnat pokles průmyslových a energetických společností. Hlavní indexy jsou krátce po otevření lehce v mínusu.
  • Moneta (Koupit, 12m cíl=102,80 CZK): Potvrzujeme doporučení Koupit s cílovou cenou na 102,8 CZK za akcii
    Investiční doporučení: Aktualizovali jsme naše odhady pro společnost MONETA Money Bank. Na základě upraveného modelu jsme mírně snížili naši cílovou cenu pro akcie Monety na 102,8 CZK ze 104,6 CZK. Zároveň potvrzujeme doporučení Koupit, které zůstává beze změny. (Předchozí cena 104,6 CZK a doporučení Koupit byly vydány 5. 9. 2022). V relativním srovnání se srovnatelnými bankami se akcie Monety obchodují s prémií. Naše cílová cena oceňuje Monetu na P/B 1,8x, P/E 11,0x a P/S 4,4x. Ostatní banky ze skupiny srovnatelných společností se obchodují na násobcích 1,1x, 6,8x a 1,0x. Vzhledem k silné kapitálové pozici, velmi konzervativnímu byznys modelu a schopnosti vyplácet vysokou dividendu považujeme prémii Monety vůči sektoru za opodstatněnou.
  • Moneta (Koupit, 12m cíl = 104,6 CZK): Upravujeme cílovou cenu na 104,6 CZK za akcii a opakujeme naše doporučení Koupit
    Investiční doporučení: Vzhledem k aktualizaci našeho modelu společnosti MONETA Money Bank jsme upravili cílovou cenu. Naše nová cílová cena pro akcie Monety je 104,6 CZK s doporučením Koupit. Doporučení zůstává beze změny, cílová cena se snížila z 109,7 CZK (vydáno 31. 8. 2021). Akcie Monety se při porovnání se srovnatelnými bankami obchodují s prémií. Moneta je oceněna na P/B 1,3x, P/E 9,4x a P/S 3,4x. Srovnatelné bankovní domy se obchodují na násobcích 0,8x, 6,3x a 0,9x respektive. Moneta ale nabízí vyšší rentabilitu vlastního kapitálu ve srovnání s konkurencí a očekáváme, že bude také vyplácet vyšší dividendy. Prémii Monety tak považujeme za opodstatněnou.
  • Moneta (Koupit, 12m cíl 109,7 CZK): Zvyšujeme cílovou cenu na 109,7 CZK na akcii a opakujeme naše doporučení Koupit
    Investiční doporučení: Aktualizovali jsme náš model pro společnost MONETA Money Bank. Na jeho základě vydáváme novou cílovou cenu 109,7 CZK a doporučení Koupit. Naše doporučení a cílová cena byly v revizi, k předchozí cílové ceně se jedná o nárůst o 13,1 %. Ve srovnání s vybranými bankami se akcie Monety obchodují s prémií. Moneta je oceněna na P/B 1,6x, P/E 17,3x a P/S 3,7x. Srovnatelné bankovní domy se obchodují na násobcích 0,9x, 11,2x a 1,9x respektive. Vzhledem k vysoké rentabilitě vlastního kapitálu a očekávané vysoké výplatě dividendy je prémie Monety do jisté míry opodstatněná.
  • Moneta (Koupit, 12m cíl = 97 CZK) - Akvizice Wüstenrot
    Moneta Money Bank získala exklusivitu a vyjednává o koupi Wüstenrot stavební spořitelny a Wüstenrot hypoteční banky. Na základě procesu due diligence by Moneta chtěla podepsat kupní smlouvu do konce tohoto roku. Vypořádání akvizice by mohlo proběhnout na začátku dubna 2020 a je podmíněno souhlasem příslušných regulátorů.
  • Moneta kupuje aktivity Wüstenrot
    Moneta Money Bank podepsala smlouvu a kupuje 100% podíly ve společnostech Wüstenrot – stavební spořitelna a Wüstenrot hypoteční banka. Na základě souhlasu regulátorů (ČNB, ÚOHS) je vypořádání transakce plánováno na začátek dubna. Záměr koupit obě firmy byl oznámen již na začátku prosince, kdy Moneta získala exklusivitu ve vyjednávání.
  • Moneta: Mírný nárůst nákladů, nižší daňová sazba, splnění celoročních cílů
    Zrušení úročení povinných minimálních rezerv bude znamenat jen mírný nárůst výnosů. Naopak se projeví inflace nákladů. Vyšší budou také náklady na riziko, ale nižší efektivní daňová sazba by to měla více než kompenzovat. Moneta splní své celoroční projekce pro rok 2023.
  • Moneta: Mírný pokles výsledků, vysoké náklady na financování, tvorba opravných položek
    Očekávané výsledky hospodaření: Vysoký růst nákladů na financování překoná tempo růstu úrokových výnosů a bude tak pokračovat trend předchozích kvartálů. Čistý úrokový výnos tedy oslabí. Téměř ho ale budou kompenzovat poplatky a provize a ostatní výnosy, takže celkové provozní výnosy v meziročním srovnání jen lehce klesnou. Provozní náklady by měly zůstat prakticky beze změny. Očekáváme také tvorbu opravných položek. Čistý zisk se meziročně mírně sníží. Předpokládáme, že management bude komentovat celoroční cíle po rozhodnutí ČNB o zrušení úročení povinných minimálních rezerv, které platí od čtvrtého kvartálu a negativně to dopadne na úrokový výnos.
  • MONETA (MONET.CZ) nabídla opět s přehledem nejvyšší objemy na BCPP
    Na akciových trzích dnes převažuje mírný optimismus. Dobré náladě pomohl guvernér Fedu Jerome Powell, který řekl, že hospodářské oživení v USA stále není dostatečně silné na to, aby mohlo začít utahování měnové politiky. Většina evropských indexů se krátce před závěrem obchoduje v mírném zisku. Hlavní index pražské burzy PX (CZKCASH) uzavřel v zisku 0,39 % na úrovni 1 159,05 bodů. Nejvyšší růst zaznamenala defenzivní akcie Philip Morris (TABAK.CZ;+1,97 % na 14 520 Kč) a v silném růstu dnes pokračovala za vysokého objemu 116,2 mil. banka MONETA (MONET.CZ;+1,52 % na 86,90 Kč). Spekuluje se o navyšování pozic velkých hráčů. Dařilo se také zbytku bankovního pole – Komerční bance (KOMB.CZ;+0,58 % na 774 Kč) a Erste Bank (RBAG.CZ;+0,40 % na 797 Kč). Z blue chips se nedařilo pouze akciím České zbrojovky (CZG.CZ;-0,24 % na 420 Kč).
  • Moneta Money Bank: Akcionáři schválili na valné hromadě dividendu 7 CZK na akcii
    Na dnešní valné hromadě schválili akcionáři Monety, mimo jiné, i návrh dividendy ze zisku minulého roku.
  • Moneta Money Bank: Akvizice Skupiny Air Bank se neuskuteční
    Moneta oznámila, že se dohodla s PPF a podepsala dohodu o ukončení akvizice Air Bank a českého a slovenského Home Creditu.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple trading AI