Čtvrtek 28. březen 2024 14:41
reklama
InstaForex Autochartist
reklama
Swissquote Bank
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Dukascopy new

Zisk Shellu loni kvůli koronaviru klesl o 71 procent

04.02.2021 18:33  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

 Britsko-nizozemské ropné společnosti Royal Dutch Shell klesl v loňském roce očištěný čistý zisk o 71 procent na 4,8 miliardy USD (103,6 miliardy Kč). Ocitl se tak nejníže za nejméně dvacet let kvůli pandemii nemoci covid-19, která zasáhla poptávku po energiích po celém světě. Firma však v dnešním prohlášení uvedla, že plánuje opět zvýšit dividendu.

Zisk je očištěný o změnu hodnoty zásob. Těžba ropy a plynu a zisk z rafinace loni prudce klesly, firmu ale podpořil silný výkon divize prodeje, která zahrnuje síť více než 45.000 čerpacích stanic, ve kterých jsou také obchody se smíšeným zbožím.

Podobně jako konkurenti i Shell odpověděl na propad poptávky po ropě a plynu výrazným snížením výdajů. Plánuje rovněž velkou restrukturalizaci v rámci programu, jehož cílem je snížit v příštích 30 letech emise skleníkových plynů na čistou nulu. V rámci změn by mělo zaniknout 9000 pracovních míst, tedy více než deset procent celkové pracovní síly firmy.

Shell loni investoval do nových projektů 17,8 miliardy USD, což bylo o zhruba šest miliard méně než o rok dříve. Snížil zároveň své provozní náklady o 12 procent na 32,5 miliardy USD. Snižování nákladů je důležité pro plán Shellu přesunout se do oblasti obnovitelných zdrojů energie, kde jsou marže obvykle nižší než u fosilních paliv.

Shell rovněž oznámil, že plánuje v prvním čtvrtletí zvýšit dividendu ve srovnání s předchozím čtvrtletím o čtyři procenta. To bude druhé mírné zvýšení dividendy od prvního čtvrtletí 2020, kdy Shell naopak kvůli pandemii poprvé od druhé světové války dividendu snížil, a to o dvě třetiny, napsala agentura Reuters.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ziskové marže firem ve druhém čtvrtletí stagnovaly
    Třetí zpřesněný odhad HDP za Q2 žádnou revizi nepřinesl. Bylo potvrzeno, že ekonomika vzrostla mezikvartálně o 0,5 %, v meziročním srovnání pak o 3,7 %. Krom toho byly zveřejněny i sektorové národní účty. Ty ukázaly, že míra zisků nefinančních podniků stagnovala na úrovni z prvního čtvrtletí, tedy na 44,7 %, přičemž meziročně byla o 2 pb nižší.
  • Ziskové marže klesají, domácnosti neutrácejí
    Česká ekonomika v prvním čtvrtletí v důsledku koronavirové pandemie poklesla o 3,4 % mezičvrtletně, tedy o jednu desetinu více, než s čím počítal původní odhad. V meziročním srovnání se odhad nezměnil a ekonomika poklesla o 2 %. V mezičtvrtletním srovnání se na poklesu HDP nejvíce podílely fixní investice následované spotřebou domácností. Mezičtvrtletní pokles ekonomiky pak jen částečně kompenzovala vyšší spotřeba vlády a také vyšší čisté exporty.
  • Ziskové zprávy pro rok 2023 – Wall Street Memes vs. Shiba Memu. Které ICO je lepší?
    Kryptoměnový průmysl překypuje nově vznikajícími digitálními aktivy a blockchainovými investicemi, které ukazují směrem k umělé inteligenci jako dalšímu atraktivnímu růstovému odvětví na trhu. Mezi krypto projekty upřednostňující umělou inteligenci patří i Shiba Memu, trochu jiná meme mince, jejíž ICO již od svého spuštění v červenci vyvolává neuvěřitelný zájem.
  • Ziskovost bank není mimořádná, je nižší než kdykoli v období let 2008 až 2019. Pouze se mimořádně rychle vrací rychle do normálu
    Ministr financí Zbyněk Stanjura stále počítá s mimořádnou daní uplatněnou na banky. Zatímco tedy ve věci mimořádného zdanění energetických a petrochemických podniků bude vláda postupovat v souladu s EU, při zdanění bank chce uplatnit národní řešení. Mimořádná daň EU se totiž na bankovní sektor vztahovat nebude.
  • Ziskovost bank v EU je vyšší než před pandemií, oznámil unijní bankovní úřad
    Ziskovost bank v Evropské unii se ve třetím čtvrtletí loňského roku zlepšila a dostala se nad úroveň před pandemií. Přispěla k tomu pomoc vlád v době pandemie, díky které se snížil objem problematických úvěrů. Ve své zprávě to dnes oznámil Evropský orgán pro bankovnictví (EBA).
  • Ziskovost výrobců automobilů se snižuje, zjistila analýza společnosti EY
    Největším světovým výrobcům automobilů v prvním čtvrtletí vzrostl obrat, odbyt a zisk s nimi ale nejdou ruku v ruce. Uvádí to studie poradenské společnosti EY. Experti proto doporučují kontrolu nákladů, píše agentura DPA.
  • Zisk pivovaru AB InBev klesl o 3,7 pct. kvůli růstu nákladů a směnným kurzům
    Největšímu světovému pivovaru AB InBev klesl ve druhém čtvrtletí hrubý provozní zisk (EBITDA) očištěný o mimořádné vlivy o 3,7 procenta na 4,9 miliardy USD (107,6 miliardy Kč). Mohl za to vývoj směnných kurzů a vyšší náklady na suroviny a reklamu. Tržby se ale zvýšily díky zájmu o dražší značky piva a zvýšení cen. Oznámila to společnost v dnešním prohlášení.
  • Zisk podniků se výrazně zvýšil, míra úspor domácností jen mírně klesla
    Dnes zveřejněný konečný odhad českého HDP potvrdil svižný mezičtvrtletní růst ekonomiky v prvním čtvrtletí letošního roku o 0,9 procenta. ČSÚ zároveň zveřejnil revize vývoje ekonomiky v letech 2018 až 2021. K významnějším změnám však došlo pouze v letech 2020 a 2021, v obou případech mírně směrem k lepšímu. Zatímco podle přechozích dat ekonomika vlivem pandemie v roce 2020 klesla o 5,8 procenta, revidované údaje hovoří o mírnějším poklesu o 5,5 procenta. V loňském roce pak HDP rostl o něco rychleji, místo původních 3,3 procenta to bylo 3,5 procenta. Z hlediska struktury byla v obou zmíněných letech slabší především spotřeba domácností, což však bylo v roce 2020 kompenzováno mírnějším poklesem fixních investic a v roce 2021 pak vyšší tvorbou zásob.
  • Zisk Sazka Group do konce září klesl o 58 pct na 2,38 mld. Kč
    Čistý zisk sázkové společnosti Sazka Group ze skupiny KKCG podnikatele Karla Komárka za první tři čtvrtletí meziročně klesl o 58 procent na 90,4 milionu eur (2,38 miliardy korun). Hrubé tržby z přijatých sázek vzrostly o čtyři procenta na 1,42 miliardy eur (37,4 miliardy korun). Společnost to dnes oznámila na svém webu.
  • Zisk Sazka Group z Komárkovy KKCG v 1. čtvrtletí stoupl o 44 pct na 887 mil. Kč
    Čistý zisk společnosti Sazka Group ze skupiny KKCG podnikatele Karla Komárka v prvním čtvrtletí meziročně vzrostl o 44 procent na 35 milionů eur (887 milionů korun). Hrubé tržby z přijatých sázek stouply o 30 procent na 526 milionů eur (13,3 miliardy korun). Společnost to dnes oznámila na svém webu.
  • Zisk společnosti ČEZ loni stoupl o 38 pct. na 14,5 miliardy Kč
    Čistý zisk energetické společnosti ČEZ loni meziročně stoupl o čtyři miliardy na 14,5 miliardy korun. Firmě pomohl hlavně růst cen elektřiny a také obchod s komoditami. Tržby společnosti vzrostly ze 184,5 miliardy v roce 2018 na loňských 206,2 miliardy korun. Vyplývá to z informací, které dnes firma zveřejnila.
  • Zisk společnosti McDonald’s se zvyšuje, protože do jejích restaurací přichází zákazníci, kteří jsou unavení z inflace
    Společnost McDonald’s v úterý informovala o tom, že zákazníci v USA více navštěvují její restaurace, což pomohlo s překonáním odhadů Wall Street ohledně zisku a tržeb za 4. čtvrtletí. Společnost založili bratři McDonaldovi v roce 1940, kteří svůj první stánek otevřeli v Kalifornii. Po celém světě se nachází více než 38 000 provozoven působících ve více než 120 zemích na světě.
  • Zisk společnosti Nike mírně pod očekáváním. Akcie se ztrátou 2,8 % 📉
    Největší světový výrobce sportovní obuvi a oblečení Nike (NKE.US) oznámil výsledky za čtvrté fiskální čtvrtletí. Přestože tržby v USA i v Číně překonaly očekávání trhu, společnost vykázala mírně nižší zisk na akcii i marže. Trh se obává, že stále značné zásoby budou vytvářet tlak na ceny a že ekonomika může v dalších čtvrtletích zpomalit kvůli opožděnému "plnému" účinku zvýšení úrokových sazeb.
  • Zisk společnosti Prologis překonal očekávání Wall Street
    Akcie společnosti Prologis (PLD.US) ve středu krátce vzrostly o více než 2,0 %, protože výsledky za 4. čtvrtletí překonaly odhady analytiků navzdory zhoršujícím se ekonomickým podmínkám. Přestože tržby společnosti vzrostly o téměř 33 %, zisk zaznamenal v meziročním srovnání výrazný pokles:
  • Zisk spoločnosti Boeing za prvý kvartál nenaplnil očakávania analytikov
    Americké akciové indexy dnes nezaznamenali výraznejší pohyb. Počas dnešného dňa reportovali hospodárske výsledky spoločnosti ako At&t, Caterpillar, Nasdaq. Všetky spomenuté spoločnosti prekonali očakávania analytikov. Horšie dopadli hospodárske výsledky spoločnosti Boeing. Analytici očakávali zisk na akciu za prvý kvartál 2019 na úrovni 3,251 USD, pričom spoločnosť reportovala zisk na akciu na úrovni 3,16 USD. Táto situácia je odôvodniteľná nehodami lietadiel 737-MAX 8. Tieto udalosti spôsobili nárast nákladov spoločnosti Boeing.
  • Zisk Trinity Bank v roce 2023 byl více než 800 miliónů korun
    Rok 2023 byl pro Trinity Bank opět velmi úspěšný. Stabilní růst banky se kladně promítl do všech klíčových ukazatelů. Zisk banky před zdaněním byl podle neauditovaných výsledků 801 milionů korun. Bilanční suma banky se navýšila o více než 34 % a dosáhla téměř 86 miliard korun. Depozita klientů byla v roce 2023 více než 78 miliard korun a ve srovnání s rokem 2022 narostla o více než 33 %. Počet klientů dosáhl téměř 139 000, meziročně jde o 31% navýšení.
  • Zisky akcií, eura i koruny zastíněné bitcoinem
    Dopoledne nepřineslo zásadní zprávy, které by měly hýbat sentimentem na globálních trzích. Největší pozornost na sebe stáhla Tesla svým nákupem bitcoinu, kterým poslala cenu nahoru až o 16 procent. Jinak se dění odvíjí stále především od důvěry v oživení ekonomiky podpořené vakcínou a dalším mohutným fiskálním balíkem v USA.
  • Zisky bank ve skutečnosti letos nejsou vůbec mimořádné, vyplývá z nových dat ČNB. Ziskovější byly banky třeba i za Sobotkovy vlády, která je ani tak nijak mimořádně nedanila
    Ministr financí Zbyněk Stanjura stále počítá s mimořádnou daní uplatněnou na banky. Zatímco tedy ve věci mimořádného zdanění energetických a petrochemických podniků bude vláda postupovat v souladu s EU, při zdanění bank chce uplatnit národní řešení. Mimořádná daň EU se totiž na bankovní sektor vztahovat nebude.
  • Zisky BlackRock jsou nad očekáváním
    Největší světový podílový fond pro správu aktiv BlackRock (BLK.US) zahájil výsledkovou sezónu mezi americkým finančním sektorem. Fond vykázal výsledky nad očekávání, i když aktiva pod správou (AUM) klesla. Tržby a zisky BlackRocku však opět klesly slabší, než Wall Street očekávala. Akcie fondu letos klesly o více než 40 % a před otevřením se obchodovaly mírně výše:
  • Zisky čínských bank dvouciferně rostou. Nomura větří finanční krizi?
    Dále od evropských i amerických očí a možná blíže potenciální rozbušce pro trhy se posunula světová výsledková sezóna:...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei ProTrader