Čtvrtek 28. březen 2024 19:10
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
CapXmaster
reklama
CapXmaster
reklama
Fintokei SwiftTrader

S oživením ekonomiky zrychlil i růst průměrné mzdy

04.12.2020 10:24  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Průměrná měsíční mzda v České republice vzrostla podle dnes zveřejněných dat ČSÚ ve třetím čtvrtletí meziročně o 5,1 % a dosahovala výše 35 402 Kč. Po zohlednění aktuálně zhruba tříprocentní inflace mzdy v reálném vyjádření vzrostly v průměru o 1,7 %, po předchozím poklesu o 2,4 %. Trh počítal s horším výsledkem, když očekával zhruba meziroční stagnaci reálných mezd. Lépe si mzdy vedly také ve srovnání s naší prognózou, která očekávala jejich pokles v reálném vyjádření o 1,2 %.

Nejistota ohledně mzdového vývoje byla i tentokrát vlivem nestandardní situace způsobené koravirovou pandemií nebývale vysoká, což dokazuje i rozptyl odhadů jednotlivých analytiků. Ti na jedné straně odhadovali meziroční pokles reálných mezd až o 2,2 %, na té druhé však také jejich růst o 1,7 %. Česká národní banka ve své prognóze očekávala pro třetí čtvrtletí růst mezd jak v nominálním, tak i v reálném vyjádření (v prvním případě o 4,5 % a v tom druhém pak o 1,2 %).

Spolu s výrazným oživením ekonomické aktivity tak třetí čtvrtletí přineslo i vyšší dynamiku mezd. Ta souvisela zejména s tím, že velká část zaměstnanců se s návratem ekonomiky k normálnímu fungování během letních měsíců vrátila zpět do svých zaměstnání. Pominuly tak důvody pro krácení jejich mezd, ať už to bylo vlivem nuceného uzavření provozoven obchodů a služeb, nedostatečné poptávky nebo starání se o nezletilé děti, které působily v průběhu druhého čtvrtletí. Mzdový vývoj v jednotlivých odvětvích se však i nadále významně lišil. Nejrychleji rostla průměrná nominální mzda v odvětví zdravotní a sociální péče (meziročně o 11,8 %), kde pravděpodobně měly vliv mimořádné odměny zdravotníkům v souvislosti s covidovou pandemií. Nad 7 % rostly mzdy také ve veřejné správě a ve vzdělávání. Naopak zpracovatelský průmysl vykázal růst mezd pouze o 2,2 % a v reálném vyjádření tak zde byly mzdy meziročně nižší.

K vyšší dynamice mezd pomohlo také to, že nezaměstnanost zůstává v ČR stále na relativně nízké úrovni a někteří zaměstnavatelé se i v současné situaci potýkají s nedostatkem pracovní síly. Podle údajů Ministerstva práce a sociálních věcí podíl nezaměstnaných osob dosáhl ve třetím čtvrtletí v průměru 3,8 % a ještě o desetinu nižší byl v říjnu a v listopadu. Významně tomu pomáhají podpůrné vládní programy, ale i rychlé oživení průmyslového sektoru. Ten při pokračujícím růstu produkce a nových zakázek zřejmě dokáže alespoň částečně kompenzovat ztrátu pracovních míst v sektoru služeb. V české ekonomice navíc stále chybí pracovníci ze zahraničí.

Výhled pro čtvrté čtvrtletí není pro trh práce, stejně jako pro celou ekonomiku, příliš optimistický. Už teď je zřejmé, že druhá vlna pandemie způsobí opětovný pokles ekonomické aktivity, který nejspíše povede i k opětovnému snížení dynamiky mezd. Významný vliv může mít také skutečnost, že na konci roku nemalá část firem běžně vyplácí celoroční odměny a je otázkou, v jaké výši, či zda vůbec budou letos vyplaceny. Stejně jako během první vlny bude také v závěru roku působit již zmíněné krácení výdělků, když někteří zaměstnanci znovu nemohli vykonávat svou profesi.

Obecně platí, že vývoj na trhu práce za vývojem ekonomické aktivity zaostává a je tak pravděpodobné, že to nejhorší trh práce teprve čeká. Vrcholu míra nezaměstnanosti zřejmě dosáhne až v první polovině příštího roku. V metodice MPSV očekáváme její vrchol mírně nad čtyřmi procenty. Ve srovnání s předchozími krizemi půjde i přesto o relativně malý nárůst. Připomeňme, že koronavirová pandemie zasáhla české hospodářství ve velmi dobré kondici, která již přetrvávala delší dobu a odrazila se ve výrazně přehřátém trhu práce.

Zdroj: Komerční banka

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Souhrn evropského obchodního dne, analýza EUR/USD
    Od konce loňského roku platilo, že co data z německého trhu práce, to „zlepšení“. Přítrž tomuto trendu vystavil až tento měsíc, kdy došlo...
  • Souhrn investiční soutěže BOSSA CZ
    Britská ekonomika se dnes dočkala poslední revize měření svého HDP za druhý kvartál. Podle očekávání si mezikva...
  • Souhrnný indikátor důvěry v tuzemskou ekonomiku klesl v září na nejnižší úroveň od března 2021
    Spotřebitelská důvěra po mírném zlepšení v srpnu opět klesla až na nejnižší úroveň od začátku měření (2012). Vlivem vysoké inflace domácnosti hodnotí hůře budoucí finanční situaci, zároveň jejich výhled pro ekonomiku také zaznamenal mírné zhoršení v porovnání s předchozím měsícem. Horší hodnocení finanční situace domácností a menší náklonost k větším nákupům v následujících 12 měsících, jak naznačuje podrobný rozklad salda spotřebitelské důvěry, by měly vést ke slabšímu výsledku tuzemského maloobchodu a potažmo k poklesu domácí ekonomiky vlivem slabší poptávky domácností.
  • Souhrn odpoledních dat, analýza USD/CAD
    Počet nově započatých staveb v USA se dočkal v březnu zlepšení o 2,8 procenta na meziročních 946 000 jedno...
  • Soumrak kamenných prodejen v přímém přenosu
    „E-shopy likvidují kamenné prodejny, které kvůli šíření koronaviru mají omezené možnosti prodeje. Můžeme tak pozorovat obří transformaci maloobchodního prodeje v přímém přenosu,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Soutěž "Heroes of PAMM" na živých účtech PAMM začíná 1. října
    FXOpen a ForexCup zvou tradery k účasti ve vzrušující soutěži "Heroes of PAMM", v níž se účastníci utkají o výhry v celkové výši 10 000 dolarů. Nejlepší trader klání získá 5 000 dolarů ve formě investice na jeho PAMM účet. Druhé a třetí místo bude odměněno dvěma, respektive třemi tisíci dolarů. Registrace je nyní otevřená.
  • Soutěž pro tradery: Tipněte si ceny instrumentů ke konci roku 2018 a vyhrajte hodnotné ceny!
    Tentokrát jsme připravili něco pro "analytické hlavičky". Tipovací soutěž BOSSA 2018. Do 20. prosince můžete tipovat cenu měnových párů EURCZK, EURUSD, GBPUSD a komodit zlata a ropy. Na konci roku 2018 vybereme 40 z vás, kteří se svým tipem nejvíce přiblížili skutečné ceně. Výherci si mohou vybrat libovolnou cenu dle vlastního výběru.
  • Southwest Airlines čelí žalobě kvůli nedostatečnému odškodnění za zpožděné lety
    Akcie společnosti Southwest Airlines (LUV.US) dnes ztrácejí téměř 4 % v důsledku všeobecného výprodeje na americkém akciovém trhu a žaloby podané na společnost kvůli nevyplacení kompenzací po sérii zrušených a zpožděných letů o prázdninách.
  • Southwest Airlines ma optimistické vyhliadky, pokiaľ ide o budúcnosť
    Jeden z najväčších leteckých dopravcov v Spojených štátoch, Southwest Airlines (LUV.US), dnes zverejnil svoj výhľad výsledkov za 4. štvrťrok 2021 a poskytol vyhliadky na budúci rok. Letecká spoločnosť očakáva, že dosiahne ziskovosť neskôr v tomto štvrťroku, pričom samotná úroveň zisku sa bude v priebehu roka 2022 zvyšovať. Očakáva sa, že vysoké ceny leteniek a rastúci dopyt cestujúcich sa premietnu do vysokej výkonnosti spoločnosti, a to aj napriek tomu, že sa objavil variant Omicron.
  • S oživením americké ekonomiky pokračuje také růst akcií
    Americký akciový trh ve středu zaznamenal zisky, protože nejnovější ekonomické údaje naznačily silné oživení v zemi. Obchodníci také hodnotili vývoj ohledně koronavirové varianty omikron.
  • SPAC mánie zachvátila svět investování! Co je SPAC a jak funguje?
    Popularita SPAC (Special Purpose Acquisition Company) poslední dobou extrémně roste. Tento fenomén již existuje poměrně dlouho, ale do širokého povědomí investorů se dostává zejména během posledních několika let. Přibližně polovina IPO za rok 2020 proběhla prostřednictvím SPAC. V roce 2021 se navíc očekává, že tento trend by měl pokračovat.
  • Spajuc (šéf európskej časti dlhopisového obchodníka PIMCO)
    "aktuálne sledujeme náznaky, ktoré smeruj&...
  • Spasí americká spotrebiteľská dôvera akcie?
    Pred chvíľou bol v USA zverejnený Conference Board index spotrebiteľskej dôvery. Ten ostáva aj naďalej na extrémne vysokých úrovniach, nad 120b. (100b. = úroveň z roku 1985). Naposledy bol tento index takto vysoko začiatkom tisícročia.
  • Spätné odkupy akcií by mali po daňovej reforme rásť, čo bude znamenať vyššie ceny akcií
    Nová Americká daňová reforma, ktorá by mala byť už čoskoro schválená v Kongrese by mohla už čoskoro vstúpiť do platnosti. Znamenalo by to výrazné zníženie korporátnej dane na 20% z aktuálnych 35%. Reforma by navyše umožnila priniesť zahraničný kapitál naspäť do USA a ten by bol zdanený iba sadzbou 12%. Tento proces je známy ako repatriácia. Predpokladá sa, že americké firmy držia v zahraničí až 2.6 bilióna USD. Ak by firmy začali postupne sťahovať tento kapitál naspäť do Ameriky, uvoľnili by sa nové peniaze na nové investície, ale aj na spätný odkup akcií.
  • Spätný odkup poháňa cenu akcií Mercedes-Benz
    Akcie nemeckého automobilového gigantu Mercedes-Benz (MBG.DE) sú v súčasnosti na čele ziskov medzi spoločnosťami kótovanými na nemeckej burze. Dôvodom takmer 2,5-percentného nárastu je oznámenie o ochote spoločnosti odkúpiť vlastné akcie v celkovej výške takmer 4 miliardy eur. Samotný program sa začne v marci 2023 a potrvá dva roky.
  • ⏬SPA35 po volbách ztrácí 1,5 %
    V nedělních předčasných parlamentních volbách ve Španělsku zvítězila středopravicová Lidová strana (PP), která získala 136 křesel v 350členném parlamentu. Předseda PP Alberto Nunez Feijoo oznámil, že je připraven sestavit novou vládu, a vyzval ostatní strany, aby mu v této misi pomohly. Na druhou stranu mu průzkumy z doby před několika týdny přisuzovaly rozhodně vyšší počet křesel, což lze považovat za mírné zklamání pro stranu PP, které se sestavení nové vlády předpovídalo.
  • SPA35 v březnu roste 📈
    Index IBEX 35 (SPA35) je v březnu největším ziskem mezi hlavními srovnávacími indexy západoevropských akciových trhů, když překonal italský FTSE MIB (ITA40).
  • Specialista na hypotéky vám vždy poradí a pomůže
    Je i pro vás jednou z těch věcí, které chcete a potřebujete to, dohodnout se s někým, kdo je jedničkou ve svém oboru? ...
  • Speciální report: Druhotné efekty intervencí ČNB - propad basis swapů
    Kurz koruny vůči euru se zhruba od poloviny července nachází těsně nad hranicí kurzového závazku, kde dalšímu posilování zabraňuje svými intervencemi Česká národní banka. Během července skoupila centrální banka na trhu přes 1 mld. EUR za nově vytvořenou korunovou likviditu. Srpnové intervence byly pravděpodobně ještě výraznější, když se kurz prakticky nepohnul od úrovně 27 CZK/EUR. Stejná situace panovala i v první polovině září.
  • Speciální report: Jak těžce zasáhne koronavirus světovou ekonomiku a finanční trhy?
    Šíření koronaviru je hlavním tématem dění na finančních trzích v posledních seancích. Přestože dosud zasáhl hlavně Čínu, tak jeho důsledky jsou citelné po celém světě. Zatím je velmi těžké odhadovat celkové škody, které virus napáchá. V této analýze se budeme snažit zmapovat situaci a podíváme se také na to, na jaké trhy by se měli obchodníci zaměřit.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Dukascopy new