Pátek 29. březen 2024 11:28
reklama
Purple trading AI
reklama
InstaForex Ebook
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
CapXmaster srovnani

👁‍🗨 Co očekávat od zasedání Fedu?

15.09.2020 14:46  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Rozhodování americké centrální banky má obvykle na trhy velmi výrazný dopad. Má se za to, že právě stimul amerického Fedu stojí za výrazným růstem na trzích v posledních měsících. Do centra pozornosti se dostal znovu na konci srpna, když guvernér Powell změnil definici inflačního cílování na sympóziu centrálních bankéřů v Jackson Hole. Jak by mohlo aktuální zasedání Fedu ovlivnit trhy?

Ekonomické pozadí

V posledních měsících jsme byli svědky postupného zlepšování ekonomických indikátorů, ale zaměstnanost zůstává výrazně pod předpandemickými úrovněmi a inflace se stále nachází výrazně pod 2 %. Dovoluje tedy Fedu být stále velmi uvolněný. V posledních 2 měsících se však jádrová inflace (bez paliv a potravin) dočkala nejvyššího růstu od počátku 90. let, když rychle doháněla koronavirový propad. Růst inflace snižuje tlak na další zavádění stimulů,  ale také to znamená, že Fed bude chtít zdůraznit trpělivost s vyšší inflací než v minulosti.

Jádrová inflace prudce vzrostla a snížila potřebu dalších stimulů. Zdroj: Bloomberg

Rozdíly v zápisu ze zasedání

V průběhu projevu v Jackson Hole řekl guvernér Powell, že Fed změní svůj náhled na inflační cíl a že dovolí inflaci nějaký čas růst nad 2 % předtím, než zasáhne. Můžeme očekávat, že tato změna bude v novém zápisu obsažena. Trh nečeká, že inflace v brzké době vzroste nad 2 %, takže se dá očekávat, že nulové sazby zůstanou po delší dobu.

Můžeme očekávat, že v novém zápisu ze zasedání se označené části změní. Zdroj: federalreserve.gov, XTB Research

Tržní reakce

Se změnami v zápisu už trh počítá, takže dopad na trh očekáváme z tohoto pohledu malý. Pokud se máme dočkat vyšší tržní reakce, tak Fed by měl udělat více. Možná navrhnout další uvolňování. Co se týká Fedu a stimulů, tak zde člověk nikdy neví. Nicméně na současném zasedání není další ohlášení uvolňování příliš pravděpodobné. Tyto náboje si Fed bude šetřit na případné zhoršení vývoje ekonomiky, které může přijít v souvislosti s podzimním šířením pandemie.

Z pohledu dění na měnovém páru EURUSD je v poslední době velmi podstatné nezapomínat vysoké spekulativní pozice na růst eura. Býci však zatím nebyli schopni prorazit rezistenci v blízkosti 1,1900 EURUSD, se kterou se potýkají v posledních mnoha týdnech. Jestřábí vyznění zasedání by mohlo spustit výraznější korekci páru.

EURUSD se stále nachází v rostoucím trendu, ale spekulativní pozice se stále nacházejí na extrémně vysokých úrovních. Vybírání zisků by mohlo znamenat prudkou korekci. Zdroj: xStation5

US100 se podařilo ubránit důležitý support na 10 930 bodech už dvakrát, což vytvořilo býčí formaci dvojitého dna. Není bez zajímavosti, že červnové zasedání způsobilo přes svoje holubičí vyznění propad trhů v seancích následujících.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Co očekávat od večerního zasedání Fedu❓
    Zasedání FOMC je klíčovou událostí tohoto týdne. Zprávy z trhů se v posledních dnech věnovaly spíše problémům čínského developera Evergrande, ovšem zasedání americké centrální banky je klíčové z pohledu dalšího vývoje měnové politiky. Jeho závěry určitě nenechají obchodníky chladnými. Dnešní rozhodnutí by se mohlo stát katalyzátorem dalšího dění na finančních trzích. Pojďme se teď podívat na to, co můžeme dnes očekávat.
  • 👁‍🗨 Co očekávat od večerního zasedání Fedu ❓
    Středa je na finančních trzích velmi zajímavým dnem. Plný makrokalendář je večer korunován zasedáním FOMC (20:00 rozhodnutí o sazbách a 20:30 tisková konference). Fed již uplatňuje rozvolněnou měnovou politiku. Zbývají mu ještě nějaké nástroje?
  • Co očekávat od výsledků Microsoftu?
    Microsoft (MSFT.US) bude dnes po uzavření obchodní seance vykazovat výsledky hospodaření za 4Q22. Podobně jako u jiných velkých technologických společností dostaly akcie Microsoftu velkou ránu, avšak rozměr poklesů je mnohem menší. Trh očekává, že Microsoft přinese meziroční zvýšení zisků díky vyšším tržbám, což může být obtížně dosažitelné kvůli zvyšující se infalci a zhoršenému makroekonomickému výhledu.
  • Co očekávat od výsledků Netflixu?
    Streamovací gigant Netflix ohlásí výsledky hospodaření za druhé čtvrtletí po dnešní americké obchodní seanci. Reporty v posledních dvou obdobích zklamaly nejednoho investora, což vedlo k masivním výprodejům. Netflix si užíval popularity v době pandemie, ale od té doby ztratily akcie již více než 65 % své hodnoty z počátku letošního roku. Bude se historie opakovat v podobě špatné výkonnosti Netflixu a vznikne další vlna výprodejů? Je ve hře možnost, že Netflix překvapí a dodá býkům sílu?
  • Co očekávat od výsledků Paypalu a Disney? 🧭
    Společnost PayPal (PYPL.US) se po uzavření trhu chystá oznámit své výsledky za 4. čtvrtletí, přičemž pod vedením nového generálního ředitele Alexe Chrisse se bude soustředit na pokyny, ziskové marže a opatření na snížení nákladů. Analytici stanovili konsensuální odhad zisku na akcii na 1,36 USD, což znamená meziroční nárůst o 9,7 %, a konsensuální odhad tržeb na 7,87 miliardy USD, což představuje meziroční nárůst o 6,4 %. Přestože společnost PayPal čelí konkurenci ze strany Apple Pay a možnosti koupit hned, zaplatit později, učinila strategické kroky včetně propouštění a zavedení funkcí založených na umělé inteligenci, aby zvýšila zapojení uživatelů a obchodníků. Chriss, který v září nahradil Dana Schulmanna, zdůraznil potřebu snížit vysokou nákladovou základnu společnosti PayPal.
  • ➡️Co očekávat od výsledků společnosti Tesla? 🚗
    Dnes po skončení obchodování na Wall Street začíná výsledková sezóna za 2. čtvrtletí 2023 mezi společnostmi s největší tržní kapitalizací (společnosti tvořící tzv. "velkolepou sedmičku"). V hledáčku investorů jsou např: Tesla (TSLA.US) a Netflix (NFLX.US). O samotném náhledu na výsledky Netlixu si můžete přečíst zde, zatímco my se zaměříme na to, co dnes večer může představit společnost Elona Muska.
  • Co očekávat od výsledků velkých amerických bank?
    Největší finanční instituce v USA zveřejní své výsledky za čtvrté čtvrtletí roku 2022 v pátek a na začátku příštího týdne. S ohledem na pesimistické ekonomické prognózy nelze očekávat senzační překvapení, nicméně existuje několik důležitých aspektů, kterým stojí za to věnovat pozornost.
  • Co očekávat od výsledků Virgin Galactic?
    Po uzavření dnešního obchodování zveřejní své výsledky společnost, která se zabývá vesmírnou turistikou - Virgin Galactic. Překoná společnost skromné odhady analytiků?
  • Co očekávat od zasedání amerického Fedu?
    Ekonomický kalendář pro tento týden bude zahájen informací o průmyslové výrobě v eurozóně. Naši vídeňští kolegové očekávají v červenci pokračování oživení výroby, a to o 4,2 % oproti červnu. Nicméně i s naplněním očekávaného zlepšení zůstane produkce ve výrobě přibližně o 8 % pod hodnotou ze začátku roku, tedy před úderem koronavirové krize.
  • Co očekávat od zasedání Fedu?
    Takzvaný "Fed put" je jedním z důležitých faktorů tohoto roku. Obchodníci zkrátka počítají s tím, že v případě problémů by se Fed vydal do boje. Zpomalení globální ekonomiky změnilo očekávání dalšího vývoje měnové politiky v USA, což pomohlo akciovým trhům a naopak zastavilo posilování amerického dolaru. Budeme čekat na zmínky a informace o tom, zda se něco změnilo na holubičím přístupu, se kterým Fed přišel na počátku roku. V této krátké analýze nastíníme, co bychom mohli zítra čekat a podíváme se na možné reakce na US500 a EURUSD.
  • Co očekávat od zasedání Fedu tento týden?
    V úterý 21. března uspořádá Fed své druhé letošní zasedání Výboru pro volný trh. Ve středu 22. března bude následovat tisková konference předsedy Jeroma Powella a prohlášení FOMC.
  • Co očekávat od zasedání FOMC❓
    Tématem číslo jedna posledních týdnů byly bezpochyby centrální banky a inflace. Investoři si nyní kladou otázku, zda se po cyklu zvyšování úrokových sazeb po celém světě trhy blíží k tzv. pivotu, tj. zpomalení tempa tak rychlého zpřísňování a obratu v rétorice centrálních bankéřů. Zítra přijde na řadu Fed. Inflace spotřebitelských cen v USA posílila šance na holubičí krok Fedu. Podívejme se na klíčové body, abychom se na zítřejší zasedání FOMC lépe připravili.
  • Co očekávat od zítřejšího NFP❓
    Nálada investorů se tento týden soustředila a nadále soustředí na dvě události. První z nich je samozřejmě včerejší Powellův projev a relativně holubičí obrat v rétorice šéfa Fedu. Druhou událostí je zítřejší zpráva NFP, která může posílit/oslabit předpovědi o skutečném obratu v politice nejdůležitější centrální banky světa. Podívejme se, co můžeme od zítřejší zprávy NFP očekávat.
  • Co očekávat od zítřejšího zasedání Bank of England?
    Bank of England zítra ve 13:00 oznámí své další měnověpolitické rozhodnutí. Ekonomové se zdají být ve svých očekáváních jednotní a poukazují na to, že BoE zítra zvýší sazby o 25 bazických bodů, čímž se hlavní úroková sazba ve Spojeném království dostane na 4,50 % - nejvyšší úroveň od října 2008. Navíc by se jednalo o dvanácté zvýšení sazeb ze strany britské centrální banky v řadě. Peněžní trh téměř plně počítá se zvýšením sazeb o 25 bazických bodů a naznačuje velmi malou šanci na jiný výsledek. Skutečnou otázkou však je, co bude následovat.
  • Co od britské libry čekat v příštím týdnu?
    Ve Velké Británii bude tradičně méně událostí, ale aspoň se můžeme těšit na ty důležité. Britská libra je vůči americkému dolaru dál pevná, protože očekávání trhu ve věci měnové politiky Bank of England se nemění. Účastníci trhu nečekají, že v nadcházejících měsících dojde ke snížení sazeb – na rozdíl od scénářů pro Evropskou centrální banku a Federální rezervní systém. Zatímco euro a dolar mají vlastní dynamiku, britská libra si navzdory vlnovému patternu dál drží své pozice. Přesněji řečeno, stále zůstává na místě.
  • Co ovlivnilo nabídku a poptávku po zemním plynu?
    Válka s Ruskem způsobila změnu globální nabídky a poptávky po zemním plynu, zvýšila poptávku po jeho vývozu z USA a zlepšila trvalé postavení fosilních paliv ve světě. V reakci na to se dostala domácí produkce zemního plynu rekordní úroveň.
  • Copak investoři zapomněli na ropu?
    Peter Garnry, Equity Strategist, Saxo BankEvropské akciové trhy otevřou v úterý na stejných úrovn...
  • Co podporuje ceny zlata a ropy? Oživení v Číně a slabší dolar
    V pondělním asijském obchodování stouply ceny ropy, čímž zvrátily slabý začátek, když oživení čínské poptávky a slabší dolar trh podpořily. Trh je rozrušený vyhlídkou na pokračující zvyšování úrokových sazeb v USA.
  • Co pomáhá zlatu růst?
    Cena zlata za sebou má v posledních několik měsících velmi slušnou rally, která jej začátkem letošního roku vynesla až nad hranici 1 500 dolarů za unci. Jeho růst se přitom může zdát poněkud zarážející, když šel od konce loňského roku ruku v ruce s růstem akcií a ostatních rizikových aktiv. Jejich korelace by přitom měla být spíše negativní.
  • Co Powell na vyšší inflaci? Dopoledne zatím negativní
    Včerejší americká inflace překvapila. Růst indexu sice stále táhnou hlavně ojetá auta, u nichž se těžko dá čekat setrvalý vzestup cen, ale bydlení, energie, potraviny či oděvy také zdražovaly rychleji. Efekt srovnávací základny, který měl inflaci v rozletu tentokrát už brzdit, nestačil, a do centra pozornosti se logicky dostala otázka, co na to Fed.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Swissquote Bank