Úterý 19. březen 2024 03:08
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Purple trading AI
reklama
Dukascopy new
reklama
Dukascopy new

Průměrné reálné mzdy klesají, nezaměstnanost stagnuje

03.09.2020 11:10  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Průměrná mzda v ČR ve druhém čtvrtletí vzrostla meziročně o 0,5 % na 34 271 Kč. Po odečtení inflace poklesla průměrná mzda reálně o 2.5 % meziročně. To bylo o zhruba o půl procentního bodu pod očekáváním trhu. Ve srovnání s naším odhadem byl výsledek lepší o 0,7 procentního bodu. O významném překvapení nelze mluvit. Nejistota odhadů byla tentokrát vysoká. Nejpesimističtější odhad meziročního vývoje reálných mezd činil -4,3 % a  nejoptimističtější +1,3 %.

Vládní opatření významně pomáhají udržovat nízkou míru nezaměstnanosti. Ta se od března do června zvýšila z 3,0 % na 3,7 %, což je s ohledem na  okolnosti skutečně malý nárůst. Podle posledních dat se od června do srpna podíl nezaměstnaných zvýšil pouze o desetinu na 3,8 %. Vládní program Antivirus prozatím pokračuje do října. Minimálně do té doby tak bude růst nezaměstnanosti spíše pomalý. Umělé udržování nízké míry nezaměstnanosti na jednu stranu pomáhá snižovat pokles celkového objemu vyplacených mezd, ale na druhou stranu tím vzniká větší tendence ke snižování průměrných výdělků, když nedochází k významnějšímu propouštění nízkopříjmových skupin. I tak ovšem klesl celkový objem vyplacených mezd ve druhém čtvrtletí o 2,9 % meziročně. Počet zaměstnanců se meziročně snížil o 3,4 %.

Mzdový vývoj by měl zůstat i v dalších čtvrtletích utlumený. Řada firem bude nucena šetřit na mzdových nákladech. Hlavním tahounem růstu mezd pro letošek i příští rok bude s vysokou pravděpodobností veřejný sektor.

ČNB ve své prognóze počítala s poklesem průměrné mzdy o 0,6 % a v reálném vyjádření o 3,6 % meziročně. Jak v případě HDP, tak v případě mezd je tak vývoj ekonomiky lehce lepší než ukazovala prognóza ČNB. To v tuto chvíli znamená, že ČNB bude vyčkávat na další vývoj a nebude v dohledné měnit nastavení měnové politiky.

Zdroj: Komerční banka

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Průměrná úroková sazba hypotéky dál roste, v srpnu se vyšplhala na 2,42 %. Úvěry jsou nyní o téměř 85 % dražší než před deseti lety
    Sazby hypotečních úvěrů jdou v posledních měsících stále nahoru. Podle výsledků Broker Consulting Indexu hypotečních úvěrů vzrostly v srpnu na úroveň 2,42 %. Odborníci očekávají, že na sklonku letošního roku by průměrné sazby mohly atakovat 3% hranici. Dál také rostou ceny nemovitostí, a tím i průměrná výše hypotéky, která letos dosahuje 2 925 582 korun. Za posledních deset let tak vzrostla o téměř 85 %.
  • Průměrná úroková sazba hypotéky v březnu vzrostla na 4,30 %. Meziročně se více než zdvojnásobila
    Sazby hypotečních úvěrů po únorovém překročení čtyřprocentní hranice dál stoupají. Podle aktuálních výsledků Broker Consulting Indexu hypotečních úvěrů, který odráží průměrnou úrokovou sazbu u reálně zprostředkovaných hypoték, se průměrná sazba v březnu zvedla o 0,15 procentního bodu na 4,30 %. Oproti březnu minulého roku je tak více než dvojnásobná.
  • Průměrná úroková sazba hypotéky v prosinci akcelerovala na nejvyšší obrátky. Meziměsíčně vzrostla o 0,45 procentního bodu na 3,31 %
    V posledním měsíci roku 2021 došlo podle očekávání odborníků k prudkému nárůstu průměrné úrokové sazby hypoték. To ostatně potvrzují i výsledky Broker Consulting Indexu hypotečních úvěrů. Zatímco říjnové i listopadové tempo bylo relativně pozvolné, v prosinci vzrostla průměrná úroková sazba o 0,45 procentního bodu na 3,31 %. Průměrná hypotéka se na sklonku roku držela na úrovni 3,03 milionu korun.
  • Průměrná úroková sazba hypotéky v říjnu stoupla o 0,15 procentního bodu na 2,72 %. Dál roste i její průměrná výše, která se blíží hranici 3 200 000 korun
    Podle Broker Consulting Indexu hypotečních úvěrů v říjnu opět vzrostla průměrná úroková sazba o 0,15 procentního bodu na 2,72 %. Její nárůst odráží zvyšování základní úrokové sazby ze strany České národní banky v předchozích měsících. Odborníci předpokládají, že sazby hypoték půjdou dál nahoru, jakmile se do nich promítne listopadové razantní zvýšení sazeb ČNB o 1,25 procentního bodu. Roste i průměrná výše hypotéky, která aktuálně činí 3 121 000 korun.
  • Průměrná úroková sazba spotřebitelského úvěru se v únoru nepatrně zvýšila a zakončila měsíc na hodnotě 6,12 %
    Situace v oblasti spotřebitelských úvěrů je poměrně stabilní. Od začátku roku se úroková sazba u tohoto typu úvěrů pohybuje jen velmi mírně nad šestiprocentní hranicí. V únoru se podle Broker Consulting Indexu spotřebitelských úvěrů nepatrně zvýšila o 0,02 procentního bodu na 6,12 %. Obecně se tak průměrné sazby v prvních měsících tohoto roku drží na podobné úrovni jako začátkem roku minulého.
  • Průměrná úroková sazba u hypotečních úvěrů v květnu vzrostla na 2,15 %, cena úvěru je nyní o 30 % vyšší než před dvěma lety
    Úrokové sazby u hypoték míří už čtvrtý měsíc v řadě vzhůru. To potvrdily i aktuální výsledky Broker Consulting Indexu hypotečních úvěrů, podle kterých v květnu vzrostly průměrné sazby na úroveň 2,15 %. Odborníci očekávají, že ke konci roku se sazby mohou vyšplhat až k hranici 3 %. V důsledku rostoucích cen nemovitostí současně roste i průměrná cena hypotéky, která aktuálně dosahuje 2 925 582 korun. Před dvěma lety přitom byla o 30 % níže.
  • Průměrná úroková sazba u spotřebitelských úvěrů rostla i v prosinci. Meziměsíčně poskočila až na 6,75 %
    Sazby u neúčelových úvěrů rostly už druhý měsíc v řadě. Jak ukazuje prosincový Broker Consulting Index spotřebitelských úvěrů, průměrná úroková sazba se zvýšila z listopadových 6,44 % až na 6,75 %. Z dlouhodobých dat indexu je patrné, že průměrný úvěr je poměrně stabilní, drží se na úrovni 299 863 korun. Okolo této částky se průměrná výše pohybovala po celý rok 2021.
  • Průměrná úroková sazba u spotřebitelských úvěrů v lednu po dvouměsíčním růstu poklesla na hodnotu 6,10 %
    Na rozdíl od hypotečních úvěrů průměrná úroková sazba neúčelových úvěrů v prvním měsíci letošního roku poklesla. Jak ukázaly výsledky Broker Consulting Indexu spotřebitelských úvěrů, sazba se meziměsíčně snížila o 0,65 procentního bodu na 6,10 %. Stejnou hodnotu přitom index zaznamenal i v lednu roku 2021.
  • Průměrná úroková sazba úvěrů na spotřebu se dlouhodobě drží na stabilní úrovni. V listopadu mírně vzrostla na 6,42 %
    Jak dokládají výsledky Broker Consulting Indexu spotřebitelských úvěrů, vývoj úrokových sazeb je u úvěrů na cokoli v porovnání s úvěry na bydlení dlouhodobě stabilní. Hodnota indexu, která v posledních čtyřech letech osciluje mezi 6 a 7 %, v listopadu mírně vzrostla o 0,38 procentního bodu na 6,42 %. Jak upozorňují odborníci, u spotřebitelských úvěrů ovlivňuje výši splátky především splatnost úvěru nežli úroková sazba.
  • Průměrné ceny nafty i benzinu stále klesají
    Pohonné hmoty v České republice ještě stále postupně zlevňují. Průměrná cena benzinu klesla za poslední týden o 10 haléřů na 31,51 koruny za litr a nafta od minulé středy zlevnila o 12 haléřů na 31,07 koruny za litr. Cena vplývá z údajů společnosti CCS, která ceny paliv neustále sleduje.
  • Průměrné sazby hypoték potvrdily stagnaci
    Červnové výsledky Broker Consulting Indexu hypotečních úvěrů ukazují, že na trhu hypotečních úvěrů převažuje stabilita. Hodnota indexu totiž jen mírně klesla, a to o 0,05 procentního bodu na 5,87 procenta. Průměrné úrokové sazby tak i po červnovém zasedání bankovní rady České národní banky stále zůstávají jen mírně pod hranicí šesti procent.
  • Průměrné sazby spotřebitelských úvěrů už rok oscilují kolem devíti procent
    Broker Consulting Index spotřebitelských úvěrů dosáhl v říjnu hodnoty 9,36 procenta. Od zářijového měření je to pokles o šest bazických bodů. V meziročním porovnání je pak aktuální hodnota nižší jen o 0,10 procentních bodů. Analytici z Broker Consulting neočekávají minimálně do konce tohoto roku výraznější výkyvy hodnot ani jedním směrem. Mírně by mohly trend ovlivnit opět konkurenční nabídky bank, které v předvánočním období vždy připravují pro klienty zvýhodněné nabídky úvěrů. Část lidí si totiž opakovaně bere půjčky na nákup vánočních dárků a na pokrytí zvýšených provozních nákladů v tomto období. Odborníci před neuváženými vánočními půjčkami varují.
  • Průměrné sazby spotřebitelských úvěrů v květnu meziměsíčně poklesly o 0,51 procentního bodu až na 6,01 %
    Průměrné sazby z úvěrů na cokoli pokračují už druhý měsíc v řadě klesajícím tempem. Podle dat Broker Consulting Indexu spotřebitelských úvěrů poklesla květnová hodnota ve srovnání s předchozím měsícem o 0,51procentního bodu až na 6,01 %. Přesně před rokem přitom byly sazby na úrovni 6,91 %.
  • Průměrné úroky úvěrů na cokoli v prosinci stouply na 8,84 procenta
    Broker Consulting Index spotřebitelských úvěrů dosáhl v prosinci 2023 průměrné hodnoty 8,84 procenta. Oproti minulému, kdy byl index 8,51 procenta, se jedná o nárůst o 0,33procentního bodu. Na prosincovém zasedání ČNB bylo po dlouhých měsících rozhodnuto o poklesu základní dvoutýdenní repo sazby ze 7 procent na 6,75 procenta. Tato změna ale podle mínění odborníků nebude mít u spotřebitelských úvěrů v blízké době zásadní vliv. Na rozdíl od úvěrů hypotečních, kde je doba splatnosti delší a poskytovaná částka vyšší, nehraje prostá úroková sazba stejnou roli. U úvěrů na cokoli je dobré sledovat i jiné parametry a porovnávat nabídky jednotlivých bank.
  • Průměrnou mzdu vytlačily vzhůru nestandardní faktory
    Průměrná mzda v Česku vzrostla v letošním prvním kvartále o 11,3 % meziročně, což po očištění o inflaci znamená reálnou dynamiku na úrovni 8,2 %. Ve srovnání s předcházejícím čtvrtletím to po zohlednění sezónních vlivů odpovídá nárůstu o 1,2 %. Výsledek se nachází nad tržním odhadem a mírně pod odhadem naším a ČNB. Z hlediska centrálních bankéřů tak aktuální výsledek není impulzem k přehodnocení jejich stávajícího pohledu na směřování monetární politiky. Růst o meziročních 8,3 % reálně působí na první pohled impozantně. Ovšem je třeba brát v potaz, že statistika zohledňuje nestandardní faktory spojené s pandemií. Zaprvé, srovnávací základna spadá do období prvního lockodownu, a je tak značně nízko. Mnoho zaměstnanců tehdy pobíralo namísto mzdy ošetřovné. Za druhé, výsledek vylepšují výplaty bonusů zdravotníkům, které, i když již méně, zkreslí i výsledek za 3Q21. Oficiální statistiky o tento efekt neočišťuje.
  • Průměrný Čech letos utratí za zmrzlinu přes 800 korun, v Česku se jí loni vyrobilo historicky druhé největší množství
    Výroba zmrzliny v Česku překonala hubená covidová léta a se „vší parádou“ navazuje na dobu před pandemií. Vyplývá to z nově zveřejněných dat Eurostatu.
  • Průměrný Čech reálně zchudl, poprvé za téměř 7 let
    Průměrná mzda v České republice ve druhém čtvrtletí letošního roku nominálně meziročně vzrostla o 0,5 %, což ovšem po očištění o inflaci znamená reálný pokles o 2,5 %. Kupní síla průměrného výdělku tak vykázala pokles poprvé od závěru roku 2013. Mezikvartálně to odpovídá snížení mezd o 3,1 % (po sezónním očištění). Průměrný Čech ve druhém čtvrtletí roku 2020 pobíral 34 271 Kč měsíčně, zatímco medián, tedy hranice mezi horní a dolní polovinou zaměstnanců, poklesl na 29 123 Kč. Snížil se i průměrný evidenční počet zaměstnanců, a to o 3,4 % meziročně. Za celé první pololetí letošního roku pak oproti tomu loňskému mzdy narostly o 2,7 %, což odpovídá reálnému poklesu o 0,7 %. Celkově je výsledek jen mírně slabší, než činily naše i tržní předpoklady. Pro vysvětlení pochopitelně nemusíme chodit daleko – český trh práce po předchozím mimořádně příznivém období nemohla nezasáhnout virová pandemie a s ní spojené ekonomické restrikce.
  • Průměrný Čech stráví prací (či jejím hledáním) 36 let svého života. Kvůli pandemii došlo poprvé od roku 2008 k poklesu délky pracovního života
    Patnáctiletý Čech má před sebou v průměru přesně 36 let pracovního života. Pracovní život je doba, po kterou bude aktivní na trhu práce – tedy bude buď zaměstnaný, nebo nezaměstnaný (čili bude si aktivně zaměstnání hledat). Nepočítají se tedy léta studia, léta penze a také případně doba, po kterou z trhu práce zcela „vypadne“, tj. léta, kdy není oficiálně zaměstnán, přičemž se zároveň neregistruje na úřadě práce jakožto nezaměstnaný.
  • Průměrný Čech v posledních šesti letech bohatnul 2,25krát rychleji než průměrný Slovák. Zbohatl o víc, než kolik letos činí čisté celoživotní bohatství průměrného Slováka
    Čisté bohatství průměrného Čecha vzrostlo mezi lety 2014 a 2020 z 9487 eur na 17 497 eur, tedy o 84,4 procenta v nominálním vyjádření (bez zahrnutí inflačního vývoje). Za stejnou dobu vzrostlo čisté bohatství průměrného Slováka v nominálním vyjádření pouze o 37,5 procenta, a to z 4930 na 6778 eur.
  • Průměrný úrok na hypotékách je meziročně o pětinu vyšší, zájem o ně ale neupadá
    Průměrná úroková sazba hypoték v listopadu stoupla na 2,15 procenta z říjnových 2,10 procenta. Vyplývá to z údajů Fincentra Hypoindexu. Loni v listopadu a prosinci byla sazba na minimu 1,77 procenta. Loni v prosinci začal platit zákon o spotřebitelském úvěru a velké banky v této souvislosti ohlásily růst sazeb. Letos začala zdvihat sazby také Česká národní banka.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
XTB trading konference 2024