Úterý 19. březen 2024 04:04
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Instaforex krypto ebook

Rozhazovačné orgie nekončí, odbory žádají jedno z nejvýraznějších navýšení minimální mzdy v tomto tisíciletí. Koronavirus si spletli s živou vodu

25.08.2020 10:08  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Podle odborářů je koronavirus tuzemské ekonomice zjevně živou vodou. Žádají totiž takové navýšení minimální mzdy, jaké nebylo běžné ani v době uplynulých let prosperity. Nyní tedy odboráři zjevně míní, že prosperita je v době koronaviru ještě výraznější, takže si mohou dovolit žádat víc. Ekonomiku ale bohužel neskrápí žádná „živá voda“, jak by se mohlo zdát z odborářských požadavků, nýbrž dluh. Dluhem celá země hasí krizi, která by v důsledku koronavirové nákazy jinak již dávno vzplála. Dluhové hašení ukolébává nejvíce snad právě odboráře, což je na pováženou. Kdy jindy než v této náročné době by měli demonstrovat svůj soucit s tou částí společnosti, jež není odborově organizována.

Odbory od příštího roku žádají navýšení minimální mzdy z nynější úrovně 14 600 korun na rovných 16 000 korun. To by byl nárůst o 9,6 procenta. Přitom letos v lednu vzrostla minimální mzda z úrovně 13 350 korun, tedy o 9,4 procenta. Loni v lednu zase minimální mzda stoupla z hodnoty roku 2018, která činila 12 200 korun, tedy rovněž o 9,4 procenta. Přitom v důsledku koronavirové krize platí nyní – v rámci programu Antivirus – stát část mzdy takřka 800 tisícům zaměstnanců soukromé sféry. Na dluh. Tento program podstatnou měrou pomáhá udržovat zaměstnanost v ekonomice. A zdání, že se jí daří. Jenže už ke konci tohoto roku tento program bude nejspíše minulostí. Lze tak předpokládat, že v posledním letošním čtvrtletí a v roce příštím budou muset zaměstnavatelé výrazně propouštět, neboť jim již stát nebude na mzdu zaměstnanců přispívat zdaleka tak velkoryse jako nyní.  

Právě na přelomu roku se tedy zaměstnavatelé budou rozhodovat, kolik lidí propustí. A přesně v té době má podle odborářů vstoupit v platnost nová úroveň minimální mzdy, navýšená meziročně výrazněji než v době prosperity, tedy než v lednu 2020 nebo než v lednu 2019. S výjimkou let 2017 a 2018 se od počátku milénia nikdy minimální mzda nenavyšovala meziročně tak výrazně, jak to pro příští rok žádají odboráři. Během minulé krize byla dokonce minimální mzda „zmrazená“ na úrovni 8000 korun, a to po poměrné dlouhé období od ledna 2007 do léta 2013. I její nárůst po tomto dlouhém období stagnace, ten se srpna 2013 a pak z ledna 2015, byla však nižší, než jaký nyní – z roku na rok – žádají odboráři, když činil 6,3, resp. 8,2 procenta.    

Přesto všechno se odbory z jistého úhlu pohledu ještě „drží při zdi“. Ministerstvo práce a sociálních věcí totiž v rámci novelizace zákoníku práce navrhuje, aby minimální mzda trvale představovala polovinu průměrné mzdy z předloňského roku, tedy zpravidla zhruba 45 až 47 aktuální průměrné mzdy. Podle předpokladu ministerstva by tak již v příštím roce měla minimální mzda činit 17 100 korun. Paradoxně tak v době krize a největší ekonomické tísně minimálně za poslední zhruba desetiletí by se tak minimální mzda navýšila o 17,1 procenta, absolutně nejvýrazněji ze všech jejích navýšení od roku 2000.

Takový krok by zřejmě jen uspíšil a umocnil propouštění, které ekonomiku na přelomu roku v poměrně rozsáhlé míře čeká tak jako tak. Takže ministerstvo práce a sociálních věcí s odbory za zády by tím do značné míry pošlapaly současnou snahu vlády, resp. tedy snahu daňového poplatníka, neboť vláda žádné peníze nevydělává. A sice snahu o to, zachránit nyní, v době koronavirové krize, v rámci solidarity se postiženými spoluobčany co možná nejvíce pracovních míst. 

Lukáš Kovanda
Národní ekonomická rada vlády (NERV)
Hlavní ekonom, Trinity Bank

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Rozdělená Evropa: Nic není vyhráno
    Pařížskými ulicemi stále ještě zní ozvěna vítězství, ale nejnovější obyvatel Elysejského paláce ještě nemá ani zdaleka vyhráno. Evropská agenda brzy znova zaklepe Emmanuelu Macronovi na dveře, protože 11. května se očekává zveřejnění jarní ekonomické předpovědi Evropské komise a 17. května pak vyhodnocení francouzského rozpočtového schodku – což je vždy nepředvídatelné.
  • Rozdelenie medzinárodných operácií Binance - najnovšie správy 🔍
    Holandsko (16.06.2023): Binance zastavila svoju činnosť v Holandsku po tom, čo nedokázala zabezpečiť licenciu poskytovateľa virtuálnych aktív (VASP). Ukončenie je účinné okamžite a bráni novým holandským zákazníkom otvárať si účty. Existujúci zákazníci si budú môcť vybrať aktíva až od 17. júla, pričom nebudú povolené žiadne ďalšie nákupy, obchody ani vklady. Binance predtým v apríli 2022 dostala pokutu vo výške viac ako 3 milióny dolárov za pôsobenie v Holandsku bez potrebnej licencie a registrácie.
  • Rozdělení velkých technologických firem by mohlo být dobrou zprávou pro investory
    ODHALENÍ: Americké ministerstvo spravedlnosti podalo antimonopolní žalobu na reklamní technologie společnosti Alphabet. Následuje tak podobnou antimonopolní žalobu proti jejímu vyhledávacímu byznysu. Nebudeme se vyjadřovat k meritu věci, ale uvedeme tři body. 1) V oblasti antimonopolního práva, které se datuje do doby před více než sto lety, se při regulaci „bezplatných“ produktů nacházíme na neprobádaném území. 2) Historie ukazuje, že vyřešení těchto otázek může trvat desítky let. 3) „V nejhorším případě“ jsou restrikce a rozpady často pro akcionáře výhodné, od Standard Oil v roce 1911 po Microsoft v roce 2002, protože uvolňují hodnotu a ukončují nejistotu.
  • Rozdiel medzi inflačnými očakávania v USA a Eurozóne je najvyšší od r.2010. Rast dolára nemusí stáť na pevných nohách
    Po Trumpovom víťazstve v prezidentských voľbách nastal zaujímavý vývoj na swapových trhoch. Došlo k výraznej divergencii vo vývoji inflačných swapov v USA a eurozóne. V oboch ekonomikách inflačné očakávania poskočili, v USA to však bolo oproti eurozóne niekoľkonásobne viac. Dôvody pre rast inflačných očakávaní ma napadajú tri
  • Rozdiel medzi výnosmi 10 -ročných nemeckých a gréckych dlhopisoch na nových maximách
    je to úroveň 404 bodov, najviac od septembra 1998! Eurodolár na nových týždenných minimách je výsledkom......
  • Rozdíl mezi brentem a WTI se přehoupl přes 5 dolarů, na FX je v centru dění další kolo vyjednávání o brexitu
    V Británii je dnes svátek, takže je Londýn zavřený a protože je navíc začátek týdne, na trzích panuje docela klid. Vidět to je jak na FX, tak na akciích, kde se objemy pohybují 40 – 75 % pod dlouhodobým průměrem. O zajímavá témata dnes ale nouze není a během dnešní seance nás zaujala hned dvě. Jedno se týká, Británie, druhé ropy.
  • Rozdíl mezi FEDem a trhy se bude zužovat
    Vzhledem k nízké inflaci spotřebitelských cen v USA a ke zpomalení globálního růstu přistoupil FED k řízení úrokových sazeb, které by se nadále měly řídit opatrně, na bázi vývoje datové řady.
  • Rozdrobené povolební Španělsko
    Ve Španělsku nastanou těžší časy. Parlamentní volby sice přinesly poměrně jasné vítězství vládnoucím lidovcům (zisky dokonce předčily očekávání)...
  • Rozepře mezi USA a Čínou trvají. Volatilita stále vysoká
    Minulý týden na US indexech se opět nedá označit za nudný a pokračuje tak v trendu minulých volatilních týdnů. Pondělí bylo zkrácené o obchodní seanci na mnoha evropských trzích, ale US seance začala velmi svižně.
  • Rozevírají se české mzdové nůžky, je tu „krize typu písmene K“. Mzdy rostou pomalu, důchodci nebo zdravotníci si ale stěžovat nemohou, zato kuchaři, číšníci nebo recepční pláčou
    Růst mezd v ČR v letošním prvním čtvrtletí zaostal za očekáváním. Průměrná hrubá měsíční mzda totiž stoupla reálně meziročně o rovné jedno procento. Vzhledem k inflaci čítající 2,2 procenta to znamená, že nominálně průměrná mzda přidala 3,2 procenta. Trh přitom předpokládal růst reálné mzdy čítající 1,7 procenta.
  • Rozhodla se ČNB bojovat s inflací agresivně skrze kurz, aby nemusela zvedat úroky?
    Z nových čísel k inflaci v ČR je zřejmé, že Česká národní banka bude muset nakonec i v novém složení bankovní rady přikročit k razantnímu navýšení své základní úrokové sazby, která tak letos vystoupá z nynější úrovně sedmi procent minimálně k úrovni osmi procent, ba dokonce nad ni. Je však možné, že bankovní rada si na svém prvním zasedání v novém složení dá se zvyšováním sazeb „pauzu“, jak při jmenování naznačoval nový guvernér Aleš Michl. Razance inflace však centrální banku nakonec donutí kapitulovat a sazby dále zvyšovat.
  • Rozhodne ECB o dalším uvolňování?
    Podle analytiků Fidelity International, globálního lídra v oblasti investic, Evropská centrální banka (ECB) na svém čtvrtečním zasedání zřejmě nepřistoupí k dalšímu uvolňování a stimulům. Nicméně se očekává, že Mario Draghi zopakuje závazek ECB k dalším stimulům, budou-li potřeba, a uslyšíme komentáře k vlivu Brexitu na evropské trhy.
  • Rozhodněte se pro naše kvalitní služby
    Znáte již náš Audi servis ? Pokud ještě nikoli, možná, že nastal ten správný čas, to změnit. Potřebujete naše služby?...
  • Rozhodnutí bankovní rady ČNB
    Bankovní rada ČNB na listopadovém zasedání zvýšila svou repo sazbu o jeden a čtvrt procentního bodu, což představuje nový rekord pro jednorázové zvýšení úroků české centrální banky od roku 1997.
  • Rozhodnutí bankovní rady ČNB
    „Snížení základních úrokových sazeb na hodnotu 6,25 % přináší na trh nemovitostí optimismus stran dostupnějších hypoték. Je ale dobré na situaci vždy koukat z obou stran mince. Vyšší poptávka po vlastním bydlení totiž ve střednědobém horizontu způsobí další navýšení cen realit. Ty jsou ale již nyní na nadprůměrně vysoké úrovni. Například podle únorových dat portálu Realitymix.cz vzrostly meziročně průměrné ceny bytů v krajských městech napříč celou Českou republikou v průměru o 7,3 %.
  • Rozhodnutí bankovní rady ČNB - komentář Radomíra Jáče, Generali Investments
    Bankovní rada ČNB ponechala úrokové sazby beze změny, repo sazba tedy zůstává na úrovni 0,25 %, což je plně v souladu s očekáváním finančního trhu.
  • Rozhodnutí bankovní rady ČNB - komentář Radomíra Jáče, Generali Investments
    Bankovní rada ČNB ponechala úrokové sazby beze změny, repo sazba tedy zůstává na úrovni 0,25 %, což je plně v souladu s očekáváním finančního trhu. Stabilita úrokových sazeb není nijak překvapivá zpráva: v uplynulých týdnech ji naznačovali členové bankovní rady a po změně úroků na samém začátku letošního roku nevolala ani prognóza centrální banky zveřejněná v listopadu.
  • Rozhodnutí BoJ o úrokových sazbách: Dojde k nějakým překvapením?
    Po zbytek týdne bude klíčové rozhodnutí o úrokových sazbách japonské centrální banky (BoJ) a předběžné údaje o HDP z USA a eurozóny. Australský dolar se dostal na šestitýdenní minimum poté, co RBA v 1. čtvrtletí 2023 snížila průměrný index spotřebitelských cen, který nenaplnil očekávání a dosáhl 6,6 % v meziročním srovnání.
  • Rozhodnutí České národní banky
    Česká národní banka už minulým snížením započala období poklesu úrokových sazeb. Na straně jedné tímto krokem jasně říká, že boj s inflací považuje v horizontu měnové politiky v podstatě za vyhraný a je prostor přestat omezovat agregátní poptávku. Tím skrze nižší sazby a oživení investic i spotřeby stimuluje HDP, byť zejména vnější prostředí stále zůstává české ekonomice nepříznivě nakloněno. Na druhou stranu jde ale stále pouze o první krok, neboť i při takto masivním snížení sazeb je jejich absolutní úroveň obecně příliš vysoká pro signifikantní zvýšení korunové úvěrové aktivity. Proti dosažení inflačního cíle pak naopak působí kurz, který přibližně od dubna 2023 konstantně depreciuje a je otázkou, jakou si ČNB stanovila úroveň, při níž je připravena proti výkyvu kurzu intervenovat.
  • Rozhodnutí ČNB a další vývoj na EUR/CZK
    V minulém týdnu došlo k prvnímu razantnějšímu uvolnění domácí měnové politiky. Bankovní rada České národní banky (ČNB) snížila základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na 6,25 procenta. To bylo o 25 bazických bodů více, než očekávali analytici. Rozhodnutí se ve světle mimořádně slabých hospodářských výsledků domácí ekonomiky zdá poměrně logické. Trochu jinak situace vypadá z pohledu měnového kurzu. Na páru s EUR/CZK dochází již od dubna 2023 k setrvalému oslabování domácí měny. Od rekordních hodnot 23 Kč EUR/CZK se kurz posunul již znatelně nad 25 Kč. A jaký je současný výhled pro ekonomiku a měnový kurz?
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
XTB trading konference 2024