Čtvrtek 28. březen 2024 23:32
reklama
Purple trading AI
reklama
InstaForex Autochartist
reklama
CapXmaster
reklama
CapXmaster srovnani

Hlavní ekonomka MMF tvrdí, že 100 zemí požaduje pomoc v důsledku pandemie

16.04.2020 11:44  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Úvěrová kapacita Mezinárodního měnového fondu (MMF) ve výši 1 bilionu dolarů je "dost výrazná", aby pomohla členům vyrovnat se s pandemií koronaviru, avšak možná budou zapotřebí další zdroje poté, co se následky krize projeví v plné míře v rozvojových zemích.

Gita Gopinath, hlavní ekonomka, uvedla, že 100 ze 189 členů MMF, z nichž polovina jsou země s nízkými příjmy, kontaktovalo věřitele globální krize ohledně nouzového financování s cílem omezit šíření nového koronaviru a zmírnit jeho ekonomický dopad.

MMF předpovídá, že globální ekonomika se v roce 2020 sníží o 3,0 %, což představuje nejvýraznější pokles od velké hospodářské krize ve 30. letech. V roce 2021 předpovídá částečné oživení růstu na 5,8 %, avšak vše se bude odvíjet v závislosti na průběhu pandemie.

Gopinath uvedla, že pandemie zasáhne nejvíce nejchudší země, z nichž mnohé mají vysokou míru zadlužení, špatné systémy zdravotní péče a byly zasaženy i prudkým poklesem cen komodit.

Skupina sedmi ministrů financí a guvernérů centrálních bank se v úterý setkala na videokonferenci a podpořila dočasné odpuštění dluhů nejchudším zemím.

MMF zdvojnásobil nouzové prostředky, které jsou k dispozici za nulové nebo nízké úrokové sazby, na 100 miliard dolarů, fond se připravuje ke spuštění krátkodobé pomoci likvidity na pomoc zemím v nouzi.

Gopinath řekla, že globální věřitel také zvažuje přidělení speciálních práv čerpání (SDR - Special Drawing Rights), které by mohlo generovat další zdroje a 500 miliard dolarů ve fondech. Takové přidělení SDR bylo použito během globální finanční krize v roce 2009 na vygenerování 250 miliard dolarů pro členské země MMF.

Martin Krištoff, hlavní analytik CFDWorld

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Hlavní asijské akciové indexy klesají
    Hlavní asijské indexy klesly podobně jako hlavní americké indexy. Shanghai Composite a Shenzhen Composite klesly o 2,16 % a 2,36 %, zatímco hongkongský index Hang Seng se snížil o 3,4 %. Tokijský index Nikkei 225 ztratil 2,37 %, jihokorejský KOSPI klesl o 1,05 % a australský S&P/ASX 200 se propadl o 0,8 %.
  • Hlavní asijské akciové indexy klesly
    Hlavní asijské akciové indexy ve středu klesly. Čínské indexy Shanghai Composite a Shenzhen Composite klesly o 2 % a 1,76 %. Hlavní hongkongský index Hang Seng ztratil 2,4 %. Japonský a australský indikátor si zároveň připsaly 0,7 % a 1,16 %. Dnes je korejská burza zavřená. Včera vzrostl jihokorejský KOSPI.
  • Hlavní asijské indexy obchodují smíšeně
    Hlavní akciové indexy v Asii dnes obchodují smíšeně. Některé indexy klesají, včetně Shanghai Composite, který klesl o 0,33 %, a Shenzhen Composite, který ztratil 0,62 %. Korejský KOSPI také ztratil 0,31 %. Ostatní indexy regionu přitom vykázaly růst až o 1 %. Australský S&P/ASX 200 si připsal 0,03 %, hongkongský index Hang Seng přidal 0,16 % a japonský Nikkei 225 vzrostl o 0,43 %.
  • Hlavní asijské indikátory dál klesají
    Asijsko-pacifické indikátory dál klesají. Výjimkou jsou čínské indexy Shanghai Composite a Shenzhen Composite, které vzrostly o 0,74 %, resp. 0,72 %. Ostatní indexy klesaly. Australský index S&P/ASX 200 o 0,21 %, hongkongský index Hang Seng o 0,16 % a korejský KOSPI o 0,72 %. Nejvíc klesl japonský index Nikkei 225, a to o 0,91 %.
  • Hlavní asijské indikátory vykazují pokles až o 1,7 %
    Hlavní asijské indikátory se propadly až o 1,7 %. Index Shanghai Composite a australský index S&P/ASX 200 spadly o 0,39 %, resp. 0,5 %. Korejský index KOSPI klesl o 0,91 %, stejně jako index Shenzhen Composite a japonský index Nikkei 225, které klesly každý o 0,98 %. Největší pokles vykázal hongkongský index Hang Seng, který ztratil 1,7 %.
  • Hlavní asijské ukazatele ukazují poklesy až o 1,5 %
    Hlavní asijské ukazatele vykázaly poklesy až o 1,5 %. Shanghai Shanghai Composite index, Shenzhen Composite index a korejský KOSPI ztratily 0,1 %, 0,02 % a 0,18 %, ve stejném pořadí. Další ukazatele vykazovaly větší propady. Hongkongský index Hang Seng klesl o 1,19 %, japonský Nikkei 225 klesl o 1,4 % a australský index S&P/ASX 200 se propadl o 1,44 %.
  • Hlavní asijsko-pacifické indexy vykazují pokles
    Hlavní indexy asijsko-pacifického regionu ve středu vykazují převážně pokles. Hongkongský index Hang Seng klesl o 1,25 %, zatímco australský S&P/ASX 200 mírně klesl o 0,04 % a korejský KOSPI ztratil 0,15 %. Čínské a japonské burzy jsou kvůli víkendu zavřené. Čínský Shanghai Composite a Shenzhen Composite však v pátek uzavřely s výraznými zisky 2,5 a 3,9 %, zatímco japonský index Nikkei 225 klesl o 0,11 %.
  • Hlavní asijsko-pacifické ukazatele nevykazují žádné změny
    Hlavní asijsko-pacifické ukazatele nevykazují během dnešního obchodování žádné významné změny. Shanghai Composite si připsal 0,07 %, zatímco index Hang Seng klesl o 0,04 %. Jihokorejský KOSPI také mírně klesl o 0,2 %, australský S&P/ASX 200 ztratil 0,57 % a japonský Nikkei 225 mírně vzrostl o 0,4 %.
  • Hlavní část přecenění je asi za námi, teď se bude čekat na Fed
    Během posledních dní spojených s drtivým tlakem na akcie i dluhopisy se odehrávalo přecenění kvůli předpokladu tvrdšího postupu Fedu a klesající šanci na zpomalení bez recese. V minulých případech jsme často viděli, že úprava cen vrcholila právě v pondělí před jednáním centrální banky, takže následující dva dny by se na trzích mohlo obchodovat už bez jasného směru, ovšem při stále velké nervozitě. Samozřejmě se bude čekat na to, zda Fed investorům jejich obavy potvrdí, nebo je dokáže nějak uklidnit.
  • Hlavní ekonomické události v ČR a ve světě v roce 2020
    Výběr hlavních dosud známých ekonomických očekávaných událostí v ČR a ve světě v roce 2020:
  • Hlavní evropské indexy klesají
    Hlavní evropské indikátory vykázaly na konci včerejšího obchodování pokles. Kompozitní index STOXX Europe 600 ztratil 0,35 %. Indikátory evropských burz klesly přibližně o stejnou hodnotu: německý index DAX a britský index FTSE 100 se propadly o 0,48 %, resp. 0,55 %, francouzský index CAC 40 klesl o 0,28 %, italský FTSE MIB spadl o 0,33 % a španělský IBEX 35 klesl jen o 0,1 %.
  • Hlavní evropské indexy klesají, stahují je dolů sektory cestovního ruchu
    Obavy ze zhoršení druhé vlny koronaviru v Evropě a jejího dopadu na odvětví cestovního ruchu způsobily, že se hlavní evropské indexy propadly, přičemž IBEX 35 je na čele. Španělský index ztratil 7 000 bodů, když v prvních hodinách obchodování klesl těsně nad 1%, zatímco FTSE 100 ztratil půl procentního bodu.
  • Hlavní indexy na téměř dvouletých maximech
    Americké akciové trhy včera pokračovaly ve spanilé jízdě, když si připsaly již čtvrtý růst v řadě. Index S&P 500 a Nasdaq 100 se tak ocitly na nejvyšších úrovních od ledna 2022. Po pondělním trápení u velkých technologických firem se zájem investorů opět obrátil tímto směrem. A tak třeba akcie Meta, které v pondělí odepsaly přes 2 %, přibližně stejným tempem rostly. Velice podobným způsobem se zachovaly i akcie Nvidia nebo Amazon. Jako utržené z řetězu zůstaly akcie AMD, které minulý čtvrtek nakoply zprávy o novém čipu v konkurenčním boji s Nvidií o ovládnutí trhu s čipy pro AI. Akcie AMD se tak posunuly na nejvyšší úrovně od ledna 2022. Největší propad za poslední tři měsíce zaznamenaly akcie společnosti Oracle, které klesaly dvouciferným tempem.
  • Hlavní indexy na Wall Street hledaly směr
    Americké akciové trhy včera prošly další nevýraznou obchodní seancí, když investoři nadále vyčkávali na nové impulzy. Všechny tři hlavní indexy na Wall Street nakonec zavřely poblíž svých pondělních konečných hodnot. Výsledkovou sezonu odstartovaly již na konci minulého týdne banky a včera k nim přidaly svá čísla i Bank of America a Goldman Sachs. Akcie Bank of America posílily za poslední tři dny o více než 6 %, a navzdory silným číslům jen stěží hledaly další nákupní zájem. Výsledky investiční banky Goldman Sachs naopak moc radosti investorům nepřinesly, když banka zklamala mimo jiné i nízkými výnosy z obchodování. Akcie Goldman Sachs nakonec odepsaly přes 1 %.
  • Hlavní indexy na Wall Street stagnovaly
    Americké akciové trhy se ani v závěru druhého týdne v novém roce nedokázaly vyhnout vysoké volatilitě. Index S&P 500 nakonec v pátek dokázal odvrátit ztráty a zavřel bez větších změn, zatímco DJIA ztratil 0,56 % a Nasdaq přidal 0,59 %.
  • Hlavní indikátory asijsko-pacifického regionu vykazují růst
    Hlavní indikátory asijsko-pacifického regionu vykazují během dnešního obchodování růst. Hongkongský index Hang Seng tak získal 1,37 %, ostatní indexy o něco méně: index japonské burzy Nikkei 225 vzrostl o 0,06 %, korejský KOSPI o 0,31 % a australský S&P/ASX 200 o 0,35 %. Čínské burzy dnes mají svátek.
  • Hlavní IPO v 2019
    188 IPO, které proběhly v roce 2018, se od poloviny prosince zvýšilo o více než 45 miliard dolarů, což je o 20% více než ve srovnání se společnostmi, které byly upsány ve stejném období v roce 2017 (Renaissance Capital).
  • Hlavní kryptoměny klesají, na trhu totiž chybí letní jiskra
    Hlavní kryptoaktiva minulý týden pokračovala v poklesu, protože na trhu chyběla jiskra, která by oživila převážně slabou letní výkonnost, a to i přes pozitivní pohyby v červnu.
  • Hlavní měnové páry nemají jasný směr, trhy jsou rozpačité. Závěr týdne mohou ovlivnit bankéři
    Současný vývoj hlavních finančních trhů lze popsat jako poněkud rozpačitý. Předchozí téma, kterým byl růst pravděpodobnosti tvrdšího přístupu Fedu, se krátkodobě vyčerpalo a jiné impulsy nepřicházejí.
  • Hlavní měny i koruna zůstávají v klidu, zatímco evropské akcie vracejí včerejší zisky
    Po včerejším nádechu se dnes nálada na trzích opět zhoršuje. Už akciová Asie na to nebyla příliš dobře a v Evropě pak sledujeme pokles hlavních indexů skoro o procento. Ani tentokrát tedy růst dlouho nevydržel. Bezpečné dluhopisy v Evropě se opatrně kupují, zatímco periferní spíše klesají, ale pohyb to není velký.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster