Úterý 19. březen 2024 08:40
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Instaforex Dakar

Měnová politika eurozóny se nejspíš bude i nadále deformovat

24.07.2019 07:16  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Tento týden trhy upírají svou pozornost směrem k čtvrtečnímu zasedání Rady guvernéru Evropské centrální banky. Po delší době se jedná o událost s potenciálem rozbouřit relativně klidné vody, kterými trhy během prázdnin proplouvají. V říjnu končící prezident ECB Mario Draghi totiž svým nedávným projevem v portugalské Sintře trhy přesvědčil, že je ECB v reakci na slabou inflaci v eurozóně ochotna nadále uvolnit svou již tak extrémně uvolněnou měnovou politiku.

V poslední době tak stále častěji zaznívá otázka, zda ECB ještě disponuje nástroji k dalšímu uvolnění své monetární politiky. Na rozdíl od amerického Fedu či ČNB si totiž ECB nevytvořila prostor pro výraznější snižování úrokových sazeb, protože svou depozitní úrokovou sazbu drží již více než pět let hluboko v záporu. Navíc centrální bankéři z Frankfurtu ještě ani nezačali s odtučňovací kůrou rozvahy ECB, značně zbytnělou v důsledku předchozího kola kvantitativního uvolňování.

Odpověď na tuto otázku je ano. ECB má v záloze řadu nástrojů, které může využít včetně těžkých kalibrů, jakými jsou např. nakupování akcií, nebo připisování peněz na účty občanů. Čistě teoreticky je tak měnově politický „arzenál“, který má ECB k dispozici omezen pouze představivostí bankéřů. Ve skutečnosti existují technické a politické překážky, které využití podobných nástrojů doposud brání.

Vývoj měnové politiky od počátku finanční krize však ukazuje, že nikdy není dobré říkat nikdy a do budoucna může více platit oblíbené heslo potulných motivátorů, že podobné překážky jsou tu od toho, aby se překonávaly.

Ale žerty stranou. Už v současnosti se ukazuje, že příliš uvolněná měnová politika časem možná způsobuje více problémů, než kolik jich řeší.  Centrální bankéři totiž nedokáží v dlouhém horizontu zvyšovat hospodářský blahobyt. Pouze poskytují za poměrně vysokou cenu více času pro prosazení hospodářských reforem, které mohou mít potenciál pozitivně ovlivnit ekonomický vývoj eurozóny.

Je možné, že tyto reformy nepřichází právě proto, že ECB tlumí příznaky, které zdůrazňují potřebu jejich provedení. Proto bychom si měli raději položit otázku, zdali není na čase dosavadní přístup přehodnotit.

Současné hospodářství eurozóny lze totiž přirovnat ke zraněnému závodnímu běžci. Zlomí-li si běžec nohu, jsou přípravky k utlumení bolesti vhodné pro to, aby se relativně v klidu dostavil do nemocnice, kde mohou být provedeny potřebné zákroky. Eurozóna však bere experimentální léky, které ji za cenu dosud neznámých vedlejších účinků dočasně zbavují její bolesti. Proto má pocit, že může dál běžet i se zlomenou nohou. Není tak divu, že se pomyslný čas na kolo Evropě zhoršuje a příště už si možná nezaběhá.

Vzhledem k nastaveným tržním očekáváním Mario Draghi na čtvrteční tiskové konferenci zřejmě nastíní další uvolnění měnové politiky. Těžko totiž bude prezident ECB riskovat, že předá za pár měsíců své nástupkyni žezlo s oslabenou důvěrou trhů v její schopnost a ochotu učinit „cokoliv bude třeba“. Tato důvěra totiž představuje tu nejcennější komoditu, kterou dosud Evropská centrální banka disponovala. Měnová politika eurozóny se tak bude i nadále deformovat a vzdalovat se představám o konvenční monetární politice.

Tomáš Lébl, analytik skupiny AXA ČR a SR

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Meme mince se propadla a uvolnila své místo na žebříčku slibnému konkurentovi
    Altcoin shiba inu (SHIB) se ve středu propadl na minimum posledního měsíce (0,000036 USD) a už čtvrtý týden soustavně klesá.
  • Měnami v regionu výrazně zahýbaly centrální banky, koruna i zlotý posilují
    Před jednáním ČNB koruna oslabila až na 25,77, k čemuž dopomohla i horší čísla z domácí ekonomiky. Na rozho...
  • Méně účinné vakcíny. Trhy znovu v sevření obav z omikronu
    Dnes ráno trhy mohly potěšit indexy nákupních manažerů z Číny, které naznačily rostoucí, respektive zrychlující aktivitu v průmyslu i sektoru služeb. Jenže převážila nervozita kolem omikronu. K aktuálně dominujícímu tématu včera přišly některé povzbudivé zprávy, dnes naopak optimismus investorů zchladil šéf Moderny. Firma sice už přislíbila úpravu své vakcíny proti koronaviru, ale Stephane Bancel nyní dodal, že současné vakcíny budou na novou variantu méně účinné a široká dostupnost vakcín nových si vyžádá měsíce času.
  • Měníme výhled pro ECB – sazby nahoru již letos
    Únorové zasedání Evropské centrální banky se neslo v jestřábím tónu. Ve směru nahoru překvapila i lednová inflace, což změnilo náš pohled na další inflační vývoj i politiku ECB. Odhad inflace jsme posunuli směrem nahoru, a to samé očekáváme od nové prognózy ECB, která bude zveřejněna v březnu. S inflací nad 4 % po většinu letošního roku a jádrovou inflací nad 2 % by podle našeho názoru zachování současného status quo bylo pro ECB obtížně komunikovatelné. Předpokládáme tedy, že výrazně sníží nákupy v rámci pandemického programu již před koncem března letošního roku.
  • Měnová dohoda Číny a Japonska – směrem k jedné dominantní asijské měně?
    Čína a Japonsko ohlásily rozsáhlou měnovou dohodu, která by měla pozvednout renm...
  • Měnová politika ČNB a vývoj koruny: ČNB zvýší své sazby v tomto roce ještě dvakrát
    Česká národní banka v červnu navzdory své prognóze zvýšila základní úrokovou sazbu na rovné 1 %. Prognóza centrální banky se tehdy výrazně odchylovala od reality, a to jak v míře posilování koruny vůči euru, tak i míra inflace výrazně zrychlila nad dvouprocentní cíl banky.
  • Měnová politika ČNB: V boji proti riziku deflace sáhla centrální banka po devizových intervencích
    Před rokem začala ČNB varovat, že po vyčerpání možností pomoci ekonomice snižováním úrokových sazeb může použít k uv...
  • Měnová politika ČNB: V boji proti riziku deflace sáhla centrální banka po devizových intervencích
    Před rokem začala ČNB varovat, že po vyčerpání možností pomoci ekonomice snižováním úrokových sazeb může použít k uv...
  • Měnová politika ČNB zůstává podle očekávání beze změny
    Česká národní banka na dnešním zasedání rozhodla ponechat základní repo sazbu na současných 0,25 %. K žádnému překvapení tak nedošlo, když stabilitu měnově politických úrokových sazeb čekalo čtrnáct z patnácti analytiků oslovených agenturou Bloomberg. Velká část členů bankovní rady se totiž již před samotným jednáním vyjádřila, že měnová politika je podle nich v současné chvíli dostatečně uvolněná. Beze změny zůstala také diskontní a lombardní sazba.
  • Měnová politika, drahé americké akcie a východní Evropa středem pozornosti
    Podle hlavního stratéga nadnárodní investiční společnosti Amundi, Philippe Ithurbide, jsou americké akcie už příliš drahé. Zmínil se i o Brexitu a domnívá se, že dopady na londýnské finanční centrum nebudou nijak dramatické. Americké akcie jsou příliš dlouhou dobu tak vysoko, že se další růst neočekává. Důvodem je zejména zpřísňování měnové politiky ze strany americké centrální banky.
  • Měnová politika musí být doplněna fiskální stimulací vlád
    Během uplynulých 3 měsíců zdůraznili představitelé několika světových centrálních bank, že měnová politika může sice koupit čas, ale jsou potřeba i další kroky. Ve svém předchozím čtvrtletním bulletinu demonstrovala Bank of England, že peněžní multiplikátor, který ospravedlňuje intervenci centrálních bank, nefunguje. Za těchto okolností jsou na tahu vlády. V prostředí dramatických změn požadovaly všechny mezinárodní organizace, zejména Mezinárodní měnový fond a země G20, zvýšení veřejných výdajů, které by pomohly přiblížit ekonomický růst na úroveň před začátkem krize. Není pochyb o tom, že v tomto čtvrtletí bude téma vládních výdajů zaměstnávat investory po celém světě.
  • Měnová politika USA na křižovatce
    Před dnešním vyjádřením FED FOMC, které bude uveřejněno v 19 hodin, by měl být širší cross USD i nadále tažen toky na konci měsíce. Ty budou podporovat výprodej amerického dolaru, a to po prudkém nárůstu amerických akcií na nová historická maxima. Vyplývá to z nejnovějších údajů z amerického akciového trhu.
  • Menová politika už nemá limity
    Fed poslúcha na slovoV analýze situácie pred včerajším zasadnutím FOMC sme písali, že reálna ekono...
  • Měnová politika v USA se může zásadně změnit
    „Uvolněná měnová politika ve Spojených státech vedla k přehřívání amerického pracovního trhu. To mělo pozitivní dopad na znevýhodněné menšiny, které snadněji nacházely zaměstnání,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Menová únia potrebuje pre svoju stabilitu vyššiu harmonizácie pravidiel na trhu práce
    Základným mechanizmom na vyrovnávanie problémov s konkurencieschopnosťou je menový kurz. Ten je schopný ekonomiku prib...
  • Měnová válka. K čemu vůbec je?
    Neil Staines, vedoucí tradingu, The ECU Group plc. Měnová válka je hra s nulovým součtem. Nakonec prohrají všic...
  • Měnová válka mezi USA a Čínou zasadí úder bezbrannému Německu, zato však pomůže bitcoinu
    Čínská měna je vůči dolaru nejslabší od roku 2008. Co to zatím značí pro trhy? Pravděpodobná měnová válka mezi USA a Čínou poškodí bezbranné Německo, a tedy i Česko, naopak pomůže bitcoinu.
  • Menová vojna po ázijsky
    Počas noci opäť raz trhy hovoria, že celá séria ázijských centrálnych bánk emerging ekonomík interven...
  • Měnově inflační armagedon v Turecku
    Turecko zažívá turbulentní období rekordně vysoké inflace a prudkého oslabení měny. Popularita vládní garnitury se propadá, neboť prezident Erdogan je oprávněně vnímán jako hlavní viník současné situace. Ke smůle Turků je současné uklidnění s vysokou pravděpodobností pouze přechodné a dříve či později budou muset turecké autority přistoupit k zavedení dalších nepopulárních opatření na podporu liry.
  • Měnové intervence se vracejí do módy
    INTERVENCE: Měnové intervence jsou opět v módě od Japonska po Čínu a Švýcarsko. Jsou součástí souboru politických nástrojů, ale šance na úspěch se značně liší. Všechny tři země se snaží posílit své měny a vycházejí z pozice silných zemí s největšími devizovými rezervami na světě. Švýcarsko a Čína mají vysoce kontrolované měny "crawling peg", zatímco japonský jen je volně plující (viz graf) a patří k těm nejlevnějším na světě. Přímá intervence není bez nákladů, od morálního hazardu a podpory riskování až po možný nesoulad s uvolněnou měnovou politikou. A pokud není podpořena širší politickou podporou, například vyššími úrokovými sazbami, může být její dopad často jen krátkodobý.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple MT4 platforma nova