Úterý 19. březen 2024 05:16
reklama
Dukascopy new
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Instaforex krypto ebook

Ekonomický kalendář: Dnešní makrodata by neměla mít na obchodování výraznější dopad

12.07.2019 07:50  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Shrnutí:

  • Dopoledne bude zveřejněna průmyslová produkce z eurozóny
  • Americký index cen výrobců (PPI) by měl v červnu zpomalit
  • Čekáme několik projevů centrálních bankéřů

11:00 - Průmyslová produkce za květen z eurozóny. Výrobní data přicházející z eurozóny byla dosud v tomto týdnu zklamáním. Indexy nákupních manažerů z průmyslu zůstávají na nízkých úrovních a globální ekonomiku čeká zpomalení. Za této situace si lze jen obtížně představit, že bychom se dnes dočkali nějakého hvězdného výsledku. Data za květen by měla ukázat pokles o 1,6 % y/y a růst o 0,2 % m/m

14:30 - Index cen výrobců (PPI) z USA. Včerejší statistiky inflace mírně překvapily, a to hlavně z pohledu růstu jádrové inflace. Index cen výrobců není tak sledovaným fundamentem a jen výjimečně přináší výraznější tržní reakci, nicméně nám ukazuje, kam by se v následujících měsících mohla vydat spotřebitelská inflace. Trh očekává zpomalení v červnu na 1,6 % y/y.

Zápisy ze zasedání centrálních bank:
- 9:00 - Česká národní banka
- 9:30 - Riksbank

Projevy centrálních bankéřů:
- 10:30 - BoE Vlieghe
- 11:00 - ECB Visco
- 16:00 - Fed Evans

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ekonomický kalendář: Dnes převáží data z Evropy
    Čína včera přišla s odvetnými cly na americké zboží, což výrazně zvýšilo rizikovou averzi a poslalo akciové trhy do negativního teritoria. Zároveň lze očekávat, že toto téma bude na trzích dále rezonovat. Obchodníci by ovšem neměli zapomínat ani na další fundamenty, které v kontextu čísel ukazují, jak je na tom reálná ekonomika.
  • Ekonomický kalendář: Dnes reportuje ExxonMobil, McDonald's nebo AMD a na programu je také HDP eurozóny
    Evropské akciové indexy otevřely v úterý s malými medvědími gapy po včerejším poklesu na Wall Street a dnes v Asii. Energetické komodity korigují. Brent klesá o 0,7 %. Drahé kovy jsou pod tlakem posilování USD, přičemž zlato ztrácí 0,5 %, zatímco platina a stříbro klesají o 1,4 %.
  • Ekonomický kalendář: Dnes reportují Microsoft, Alphabet a další TOP americké společnosti
    Evropa otevřela mírně do negativního teritoria. Americký dolar patří mezi nejvíce klesající měny skupiny G10, což povzbuzuje ceny dolarových aktiv včetně komodit. Kryptoměny naopak korigují. Ráno a dopoledne je ekonomický kalendář prázdný, nicméně odpoledne se můžeme těšit na výsledky spotřebitelské důvěry Conference Board. V plném proudu je naopak výsledková sezóna v USA. Dnes začínají zveřejňovat své hospodářské výsledky mega technologické společnosti jako Microsoft nebo Alphabet (Google). Navíc se dočkáme množství dalších zajímavých výsledků.
  • Ekonomický kalendář: Dnes zasedá ECB a v USA zveřejňují maloobchodní prodeje
    Evropské akciové trhy otevřely dnešní seanci do červených čísel. Nepomohlo ani makro z Číny, kde tamní HDP za Q2 překonalo očekávání. Maloobchodní prodeje však mírně zklamaly a ukázaly tak na křehkost hospodářského oživení. Odpoledne zasedá ECB, takže na euru můžeme očekávat zvýšenou volatilitu. Navíc tisková konference guvernérky Lagardové začíná ve stejný čas, kdy budou zveřejněny maloobchodní prodeje z USA (14:30). Zvláště veselo by tak odpoledne mohlo být na eurodolaru, i když žádné masivní pohyby nečekáme.
  • Ekonomický kalendář: Dnes zasedá Fed!
    Akciové trhy v Evropě jsou dnes nastaveny na vyšší otevření obchodní seance. Německý DAX je kvůli zhoršující se náladě spotřebitelů výjimkou. Nedávná data zveřejněná společností GfK ukázala, že sentiment se zhoršil na -30,6 z -27,4, což je výrazně pod odhady analytiků na -28,9. Ekonomický kalendář pro Evropu postrádá zajímavější zveřejnění. Fed oznámí rozhodnutí o měnové politice ve 20:00, po níž bude následovat tisková konference předsedy Powella ve 20:30. Trhy očekávají zvýšení sazeb o 75 bazických bodů. Obchodníci se zaměří na komentáře Powella týkající se ekonomiky a budoucího vývoje sazeb. Kromě Fedu mohou vyvolat určitou volatilitu zprávy o zboží dlouhodobé spotřeby v USA ve 14:30 a údaje o zásobách ropy v 16:30. Pokud jde o výsledky, Meta zveřejnění zprávu po uzavření seance v USA. Kromě toho je naplánováno, že dnes zveřejní výsledky větší počet dalších velkých amerických společností, a to buď před nebo po konci obchodování.
  • Ekonomický kalendář: Dnes zasedá Fed. Přijde s holubičím poselstvím?
    Dnes je na programu více důležitých fundamentů. Událostí číslo jedna je bezpochyby zasedání americké centrální banky Fed. Ve 20:00 přijde rozhodnutí o sazbách a o půl hodiny později začne tisková konference guvernéra Powella. Investoři očekávají holubičí výstup. Zvláště po včerejším oznámení prodloužení všech záchranných úvěrových programů do konce roku. Na programu jsou také data z trhu s bydlením a zásoby ropy DoE, kde se očekává vzestup zásob o 0,3 mil. barelů. V případě tohoto výsledku by dopad na cenu ropy neměl být nijak výrazný, a to i vzhledem k uklidnění situace na trhu s ropou v posledních týdnech.
  • Ekonomický kalendář: Dnes zasedání Fedu
    Futures trhy dnes naznačují na open pro hlavní evropské indexy beze změny. Americké futures se obchodují taktéž beze změny, což zdůrazňuje, že nejistota se netýká pouze evropských investorů. Evropská seance je nabitá ekonomickými zprávami, ale bohužel většina z nich budou revize dubnových dat PMI, a proto je nepravděpodobné, že by vyvolaly nějaké větší pohyby na trzích. Situace na trzích se však později během dne překlopí v ještě zajímavější díky události nejvyšší úrovně.
  • Ekonomický kalendář: Dnes zasedání FOMC
    Akciové trhy v Evropě jsou dnes nastaveny na vyšší otevření obchodní seance. Nálada se zlepšila po zveřejnění lepších než očekávaných údajů o byznysové aktivitě z Číny. EUR se obchoduje výše, protože ECB svolala mimořádné zasedání Rady guvernérů, aby projednala současnou situaci na trhu s dluhopisy.
  • Ekonomický kalendář: Dnešek patří PMI!
    Futures naznařují na nižší otevření evropské seance pro hlavní indexy ze starého kontinentu. Očekává se však, že medvědí gap bude malý s opatrnou náladou z asijské seance, která se vlečou do evropského obchodování. Američtí obchodníci se dnes vrací po dlouhém víkendu a obchodování na Wall Street bude obnoveno.
  • Ekonomický kalendář: Dneškem rezonují indexy PMI a statistiky žádostí o podporu v USA
    Globální akciové trhy se ráno potýkaly se smíšenou náladou. Mírné zisky v Evropě narušily výsledky PMI indexů, které propadly ještě hlouběji do negativního teritoria. Následovaly tak výsledky indexy nákupních manažerů z Austrálie a Japonska, které ukázaly masivní propad sektoru služeb. Odpoledne jsou na programu data žádostí o podporu v nezaměstnanosti, které v minulých týdnech přinášely katastrofické výsledky (i když s nízkým dopadem na trhy). Dnes se dále sejdou lídři eurozóny na videokonferenci, kde budou řešit financování fondu na podporu oživení ekonomiky.
  • Ekonomický kalendář: Dnešní seanci budeme čekat na představení amerického fiskálního balíčku
    Dnešní seanci otevřely evropské trhy s mírnými zisky. Obchodníci budou vyčkávat na zveřejnění nového ekonomického stimulu, který by měl představit Joe Biden v 1:15 středoevropského času. Dle médií představí balíček v celkové hodnotě $2 biliony. Navíc se v průběhu seance dočkáme projevů od 4 členů Fedu včetně guvernéra Powella. Co se týká tradičního makra, tak už v 10:00 bude zveřejněn vývoj německého HDP za minulý rok. Odpoledne budou zveřejněny tradiční statistiky žádostí o podporu v nezaměstnanosti, které by se v případě růstu mohly stát určitým rizikem pro další vývoj na trzích.
  • Ekonomický kalendář: Dočkáme se indexů CPI z Evropy, ropa roste po uvalení embarga EU
    Evropské indexy otevřely do negativního teritoria. EU se během noci dohodla na embargu na ruskou ropu. Přestože se embargo zatím nebude týkat jižní větve ropovodu Družba, tak dle zpráv by se celkové importy ruské ropy do Evropy měly do konce roku snížit o 90 %. Ropa se dnes obchoduje v zisku. Včera v podvečer se objevily zprávy, že PPF nebude pokračovat v akvizici banky Moneta. Bezprostředně po otevření pražské burzy ztrácejí akcie banky 5 % a obchodují se na ceně mírně pod 75 korunami.
  • Ekonomický kalendář: Dočkáme se statistik inflace ze Španělska a Německa
    Futures na evropské indexy naznačují, že hlavní indexy blue chips ze starého kontinentu dnes otevřou beze změny nebo mírně výše. Stane se tak po smíšené seanci v asijsko-pacifickém regionu, kde hlavní indexy jen těžko hledaly společný směr. Ekonomický kalendář pro nadcházející den zahrnuje několik zajímavých zpráv, zejména z Evropy. Obchodníkům budou nabídnuty flash údaje CPI ze Španělska a Německa, které pravděpodobně ovlivní očekávání před zítřejšími výsledky za celou eurozónu. Kromě toho se investoři dočkají další revize údajů o americkém HDP za 1. čtvrtletí a týdenních zpráv o žádostech o podporu v nezaměstnanosti a zásob zemního plynu. Dnes v 9:30 se očekává, že Riksbank přinese zvýšení úrokových sazeb o 25 bazických bodů.
  • Ekonomický kalendář: Dočkáme se výsledků velkých amerických bank
    Evropské akciové trhy dnes otevřely do červených čísel. Následují tak včerejší negativní obrat na Wall Street. Dnes je na programu několik zajímavých makrodat včetně zveřejnění německého ZEW indexu a americké inflace. Největší dopad by však měly pravděpodobně mít hospodářské výsledky velkých amerických bank. Ukážou, jak se jim dařilo v prostředí nízkých úrokových sazeb s hrozbou šíření koronaviru v zádech. Zajímavé bude sledovat výši rezerv na ztráty z nesplácených bankovních úvěrů.
  • Ekonomický kalendář: Dočkáme se výsledků velkých amerických bank a maloobchodních prodejů z USA
    Evropské trhy otevřely v posledních seanci tohoto týdne na nižších úrovních. Odpoledne čekáme na zveřejnění maloobchodních prodejů v USA za prosinec. Na měsíční bázi se očekává stagnace po poklesu prodejů v listopadu. Navíc se dnes dočkáme ekonomických výsledků tří velkých amerických bank za Q4/2020. Reporty ještě před otevřením seance na Wall Street zveřejní JPMorgan, Citigroup a Wells Fargo.
  • Ekonomický kalendář: Dočkáme se výsledků výrobních indexů z USA
    Evropské trhy otevřely do negativního teritoria. Ropa se obchoduje ve ztrátě. Obchodníci se bojí, že dohoda mezi Saúdskou Arábií a SAE může podnítit ostatní producenty, aby se snažili o jednostranné navýšení těžby, což by celou dohodu OPEC+ ohrozilo. Ekonomický kalendář dnes nabízí zajímavá data. Guvernér Fedu Powell opět vystoupí v Kongresu, ovšem po včerejšku už pravděpodobně nepřijde s žádnou důležitou novinkou (text poznámek zůstává nezměněn, otázky zákonodárců se samozřejmě budou lišit)
  • Ekonomický kalendář: DOE report, obnovené obavy z Covidu
    Indexy z Asie klesly po negativní seanci na Wall Street. Nálada se však začala mírně zlepšovat, jak se blížila evropská seance a nyní futures naznačují na mírně vyšší otevření. Nicméně zhoršující se situace v Číně tíží sentiment. Trhy se obávají, že konec čínské politiky nulové tolerance Covidu by mohl vést k nárůstu případů po celém světě a spustit celosvětové restrikce. USA budou vyžadovat, aby všichni cestující z Číny prokázali negativní testy na COVID, zatímco Itálie otestuje všechny přílety z Číny poté, co téměř polovina cestujících na dvou letech z Číny do Milána byla pozitivně testována. Indie a Japonsko již uvedly, že zavedou povinné testování PCR pro všechny cestující z Číny. Pokud k podobným krokům přistoupí i další země, může se nedávný výprodej ještě více prohloubit. 
  • Ekonomický kalendář: DOE report, projevy členů ECB
    Navzdory smíšenému obchodování v Asii se evropské indexy ve středu ráno obchodovaly výše. Část jednodenních zisků byla umazána těsně před otevřením evropské seance. Kryptoměny se obchodují smíšeně s bitcoinem a ethereem, kteří stagnují. Cena ropy se změnila jen málo, drahé kovy rostou, zatímco průmyslové kovy se obchodují smíšeně. EUR a AUD jsou lepší než G10, zatímco JPY a NZD nejvíce zaostávají.
  • Ekonomický kalendář: Dominuje výsledková sezóna
    Na finančních trzích vládne dobrá nálada. Donald Trump podepsal během víkendu několik exekutivních příkazů týkající se daně z příjmu a dávek v nezaměstnanosti. Přestože se demokraté bouří, že prezident obešel Kongres, tak nové úlevy podpoří americkou ekonomiku. Nezaměstnaní by nově měli dostat 400 dolarů týdně místo podpory 600 dolarů, která skončila s koncem července. Ekonomický kalendář je dnes takřka prázdný, takže nálada by mohla hrát hlavní roli. Přes čínský odpor by dnes měli američtí diplomaté navštívit Tchaj-wan. V druhé polovině týdne by měli američtí a čínští představitelé diskutovat pokračování Fáze 1 obchodní dohody.
  • Ekonomický kalendář: Dominují projevy centrálních bankéřů
    Evropské trhy otevřely do negativního teritoria. Německý DAX na počátku seance ztrácel téměř 1 %. Francouzský prezident Macron vyhrál první kolo prezidentských voleb ve Francii a v druhém kole se dne 24. dubna utká s kandidátkou krajní pravice Le Pen.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
XTB trading konference 2024