Úterý 19. březen 2024 09:13
reklama
Instaforex krypto ebook
reklama
Dukascopy new
reklama
Purple pivot points
reklama
Fintokei SwiftTrader

Ekonomický kalendář: Americká data a rozhodnutí maďarské centrální banky o sazbách

28.05.2019 07:33  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Shrnutí:

  • Čekáme na zveřejnění "soft" indikátorů Evropské komise
  • Očekáváme, že maďarská centrální banka ponechá úroky beze změny
  • Z USA přijde odpoledne spotřebitelská důvěra a data z trhu s bydlením

11:00 - soft indikátory Evropské komise: Set statistik PMI nepřinesl v minulém týdnu příliš pozitivních zpráv, což se týkalo hlavně výrobního sektoru, nicméně ani služby nevykázaly zlepšující se tendence. Dnes se podíváme na statistiky, které před polednem představí Evropská komise. Indexy producentů a poskytovatelů služeb by měly mírně klesnout. Index spotřebitelů by měl dle očekávání zůstat beze změny.

14:30 - Rozhodnutí o sazbách v Maďarsku: Na počátku roku signalizovala banka potřebu utaženější měnové politiky. Tato rétorika posilovala maďarskou měnu. Nicméně od té doby se mnohé změnilo. Na konci března se banka rozhodla zvýšit "overnight" depozitní sazbu o 10 bps na -0,05 %, nicméně ve stejném čase komunikovala nové atraktivní financování pro banky (krok k uvolnění měnové  politiky). Od té doby už ztratil forint na páru s USD celkem 4 %. Prorazil úroveň 290 poprvé od dubna 2017. Konsenzus naznačuje, že tentokrát se sazby měnit nebudou.

15:00/16:00/16:30 - ceny domů/Conference Board/Dallaský regionální Fed index: Po pondělním volnu bude investorům nabídnuto hned několik zajímavých makrodat. Zaprvé se dočkáme indexu cen domů, který by měl v březnu vzrůst o 0,2 % m/m. Spotřebitelský sentiment Conference Board by měl za květen posílit na 130 ze 129,2 bodů v dubnu. Nakonec regionální Fed index z Dallasu za květen by měl vystřelit na 5,8 bodů z 2 bodů. Zde je dobré vzpomenout, že také ostatní regionální indexy zaznamenaly v posledních týdnech citelné zlepšení. Nicméně by se na těchto datech mohly projevit americko-čínské obchodní rozmíšky.

Projevy centrálních bankéřů:

9:30 - ECB Villeroy

1:00 - (středa) - RBNZ Orr

2:00 - (středa) - BoJ Kuroda

Pár USDHUF se obchoduje nad úrovní 291, forint čeká na odpolední rozhodnutí centrální banky o sazbách. Zdroj: xStation5

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ekonomický kalendář: ADP report a zasedání FOMC
    Evropské akciové trhy otevřely mírně v červených číslech. Dnes je na programu více důležitých fundamentů. Událostí číslo 1 je bezesporu zasedání FOMC. Očekává se, že Fed oznámí snížení objemu nákupu dluhopisů. Spekuluje se o termínu a rychlosti snižování. Investory však také zajímá načasování růstu sazeb. Dále je na programu report ADP z trhu práce a také zásoby ropy v USA, které často způsobují krátkodobě zvýšenou volatilitu na trhu s ropou.
  • Ekonomický kalendář: ADP report, OPEC+ meeting
    Futures na evropské indexy naznačují na mírně nižší nebo ploché otevření dnešní seance pro hlavní indexy ze starého kontinentu. Evropské a americké trhy měly včera další silnou seanci, ale zdá se, že se situace dnes ráno trochu uklidnila. Ropa se před rozhodnutím OPEC+ o listopadových úrovních produkce obchoduje beze změny, zatímco drahé kovy se mírně stahují. Poklesy lze také zaznamenat na trzích s kryptoměnami, ale rozsah není velký.
  • Ekonomický kalendář: ADP report pod drobnohledem
    Dnes bude zveřejněno větší množství makrodat. Během evropské seance budou převažovat statistiky PMI ve službách, nicméně většinou se jedná o konečná data, která nemají výrazný na trhy dopad. Odpoledne se dočkáme ADP reportu a stavu ropných zásob v USA. ADP předchází pátečnímu NFP reportu, který by měl být tím nejdůležitějším, co tento týden z pohledu ekonomických statistik nabídne. NFP by se mohly stát impulsem, který posune finanční trhy dále.
  • Ekonomický kalendář: ADP report zaměstnanosti, projev šéfa Fedu Powella
    Ekonomický kalendář na den dopředu je nabitý zajímavými zprávami. Zatímco údaje o HDP z Evropy a USA, které mají být zveřejněny, budou revizemi, jiné zprávy mohou vyvolat určité pohyby na trhu. Evropské hodnoty CPI budou zveřejněny v 11:00 a očekává se, že budou vykazovat zpomalení. Všimněte si, že hlavní evropské ekonomiky zaznamenaly v listopadu zpomalení růstu cen, takže existuje prostor pro překvapení směrem dolů. Kromě toho budou obchodníci bedlivě sledovat report ADP za listopad (14:15), protože to bude poslední náznak před pátečním vydáním NFP. V neposlední řadě má dnes na 19:30 vystoupit předseda Fedu Powell s tématem projevu „Ekonomický výhled, inflace a trh práce“.
  • Ekonomický kalendář: ADP report z USA
    Futures trhy naznačují na ploché zahájení dnešní seance v Evropě. Navzdory nepříznivé seanci na Wall Street a smíšenému obchodování v Asii hlavní indexy z Evropy otevřou poblíž včerejších close. Ropa klesá po zprávách, že Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty mohou zasáhnout, aby vyrovnaly nižší ruskou těžbu ropy kvůli sankcím.
  • Ekonomický kalendář: ADP v USA a CPI v Německu v centru pozornosti!
    Dnešní makrokalendář je o něco nabitější než předchozí dva dny tohoto týdne, ale stále nejsou v plánu žádná klíčová data. Futures kontrakty naznačují smíšené otevření evropského trhu, přičemž DAX se obchoduje beze změny na úrovni kolem 16 000 bodů.
  • Ekonomický kalendář: Akcie Apple a Tesla stocks se dělí. Čekáme na německá data CPI
    Ekonomický kalendář je dnes docela prázdný, i když na pondělí se vlastně jedná o solidní porci makrodat. V průběhu evropské seance budou tím nejdůležitějším HDP z Itálie a předběžná čísla německého CPI. Později budou zveřejněny statistiky výrobního indexu Dallaského Fedu. Britský trh dnes bude zavřený kvůli státnímu svátku. Dnes dojde k zajímavým změnám na amerických indexech. Do indexu Dow budou zařazeny společnosti Salesforce, Amgen a Honeywell. Vyřazeny budou naopak Exxon Mobil, Pfizer a Raytheon Technologies. Dnes proběhne také rozštěpení akcií společností Apple a Tesla.
  • Ekonomický kalendář: Americká administrativa rozhodne o Huawei
    Z pohledu makroekonomických zpráv je dnešní seance nezáživná. Eurostat zveřejní červencový index CPI pro eurozónu v 11:00. Nicméně bude se už jednat o druhý odhad, takže nemůžeme počítat s výraznou odchylkou ani tržní reakcí. Meziročně by měl CPI růst o 1,1 % a od jádrového ukazatele se očekává růst o 0,9 %. Z exotičtějších luhů a hájů se naše pozornost zaměří na čilské HDP za 2Q, které bude zveřejněno ve 14:30. Dle odhadu by měla čilská ekonomika růst o 1,8 % y/y. Zveřejnění by mohlo přinést volatilitu na pár USDCLP. Od americké administrativy dnes čekáme rozhodnutí o dalších obchodních vztazích s čínskou společností Huawei. Očekává se, že by měla být licence opět prodloužena. Pokud by však k tomuto kroku nedošlo, mohlo by výrazně vzrůst napětí mezi USA a Čínou s výrazným dopadem na finanční trhy. Pravděpodobnost takového scénáře však vidíme jako velmi malou.
  • Ekonomický kalendář: Americká data a inflace v Evropě
    Dnešní seance nabízí určité uvolnění mezi včerejším ADP reportem z pracovního trhu, zápisem z posledního zasedání FOMC a zítřejšími statistikami NFP. Ranní Evropa se však vypořádává se včerejším výprodejem na Wall Street vcelku úspěšně. DAX (DE30) se po nočním propadu dostal zpět nad 16 100 bodů. Trhy se srovnávají s očekáváním rychlejšího utahování měnové politiky. Bude zajímavé sledovat, zda bude horší vývoj amerických indexů v průběhu dnešní seance pokračovat
  • Ekonomický kalendář: Americká data a pokračování výsledkové sezóny
    Evropské trhy otevřely standardní obchodní seanci velkým medvědím gapem do negativního teritoria. Akcie na starém kontinentu prohlubují ztráty. Následují tak včerejší výprodej na Wall Street a a červenou Asii.
  • Ekonomický kalendář: Americká data a rozhodnutí OPEC+ o kvótách
    Evropské trhy otevřely do pozitivního teritoria. Jednou z mála výjimek je pražská burza, která ztrácí okolo 1 % kvůli akciím energetické společnosti ČEZ, které se dnes obchodují prvním dnem bez nároku na dividendu. Evropa tak nenásleduje spíše negativní asijskou seanci. Dnes je na programu celá řádka makrodat, ovšem většinou se jedná pouze o revize červených dat PMI z Evropy bez výrazného dopadu na trhy. Odpoledne jsou však v USA na programu statistiky žádostí o podporu, útrat ve stavebnictví a výrobní ISM index. V případě těchto makrodat už bychom mohli určitý dopad očekávat. Dnes se dočkáme také rozhodnutí OPEC+ o kvótách na těžbu ropy. Těžaři vnímají rizika mutace delta, takže snížení kvót není jisté. Trh ale sází na navýšení těžby o 500 tis. barelů od srpna. Rozhodnutí se čeká v průběhu odpoledne.
  • Ekonomický kalendář: Americká inflace a zápis z posledního zasedání FOMC
    Evropa dnes otevřela bez výraznějších změn. Seance v Asii byla docela klidná a není důvod domnívat se, že by na tom otevření evropské seance bylo jinak. Na začátku týdne jsme se žádného zajímavého makra nedočkali, dnes se však situace mění. Odpoledne je na programu americká inflace (14:30) a večer bude zveřejněn zápis z posledního zasedání FOMC. Oboje data budou důležitá pro další vývoj měnové politiky Fedu. Dnes bude reportovat své hospodářské výsledky JP Morgan za Q3. Začne tak maraton důležitých výsledků amerických bank (před otevřením trhů).
  • Ekonomický kalendář: Americká inflace a zasedání BoC
    Evropské trhy otevřely do negativního teritoria. Kalendář přichází se zajímavými věcmi až odpoledne. Americká inflace bude zveřejněna ve 14:30. Inflace je v současnosti pod drobnohledem. Bude zajímavé sledovat, zda se naplní obavy z dalšího výraznějšího nárůstu CPI. V 16. hodin bude o sazbách rozhodovat BoC. Zajímavější než obvykle by mohly být pravidelné zásoby DoE v USA, a to vzhledem k masivnímu přírůstku zásob API o 12,8 mil. barelů, které už byly zveřejněny včera.
  • Ekonomický kalendář: Americká inflace CPI v centru pozornosti
    Futures na indexy ze starého kontinentu ukazují na mírně vyšší otevření dnešní obchodní seance v Evropě. Trhy jsou nervózní před zveřejněním makroekonomických údajů, které jsou na dnešek naplánovány a které pravděpodobně určí, jak se bude tvořit budoucí měnová politika hlavních centrálních bank. Kryptotrh prodlužuje medvědí trend, když Bitcoin ztrácí 0,08 % a obchoduje se pod 27 700 USD. Tento týden je pro kryptoinvestory plný překvapení, po problémech s výběry u Binance nyní investoři spekulují o jejím bankrotu.
  • Ekonomický kalendář: Americká PCE inflace za srpen, projevy členů Fedu
    Futures na evropské indexy ukazují na ploché zahájení dnešní seance na starém kontinentu. Zdá se, že se situace po včerejším výprodeji na Wall Street uklidnila, ale neměli bychom zapomínat, že nálady byly pozitivní i včera ráno, než se později během dne zhoršily. EUR, USD a GBP jsou nejvýkonnější hlavní měny, zatímco komoditní měny (CAD, AUD a NZD) zaostávají nejvíce. Pokud jde o komodity, ropa se obchoduje o něco níže, zatímco drahé kovy získávají.
  • Ekonomický kalendář: Americká politika hraje prim
    Evropské akciové trhy otevřely na mírně vyšších úrovních po včerejším poklesu. Ekonomický kalendář je takřka prázdný. Večer se však dočkáme API reportu stavu zásob, který dnes bude jediným významnějším makrem. Obchodníci se tak budou zabývat hlavně americkou politikou. Demokraté dnes budou rozhodovat o rezoluci žádající viceprezidenta Pence o aktivaci 25. dodatku ústavy, který by ukončil úřadování prezidenta Trumpa. Je však nepravděpodobné, že by o žádosti rozhodl Pence ještě dnes. Kanadský premiér Trudeau by měl oznámit změny ve vládě, takže bychom se mohli odpoledne dočkat zvýšené volatility na CAD.
  • Ekonomický kalendář: Americké a kanadské pracovní místa pod drobnohledem
    Evropské akciové trhy by měly otevřít výše po včerejším výrazném růstu Wall Street a ranní pozitivní Asii. Ceny mědi se začaly dnes obchodovat nad úrovní historického maxima nad $10 250 a DE30 testuje 15 300 bodů.
  • Ekonomický kalendář: Americké burzy zůstávají zavřené z důvodu federálního svátku
    Futures kontrakty na indexy naznačují vyšší otevření seance na starém kontinentu. Dnešní makrokalendář neobsahuje žádné klíčové publikace, které by mohly ovlivnit globální forex a akciové trhy. Burzy a banky v USA zůstanou zavřené z důvodu federálního svátku Dne Martina Luthera Kinga mladšího.
  • Ekonomický kalendář: Americké HDP pod drobnohledem
    Po včerejší záplavě makrodat bychom se dnes měli dočkat zklidnění situace. Pozornost trhů se po včerejším zasedání ECB přesouvá k zasedání Fedu, které se bude konat už ve středu 31. července. Určitý potenciál k rozvlnění trhů má stále také výsledková sezóna v USA. Přestože zatím své výsledky nepředvedla ani polovina společností akciového indexu S&P 500 (celkem 205), tak význam výsledkové sezóny bude postupně upadat. Dnes budou reportovat například Twitter, Abbvie nebo Mc Donalds.
  • Ekonomický kalendář: Americké maloobchodní prodeje a CPI z eurozóny
    Evropské trhy otevřely v poslední seanci tohoto týdne do pozitivního teritoria. Z pohledu ekonomického kalendáře máme před sebou docela náročný den. Dopoledne jsou na programu zajímavá data z eurozóny včetně konečných dat inflace za červen. Z pohledu trhů však budou ještě zajímavější maloobchodní prodeje z USA v 14:30. Ovlivnit sentiment mohou také data spotřebitelské nálady University of Michigan v 16:00. Samozřejmě pokračuje výsledková sezóna, i když důležité reporty bank už máme v tomto týdnu za sebou. Svoji pozornost si zaslouží také šíření mutace delta, která ohrožuje globální ekonomické oživení.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Instaforex ebook