Čtvrtek 28. březen 2024 10:48
reklama
Dukascopy new
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Fintokei ProTrader

Akcie Lyftu druhý den na burze klesly pod emisní cenu

02.04.2019 07:41  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Akcie provozovatele alternativní taxislužby Lyft druhý obchodní den klesly o téměř 12 procent a propadly se pod svoji emisní cenu. Svůj burzovní debut přitom v pátek zahájily růstem o 21 procenta, upozornila agentura Reuters. Podle analytiků k tomu přispěly přetrvávající otázky kolem toho, kdy se ztrátový Lyft stane ziskovým, a prudký růst první den na burze.

Akcie Lyftu uzavřely pondělní obchodování na hodnotě 69,01 dolaru. Jejich cena pro primární nabídku přitom byla stanovena na 72 dolarů a v pátek stouply akcie až na 88,6 dolaru.

Výkon akcií Lyftu je pozorně sledován jako indikátor toho, jak si povede na burze větší konkurent, firma Uber Technologies. Ten podle zdrojů plánuje odstartovat primární nabídku akcií tento týden.

Makléřská firma Guggenheim Securities zařadila Lyft mezi tituly, u kterých zveřejňuje pro klienty investiční doporučení a výzkumné zprávy. Její první hodnocení akcií je "neutrální". Guggenheim rovněž uvedl, že cesta k ziskovosti firmy není dostatečně viditelná.

Rychlý propad akcií Lyftu připomíná pokles sociální sítě Facebook v květnu 2012. Facebook při svém debutu na burze, což bylo rovněž v pátek, posílil až o 18 procent. V pondělí však již akcie klesly a příštích 14 měsíců se jim nepodařilo dostat nad cenu určenou pro vstup na trh. Na rekordní minimum se akcie Facebooku propadly tři měsíce po primární nabídce, od té doby však posílily o více než 800 procent a v současnosti patří mezi přední technologické firmy a těší se zájmu investorů.

Zda se Lyftu podaří stejný obrat jako Facebooku je zatím pro investory otázkou. Firma trvale ztrácí peníze, což zvyšuje pochybnosti o její skutečné hodnotě. Některé investory však ohromil růst firmy v posledních dvou letech.

Lyft loni prohloubil ztrátu na 911 milionů USD (21 miliard Kč) z 688 milionů v roce 2017, přestože jeho příjmy se zdvojnásobily na 2,16 miliardy USD. Firma blíže neuvedla, kdy se chce dostat do zisku. Lyft je první alternativní taxislužbou, která vstoupila na akciový trh. Na americkém trhu měl loni podíl 39 procent.

Zdroj: Reuters, ČTK

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Akcie likvidují část ztrát ze začátku týdne, na FX z toho těží hlavně komoditní měny
    Páteční seance se zatím na akciových trzích nese v pozitivním duchu. Akcie v Evropě i v USA rostou a likvidují ztráty, které nabraly během začátku tohoto týdne. V Evropě přidává většina indexů více než procento, zatímco v USA se futures na hlavní indexy pohybují přibližně osm desetin v procenta v plusu. Pokud by americké indexy zakončily dnešní seanci podobným růstem, jednalo by se ale i tak o první z posledních pěti týdnů, který by uzavřely v červených číslech.
  • Akcie Lockheed Martin po zmiešaných štvrťročných výsledkoch klesajú
    Lokcheed Martin (LMT.US) je jedným z hlavných dodávateľov pokročilých systémov zbraní pre americkú armádu a spojencov. Spoločnosť sa podieľa na civilnom aj vojenskom rozvoji vesmírneho priemyslu v rámci NASA a US Space Force. Lockheed zverejnil svoje finančné výsledky za Q1 2022 pred začiatkom dnešného obchodovania:
  • Akcie Lordstown Motors propadly o desetinu po snížení analytického doporučení
    Akcie Lordstown Motors (RIDE.US) ztratily více než 10,0 % během dnešní seance poté, co investiční banka Morgan Stanley (MS.US) snížila své investiční doporučení na ‘underweight’ z ‘equal weight’ a snížila cílovou cenu na pouhých $2 z $8. Banka poznamenala, že nedávno oznámený prodej továrny Lordstown v Ohio společnosti Foxconn továrnu ohodnocuje na méně než pětinu předchozích odhadů.
  • Akcie Lucid padají v reakci na hospodářské výsledky za Q4 a horší výhled
    Akcie výrobce elektromobilů Lucid Group (LCID.US) padají o více než 16 % po zveřejnění slabších hospodářských výsledků za Q4 2021. Společnost zároveň zveřejnila slabší výhled produkce.
  • Akcie Lucid se propadly o 17 % kvůli nízkým příjmům
    Akcie společnosti Lucid Motors (LCID.US) se ve čtvrtek propadly o více než 17 % poté, co výrobce elektromobilů zveřejnil neuspokojivé údaje o tržbách a výrazný pokles objednávek v posledním čtvrtletí. Společnost rovněž vydala slabý výhled výroby pro rok 2023.
  • Akcie Lucid ztrácejí navzdory rekordní investici saúdského investičního fondu 📉
    Investice z veřejného investičního fondu nepomohla zastavit pokles akcií společnosti, protože výrobci elektromobilů ztratili ve vlně kaskádových výprodejů akcií Tesly. Analytici investičních fondů navíc poukazují na největší ziskové výrobce elektromobilů, mimo jiné i na společnost Tesla (TSLA.US), jako na potenciální beneficienty zákona o snížení inflace (IRA). Do této skupiny ziskových výrobců nepatří společnosti Lucid, Rivian (RVN.US) nebo Nikola (NKLA.US), tyto společnosti jsou financovány převážně dluhem. K poklesu ceny akcií společnosti Lucid dochází navzdory tomu, že se Lucid chystá začít prodávat automobily v Evropě, akcionářům se nelíbí politika společnosti, kterou jsou akcie postupně "ředěny".
  • Akcie Lufthansa: Společnost odhaluje plány na redukci nákladů do roku 2024
    Po minulých analýzách na akcie Boeing a Airbus zůstaneme i dnes u letectví a podíváme se na akcie Lufthansa. Tyto německé národní aerolinky byly velmi silně zasaženy pandemií koronaviru a zachránila je až finanční injekce od německé vlády v hodnotě 9,8 miliard EUR.
  • Akcie Lululemon klesajú po slabých prognózach ziskov vo fiškálnom štvrťroku Q4
    Akcie spoločnosti Lululemon Athletica (LULU.US) zaznamenali pokles vďaka slabých vyhliadkam týkajúcim sa hospodárskych výsledkov za Q4. Generálny riaditeľ spoločnosti, pán Calvin McDonald oznámil, že napriek dobrému začiatku prázdninovej sezóny dosiahne spoločnosť slabé výsledky vďaka negatívnej pandemickej situácii v USA, ako aj personálnym problémamom a skrátenými prevádzkovými hodinami.
  • Akcie Lyft se po snížení ratingu UBS propadají
    Akcie společnosti Lyft (LYFT.US) v pondělí klesly o více než 3 % poté, co UBS snížila rating společnosti poskytující sdílené jízdy z "buy" na "neutral", protože její průzkum mezi řidiči ukázal, že ti preferují jejího největšího konkurenta - Uber.
  • Akcie Lyft se po zprávě o výsledcích propadly o 20 % a otevřou na historickém minimu 📉
    Společnost Lyft přiznala, že v tomto čtvrtletí ztratila na úkor společnosti Uber přibližně 1% podíl na trhu. Společnost argumentovala tím, že to bylo způsobeno agresivnějšími pobídkami Uberu pro řidiče a dodavatele. Společnost uvedla, že motivační programy skončily a společnost se zaměřuje na znovuzískání ztraceného podílu na trhu. Významné je, že Uber dokázal provozovat "nákladnou" politiku odměn pro zaměstnance a překonal očekávání analytiků, Lyft v tomto čtvrtletí navzdory zpomalení "agresivního" růstu neuspěl.
  • Akcie mají k delšímu nádechu stále daleko
    Ztráty v minulém týdnu se podařilo americkému akciovému indexu v průběhu páteční seance zmírnit. Index S&P 500 vzrostl o 1,4 %, i tak ale index za posledních pět dní propadnul o 4,1 %. Technologický Nasdaq v pátek posílil dokonce o 2,3 %. Právě technologie byly největším přispěvovatelem do růstu celého indexu S&P 500, když v rámci něho si polepšily o 3,2 %. Přes dvě procenta se vyhoupli i prodejci zbytného zboží nebo telekomunikace.
  • Akcie majitele dolu Turów se včera staly největším propadákem varšavské burzy. Dohoda s Českem nepomohla, podnik totiž drtí růst cen povolenek EU ke 100 eurům za kus
    Majitel dolu Turów, polský podnik PGE, se včera stal největším propadákem varšavské burzy. Akcie podniku, v němž přes 57 procent drží polský stát, se propadly o 5,1 procenta. Tedy nejvíce ze všech titulů, jež jsou zahrnuty do hlavního indexu varšavské burzy, WIG 20. Jedná se o největší propad PGE od loňského listopadu.
  • Akcie mají za sebou nejhorší čtvrtletí za poslední 4 roky, klesaly také komodity. Co nás čeká do konce roku?
    Výkon mnoha aktiv na trzích byl pro obchodníky ve třetím kvartálu studenou sprchou. Akcie i komodity za vysoké volatil...
  • Akcie Manchesteru United včera zdražily nejvíce v historii. Zrovna v den, kdy Ronaldo v klubu „na hodinu“ skončil
    Akcie anglického fotbalového klubu Manchester United včera na newyorské burze zdražily nejvíce v historii, a to o 14,7 procenta. Tržní hodnota velkoklubu tak včera během jediného dne vzrostla v přepočtu o zhruba 7,4 miliardy korun. A to zrovna v den, kdy „Rudé ďábly“ na hodinu opustila jejich největší hvězda – a patrně největší hvězda současného světového fotbalu vůbec – Cristiano Ronaldo.
  • Akcie Marriott prudko rastú po pozitívnych štvrťročných výsledkoch
    Akcie Marriott (MAR.US) počas dnešnej seansy vyskočili o viac ako 5,0 % po tom, čo prevádzkovateľ hotela zverejnil štvrťročné výsledky lepšie, než sa očakávalo.
  • Akcie Matterport rostou o více jak 6 %
    Akcie Matterport (MTTR.US) je technologická společnost, která se věnuje vytváření takzvaných digitálních ekvivalentů, tedy přenášení reálných objektů do virtuálního prostoru. V loňském roce se společnost stala jedním z pilířů trendu Metaverse a byla zmíněna mezi klíčovými společnostmi schopnými vytvářet virtuální světy. Technologie společnosti umožňuje mimo jiné:
  • Akcie McDonald’s během pandemie rostly. Jak si vedly řetězce rychlého občerstvení?
    Vypadá to, že alespoň u nás pandemie koronaviru zatím ustupuje a pomyslné světlo na konci tunelu v podobě rozvolnění je na dosah. Právě na to čekají mnohé restaurace a fast foody, které si za poslední rok prošly velmi složitým obdobím.
  • Akcie měsíce: Uspěje výrobce ekologického vodíku na napjatém trhu s hnojivy?
    První ze série akciových analýz společnosti XTB je tady. V lednovém dílu se náš analytik Tomáš Cverna zabýval rozborem trhu se zemědělskými hnojivy. Zatímco tento sektor není tak populární jako elektrická auta nebo umělá inteligence, vzheldem k připravované transformaci odvětví tvoří řadu příležitostí. Kromě videa je dostupný i doprovodný ebook, který obsahuje spoustu zajímavých postřehů.
  • Akcie Meta klesají v reakci na riziko regulací
    Akcie společnosti Meta Platforms (FB.US) padají kvůli obavám z nárůstu regulatorních opatření vztahujících se na bezpečnost uživatelských dat a investory znervózňuje také slabší výhled hospodaření.
  • Akcie Meta klesli o viac ako 20 % po slabých prognózach rastu
    Akcie spoločnosti Meta (FB.US), materskej spoločnosti Facebooku, klesli o viac ako 20 % po tom, čo gigant sociálnych médií vykázal za štvrtý štvrťrok slabší zisk, než sa očakávalo a slabé vyhliadky tržieb v aktuálnom štvrťroku.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei SwiftTrader