Pátek 29. březen 2024 11:23
reklama
InstaForex Autochartist
reklama
Dukascopy new
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Fintokei ProTrader

Tvrdý brexit: reakce trhů zatím nepatrná

01.04.2019 11:25  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Brexit je jedním z nejkontroverznějších témat posledních měsíců. Zatímco se obchodní válka mezi USA a Čínou stáhla do pozadí, kde stále probíhají jednání, která by měla směřovat k nové obchodní dohodě, dění kolem brexitu graduje a "rozvod" Bruselu s Londýnem nabírá na obrátkách. A to doslova.

Během uplynulých dnů absolvovali britští poslanci sérii osmi hlasování o návrzích, které měly ukázat, zda není možná jiná podoba brexitu než ta, kterou s EU vyjednala britská premiérka Theresa Mayová. Na seznamu byl tvrdý brexit, setrvání ve společném trhu v celní unii a také druhé lidové hlasování, které by znamenalo další referendum, jaké se konalo v roce 2016. Ani jeden z návrhů však neprošel většinou v parlamentu, nemluvě o tom, že nelze zapomínat na dva roky příprav, které měla Británie na odchod a které – jak ukázal vývoj v posledních měsících – byly absolutně promarněným časem a nevedly k žádnému efektivnímu výsledku.

Jelikož se rozpolcená britská vláda dosud nedokázala rozumně dohodnout na finální podobě odchodu, Evropská unie učinila velké gesto prostřednictvím prodloužení termínu brexitu, který byl původně stanoven na 29. března 2019, ale zdá se, že jen oddálila nevyhnutelné.

Tvrdé vystřízlivění přišlo jen dva dny poté, co poslanci dolní komory britského parlamentu schválili návrh zákona, podle kterého má Británie odejít z Evropské unie 12. dubna v případě, že do té doby neschválí dohodu a 22. května v případě, že by dohoda prošla.

Páteční hlasování za schválení dohody, kterou už dvakrát britský parlament odmítl, skončilo opět neúspěšně. V praxi to znamená, že Velká Británie pravděpodobně opustí evropskou unii už za dva týdny prostřednictvím "tvrdého brexitu" - tedy bez dohody, což bude mít výrazně negativní dopad nejen na Spojené království, ale i Evropskou unii, protože taková varianta značně naruší zahraniční obchod.

K pozitivnímu výsledku hlasování nepomohl ani poslední pokus Mayové o změnu názoru na nepřijatou dohodu, když na setkání Výboru 1922 oznámila, že v případě schválení odstoupí ze svého postu. Misky vah nepřesunulo dokonce ani vyjádření ministra zahraničí Borise Johnsona, který oznámil, že dohodu podpoří, přesto, že dosud se stavěl tvrdě proti ní.

Reakce trhů na situaci byla doslova mizivá, protože výsledek hlasování byl víceméně očekávaný a do vývoje na trhu byl započítán, takže se žádný výraznější výprodej nekonal. Index FTSE 100 ztratil "jen" 11 bodů a klesl na 7 270 bodů. Britská libra po hlasování oslabila o 0,7 procenta a hodnota měnového páru GBP / USD se dostala na úroveň 1,3030, v čem jí do určité míry pomohlo i posílení dolaru. Za poslední rok celkově ztratila něco přes 9 procent své hodnoty.

Z ročního hlediska dění kolem brexitu spolu s vícenásobnými výprodeji na kapitálových trzích zasáhlo i akcie firem v koši indexu FTSE 100, protože od března minulého roku si odepsal kolem 620 bodů. Dopad hlasování se však může na trzích výrazněji projevit ještě později, když se naplno projeví všechny negativní dopady tohoto rozhodnutí.

Nejistota kolem výsledné podoby brexitu narušuje už delší dobu podnikatelské prostředí, důvěru investorů, ale i investice firem. I proto ratingová agentura Standard & Poor před pár dny snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti největší britské automobilky Jaguar Land Rover kvůli špatným hospodářským výsledkům a avizovala další možné snížení související s rizikem odchodu bez dohody.

Před ohrožením krátkodobé ekonomické aktivity v zemi před pár dny varovala i Bank of England, která ještě v listopadu 2018 informovala, že firmy zastavují tok investic do Británie, dokud nebudou jasné nové obchodní vztahy Londýna s Bruselem.

Jelikož všechny možnosti byly zřejmě definitivně vyčerpány a hlasování britského parlamentu skončila fiaskem, je na čase, aby se trhy, firmy i investoři začali připravovat na nezbytné následky, které sebou tvrdý brexit přinese, ačkoli ve hře až do poslední chvíle zůstává stále i možnost úplného zrušení odhodu a žádost o delší odklad.

Olivia Lacenová, xPartners

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • TV Nova loni zvýšila zisk o šest procent na 1,1 miliardy korun
    Televize Nova, která patří do skupiny PPF, loni zvýšila čistý zisk o šest procent na 1,11 miliardy korun. Tržby vzrostly o 15 procent na 7,07 miliardy Kč. Největší část tržeb tvořily příjmy z vysílané reklamy, které stouply o 1,6 procenta na 4,43 miliardy korun. Nova to uvedla ve své výroční zprávě.
  • Tvorba akciového portfolia 2022
    Investování prostřednictvím akcií či ETF je stále oblíbenější. Orientace v této oblasti je však zejména v začátcích složitá a investory také mohou vystrašit i aktuální propady na trzích. Právě proto jsme si pro vás připravili aktualizovaný vzdělávací cyklus, kde vám v osmi videích vysvětlíme nejdůležitější věci, které byste v souvislosti s investováním měli vědět. Zaměřili jsme se zejména na to, zda si vybrat akcie nebo ETF, jak se v akciích orientovat a zodpovíme si i otázku, proč by Vás aktuální poklesy akciových indexů neměly odradit od investování.
  • Tvorcovia finančnej skazy
    Dvojité dno recesieCentrálne banky a vlády nezv...
  • Tvrdá dáta z USA sa zlepšujú (na mäkké sa však stále nechytajú). Pre FED je to dobrá správa
    Po včerajšom zverejnení sentimentu malých podnikateľov sú k dispozícii všetky dôležité aprílové mäkké ukazovatele z americkej ekonomiky (t.j. dotazníkové prieskumy) a taktisto aj všetky dôležitejšie tvrdé čísla za marec. Môžeme tak updatovať naše indexy vývoja tvrdých a mäkkých ukazovateľov, ktoré ukazujú rozdiel medzi náladou v ekonomike a jej skutočným stavom.
  • Tvrdá zima v USA dostává ropu nad 60 dolarů
    Produkce ropy ve Spojených státech je za poslední týdny pod velmi silným tlakem, což dodává její ceně dodatečné sebevědomí k pokračování v růstu. Produkce v některých částech Texasu klesla až o 70 %, což dostává paradoxně do převisu globální poptávku, která je sice výrazně nižší, než před začátkem pandemie minulý rok, ale s produkčními škrty ze strany ropného kartelu OPEC+ jde o novodobou realitu na trhu.
  • Tvrdé, hladké, nebo žádné přistání?
    Americká ekonomika čelí na začátku roku 2023 celé řadě nejistot, tou hlavní však zůstává otázka, jak bolestivá nakonec bude léčba vysoké inflace přísnější měnovou politikou ze strany Fedu. Pohled do historie nabízí dva možné scénáře – hladké přistání (soft landing), kdy proces desinflace hospodářský růst pouze přibrzdí, nebo tvrdé přistání (hard landing) implikující hlubší recesi následkem až příliš utažené měnové politiky. Ve světle posledních příchozích dat se však začíná hovořit o třetím scénáři, kdy by americká ekonomika teoreticky nemusela přistát vůbec (no landing).
  • Tvrdohlavý FED oporou dolaru
    Dolar dostal v minulém týdnu po delší době vzpruhu – proti koši měn se dostal nejvýše za poslední měsíc a zdá se, že se pomalu vyplňuje náš názor, že letošní zisky dolaru jsou na svém maximu. Důvodem posílení dolaru bylo právě skončené zasedání FEDu, na němž se odehrály dvě důležité věci.
  • Tvrdý brexit je nejhorší možnost. Dohoda je mrtvá.
    Návrh na postup odchodu Británie z Evropské unie představí britská premiérka Theresa Mayová parlamentu příští pondělí. V úterý 29. ledna budou o plánu B poslanci jednat a hlasovat. Theresa Mayová v dopise vzkázala lídrovi opozice Jeremymu Corbynovi, že není v moci vlády vyloučit bez dohody odchod z EU. Zástupci kabinetu Theresy Mayové se utkaly s kritiky zamítnuté dohody, kterou připravili britští a unijní vyjednavači.
  • Tvrdý brexit, měkká libra?
    Ekonomové stále častěji dostávají otázku, jak je možné, že s rostoucí pravděpodobností "tvrdého brexitu" nedochází k výprodeji libry. Tazatelé automaticky předpokládají, že po případném tvrdém brexitu libra výrazně oslabí. To ale není nutně pravda. Podívejme se na historii reálného efektivního kurzu libry, který je jedním z ukazatelů konkurenceschopnosti ekonomiky.
  • Tvrdý brexit může oslabit korunu vůči euru
    Ačkoli je česká koruna silně navázaná na vývoj hodnoty eura, může nejhorší varianta brexitu způsobit i turbulenci ve vývoji páru EUR/CZK. Jisté je, že samotný způsob brexitu ovlivní přímým způsobem hodnotu britské libry.
  • Tvůrce Cardano, Charles Hoskinson, přináší aktuální informace o Big Vasil Hardfork
    Tvůrce Cardano (ADA) Charles Hoskinson přináší aktualizaci o velmi očekávaném hard forku Vasila pro blockchain rivala Ethereum (ETH).
  • Tvůrce Dogecoinu předpovídá cenu DOGE 1 dollar
    Tvůrce jednoho z nejpopulárnějších memecoinů na trhu, Billy Markus, sdílel v komentáři pod tweetem satirickou předpověď ceny, která dala naději některým investorům DOGE.
  • Tvůrce Etherea vysvětluje, jak mohou být platby kryptoměnami přijímány
    Tvůrce Etherea – Vitalik Buterin říká, že kryptoměny považuje za lepší formu plateb ve srovnání s běžnými alternativami.
  • Tvůrci videoher: ztraceni v době chytrých telefonů?
    Matt Bolduc, akciový analytik Saxo BankStoupající obliba smartphonů a jiných chytrých zařízení pomohla masivnímu vzest...
  • Tvůrci videoher: ztraceni v době chytrých telefonů?
    Matt Bolduc, akciový analytik Saxo Bank Stoupající obliba smartphonů a jiných chytrých zařízení pomohla masivnímu...
  • Tvůrci videoher: ztraceni v době chytrých telefonů?
    Stoupající obliba smartphonů a jiných chytrých zařízení pomohla masivnímu vzestupu on-line her. Růst Facebooku a společností typu Zynga spolu s úspěchem chytrých mobilů a tabletů odloudily zájem od tradičních výrobců herních videokonzolí. Konzole tak byly zastíněny a akcie jejich výrobců byly potrestány neoprávněným poklesem. A právě to z nich dělá atraktivní investici, v porovnání s jinými akciemi ze sektoru zboží dlouhodobé spotřeby.
  • Tvůrci videoher: ztraceni v době chytrých telefonů?
    Matt Bolduc, akciový analytik Saxo BankStoupající obliba smartphonů a jiných chytrých zařízení pomohla masivnímu vzest...
  • Tvůrci videoher: ztraceni v době chytrých telefonů?
    Matt Bolduc, akciový analytik Saxo BankStoupající obliba smartphonů a jiných chytrých zařízení pomohla masivnímu vzest...
  • T. výhled: EMU ECB, USA ISM průmyslu, služeb, zaměstnanost
    Týden nabitý událostmi odstartuje dnes v 11.00 SEČ srpnový Index CPI eurozóny (odhad Eurostatu) a v 15.45 SEČ srpnový Firemní...
  • TweetDeck bude pouze pro ověřené uživatele, oznámil Twitter
    Přístup do rozhraní TweetDeck, které mimo jiné umožňuje monitorovat několik twitterových seznamů naráz, budou nově mít pouze ověření uživatelé, informoval Twitter. Opatření podle něj nabude platnosti za 30 dnů. Jednotliví uživatelé musí za ověření svého účtu platit osm dolarů (174 Kč) měsíčně, zatímco organizace to vyjde na 1000 dolarů měsíčně (21.800 Kč).
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei SwiftTrader