Pátek 29. březen 2024 08:58
reklama
InstaForex Ebook
reklama
Purple trading AI
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
CapXmaster

Akciové trhy začali obchodný týždeň v červených číslach

25.03.2019 17:27  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Piatkovú negatívnu náladu na trhoch spôsobenú výrazným poklesom PMI z výrobného sektora v Nemecku doplnil ďalší negatívny faktor - výnos 3 – mesačných dlhopisov prekonal výnos 10 – ročných amerických dlhopisov, čo naznačuje inverznú výnosovú krivku v USA. Federálny rezervný systém však uvoľnil monetárnu politiku a obchodné napätie medzi USA a Čínou, ktoré do istej miery stojí za spomalením globálneho ekonomického rastu pomaly ustupuje. Americké akciové trhy dnes potešila správa o tom, že vyšetrovateľ Robert Mueller nenašiel presvedčivé dôkazy o „spolčení“ predvolebného tímu Donalda Trumpa s Ruskom. Ozdravenie hospodárskeho rastu by mohlo prísť v druhej polovici tohto roka, keďže po podpísaním dohody medzi USA a Čínou by malo dôjsť k postupnému zlepšeniu obchodných vzťahov medzi dvoma najväčšími ekonomikami, čo by pomohlo obnoviť aj dopyt to tovaroch z EÚ. Americký akciový index S&P 500 sa dnes obchoduje v miernej strate. Najvýraznejší nárast zaznamenali akcie  cyklickej spotreby (automobilky, maloobchod), najvýraznejší pokles zaznamenali akcie technologického sektora. Akciový index S&P 500 (US500) zaznamenal pokles k psychologickej úrovni 2800 bodov. V prípade udržania tejto úrovne, môže index v nasledujúcich dňoch testovať úroveň rezistencie v oblasti 2860 bodov.

Rozdiel výnosov 10 - ročných a 3 - mesačných amerických dlhopisov. Zdroj: Bloomberg

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Akciové trhy v půlce „maratonu“
    Akciové trhy mají za sebou první polovinu roku; markety v USA prožily nejúspěšnější období od 2013 a to i přes pokles v posledních dnech. Mnozí analytikové se shodují, že druhá část roku bude, pokud se dá ta první označit jako „americká“, „evropskou“.
  • Akciové trhy v sevření chmurné nálady, eurodolar pod 1
    Americkým i evropským akciím se nepodařilo vymanit se ze sevření chmurné nálady. K původním obavám z inflace se odpoledne přidala i o něco horší čísla výrobní inflace i počtu nezaměstnaných, než se očekávalo. Po zveřejněných výsledcích klesají i akcie bank JPMorgan a Morgan Stanley, které tradičně zahajují výsledkovou sezónu.
  • Akciové trhy vstupují do nového týdne v červeném
    Akciové trhy zahájily nový týden v červeném. Důvodem je zařazení společnosti Huawei Technologies na černou listinu amerického ministerstva obchodu. Firma nebude kvůli tomuto zákazu využívat americké komponenty ani software. Negativní dopad však nepocítí jen samotná firma, ale také její američtí dodavatelé jako Intel, AMD, Broadcom, Seagate, Microsoft, Nvidia a další. Není tak divu, že technologický Nasdaq tak na počátku obchodování ztrácí další procento. V rámci širšího indexu S&P 500 se jedná o nejhorší sektor. Ve ztrátách otevřeli i výrobci a zpracovatelé komodit nebo realitní společnosti, jejichž akcie odepisují 0,8 %. Naopak utility rostou o 0,6 %. Celý index pak přichází o třetinu procenta.
  • Akciové trhy vstupují do nového týdne v pozitivní náladě
    Americké trhy zakončily páteční obchodování v solidních ziscích. Stalo se tak i díky publikování lepších než očekávaných čísel zaměstnanosti (americká ekonomika v květnu přidala 223 tis. nových pracovních míst, zatímco očekávání trhu bylo pouze 188 tis.). Celkově si americké trhy za minulý týden připsaly necelého půl procenta. Index Dow Jones vzrostl o 0,9 %, S&P 500 získal 1,1 % a technologický Nasdaq si polepšil dokonce o 1,5 %. V rámci indexu S&P 500 se nejlépe vedlo technologickým společnostem, které zaznamenaly zisky ve výši téměř dvou procent. Dařilo se dále zpracovatelům komodit (+1,5 %) a sektoru zdravotní péče (+1,2 %). Naopak propadlíkem dne se staly utility (-1,5 %).
  • Akciové trhy v tomto týdnu slušně rostly
    Americký president se rychlostí blesku vypořádal s populárním chřipkovým onemocněním a dodal tím na trhy nový život. Hned na začátku týdne vymazaly indexy ztráty konce minulého týdne, kdy se o jeho nemoci dozvěděl svět. Jedinou kaňkou tohoto týdne bylo úterý, kdy Trump prostřednictvím svého oblíbeného komunikačního kanálu (Twtr) oznámil, že končí vyjednávání o státní pomoci ekonomice a vše schválí, jakmile se stane presidentem. Později nicméně své vyjádření mírnil.
  • Akciové trhy v USA prudce rostou. Bitcoin na dně.
    Akciové trhy v tomto týdnu opět přepisovaly rekordy. Za růstem patrně stojí euforie z nově přijatého zákona o daňové reformě. Firma Apple (NASDAQ: AAPL) kupř. oslavila přijetí zákona tím, že každému zaměstnanci vyplatila bonu ve formě akcií v hodnotě 2 500 USD.
  • Akciové trhy v USA začaly týden až včera
    Americké akciové trhy vstoupily kvůli pondělnímu svátku do nového týdne až včera. V rámci hlavních indexů včera nejméně ztrácel DJIA, který držely nad vodou především akcie Walmart, Coca-Cola a Intel. Největší maloobchodní řetězec na světě, společnost Walmart, hospodařil ve 4Q se ziskem 1,8 USD/akcii, čímž překonal analytický konsensus o 15 centů. Walmart zároveň očekává, že jeho celoroční zisk na akcii dosáhne 6,7-7,12 USD, zatímco analytický konsensus dosahoval 7,09 USD.
  • Akciové trhy: Vybírání zisků na ČEZu
    Tři dny a třikrát pokles. Nemluvím o celé burze, respektive o jejím hlavním indexu PX, ale o ČEZu. Od začátku týdne jen klesá a za tyto tři dny odepsal 4,4 %. Jen dnes se jeho hodnota snížila o 1,79 % (1 149 CZK). Z mého pohledu je to dáno vybíráním zisků. Akcie ČEZu rostly v minulých dnech a týdnech rychlostí blesku a investoři prostě jen sbírají své ovoce. Ještě připomínám, že ČEZ je od začátku roku silnější o téměř 50 %.
  • Akciové trhy: Vybírání zisků na ČEZu stáhlo dolů celou burzu
    Hlavní index PX dnes sice otevřel silnější, ale nakonec skončil ve ztrátě ve výši -0,15 % (1 416,23 b.). Důvodem bylo obchodování s akciemi ČEZu. Po překonání hranice 1 200 CZK začali investoři realizovat zisky. ČEZ dnes ztratil 1,75 % (1 181 CZK). Vzhledem k tomu, že dnes tvořil téměř 70 % celkového burzovního objemu, měl rozhodující vliv na celý index, který po lepším zahájení nakonec oslabil. Ztratily také velké banky, Erste (-0,69 %, 746 CZK), Komerční banka (-0,07 %, 752 CZK) a Colt CZ (-0,34 %, 587 CZK).
  • Akciové trhy: výhled komplikuje obchodní válka
    Přes poklesly z posledních dnů, jež byly způsobeny rozjitřením obchodní (a měnové) války mezi USA a Čínou, si od začátku letošního roku připisují akciové trhy solidní zisky. Nejširší globální akciový index MSCI All Country World je momentálně v pěkném 11% plusu. Jaký faktor tento růst způsobil, když dynamika korporátních zisků prudce zpomaluje, valuace – P/E, P/B, P/S či EV/EBITDA – nejsou vyloženě levné a globální ekonomika zpomaluje? Tímto primárním faktorem byla holubičí otočka centrálních bank v čele s americkým Fedem a ECB - posun měnových politik směrem k nižším úrokovým sazbám a spekulacím o znovuobnovení programu kvantitativního uvolňování (QE), tedy nákupů vládních a korporátních dluhopisů.
  • Akciové trhy začaly stagnovat, dolar oslabuje, zlato naopak posiluje
    Akciové trhy v USA v tomto týdny zbrzdily svůj růst. Index Dow Jones sice opět přepsal historický rekord, ostatní trhy ale mírně zaostaly. I nadále se pohybují velmi blízko rekordních maxim, nejvyšší hodnota pro S&P 500 v tomto byla na ceně 2 856, technologický Nasdaq 100 dosáhl na 7 004 a poprvé tak překonal sedmitisícovou metu. Dow Jones v pátek překonal hranici 26 450 bodů.
  • Akciové trhy: Začátek týdne nebyl příliš pozitivní, PMČR bez dividendy
    Dnes ovlivnila trhy brzká čínská makrodata (importy), která klesají a jsou podstatně horší než konsensus.
  • Akciové trhy: Začátek týdne přinesl uvolnění napětí
    Týden začal na akciových trzích pozitivně. Po turbulentních událostech v bankovním sektoru, které ovlivnily burzy, přišlo uklidnění v podobě ujištění od regulátorů o případné podpoře.
  • Akciové trhy: Zahájení nového týdne bez jasného směru
    Hlavní index pražské burzy PX (-0,04 %, 1 359,01 b.) osciloval celý den kolem nuly. Obchodoval se ve velmi úzkém pásmu, a nakonec uzavřel seanci na červené nule. Celkový zobchodovaný objem byl dnes ani ne třetinový ve srovnání s dlouhodobým průměrem.
  • Akciové trhy: Zahájení nového týdne bylo v Praze pozitivní
    Začátek obchodování na pražské burze byl postižen technickými problémy a seance začala později. Hlavní index PX se kromě začátku obchodoval v plusu. Nakonec uzavřel den se ziskem +0,19 % (1 319,33 b.).
  • Akciové trhy: Zahájení nového týdne je v pozitivním duchu
    Hlavní index pražské burzy PX (+0,08 %, 1 366,93 b.) lehce posílil. Nutno dodat, že dnešní obchodování bylo opravdu prázdninové. Dnešní celkový objem je pouhou polovinou denního dlouhodobého průměru, aktivita byla opravdu nízká.
  • Akciové trhy zahájily nový týden poklesem
    Americké akciové trhy zahajují dnešní obchodování ztrátově. Indexy S&P 500 a Dow Jones shodně oslabují o 0,2 % a technologický Nasdaq ztrácí 0,1 % své hodnoty. V rámci širšího indexu S&P 500 se nejhůře vede zdravotnickým společnostem (-0,4 %). Naopak výrobci spotřebního zboží přidávají téměř půl procenta.
  • Akciové trhy zahájily nový týden úspěchem
    Evropským akciím se na počátku nového týdne dařilo. Index Stoxx 600 v odpoledních hodinách roste o zhruba jednu třetinu procenta, když zisky převyšující jedno procento si připisují prodejci spotřebního zboží a finanční domy. S odstupem je následují informační technologie. Naopak ztráty dnes zaznamenávají utility nebo komunikace, jejichž akcie odepisují zhruba 0,3 %. V dobré náladě k monitorům usedli i američtí obchodníci. Index S&P 500 roste v úvodu seance o 0,6 %. Akcie globálně reagují na zprávy, že americký prezident Donald Trump odloží chystané zvýšení cel na dovoz čínského zboží vzhledem k pozitivním jednáním o obchodní dohodě s Čínou.
  • Akciové trhy zahajují mírnou korekci. Evropa se propadá o procento
    Akciové indexy dnes zahájily korekci. Po několikadenním růstu, který odstartoval minulý týden po amerických volbách, dnes trhy začínají část svých původních zisků odevzdávat. Býkům na akciových trzích tak zdá se konečně dochází dech a není se čemu divit. Indexy jsou vysoko a situace se po minulém týdnu fundamentálně prakticky vůbec nezměnila, což dalšímu růstu rizikových aktiv zrovna nenahrává. Evropské indexy tak během středeční seance odevzdávají zhruba procento a například německý DAX klesá zpět na dosah hranice 10 600 euro.
  • Akciové trhy zahajují týden v červeném
    V pátek americké akciové indexy nedoznaly prakticky žádných změn. Zatímco index S&P 500 a Dow Jones vzrostly o tři setiny procenta, technologický Nasdaq pět setin ztratil. V rámci nejširšího indexu se nejvíce dařilo finančním titulům, které vzrostly o 0,7 %, s mírným odstupem je pak následovaly energetické společnosti (+0,6 %) a průmyslové podniky (+0,5 %). Zisky těchto sektorů kompenzovaly ztráty realitních developerů (-0,9 %), utilit (-0,5 %) nebo telekomunikací (-0,4 %).
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple MT4 platforma nova