Úterý 19. březen 2024 11:03
reklama
Swissquote Bank
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Purple pivot points
reklama
XTB trading konference 2024

Trhy prosí před středečním zasedáním Fedu o milost

18.12.2018 14:03  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Hodnota indexu S&P 500 se dostala na nejnižší úroveň od října minulého roku. Bude to Fed ochoten vzít na svém zítřejším zasedání v úvahu? Nebo je Jerome Powell opravdu posedlý dosažením neutrálních sazeb?

Široký americký akciový index S&P 500 uzavřel včera obchodování na nejnižší úrovni v tomto roce. To přitom jen těsně předtím, než bude komise centrální banky Fed rozhodovat o dalším zvýšení sazeb. Dominantním tématem včerejšího obchodování byl slabý rizikový apetit. Dolehlo to zejména na americké akcie. Index S&P 500 nejprve během dne zkoumal letošní minima, na závěr však uzavřel obchodování na nejnižší úrovni od října minulého roku.

I americký dolar selhal ve své roli bezpečného aktiva. Trh již pravděpodobně začíná upouštět od příštího zvyšování sazeb Fedu, které byly ještě donedávna zahrnuty v cenách aktiv. Je zde mimo jiné i hrozba zablokování americké vlády. Tento scénář se jeví aktuální zejména po tom, kdy Donald Trump minulý týden nebyl schopen najít u demokratů podporu pro jeho plán výstavby plotu na americko-mexických hranicích.

Zvyšující se nervozita

Trh již stihl vypustit ze svého příštího odhadu zvýšení sazeb 0,40 bazických bodů. Na zítřejším zasedání Fedu tak můžeme spatřit několik signálů "holubičí" rétoriky. Jediným jasným signálem by ale bylo rozhodnutí sazby na tomto zasedání vůbec nezvyšovat. Zcela ideální by byla změna postoje k současnému režimu kvantitativního utěsňování, který J. Powell zdědil ve verzi autopilota. Fed by ve skutečnosti mohl podstatně zpomalit tempo redukování své bilance.

Trhy jsou tak před zítřejším zasedáním centrální banky patřičně nervózní. Kromě Fedu je faktorem nejistoty i hlasování o brexitu, které se v britském parlamentu očekává ve třetím lednovém týdnu, jakož i probíhající obchodní jednání mezi USA a Čínou. Pozornost se soustřeďuje na oslavu čtyřicetiletého výročí startu čínské reformy "otevření se". Problémem je, že ve včerejším projevu čínského prezidenta Si Ťin-pchinga nebyla žádná zmínka o nových rozvojových programech. Věnoval se jen dosavadním úspěchům Číny a obhajoval místo země na světové scéně.

Autor: John Hardy, vedoucí oddělení forexu Saxo Bank

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Trhy popoludní: Akcie v úvode týždňa pod tlakom, negatívna nálada pomáha jenu
    Na dnešný deň boli v makroekonomickom kalendári významnejšie udalosti len pre americký dolár. Tieto udalosti pre neho ...
  • Trhy popoludní: Španielske akcie a dlhopisy po voľbách pod tlakom, Brent na nových 11-ročných minimách
    Najdiskutovanejšou témou posledných hodín sú výsledky španielskych víkendových volieb. Tie priniesli nečitatelný výsle...
  • 📊 Trhy po Powellovej nominácii
    Biely dom v pondelok oznámil, že americký prezident Joe Biden nominoval Jeroma Powella na druhé funkčné obdobie za predsedu Fedu. Oznámenie spustilo niekoľko rýchlych pohybov na devízových, komoditných a akciových trhoch, keďže má potenciálne dôsledky pre menovú politiku. Pozrite si našu rýchlu analýzu toho, čo to znamená pre trhy.
  • Trhy po sérii ziskových dnů korigují
    Americké akciové trhy zahájily dnešní obchodování v červených barvách. Index Dow Jones klesá o 0,5 %, S&P 500 ztrácí 0,7 % a technologický Nasdaq odepisuje 0,4 % ze své hodnoty. V rámci širšího indexu S&P 500 ztrácí všechny sektory. Nejhůře jsou na tom energetické společnosti (-0,8 %). Důvodem je dnešní korekce cen ropy na světových trzích (ropa Brent ztrácí 2 %). Nedaří se ani zpracovatelům komodit (-0,7 %) či finančním institucím (-0,6 %).
  • Trhy postavené na vode
    Minulý týždeň sa aj napriek pokračujúcej neistote spojenej so šírením koronavírusu a jeho dosahom na svetovú ekonomiku niesol na trhoch viac-menej v pozitívnom duchu. Štruktúra väzieb medzi rôznymi triedami finančných aktív sa však do istej miery zmenila.
  • Trhy postrádají nové impulsy a váhají. Eurodolar zůstává pod 1,1200
    Zprávy, které by trhům ukázaly jasný směr, nadále chybí. Včerejší prohlášení amerického prezidenta vyšuměla bez velkého dopadu, a nová zásadní data nevycházejí. Na hlavních trzích tak převládá vyčkávání a opatrnost. I tak jsme ale viděli pozitivní vývoj na čínských akciích, které se mohou opírat o víru v nové vládní stimuly pro ekonomiku.
  • Trhy potvrzují, že síla diverzifikace není pověra investičních staříků
    Nestane-li se do Vánoc něco hodně nečekaného, zařadí se rok 2022 v oblasti investic mezi nejhorší v novodobé historii. Současný vývoj je v ostrém kontrastu s předchozími dvěma covidovými lety, kdy po krátkém, ale prudkém propadu na burze rostlo prakticky cokoliv, zejména technologie. Mnozí investoři, kteří na trh vstupovali při tomto boomu, nyní zažívají bolavé vystřízlivění. A to je vhodná chvíle pro připomenutí jednoho ze základních pravidel, které na burzách platí.
  • Trhy pozitivně naladily zprávy z USA, koruna však začíná rok ústupem po horších datech
    Sváteční konec roku byl tentokrát ve znamení nervozity z toho, jak dopadnou jednání o americkém rozpočtu. Dohoda přišl...
  • 🔍Trhy pred NFP: TNOTE, ZLATO, US100
    Kľúčové údaje z amerického trhu práce budú zverejnené v piatok. Napriek rastúcej inflácii, Fed využíva slabšiu správu NFP ako zámienku na odloženie takzvaného uťahovania, teda procesu znižovania nákupu aktív. Tvárou v tvár silným údajom o NFP však môžu bankárom dochádzať argumenty na udržanie súčasnej politiky, čo môže zase spôsobiť väčšiu volatilitu na trhoch.
  • Trhy prideľujú pre tento rok vyššiu pravdepodobnosť zníženiu sadzieb FEDu než zvýšeniu
    Kolaps dôvery v schopnosť FEDu zvyšovať úročenie pokračuje. Koncom minulého roka ceny futures kontraktov dokonca ukázali, že trhy počítajú pre rok 2019 s vyššou pravdepodobnosťou, že FED zníži sadzby ako zvýši. Pred ani nie troma týždňami pritom FED vyhlásil, že v tomto roku plánuje zodvihnúť sadzby dvakrát (paradoxne neochota utlmiť zvyšovanie sadzieb sa postarala o výpredaje na akciách, ktoré stiahli nadol očakávania budúceho vývoja sadzieb. Pred zasadnutím bola pravdepodobnosť zvýšenia ešte nad 40%).
  • Trhy před červnovým zasedáním Fedu dál kolísají
    Globální trhy dál obchodovaly po straně s občasnými pohyby, které vyvolaly lokální události. Pozornost zůstává upřena na výsledky zasedání Fedu, které proběhne příští týden.
  • Trhy před dalšími důležitými daty zatím v lehce pozitivním módu
    Páteční evropské obchodování se na akciích zatím rozvíjí tím pozitivním směrem - inspirací je včerejší seance na Wall Street. Zisky hlavních indexů ale nejsou velké a pohybují se kolem 0,2 procenta. Opatrnost je podle nás na místě, a to hlavně kvůli dnešním datům a vývoji na dluhopisech.
  • Trhy před Fedem spíše vyčkávají, středoevropským měnám se ale ráno moc nedaří
    Koruna se dnes ráno vůči euru obchoduje mírně slabší oproti včerejšku, na 25,74. Kurz je přitom víceméně stabilní...
  • Trhy před vydáním zápisu z jednání Fedu a Dnem díkůvzdání v USA klesají
    Obchodní objemy byly na začátku tohoto týdne poměrně nízké kvůli nadcházejícím svátkům v USA a zvýšeným očekáváním, že Fed bude pokračovat v agresivním zvyšování sazeb, minimálně do konce tohoto roku. Přesto na trzích převládl optimismus, protože poslední údaje o inflaci v USA znatelně prokazují pokles. Zhoršující se situace v Číně, kde rostou počty nakažených koronavirem, také přiměla úřady k pozastavení školních a obchodních aktivit v oblastech infikovaných covidem-19. Poukazuje to na pravděpodobný pokles ekonomického růstu země, který bude mít zase zákonitě dopad na export a import do USA a dalších ekonomicky vyspělých zemí.
  • Trhy překonaly negativní úvod a pomáhají koruně snižovat ztráty
    Negativní sentiment, se kterým finanční trhy vstupovaly do pátečního evropského obchodování, odpoledne polevuje. Akcií...
  • Trhy překonávají úvodní šok. Americká vláda zablokovala program na pomoc firmám
    Americké vládě se podařilo zaskočit trhy i centrální banku. Ministr financí Mnuchin oznámil šéfovi Fedu, že peníze zbývající ze společného programu pomoci by měly být staženy a přerozděleny Kongresem. Jde o tu část programu CARES (březnový fiskální balík celkově za 2,2 bilionu USD, určený na podporu domácnostem, firmám a místním samosprávám), kterou ministerstvo financí participovalo na pomoci firmám společně s Fedem.
  • Trhy překvapilo jestřábí vyznění květnového zasedání ČNB
    ČNB dnes dle očekávání opět ponechala úrokové sazby beze změny, byť tentokrát pro zvýšení sazeb již volali tři členové. Oproti předchozímu zasedání tak pravděpodobně T. Holuba doplnili další dva členové bankovní rady. Zároveň opět padla zmínka, že centrální banka bude i nadále zabraňovat „nadměrným výkyvům kurzu koruny“. Podle slov guvernéra A. Michla většina bankovní rady stále preferuje zachování stability sazeb a zároveň delší ponechání úrokových sazeb na vyšších úrovních než v základním scénáři nové prognózy z dílny ČNB. V té je předpokládán pokles klíčové úrokové sazby již v letošním Q3.
  • Trhy přes nejistoty rostly vzhůru
    Zámořské trhy včera zažily uspokojivou rally, taženou především technologickými tituly, když index Nasdaq posílil o 1,9 %. Výrazně se dařilo především společnostem vyrábějícím mikročipy. Nvidia přidala 9,8 % a Intel 6,9 %. Technologiím dále pomohly akcie společnosti Meta Platforms (mateřská společnost Facebooku), které přidaly 2,9 %. Společnost Uber uzavřela včerejší obchodní den víše o 4,9 %.
  • Trhy přešlapují na místě a čekají co bude dál s Řeckem
    Evropské akciové trhy dnes přešlapují na místě a vyčkávají na výsledky jednání mezi Řeckem a jeho věřiteli, která znov...
  • Trhy přešlapují na místě, čeká se na nové příspěvky k hlavním tématům
    Úterní ráno vyznívá pro hlavní trhy zhruba neutrálně. Máme tu stále řadu témat, která ale působí různě proti sobě a ani jedno, zdá se, není dominantní. Ve výsledku tak akciové indexy i dluhopisy v Evropě vykazují pouze drobné změny, příliš se nehýbe eurodolar a ani na zlatu nesledujeme výraznější změnu oproti včerejšku. Ropa nahrazuje ranní pokles a obchoduje se mírně v zeleném. Britská libra je klidná.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
CapXmaster
TopForex
FBS
reklama
Purple trading AI