Úterý 19. březen 2024 05:48
reklama
Purple trading AI
reklama
Dukascopy new
reklama
Purple pivot points
reklama
Dukascopy new

Ranní nadhoz finančních trhů 7.12.2018

07.12.2018 10:56  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Aktuální hodnoty měny/komodity:

 

 

Aktuál

EUR/CZK

 

25,86

USD/CZK

22,75

EUR/USD

 

1,137

PLN/USD

3,767

Ropa Brent

USD/barel

59,55

Zlato

USD/unce

1238

Aktualizováno

8:29

Zdroj: Thomson Reuters

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pohled zpět:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maloobchodní tržby bez započtení prodejů automobilů v říjnu meziročně vzrostly o 6,4 %. Celkové tržby ve srovnání s předchozím rokem vzrostly o 3,1%. Maloobchodní tržby se tak vrátily po několika slabších měsících k solidnímu výkonu z první poloviny roku. Tradičně se dařilo internetovým obchodům a zásilkovým službám. Na druhou stranu opět meziročně poklesl prodej aut.

Výhled:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dnes vyjde statistika tuzemského průmysl za říjen. Produkci nahrává tento měsíc jeden pracovní den navíc ve srovnání s předchozím rokem. Slabý výkon automobilového sektoru se obdobně jako v maloobchodě negativně podepsal i na průmyslové výrobě. K tomu se přidává zpomalující růst nových zakázek a to jak domácích tak i zahraničních. Proto odhadujeme pro říjen jen podprůměrné tempo růstu průmyslové produkce.

Zahraniční obchod po negativním prázdninovém režimu vykazuje solidní přebytky exportu. Obdobně by tomu mělo být i v říjnu, který měl oproti září o čtyři pracovní dny navíc. Zároveň podle našich odhadů meziměsíčně narostla průmyslová výroba o více než 8 % a začíná se postupně projevovat slabší kurz koruny, z kterého těží zejména tuzemští exportéři.

Dále nás bude zajímat americký trh práce za měsíc listopad. Tým RBI očekává, že se v listopadu vytvořilo průměrných 188 tis. nových pracovních míst. Extrém z října, kdy vzniklo 250 tis. nových pracovních míst v důsledku působení hurikánů, se tak nebude opakovat. Nezaměstnanost by se měla udržet na 3,7 % a průměrná mzda by i vzhledem k velmi nízké nezaměstnanosti měla nepatrně vzrůst až o 0,3 %.

Dnešní makroekonomické ukazatele:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čas

Země

Údálost

 

 

 

 

 

RB/RBI

Trh

Předchozí

 

 

 

 

9:00

ČR

Průmyslová výroba (říjen, v % r/r)

5,0

5,4

-0,9

 

 

 

 

9:00

ČR

Zahraniční obchod (říjen, v mld.)

14,7

9,0

13,7

 

 

 

 

14:30

USA

Nová pracovní místa mimo farm. sektor (listopad, v tis.)

188,0

198,0

250,0

 

 

 

 

Hospodářské výsledky: Berkeley Group

Co bude:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: František Táborský, analytik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Editor: Eliška Jelínková, analytička

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ranní nadhoz finančních trhů 6.3.2019
    Podle T. Holuba, člena bankovní rady ČNB, dojde v tomto roce k jednomu až dvěma zvýšením úrokových sazeb. Podle jeho mínění současný stav ekonomiky nechává prostor pro zvýšení sazeb. Poukazuje na to nejen slabší kurz koruny, než s jakým počítá současná prognóza, ale i první letošní data.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 6.4.2018
    Americký prezident D. Trump nařídil další celní opatření na čínské produkty v hodnotě 100 mld. dolarů. V platnost budou uvedena až po šedesátidenní lhůtě. Americké akciové futures S&P oslabily o téměř 1,6 %. Brent oslabil o půl dolaru zpět pod 68 dolarů za barel.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 6.5.2019
    Navzdory tomu, že americko-čínské vyjednávání podle prohlášení obou stran doposud probíhalo hladce, americký prezident D. Trump vyjádřil úmysl navýšit clo na čínský import v hodnotě 200 mld. dolarů z 10 % na 25 % a navíc hodlá rozšířit clo i na další čínský dovoz s platností od tohoto pátku. Americký prezident obhajuje krok tím, že čínská strana chtěla prodlužovat vyjednávání a začít znovu jednat o již téměř hotové dohodě. Čínská vláda byla prohlášením zaskočena a zřejmě odmítne nadále s USA vyjednávat.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 6.6.2018
    České maloobchodní tržby v dubnu akcelerovaly na 4,7 % r/r a 5,6 % r/r bez aut. Klíčovým faktorem byl vyšší počet pracovních dní, jelikož tento rok Velikonoce připadly již na březen. Odhadujeme průměrný růst maloobchodních tržeb bez aut až 7 % v tomto roce.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 6.6.2019
    Spor mezi USA a Mexikem se dále vyostřil, když americký prezident Donald Trump zhodnotil pokrok ve vyjednávání jako nedostatečný a připomněl svou oblibu celních bariér jako nástroje ekonomické diplomacie. Trump od Mexika požaduje, aby důsledněji bránilo migrantům i pašerákům v překračování společné hranice. V opačném případě je již příští pondělí odhodlán zvýšit clo na mexické zboží o 5 %. Mexická měna na tento vývoj reagovala poklesem o více než 1,3 %.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 6.8.2018
    Americký trh práce v červenci zklamal. Bylo vytvořeno pouhých 157 tis. pracovních míst, zatímco trh čekal 200 tis. Navzdory horšímu výsledku celková míra nezaměstnanosti klesla na 3,9 %.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 6.8.2019
    Spojené státy označily Čínu za měnového manipulátora. Oznámení amerického ministerstva financí následovalo po včerejším umělém oslabení čínského jüanu vůči dolaru. Prohlášení dále zvýší napětí mezi oběma státy. Vlivem posledních událostí se naděje na uzavření obchodní dohody pomalu rozplývá.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 6.9.2018
    Švédská centrální banka dnes rozhoduje o nastavení sazeb. S nejvyšší pravděpodobností zatím ponechá klíčovou sazbu na -0,5 %, i když nedávný pokles švédské koruny bance dává slušný důvod sazbu navýšit.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 7.11.2018
    Podle dostupných výsledků amerických voleb do Kongresu se naplnily předpovědi průzkumů. Demokraté získali většinu v dolní komoře Kongresu a Republikánská strana si udržela většinu v Senátu. Nová demokratická většina může být problém pro prosazování nových zákonu z dílny současné administrativy. Zároveň se také otevírá možnost ústavní žaloby proti prezidentovi. Americký dolar vůči euru dnes ráno oslabuje a v současnosti se obchoduje na úrovni EUR/USD 1,145.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 7.1.2019
    Týden započne pozvolně. První důležitá statistika nás čeká v úterý, kdy se dozvíme výsledky průmyslové výroby za měsíc listopad. Očekáváme zpomalení meziročního tempa růstu z důvodu vysoké srovnávací základny z úspěšného minulého roku, který vrcholil právě v tomto měsíci. Negativně také působí zpomalení průmyslu v sousedních zemích a pokles předstihových ukazatelů.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 7.2.2019
    Průmyslová výroba v prosinci ve srovnání s předchozím měsícem poklesla o 0,6 % (po očištění o sezónní faktory). Meziročně tuzemský průmysl poklesl o 1,4 %, což je druhý nejhorší výsledek minulého roku. V souhrnu za rok 2018 vzrostl tuzemský průmysl o 3 %. K růstu v minulém roce nejvíce přispěla výroba počítačů, elektroniky, optických přístrojů a kovodělná výroba.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 7.3.2019
    Podle únorového průzkumu trhu práce byla sezónně očištěná zaměstnanost v USA vyšší o 183 tisíc míst. Zároveň byla výrazně revidována lednová hodnota téměř o 90 tis. míst směrem nahoru. V souhrnu za první dva měsíce roku tak americký trh práce velmi pozitivně překvapil. Publikovaný nárůst počtu pracovních míst znamená pro americkou ekonomiku příznivé vyhlídky.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 7.5.2018
    Dnes budou zveřejněny tuzemské statistiky za březen. Po překvapivě vysokém růstu v lednu průmyslová výroba zpomalila. Velký podíl na tom má zpomalení růstu výroby motorových vozidel. V březnu bude také negativně působit nevýhoda dvou pracovních dní. Očekáváme růst 1,0 % r/r.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 7.6.2018
    Euro dnes pokračuje v dalším umazávání ztrát a v současnosti se obchoduje na úrovni EUR/USD 1,180. Koruna se drží na kolem EUR/CZK 25,66.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 7.6.2019
    ECB podle očekávání ponechala dosavadní nastavení úrokových sazeb. V komentáři zmínila, že sazby zůstanou na současných úrovních přinejmenším do poloviny příštího roku nebo i dále (původně do konce tohoto roku). Zároveň bude ECB v plném rozsahu pokračovat v nákupu aktiv. Ohledně TLTRO III, programu levných půjček pro banky, jsme se dozvěděli jen, že úroková sazba u těchto operací bude o 10 bazických bodů výše než průměrná sazba během programu TLTRO.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 7.8.2018
    Červnová průmyslová výroba v Německu dosáhla hlubšího než očekávaného poklesu na -0,9 % m/m. meziroční tempo růstu oslabilo na 2,5 %. Slabý růst v červnu je zřejmě korekcí prudkého růstu z května.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 7.8.2019
    Tuzemská červnová průmyslová výroba poklesla v porovnání s květnem o 2,8 %, oproti stejnému měsíci předchozího roku se snížila o 3,8 %. Výroba osobních dopravních prostředků v červnu poklesla téměř o 4 %. Průmyslová produkce bude i nadále ovlivňována nepříznivou ekonomickou situací u našich hlavních obchodních partnerů v čele s Německem. V průměru za celý rok 2019 očekáváme, že dynamika průmyslové výroby bude podstatně nižší než v loňském roce, pouze mírně nad jedním procentem.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 7.8.2020
    Průmyslová výroba v tuzemsku přinesla v červnu dobré zprávy, když neočištěně oproti loňskému roku odepsala jen 7 %, zatímco odhady činily -11,4 %. Ve srovnání s květnem tento výsledek po sezónním očištění odpovídá zvýšení objemu výroby o 13,4 %.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 7.9.2018
    Dnes nás čeká americká statistika trhu práce za srpen. Tým RBI očekává výrazně slabší nárůst nových pracovních míst ve srovnání s trhem. Ten by měl být ovlivněn kombinací sezónnosti a jednorázového propuštění více než 30 tis. zaměstnanců v minulém měsíci. Proto odhadujeme pro oficiální statistiku přírůstek pouze 149 tis., zatímco trh o 50 tis. více.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 8.10.2018
    Příběh italského státního rozpočtu pokračuje odmítnutím návrhu Evropskou komisí. Podle nedávného komentáře je vážně znepokojena směřováním italské fiskální politiky. Přímý střet obou stran se tak zdá být nevyhnutelný.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
AGM Markets
iFOREX
GKFX
reklama
Fintokei SwiftTrader