Pondělí 16. září 2019 16:47
reklama
Admiral Markets SE
reklama
Admiral Markets SE
reklama
RoboMarkets

Hodnocení MOS

Napsal:   Sekce: 

Automatické / mechanické obchodní systémy

Ze zkušeností mnoha obchodníků vyplývá, že strategie, indikátory  a metody hodnocení rizik, realizovany vlastními sílami v populárních obchodních terminálech bohužel nejsou schopny dlouhodobě a úspěšně produkovat zisk a omezovat ztráty. Většina z nich ( i třeba založena na adekvátní a zajímavé koncepci ) je v praxi s časem naprosto nepoužitelná. Lidé hledají komplikované indikátory, snaží se nacpat do MT4 nejabsurdnější věci, programují vlastní EA advisory, kupují za poctivě vydělané peníze nejrůznější blbosti ... Proč tohle všechno má velkou popularitu a tak nízký faktický výsledek ?

Popularita je dána dostupností a širokou oblastí pro výzkum. Faktický výsledek v mém pojetí – zajištění stability působení (stabilita - délka trvání více než 12, 24 a více měsíců).  Prakticky “životní fáze” MOS    (mechanického obchodního systému) je:

1). Myšlenka, opodstatnění + vývoj ( kód )

2). Krátkodobý testing na historických datech ( testovací období )

3). Testování ne dému

Výsledky jsou představovány následujícími parametry:

-             -   Koeficient výnosnosti  ( profit factor )

-              -  Maximální ztráta ( maximum drawdown )

-              -  Průměrný výnos ( expected payoff )

Všechny tyto hodnoty se ale týkají testovacího období a jsme u prvního omylů „vývojářů“ geniálních MOSů. Osobně neznám žádný MOS, který by mohl s výsokou mírou pravděpodobnosti předpovídat chování těchto hodnot v budoucím období. Předpokládá se inteligentním vývojařem, že v průměru budou dosaženy podobné výsledky jak na testovacím období. A to je omyl.

Je to správná úvaha ve vztahu ke koeficientu výnosnosti. Ale naprosto nesprávná ve vztahu k maximální možné ztrátě. Maximální možná ztráta mimo jiné závisí také na délce obchodování. Vzpomeňme si na statistiku. Pravděpodobnost toho, že hodíme minci a dostaneme „orla“ se rovná 0.5. Teoreticky můžeme dostat „orla“ 100, 200 nebo i 1000x za sebou. Pravděpodobnost takových údalosti definuje Bernoulího schéma (binomické rozdělení). Dobře víme ale, že v praxi za úspěšnou sérii přijde jednou seriozní ztráta. V našich sílách je pouze úpravou počateční pravděpodobnosti  zastavit možné ztráty do přijatelné hranice.

Je známo, že pro hodnocení rizik potřebujeme vědět kromě průměrných hodnot také intervaly důvěry, rozptyl hodnot, nejlepší a nejhorší možné hodnoty průměrných charakteristik. Např., slušnému traderovi asi těžko vyhoví MOS, schopný „vydělat“ za určité období 300%, ale počítající s možnou ztrátou  -100%. Takový MOS může první 2-3 období produkovat fantastický zisk , ale ve 4 všechno ztrátit. Ztráta může klidně přijít i v prvním období. Takových případů je bohužel drtivá většina s jednou poznámkou : „účastnici“ vám to nikdy neřeknou, protože preferují o neúspěších mlčet.

A hned je potřeba upozornit na další hloupost, která se bohužel objevuje velmi často. Nejenom v prostředí nováčku, ale i mezi zkušenými lidmi panuje stereotyp, že pro okamžité zastavení ztrát a pro zachránění dřivejšich zisků je potřeba občas vybírat peníze z účtu. Faktický se jedná o vyvedení peněž z obchodování.  Je to racionální úkon pokud vyvedené prostředky trader hodlá okamžitě investovat třeba do jiného podnikání nebo chce koupit hned konkrétní produkt / službu. Pokud ale je chce pouze vložit do banky pak je to špatně. V bance při nejlepším nedojde k jejich znehodnocení inflací. Každopádně při úměrné  ztrátě trader bude muset pak zase nabít svůj účet a když ne těmito prostředky – tak jinými ( půjčka, vyvedení z jiného podnikání, alternativní zdroje ). Tak v čem je rozdíl jestli to ztratí najednou nebo postupně ? Asi jenom v tom, že je psychologicky únosnější ztrácet pomalu, než najednou...

Základními charakteristikami jakéhokoliv obchodování je norma zisku a ztrát. Normou zisku rozumím procentuální růst depozitu za období 1 roku ( % ročního zisku ) při jednotné politice volby objemu obchodovatelných prostředků.

Podívejme se na příklad obchodování určitého MOSu za testovací období ( сelý rok 2007 ). Příklad není příliš realistický ( zaokrouhlené hodnoty zisku a ztrát, absence dalších informací ), nicméně bohatě stačí k vysvětlení základní myšlenky.

 

Datum zavření pozice

Výsledek v USD

1.2.2007

-5000

5.2.2007

10000

11.2.2007

-10000

5.3.2007

5000

7.3.2007

10000

26.3.2007

10000

14.5.2007

-5000

19.5.2007

-5000

21.6.2007

10000

3.8.2007

5000

5.9.2007

-10000

15.11.2007

10000

2.12.2007

-5000

7.12.2007

10000

 

 

Čistý zisk za rok 2007 je 30 000 USD , maximální ztráta – 10 000 USD, podíl ziskových operací – 57%, koeficient výnosnosti – 1.75, průměrný výnos – 2143 USD.

Můžeme očekávat v roce 2008 podobné výsledky ? Skutečnost, že čistý výnos by se měl pohybovat někde kolem 30 000 USD je spravedlivým očekáváním. Je jasno, že v reálu ta hodnota bude nižší nebo vyšší než průměrná hodnota. Ale přesně nakolik se odkloní  od střední hodnoty jen tak nepůjde předpovědět. Právě z hlediska komplikovanosti této úlohy nikdo ji neřeší ...Alespoň v populárních obchodních terminálech funkce pro její řešení neexistuje.

Ještě komplikovanější to je s maximální ztrátou. Pomocí diskrétního rozdělení se podívejme na hodnocení pravděpodobnosti hodnot zisku.

 

Hodnota zisku v USD

Hodnocení pravděpodobnosti hodnoty zisku

10000

0.43

5000

0.14

-5000

0.29

-10000

0.14

 

Pokusme se to zjednodušit a předpokládejme, že pravděpodobnost  hodnoty zisku nezávisí na hodnotách předchozích zisků. V realitě to tak není, ale pro demonstraci myšlenky si to můžeme dovolit. Teorie pravděpodobnosti praví, že pravděpodobnost společného uskutečnění dvou nezávislých událostí se rovná součinu pravděpodobností těchto událostí. Tzn., že pravděpodobnost toho, že po obchodu s výsledkem -5000 USD realizujeme obchod s výsledkem -10000 USD se rovná 0.29*0.14 = 0.04. Nelze zapomenout též i na zpětnou možnost – nejprve -10000 USD, teprve pak -5000 USD. Oba tyto případy pravděpodobnosti dávají pravděpodobnost maximální ztráty, přesahující 15000 USD jako  >0.08 ( 2 ku 25 ).  Ve skutečnosti to číslo je hodně snížené. Přece nepočítali jsme s možnosti realizaci posloupností typů „-5000, -5000, -5000“ nebo „-10000, 5000, -5000, -5000“ atd. Úplný soupis všech takových možností dává ve finále pravděpodobnost 0.74 ( 37 ku 50 ). Fakticky, ztrátu, vyšší než 15000 USD můzeme považovat za samozřejmost. Chytnout ztrátu  vyšší, než 20000 USD  můžeme s pravděpodobnosti tentokrát 0.51 ( něco nad 2 ku 1 ). Pokud faktické charakteristiky obchodování se nezmění , pak pravděpodobnost ztráty vyšší  20000 USD za 3-leté období se rovná 0.88 ( 22 ku 25 ), tzn., že fakticky jistě dostaneme ztrátu, 2x vyšší než maximální ztráta za minulý rok...Co se tedy dá považovat za skutečnou maximální ztrátu ? Různé metody matematické a statistické analýzy ukazují, že pravděpodobnost v příštím roce dostat maximální ztrátu, vyšší 85 000 USD  se rovná 0.001 ( 1 ku 1000 ).

 I když forex se časem mění, politika volby přijatelné míry rizika může zůstávat neměnná. Budoucí obchodní období může být krátké ( 6 - 12 měsíců ) s tím, že po něm MOS bude restrukturalizován dle nové reality. Ale při  tvorbě MOS je opravdu potřeba  modelovat  skutečnost neměnnosti zákonu forexu v průběhu dlouhého časového období. Třeba na 100 let dopředu. Například připouštíme pravděpodobnost úplné ztráty depozitu v příštím roce jako 0.01. To vypadá, že to je poměrně nízká pravděpodobnost, že ( 1 ku 100 ) ? Ale při permanentní  volbě takové míry rizika pravděpodobnost ztráty depozitu v průběhu příštích 10 let se už bude rovnat   0.1 ( 1 ku 10 ). Tohle se už těžko dá považovat za přijatelnou míru rizika, ovšem pokud nemáte potřebu rychle a hodně vydělat ( prodělat ). Skutečně hodně - daleko víc, než máte teď. Pro modelový příklad pravděpodobnost toho, že chytneme ztrátu vyšší 85000 USD za 100 let obchodování je 0.1 ( 1 ku 10 ). Tzn., reálná maximální ztráta je víc než 8x větší, než maximální ztráta, kterou jsme odpozorovali za jeden z dřívějších roků.       

Z toho vyplývá, že musíte mít na depozitu minimálně 90000 USD pořád za podmínky, že se držíte v obchodech stejného objemu jako v minulém roce. Jenom tohle vám může garantovat nemožnost bankrotu s přijatelnou úrovni pravděpodobností. V tomhle případě průměrná norma zisku obchodní strategie se bude rovnat 100x30000/90000 = 33%. Ve skutečnosti to není vůbec špatný výsledek.  Jen tak mimochodem ROE České spořitelny za rok 2008 bylo 26,3 %, meziroční nárůst zisku v porovnání s rokem 2007 30,2 %. Ale zkuste založit vlastní společnost typu ČS ... Brknout Davidu Haškovi z XTB a otevřít si účet na forexu je o hodně jednodušší.

"Zklamání" z takto "skromných" čísel je mnohdy výsledkem nafouknuté informační bubliny, existující kolem forexu. Reklamy různých podnikavců slibují 100% a víc ročního zisku a zabírá to. Lidé nejsou ochotni metodicky studovat statistiku svého působení na forexu, preferují rychle zapomínat na neúspěchy, ale  dobře pamatují ziskové obchody. Trader se radši podílí se svými kolegy o zdařeném obchodu, než o nepovedeném.  Takový "informační filtr" vytváří mýty a fámy. Ale zkuste se zamyslet kolik asi nehloupých a velmi bohatých lidí konstruují a prodávají automobily, vytvářejí SW, výdavají půjčky s trochu větším úrokem než úrok na depozitech atd. - a to všechno kvůli "skromným" 8-12% čistého ročního zisku. Z nějakého důvodu všichni tito lidé nespěchají nechat svůj byznys a jít za extrémními zisky na forex.   

...Podívejme se na hranici možného čistého zisku v příštím roce. Úplně stejnou metodou kombinací variant vývoje procesu obchodování s přihlížením k jejich pravděpodobnosti zjistíme, že pravděpodobnost dosažení čistého zisku menšího -5000 USD ( ztráty větší 5000 ) se rovná 0.1 ( 1 ku 10 ). Tzn., neočekávejme, že každý rok skončíme se ziskem. Nicméně pravděpodobnost dosažení většího než 65000 USD zisku ( tzn. +70% ročního zisku ) se také rovná 0.1 ( 1 ku 10 ).  Jak je vidno rozptyl hodnot možného ročního zisku je velký. Pří třeba 10-letém obchodování můžeme pozorovat pouze neústalé "vzlety" a "pády". A pouze přísná statistická analýza může dát odpověď zda máme životaschopnou obchodní strategii či nikoliv. Bez statistiky trader bude po každém neúspěchu hledat novou strategii, zase spoléhat na technickou analýzu a pak ji nechávat, začínat víc věřit fundamentální a potom se opět zklamat, a tak pořád chodit kolem a ve skutečnosti se nepřibližovat optimální investiční činnosti.  

Na obrázku dole je možný vývoj 10-letého obchodování dle parametrů a norem, které jsme probírali. Rok 2004 a 2007 jsou ztrátové, ale období 1999-2003 absolutně náhodně vyšlo ziskovým a úspěšnějším než také ziskový rok 2008. Ne příliš zkušený v otázkách statistiky trader pravděpodobně namaluje lineární trend, zmapuje jeho negativní náklon a z toho usoudí, že efektivita jeho OS se rychle snižuje. Ve skutečnosti statistická efektivita OS je v průběhu všech 10 let neměnná....Nemám nic proti analýze trendů, ale nelze věřit lineární 10-bodové regresi s takto malou hodnotou. Tenhle příklad ilustruje, že je potřeba se chovat hodně opatrně vůči trendům pří strategickém rozhodování. 

Na rozdíl od modelového příkladu v reálu je potřeba daleko víc obchodních příběhů za daleko delší časové období pro pevné hodnocení. Je potřeba hodnotit nejenom rozptyly hodnoty zisku ale i jiné závislosti. Provést analýzu takto velkého počtu dat vyžaduje znalosti a existenci seriozního programového SW. Vzhledem ke komplikovanosti a výpočetní složitosti těchto analýz nelze očekávat, že tu funkci zvládnou populární obchodní terminály. Vždyť oni existují primárně pro něco jiného...

P.S. Nehodnotím samotnou podstatu OS FAPturbo a "soudruhů". Ale dostupné výsledky umožňují analyzovat na poměrné efektivní úrovni...

P.P.S. Nemám nic proti "domácím" EA advisorům a zoufalcům, vyvíjejícím v MT4 vlastní algoritmy a říkajícím tomu "MOS" nebo dokonce i "AOS", úspěšným "vyvojařům" jejich úspěchu jenom přeji.

Hodně ziskových obchodů srdečně přeji! 
 

 

 


Hodnocení článku:
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Historická maxima indexu S&P 500 jsou na dohled
    Americký akciový index S&P 500 zaznamenal třetí týdenní růst v řadě, tentokrát o 0,51 %. V závěru týdne mu pomohl úspěšný start výsledkové sezóny.
  • Historicky slabé září zakončily americké akcie na rekordech, výsledková sezóna je za dveřmi
    Americký akciový index S&P 500 v posledním zářijovém týdnu posílil o 0,69 % a uzavřel zářijové obchodování na historickém maximu.
  • Historie forexového obchodování
    Forexové obchody, tedy obchody na měnovém trhu nejsou nikterak novou záležitostí. Určitá forma obchodu s měnami zde byla prakticky od vynalezení platidel obecně. Vždy bylo nutné směňovat peníze, platidla a další cenné kovy za zboží či jiné komodity. Už od samého počátku barterové směny byla nutné směna i za peníze či různá platidla. Postupem času, kdy se již začaly místo plátna, kůže a dalších podobných platidel využívat mince, se začal rozvíjet nejen obchod ale i směna mincí mezi sebou.
  • Hlava-ramená na EUR/USD
    Na jednom z najznámejších menových párov, ktoré sa v Európe používajú, sledujú a obchodujú sa nám vytvára zaujímavý pattern, ktorý nám napovedá, kam by sa mohol v najbližších týždňoch posunúť.
  • Hlava-ramena na NOK/JPY a iné exotiky
    V tomto pravidelnom tradingovom výhľade poukážem na minulý vývoj exotických menových párov a pomocou technickej analýzy urobím predikciu na budúce dianie.
  • Hlava-ramena na NZD/CAD a iné obchodné signály
    V tomto pravidelnom tradingovom výhľade poukážem na minulý vývoj menový párov a pomocou technickej analýzy urobím predikciu na budúce dianie.
  • Hlavní důvod, proč většina na forexu prodělává
    Mnoho obchodníků prodělává kvůli špatné strategii, vysokým nákladům svého brokera nebo nepředvídatelným skluzům.
  • Hlavní indexy na rekordech, býci se těší na Vánoce
    Ano, zelená týdenní svíčka, jak jinak. Týden před svátky se zdá, že býci nechtějí pustit otěže letošního obchodování s akciemi z rukou.
  • Hledáme trend na eurodolaru
    Měnový pár EUR/USD je v bouři zhoršujících se ekonomických dat a diskuzí okolo kolapsu Číny v novém roce až překvapivě stabilní. Od velkého skoku po zasedání Evropské centrální banky (ECB) na začátku prosince se drží v blízkosti 1,0900 bez žádného viditelného trendu. Ba co víc, už je tomu rok, co eurodolar sklouznul do pásma 1,0500 – 1,1500, odkud se v podstatě za celou dobu nedostal.
  • Hledáte důvod pro oslabení EUR/USD?
    Pro ty, kteří hledají důvod pro oslabení EUR vůči USD, se kromě srovnání výnosů státních dluhopisů těchto dvou ekonomických celků momentálně nabízí i komparace odlišných rétorik jejich centrálních bank.
  • Hospodářský růst eurozóny podle očekávání zpomalil
    Dnes byly zveřejněny předběžné výsledky odhadu HDP v Eurozóně a potvrzují to, co jsme si již mysleli. Růst HDP za první čtvrtletí o 0,4% je nejhorší expanze za posledních 6 kvartálů. Jedná se o pokles z 0,7%, kterých dokázal dosáhnout hospodářský růst poslední 3 kvartály po sobě. Meziročně rostlo HDP o 2,5%, kdy se však také jedná o pokles z 2,7%. Ekonomové s podobným zpomalením počítali a trhy zůstaly téměř bez reakce. Jedná se však o další z fundamentů hovořící pro pokles evropské měny. Zatímco Mario Draghi přikládal horší čísla především sezonnosti a horšímu počasí v prvních třech měsících, výrobní sektor pokračuje v oslabování a některé firmy se obávají stále silného eura.
  • Houževnaté euro se drží u 1.30
    EURUSD, USDCAD
  • Hovory s milionářem na FOREXU
    V minulých myšlenkách jsem vykresloval obraz forexového obchodování pro začátečníka anebo pokročilého, který pokročil ve znalostech, ale nikoli ve zkušenostech, odvaze a vytrvalosti.
  • Hrdě na snídani, aneb - jak se ráno vyhrabat z postele.
    Rád bych vám poskytnul rozptýlení od všeho toho studia a forexového čtení. Proto vkládám jeden můj krátký článek a doufám, že se vám bude dobře číst a budete z něj mít užitek.
  • Hrozba inflace ustupuje
    Ostře sledovaná data z amerického trhu práce minulý týden nepřinesla dolaru žádné zisky. Radovat se mohly především měny emerging markets včetně české koruny. Riziko akutního přehřívání největší světové ekonomiky se totiž snížilo a americké úrokové sazby nebudou muset růst tak rychle.
  • Hrozby kryptomien
    Už som napísal blogy na slabé stránky, silné stránky či príležitosti kryptomien a blockchainu. V tomto blogu si poukážeme na hrozby, ktoré si veľa ľudí neuvedomuje, no sú reálne a dejú sa.
  • Hvězdy burzy
    Během loňského roku se udála jedna velmi zajímavá akce, akce která opravdu není obyčejná. Šlo o jakýsi remake "želv", celá pointa pochází z jedné historické události, kdy se podařilo z obyčejných lidí z ulice udělat burzovní obchodníky. Ano, opravdu se to kdysi v roce 1983 údajně podařilo, když se to opravdu podařilo, tak proč by se to nemohlo podařit i v dnešní době.
  • Hvězdy burzy - rozhovor s účastníkem
    V roce 2016 se udála akce Hvězdy burzy, při níž šlo o to, naučit lidi co neumějí tradovat nebo jsou začátečníci ziskovému tradingu. To se údajně kdysi - v roce 1983 podařilo. Takže Hvězdy burzy měl být pokus o opakování toho samého. Na téma Hvězdy burzy jsem již kdysi v roce 2018 napsal článek https://www.fxstreet.cz/krakra-hvezdy-burzy.html Podařilo se mi vyhledat jednoho účastníka akce Hvězdy burzy a přemluvit ho, aby se mnou udělal rozhovor, za což mu děkuji.
  • Chcete mít přehled o volatilitě? Sledujte indikátor ATR
    Indikátor ATR měří volatilitu na trhu a dává obchodníkům informace, na základě kterých mohou přizpůsobit své chování a obchody.
  • CHCI nechci
    Když jsem byl mladý chlapec, četl jsem a miloval knihu o mladém chlapci jménem Santiago. Ten se jednoho dne odváží odejít ze své vesnice a poznat svět. A poznat, že když člověk opravdu něco chce, celý Vesmír se spojí, aby toho mohl dosáhnout. A je jedno, jak nemožný se úkol zdá. Jedno!
  •  


    Diskuse ke článku

    Diskuse je přístupná pouze pro registrované uživatele.
    Přihlásit se | Nová registrace
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu, až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní Price Action VIP indikátor, doposud úspěšně používaný pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečný Price Action VIP indikátor, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
UFX