Čtvrtek 28. březen 2024 19:49
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Swissquote Bank
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Fintokei ProTrader

Ranní nadhoz finančních trhů 17.10.2018

17.10.2018 10:41  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Aktuální hodnoty měny/komodity:

 

 

Aktuál

EUR/CZK

 

25,82

USD/CZK

22,33

EUR/USD

 

1,156

PLN/USD

3,710

Ropa Brent

USD/barel

81,66

Zlato

USD/unce

1223

Aktualizováno

8:57

Zdroj: Thomson Reuters

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pohled zpět:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ceny průmyslových výrobců v září meziměsíčně vzrostly o 0,3 % a meziročně o 3,2 %. Největší příspěvek k růstu cen zaznamenaly vyšší ceny koksu a rafinovaných ropných výrobků. Vyšší meziroční růst cen průmyslových výrobců přetrvá i po zbytek roku nejen kvůli slabší koruně, ale i díky nízké srovnávací základně z minulého roku.

ZEW index za měsíc říjen dle očekávání klesl a to jak v Německu, tak v celé eurozóně. Index klesl v rámci eurozóny na hodnotu -19,4 bodu a v Německu se propadl dokonce až na hodnotu -24,7 bodu. Index tak záhy reaguje na aktuální politické dění z posledních dní.

Itálie předložila návrh rozpočtu Evropské komisi s předpokládaným schodkem 2,4 % HDP pro rok 2019. G. Tria, italský ministr financí, obhajoval výši schodku tím, že to je nezbytný krok ke zrychlení zpomalující italské ekonomiky. Návrh počítá se snižováním schodku do následujících let. 

Výhled:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dnes vychází záznam z posledního jednání Fedu, který by neměl přinést nic nového. Měnová politika americké centrální banky je jasně nastavená na autopilota. Další zvýšení sazeb by mělo pokračovat v dosavadním tempu jednou za čtvrtletí, nejdříve tedy v prosinci tohoto roku.

Zlom ve vyjednávání ohledně Brexitu nepřichází. T. May tak bude na dnešním summitu EU  přesvědčovat své kolegy a protějšky o smysluplnosti dalších jednání. Stále častěji se hovoří o rostoucí opozici ve vlastních řadách strany T. May, která bude blokovat schvalování dohody v parlamentu. Na druhou stranu se objevují zmínky o možnosti prodloužit současnou lhůtu pro uzavření dohody.

Dnešní makroekonomické ukazatele:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čas

Země

Údálost

 

 

 

 

 

RB/RBI

Trh

Předchozí

 

 

 

 

Hospodářské výsledky: ASML

 

 

 

 

Co bude:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ČT: USA Philadelphia Fed Index
PÁ: CN HDP

Autor: František Táborský, analytik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Editor: Helena Horská, hlavní ekonomka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ranní nadhoz finančních trhů 1.6.2018
    Dnes bude zveřejněna americká statistika tvorby nových pracovních míst mimo farmářský sektor za květen. Trh odhaduje nárůst o 190 tis. pracovních míst. Tento rok je statistika velice nestabilní a je tak těžké odhadnout převažující trend. Dvanáctiměsíční průměr se nyní nachází na 190 tis. Pakliže se současný trend udrží, k dalšímu poklesu míry nezaměstnanosti (nyní 3,9 %) by mohlo dojít za několik málo měsíců.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 16.3.2020
    Americká centrální banka se rozhodla naplno využít manipulační prostor pro podporu ekonomiky, který jí nabízelo dosavadní nastavení úrokových sazeb. V neděli na mimořádném zasedání rozhodl měnový výbor Fedu o snížení úrokové sazby o jeden procentní bod do pásma 0-0,25 %. Zároveň se Fed rozhodl pro masivní kvantitativní uvolňování ve výši 700 mld. dolarů.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 16.4.2018
    Tento týden je spíše slabší na data, o to více bude hrát roli politika. Po víkendovém vojenském zásahu v Sýrii, velvyslankyně USA v OSN prohlásila, že Amerika připravuje další vlnu sankcí proti Rusku. Zároveň budeme sledovat další vývoj na Blízkém východě a vnitropolitické problémy D. Trumpa v USA.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 16.4.2019
    Státy EU odsouhlasily, aby Evropská komise zahájila obchodní rozhovory se Spojenými státy. Připravovaná obchodní dohoda, k jejímuž podepsání by mohlo dojít již na podzim, by se měla zaměřit především na průmyslové zboží a standardy jednotlivých výrobků. Už v květnu však bude americký prezident rozhodovat o uvalení cel na dovážené evropské automobily, což bude testem vstřícnosti obchodních vztahů. Spojené státy chtějí do obchodní dohody zahrnout i zemědělské produkty, některé evropské země, především Francie, jsou však proti.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 16.5.2018
    Růst HDP v ČR v prvním čtvrtletí tohoto roku zpomalil na 0,5 % č/č a 4,5 % r/r. Tradičně k růstu nejvíce přispěla spotřeba domácností, ale na záda ji už dýchá tvorba fixního kapitálu (investice firem). Horšího výsledku dosahuje bilance zahraničního obchodu. Vývoj ukazuje, že česká ekonomika dosáhla na přelomu roku vrcholu svého hospodářského cyklu a v novém roce začala pomalý sestup. Za celý letošní rok očekáváme zpomalení růstu HDP na 3,5 %.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 16.5.2019
    Podle předběžného odhadu ČSÚ vzrostla česká ekonomika v prvním kvartále letošního roku mezičtvrtletně o 0,5 %, v meziročním srovnání se domácí produkt zvýšil o 2,5 %. I přes zvolnění růstu jde stále o velmi solidní dynamiku. Hlavními přispěvateli k růstu byly spotřeba domácností a zahraniční poptávka, pokračoval i svižný růst tvorby hrubého fixního kapitálu.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 16.7.2018
    Podle záznamu ČNB z červnového měnověpolitického jednání souvisí oslabování koruny s růstem globální rizikové averze a odlivem kapitálu do zahraničí. Zaznělo také, že květnový růst inflace by neměl být přeceňován.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 16.7.2019
    Výsledek běžného účtu platební bilance v květnu pozitivně překvapil, když skončil přebytkem 11,2 mld. Kč. Saldo běžného účtu bylo tradičně příznivě ovlivněno přeshraničním obchodem, který skončil přebytkem 42,9 miliard. Naopak negativně působil odliv důchodů z přímých i portfoliových investic. Za celý rok 2019 očekáváme přibližně vyrovnanou bilanci běžného účtu.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 16.8.2018
    Americké maloobchodní tržby vzrostly v červenci meziměsíčně o 0,5 %, čímž výrazně předčily očekávání trhu. Nicméně výsledek je ovlivněn významnou revizí předchozí hodnoty. Zatímco průmyslová produkce ukázala meziměsíční zpomalení na 0,1 %, což je mírně pod odhadem trhu. Do výsledku však opět zasáhla výrazná revize předchozí hodnoty, tentokrát směrem nahoru
  • Ranní nadhoz finančních trhů 16.8.2019
    Včerejší americké regionální indikátory z průmyslu za srpen skončily nad očekáváními a potvrdily dobrou kondici tamní ekonomiky. Empire State Index mezi zpracovateli zaznamenal meziměsíční nárůst o 0,5 bodu na hodnotu 4,8. Za pozornost stojí hlavně znatelně lepší hodnocení nových objednávek. I Philadelphia Fed Business Outlook skončil oproti očekáváním lépe. Pozitivně vyznělo především hodnocení výhledu na příštích šest měsíců.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 17.1.2019
    Včera ve večerních hodinách proběhlo hlasování o nedůvěře vlády T. Mayové. Vláda důvěru uhájila, avšak s těsným výsledkem. Rozdíl činil pouhých 19 hlasů (pro 306, proti 325). Nyní se bude soustředit především na vypracování tzv. plánu B, který by měl být předložen do pondělí. Premiérka připouští pouze dva možné scénáře – Brexit bez dohody, nebo Brexit s lehce upravenou současnou dohodou. Jaký návrh Mayová v pondělí předloží je v současné chvíli těžko odhadnutelné. Je však jasné, že nové referendum odmítá.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 17.12.2018
    V průběhu víkendu francouzská vláda potvrdila, že v roce 2019 její rozpočet dosáhne deficitu 3,2 % HDP. O dvě desetiny procentního bodu tak překročí hranici udávanou maastrichtskými kritérii. P. Moscovici, evropský komisař pro hospodářské záležitosti, naznačil, že Evropská komise nezahájí proceduru nadměrného schodku, pokud se jedná o jednorázové opatření, jak potvrzuje francouzská vláda. To však může vyústit v další spory s Itálií, kde procedura nadměrného schodku byla zahájena, přestože italský plánovaný schodek byl výrazně menší.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 1.7.2019
    Víkendový summit G20 přinesl alespoň krátkodobé uklidnění situace na globálním trhu. Mezi USA a Čínou došlo k obnovení vyjednávání. Cla prozatím odvolána nebyla. USA přislíbila vstřícnější postavení k firmě Huawei, pokud nedojde k narušení americké bezpečnosti. Akciové trhy spolu s čínským juanem na výsledek summitu zareagovaly připsáním zisků, naopak cena zlata poklesla. Dolar s dnešním ránem posílil vůči euru až k hodnotě EUR/USD 1,133.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 17.4.2018
    Empire State index ve výrobě za duben poklesl o 6,7 b. na 15,8 b. a negativně tak překonal očekávání trhu. Na poklesu indexu se nejvíce promítlo zhoršené hodnocení budoucích podnikatelských podmínek.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 17.4.2019
    Včera zveřejněný index cen průmyslových výrobců vykázal nárůst o 3,8 %, přičemž k tomuto zvýšení přispěly hlavně ceny v odvětví elektřiny a plynu a páry. Ceny stoupaly i v odvětví koksu a rafinovaných produktů, které vzhůru tlačily ceny ropy na globálních trzích. Pro zbytek letošního roku očekáváme průměrný růst cen výrobců o 3,1 %, tedy o více než jeden procentní bod více než v loňském roce, a hlavní příčinou budou rostoucí ceny materiálových a energetických vstupů.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 17.5.2018
    Polská centrální banka podle očekávání ponechala své úrokové sazby beze změny. Tým RBI neočekává zvyšování sazeb ani ve zbytku tohoto roku. Polská ekonomika vykazuje v posledních měsících velmi slušná data a i přes to, že míra inflace v posledním měsíci překročila očekávání trhu, bankovní rada svázala svou měnovou politiku s kroky ECB.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 17.5.2019
    Z Britského ostrova přišly po dlouhé době nové zprávy ohledně Brexitu. Konzervativní strana premiérky T. Mayové se včera shodla na následujícím postupu. V červnu poputuje znovu stávající návrh dohody o odchodu do parlamentu k hlasování. Následovat bude premiérčina rezignace nehledě na výsledek hlasování a konzervativní strana si zvolí nového lídra. Není úplně zřejmé, proč se britští zástupci nesnaží čas získaný navíc využít produktivněji.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 17.6.2019
    Americký prezident D. Trump se nechal slyšet, že rozhodně nemá naspěch s uzavřením nové obchodní dohody s Čínou. Pochvaluje si, že výnosy z cel jsou vysoké. Pokud by jeho čínský protějšek neměl zájem se s ním setkat na summitu G20 v Japonsku na konci června, neznamenalo by to, podle jeho slov, pro USA velké ztráty.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 17.7.2018
    Běžný účet v květnu spadl do deficitu 2,2 mld. Kč kvůli obnovenému odlivu dividend. Odliv důchodů z přímých investic v květnu činil 26,5 mld. Kč, z toho dividendy z přímých investic dosáhly17,2 mld. Kč Odliv dividend může být jedním z faktorů, který brzdí posilování koruny.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 17.7.2019
    ZEW index ekonomického sentimentu v Německu poklesl na -1,1 v hodnocení současné situace a na -24,5 pro výhled do budoucnosti. V obou případech se jedná o hodnoty blízké minimům za posledních několik let. Na vině jsou primárně globální obchodní spory, slábnoucí růst v Číně a problémy německého automobilového průmyslu. Za celou eurozónu ZEW index stagnuje na úrovni -20,3, což taktéž značí poměrně hluboký pesimismus. Pro ECB se jedná o další signál, že evropská ekonomika se stále nevzpamatovává a bankéři by se tak mohli přiklonit k diskutovanému měnovému uvolnění.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
FxNet
ATC Brokers
Pax Forex
reklama
Swissquote Bank