Úterý 19. březen 2024 07:09
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
CapXmaster
reklama
Dukascopy new
reklama
CapXmaster

Raiffeisenbank: Okénko trhu 1.2.2018

01.02.2018 16:54  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Bankovní rada České národní banky dnes zvýšila dvoutýdenní repo sazbu o 0,25 p.b. na 0,75 %. Lombardní sazbu navýšila o 0,5 p.b. na 1,5 % a diskontní sazba ponechala na úrovni 0,05 %. Bankovní rada rozhodla jednomyslně a žádná diskuse o výraznějším navýšení sazeb neproběhla. Ve své nové prognóze centrální banka odhaduje, že inflace zůstane nad svým cílem až do čtvrtého čtvrtletí, na přelomu roku pak poklesne ke svému 2% cíli. Na pokles inflace krom kurzu koruny a měnové politiky bude mít vliv protiinflační působení nižších dovozních cen a také odezněly jednorázové vlivy jako například loňské zavedení EET. Růst průmyslových ceny v první polovině roku zpomalí, pak znovu mírně zrychlí kvůli rostoucí ceně ropy. Výhled inflace je oproti předchozí prognóze nižší. Naopak výhled pro růst HDP je tentokrát vyšší. Pro letošní rok banka odhaduje růst HDP o 3,6 %. Podle slov guvernéra Rusnoka bude ekonomika ČR nadále podpořena hlavně rostoucí zahraniční poptávkou, robustní domácí spotřebou a silnou investiční aktivitou. Do konce letošního roku by koruna podle banky měla posílit k EUR/CZK 24,90, což je i velmi blízko odhadu našeho týmu. V roce 2019 koruna podle ČNB posílí k EUR/CZK 24,50.

Další zvyšování sazeb podle dnešní pozice ČNB se jeví jako pozvolnější. Guvernér J. Rusnok vidí další navýšení klíčové sazby jako velmi pravděpodobné, nicméně se nevyjádřil, jestli ČNB uvažuje i o případném třetím utažení měnových podmínek. Trajektorie PRIBORu podle odhadu centrální banky je po zbytek letošního roku beze změny (těsně pod 1 %), což znamená, že ČNB pravděpodobně nepočítá s více než dvěma navýšeními sazeb za celý rok 2018. S námi původně odhadovaným třetím letošním navýšením sazeb tak ČNB nejspíše počítá až na počátku roku 2019. Otázkou je, jestli dvoje navýšení sazeb spolu s mírným posilováním koruny bude ČNB stačit, aby dostala inflaci ke svému cíli do konce roku. Podle našeho názoru další kumulace inflačních tlaků (především mzdových) dotlačí ČNB i ke třetímu navýšení sazeb již v tomto roce.
 
Koruna od rána posiluje a během tiskové konference ČNB na okamžik prolomila EUR/CZK 25,20. Odpoledne se pohybuje mírně pod EUR/CZK 25,30.

Index nákupních manažerů PMI ve výrobě zůstal v lednu stejné hodnotě 59,8 bodů. Zpracovatelský průmysl byl podpořen především rostoucím objemem výroby. Výroba rostla v prvním měsíci letošního roku nejrychlejším tempem od počátku roku 2011. Rostl objem zakázek jak domácích tak zahraničních. V důsledku toho ale vzrostl i objem nedodělků. S vyšším objemem zakázek přichází i výrazný růst cen vstupů. Firmy si kvůli nedostatku vstupů začínají hromadit zásoby s předstihem a objem zásob materiálů tak rostl nejrychleji od roku 2007.

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 1.12.2017
    Podle druhého odhadu ČSÚ vzrostla česká ekonomika ve třetím čtvrtletí o 0,5 % mezičtvrtletně. V meziročním vyjádření tempo růstu oproti druhému čtvrtletí zrychlilo o tři desetiny procentního bodu na 5 %. Byl tak potvrzen vysoký výsledek prvního odhadu, který překonal většinu očekávání. Tuzemskou ekonomiku stále nejvíce táhne spotřeba domácností, která tvoří téměř polovinu HDP. Dobrou zprávou je i celkem slušný 7,5% meziroční růst investic. Na straně výroby byl růst ve třetím čtvrtletí tradičně tažen zpracovatelským průmyslem, který vzrostl o 7,9 % meziročně, i když solidní růst pozorujeme ve všech sektorech ekonomiky. V podrobném rozkladu si první místo udržuje sektor peněžnictví a pojišťovnictví (9,0 %), následovaný růstem vědeckých a technických činností (6,9 %). Naopak stavebnímu boomu zřejmě dochází dech, jelikož stavebnictví zpomalilo na 1,8 %. Pro čtvrté čtvrtletí tohoto roku očekáváme růst HDP kolem pěti procent. Pro celý rok 2017 odhadujeme růst 4,3 %. Dnešní potvrzení silného růstu HDP si ale zřejmě vyžádá úpravu našeho odhadu o desetinu procentního bodu nahoru.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 11.4.2017
    Ve svém rozhovoru pro Právo guvernér ČNB J. Rusnok uvedl, že na hodnocení situace po opuštění kurzového závazku je ještě brzy, ale že „měnová politika byla v celkovém kontextu úspěšná a rozhodně pomohla oživit českou ekonomiku“. Zároveň odhadoval, že volatilita české koruny na devizovém trhu způsobená postexitovou situací může trvat až několik týdnů. Česká koruna dnes oproti euru oslabila o 0,3 % a v současnosti se obchoduje za cenu poblíž EUR/CZK 26,65.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 11.5.2017
    Evropská komise dnes zveřejnila jarní prognózu, ve které upravila výhled na silnější růst ekonomiky zemí eurozóny. Komise odhaduje, že eurozóna poroste letos meziročním tempem 1,7 %, což je o desetinku výš, než naznačovala její zimní prognóza. Česká ekonomika by podle Komise měla letos zrychlit meziroční tempo růstu na 2,6 % a v příštím roce ještě o desetinku víc. Náš odhad počítá s trochu silnějším růstem letos a zpomalením v příštím roce, přičemž česká ekonomika by se měla pohybovat blízko svého potenciálu. Prognóza Komise dále počítá se zpomalováním růstu zaměstnanosti, čímž zdůrazňuje limity, na které český trh práce v současnosti naráží.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 11.7.2017
    Americký trh se dnes bude soustředit na vystoupení guvernérky Fedu J. Yellen před Kongresem. Trh bude s napětím sledovat, jestli padne zmínka o růstu cen finančních aktiv, jelikož se několik členů Fedu v nedávné době vyjádřilo, že Fed znepokojuje dynamika růstu cen některých aktiv.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 11.8.2017
    Spotřebitelská inflace za červenec v USA zrychlila o 0,1 p.b. na 1,7 % r/r a 0,1 % m/m. Výsledek je už popáté v řadě pod očekáváním trhu (1,8 % r/r a 0,2 % m/m). Ani růst reálných mezd v americké ekonomice trh nenadchnul. V meziročním srovnání růst průměrné hodinové mzdy zpomalil z 0,9 % na 0,7 %. V reakci na nižší než očekávanou inflaci výnosy amerických státních dluhopisů zamířily dolů. Dolar oslabuje k EUR/USD 1,182. Zveřejněné statistiky zřejmě nepotěší Fed, který delší dobu bojuje s nedůvěrou trhu v jeho makroekonomickou prognózu.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 11.9.2017
    České spotřebitelské ceny klesly v srpnu meziměsíčně o 0,1 %, především kvůli poklesu cen potravin a nealkoholických nápojů. Meziročně tempo růstu spotřebitelské inflace zůstalo nezměněné na 2,5 %, což je plně v souladu s naším odhadem a o desetinu méně než ve své prognóze očekávala ČNB. K meziroční inflaci přispěly především vyšší ceny nájemného (+2,5 %) i ceny pohonných hmot (+2,1 %). Z potravin nejvíce rostly ceny másla a vajec. Naopak ceny mobilních telefonů výrazně poklesly (-15 %). Jádrová inflace vzrostla na 2,4 % r/r a dá se očekávat, že díky sílícím tlakům na trhu práce na rychlejší růst mezd její tempo růstu zrychlí i v příštích měsících. Do konce roku 2017 očekáváme, že inflace zůstane v horní části cílového pásma, což dává ČNB dostatek prostoru k tomu, aby tento rok ještě jednou zvýšila úrokovou sazbu. My předpokládáme, že při mírnějším posilování koruny (k EUR/CZK 25,70 na konci roku) přistoupí ČNB na zvyšování sazeb v posledním čtvrtletí letošního roku.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 12.10.2017
    Publikovaný zápis měnověpolitického jednání Fedu potvrdil očekávání investorů, že příští zvyšování úrokových sazeb na pásmo 1,25 %-1,50 % přijde v prosinci. Nicméně členové bankovní rady vyjádřili znepokojení nad pokračující nízkou mírou spotřebitelské inflace v USA, která v září rostla 1,4 %.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 12.1.2018
    Americká míra inflace v prosinci podle očekávání zpomalila o jednu desetinu procentního bodu na 2,1 % r/r. Jádrová inflace naopak o jednu desetinu překonala očekávání trhu a vzrostla meziročně o 1,8 % r/r. Americká ekonomika tak uzavřela rok 2017 s průměrnou mírou spotřebitelské inflace 2,1 %. Zároveň se jedná o nejvyšší míru od roku 2011. V následujících měsících tým RBI očekává, že ceny zpomalí svůj růst pod dvouprocentní cíl Fedu a nad něj se vrátí až kolem poloviny roku. Pro celý rok 2018 tak odhadujeme průměrnou míru inflace 2,3 %. Nicméně tým RBI věří, že si americká ekonomika v průběhu roku vyžádá další zchlazení v podobě vyšších úrokových sazeb hned ze tří důvodů: (1) schválená daňová reforma dodá ekonomice dodatečné zrychlení, (2) míra inflace se dostane v průběhu roku konzistentně přes dvě procenta, (3) vzhledem k personálním změnám ve vedení regionálních poboček Fedu očekáváme posun k „jestřábímu“ nastavení bankovní rady.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 12.12.2017
    Cena ropy Brent vzrostla poprvé od roku 2015 nad 65 dolarů za barel kvůli uzavření ropovodu v Severním moři. Nabídka ropy tak klesla o 400 tisíc barelů za den a odhaduje se, že opravy budou trvat 2 týdny. Lze očekávat, že cena ropy si současnou cenu neudrží a zkoriguje směrem dolů.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 1.2.2017
    Nejsledovanější událostí dnešního dne bude zasedání americké centrální banky. I když se tentokrát neočekávají žádné změny v měnové politice, Fed by se mohl vyjádřit k vývoji inflace, která dosahuje na cílovou hodnotu. Tento týden zveřejněný PCE deflátor za prosinec dosáhl hodnoty 1,6 % r/r a spotřebitelská inflace se ve stejném období vyšplhala přes 2 % r/r. Protože makroekonomická data potvrzují, že americká ekonomika je v dobré kondici, předpokládáme, že jestřábí frakce FOMC bude tento rok více slyšet a mohla by tak podpořit záměr Fedu třikrát zvýšit americké úrokové sazeb. Na americkém trhu bude dnes ještě zveřejněn ISM v průmyslu za leden, kde náš tým očekává stagnaci na úrovni 54,4 bodů.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 12.2.2018
    Cena ropy Brent v pátek na okamžik spadla pod 62 dolarů za barel. Zakončila tak nejhorší týden trhu s ropou za více než dva roky. Stojí za tím pád poptávky spojený se sezónní údržbou amerických rafinérií. Dnešek sice přinesl určité posílení na 63,63 dolarů, ale za pádem ceny ropy stojí důležitější faktory, které budou cenu ovlivňovat i v příštích měsících. Produkce břidlicové ropy z USA roste nebývalým tempem a jen za poslední týden dosáhla více než 10,2 miliónu barelů denně. Spojené státy tak mají nakročeno stát se největším producentem ropy na světě (před Saudskou Arábií i Ruskem), měřeno podle denní produkce. Růst cen ropy z druhé poloviny minulého roku navnadil americké těžební společnosti k intenzivnějším investicím do nových ropných plošin. Efektivnější těžba a volnější regulační prostředí také umožnily mnoha americkým břidlicovým těžištím generovat zisk, i pokud cena ropy spadne na 50 dolarů. Usilovné snahy OPECu držet produkci nízko, aby ceny ropy začaly stoupat, tak nebudou mít letos velký dopad. Naopak tím ropný kartel riskuje posílení tržního podílu Spojených států. Vzhledem k fiskální nejistotě v Saudské Arábii i Rusku, ale OPEC ani nemá na výběr. Růst nabídky USA tak bude hlavním fenoménem trhu s ropou v letošním roce. Podle odhadu týmu RBI se bude cena Brentu na konci toho kvartálu pohybovat poblíž 66 dolarů, v příštím kvartálu pak nadále klesne na 63 dolarů za barel.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 12.3.2018
    V úterý nás čeká nejdůležitější statistika týdne a to americká spotřebitelská inflace za únor, která v lednu nečekaně zrychlila (0,5 % m/m, 2,1 % r/r). Nicméně růst spotřebitelských cen je stále limitován poměrně pomalým růstem mezd a trh tak očekává umírněný meziměsíční růst 0,2 % a meziroční 2,2 %. Jádrová inflace by měla zůstat nezměněná na 1,8 % r/r. Tým RBI do konce července odhaduje zrychlení tempa inflace až k 3,0 % r/r a čtyři zvýšení úrokových sazeb v roce 2018.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 12.4.2017
    Cena ropy Brent dnes vzrostla nad 56,50 dolarů za barel, což je nejvýš od začátku března. K růstu jí pomohly mimo jiné nové zprávy o možném prodloužení dohody o omezování produkce ropných velmocí. Saudská Arábie by zřejmě byla ochotna prodloužit dohodu do druhé poloviny roku. Příznivě nakloněný je i Kuvajt. Ovšem důležitý bude postoj zemí jako Irán, Irák či Rusko. Země OPEC doposud implementovaly dohodnuté těžební limity téměř ze 100 %. Od začátku roku Saudská Arábie snížila těžbu ropy dokonce víc, než o kolik se zavázala v dohodě. Nicméně zásoby ropy jsou v současné době na vysokých úrovních. U amerických zásob se odhaduje, že jsou přibližně 35 % nad 5letým průměrem.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 12.5.2017
    Německá ekonomika zrychlila v prvním čtvrtletí tohoto roku tempo růstu v souladu s odhady na 0,6 % č/č z předchozího tempa 0,4 %. Tempo odpovídá meziročnímu růstu 1,7 %. Růst německé ekonomiky podpořilo dobré počasí, které nahrálo stavebnictví a také růst německého vývozu. Pro dynamiku německé ekonomiky je důležitý vývoz a růst globální poptávky mu nahrává. Německo má navíc podle Eurostatu druhou nejnižší nezaměstnanost v Evropě (prvenství patří nám). Dobrý výkon největší ekonomiky v eurozóně přispívá k debatě o ukončení ultra uvolněné měnové politiky Evropské centrální banky a jejího návratu k normálu. Jak ale včera prohlásil vice-guvernér ECB V. Constancio, menším rizikem je zachovat měnovou politiku uvolněnou déle než potřeba, než ji utáhnout příliš brzy.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 12.6.2017
    Tento týden bude bohatý na události i makroekonomická data. V úterý vyjde německý ZEW index ekonomického sentimentu. Trh očekává mírný nárůst z květnových 20,6 bodů na 21,7 bodů za červen.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 12.7.2017
    Dnešní den byl bohatý na nová data z tuzemské ekonomiky. Meziroční míra inflace měřená indexem spotřebitelských cen v červnu zpomalila na 2,3 % z květnového tempa 2,4 % a v meziměsíčním vyjádření zůstaly ceny beze změny. Tyto hodnoty odpovídají očekáváním týmu RBI i mediánu trhu. Prognóza ČNB očekávala hodnotu o 0,3 p.b. níže. Meziměsíční stagnaci cen zapříčinily sezónní faktory a ceny pohonných hmot, které jsou nejnižší od konce roku 2016. Čeští spotřebitelé si v porovnání s červnem minulého roku nejvíce připlatili za potraviny, stravování a ubytování a čisté nájemné. Statistika míry spotřebitelské inflace za červen nepřinesla žádné překvapení.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 12.9.2017
    Rada bezpečnosti OSN schválila sankce vůči KLDR poté, co USA zmírnila svoje požadavky, se kterými nesouhlasila Čína a Rusko. Postih zahrnuje snížení objemu dodávek ropných produktů, zákaz exportu textilních výrobků a přísnější kontrola lodí. Na umírněné požadavky ze strany USA reagovali investoři pozitivně a americké akciové trhy tak rostly. Index S&P 500 má za sebou další rekordní den, když se dostal na hodnotu 2488 b. Další pozitivní zprávou bylo snížení odhadu škod způsobený hurikánem Irma.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 13.10.2017
    Slova V. Bendy vyprovokovala posílení koruny až k hranici 25,80 za euro. Podle našeho názoru ale není třeba „panikařit“. Dokud o růstu úrokových sazeb až k 1 % ke konci letošního roku hovoří jeden ze tří členů bankovní rady, kteří už v září prosazovali zvýšení repo sazby o 0,25 procentního bodu na 0,50 %, držíme se naší stávající prognózy: v listopadu +0,25pb na 0,5 % a další dvě zvýšení po čtvrtprocentních bodech na 1 % v roce 2018. Přičemž výraznější zpřísnění měnových podmínek očekáváme od koruny, která podle naší prognózy bude v průběhu roku posilovat v průměru o 4 % ke 25,00 korunám za euro na konci 2018.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 13.11.2017
    Běžný účet platební bilance v ČR v září vykázal deficit 2,4 mld. korun, který byl hlavně způsoben negativní bilancí prvotních a druhotných důchodů. Jedná se o celkem výrazný rozdíl od mediánu trhu, který očekával přebytek ve výši 2,3 mld. Kč. V meziročním srovnání se sice jedná o zhoršení o 6,4 mld. Kč, ale v porovnání se srpnem se deficit běžného účtu zlepšil o 5,6 mld. Kč. K deficitu prvotních důchodů vedl především pokračující sezónní odliv dividend z přímých investic ve výši 28,5 mld. Kč. Nicméně solidní výsledek zahraničního obchodu se projevil na bilanci zboží a služeb, která v září vykázala přebytek 37,2 mld. Kč, o 15 mld. Kč více než v srpnu. Finanční účet zaznamenal odliv kapitálu v netto výši 9,2 mld. Kč, což je mírné zpomalení oproti předchozímu měsíci. Od začátku roku 2017 dosáhl běžný účet přebytku 52 mld. Kč, což je o 23,4 mld. méně než za stejné období loňského roku. V příštích měsících očekáváme příznivý vývoj zahraničního obchodu a běžný účet by mohl na konci roku dosáhnout přebytku 53 mld. Kč, přibližně ve stejné výši jako loni.
  • Raiffeisenbank: Okénko trhu 13.12.2017
    Dnes večer bude zveřejněn výsledek měnověpolitického jednání bankovní rady Fedu. Podle očekávání centrální banka zvýší úrokové sazby potřetí v tomto roce do pásma 1,25-1,50 %. Vzhledem k tomu, jak dlouho je tento krok očekáván trhem, neočekáváme výrazný dopad tohoto rozhodnutí. Kromě nové makroekonomické prognózy bude pozornost věnována hlavně projekci budoucího vývoje úrokových sazeb jednotlivých členů bankovní rady. Podle zářijové prognózy centrální banka počítala se třemi zvýšeními úrokových sazeb. Pokud by se změnil tento výhled oběma směry, lze očekávat reakci trhu. Podle našich odhadů však k takové změně nedojde. Jedná se také o poslední zasedání současné šéfky Fedu J. Yellen. Na dalším zasedání na konci ledna příštího roku už bude v čele centrální banky J. Powell.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Instaforex ebook