Čtvrtek 28. březen 2024 09:40
reklama
Dukascopy new
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
CapXmaster srovnani

Raiffeisenbank: Ranní nadhoz 15.9.2017

15.09.2017 08:59  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Aktuální hodnoty měny/komodity:

 

 

Aktuál

 

EUR/CZK

26,07

 

USD/CZK

21,87

 

EUR/USD

1,192

 

PLN/USD

3,58

ropa Brent

USD/barel

55,2

Zlato

USD/unce

1330

Aktualizováno

8:44

Zdroj: Thomson Reuters

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pohled zpět:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Severní Korea opět vyslala střelu středního doletu, která přeletěla Japonsko a spadla do Tichého oceánu. Rada bezpečnosti OSN dnes bude jednat za zavřenými dveřmi.

Bank of England ponechala sazby nezměněné s klíčovou sazbou na 0,25 %. Bankovní rada však sdělila, že pokud se ekonomika bude vyvíjet jak očekává, tak je připravena sazby zvednout.

Spotřebitelská inflace za srpen v Americe zrychlila na 0,4 % m/m a 1,9 % r/r, což je o jednu desetinu víc, než odhadoval trh. Tým RBI předpovídá, že Fed zvedne úrokové sazby na 1,5 % v posledním čtvrtletí tohoto roku.

Výhled:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dnes se trh bude soustředit na statistiky z americké ekonomiky. Odpoledne vyjde maloobchod a průmyslová výroba za srpen. U maloobchodu trh očekává zpomalení meziměsíčního růstu o 0,5 p.b. na 0,1 %. Statistika bude poznamenána nedávným hurikánem Harvey. Stejně tak bude ovlivněna průmyslová výroba, které trh přisuzuje meziměsíční růst 0,1 %. Jednalo by se tak o pokles o 0,1 p.b. oproti předchozímu měsíci.

Čekají nás také předstihové indikátory americké ekonomiky za září. Empire index ve výrobě čeká korekce směrem dolů, když minulý měsíc vyskočil z 9,8 b. na 25,2 b. Trh odhaduje pokles na 18 b. Druhým předstihovým ukazatelem je Michiganský index spotřebitelské důvěry, u kterého se také očekává korekce, avšak mírnější, směrem dolů na 95,0 b. z předchozích 96,8 b.

Dnešní makroekonomické ukazatele:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14:30 USA Empire index ve výrobě za září, odhad trhu: 18 b., předchozí: 25,2 b.
14:30 USA maloobchod za srpen, odhad trhu: 0,1 % m/m, předchozí: 0,6 % m/m
15:15 USA průmysl za srpen, odhad trhu: 0,1 % m/m, předchozí: 0,2 % m/m
16:00 USA Michiganský index spotřebitelské důvěry za září, odhad trhu: 95,0 b., předchozí: 96,8 b.

Co bude:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PO: ČR PPI, EUR CPI
ÚT: SRN ZEW index, USA běžný účet, EUR ZEW index
ST: SRN PPI, USA zasedaní Fedu, ČR zahraniční dluh
ČT: USA Filadelfský index podnikání, EUR spotřebitelská důvěra
PÁ: SRN PMI, USA PMI, EUR PMI

Autor: Milan Frydrych, analytik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Editor: František Táborský, analytik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Raiffeisenbank: Ranní nadhoz 15.11.2017
    Nejdůležitější zprávou pro dnešní ráno je mírný pád cen akcií a komodit v asijských zemích. Japonský Nikkei 225 klesl šestý den v řadě k dnešním 22028,32 bodům. Cena ropy Brent včera spadla k 61,59 dolarům za barel kvůli převisu nabídky v Asii.
  • Raiffeisenbank: Ranní nadhoz 15.1.2018
    Dolar vůči euru pokračuje v sestupu. Pozitivní zprávy z Evropy a spekulace okolo ECB i nadále sráží dolar navzdory dobrým zprávám z tamní ekonomiky. Dnes ráno se pohybuje okolo EUR/USD 1,220.
  • Raiffeisenbank: Ranní nadhoz 15.12.2017
    Zasedání ECB nepřineslo nic přelomového. Inflační tlaky stále nejsou dostatečné k dosažení inflačního cíle. Podle prognózy ECB inflace dosáhne v roce 2020 1,7 %.
  • Raiffeisenbank: Ranní nadhoz 15.2.2017
    Janet Yellen v Kongresu zopakovala, že příliš dlouhé čekání na zvýšení sazeb „by bylo nemoudré“. Dodala také, že na příštím zasedání bude hodnotit vývoj ekonomiky a v případě potřeby přizpůsobí nastavení měnové politiky. Jinými slovy Fed bude už v březnu zvažovat zvýšení úrokových sazeb – ovšem z druhé strany Yellen připomněla, jak nejisté je směřování fiskální politiky. Dolar reagoval na Yellen posílením na EUR/USD 1,057 a rostly i ceny akcií.
  • Raiffeisenbank: Ranní nadhoz 15.2.2018
    Eurostat zveřejnil růst HDP eurozóny za 4. čtvrtletí 2017. Ekonomika měnové unie vzrostla 0,6 % č/č a 2,7 % r/r v souladu s odhadem trhu. Růst v Německu a Itálii zpomalil, ale více se dařilo Nizozemsku či Portugalsku. Růst eurozóny je nevyšší za poslední desetiletí.
  • Raiffeisenbank: Ranní nadhoz 15.3.2017
    Ostře sledovaná událost dneška: parlamentní volby v Holandsku. Volení místnosti otevřeny od 7:30 do 21:00. Populistická strana PVV G. Wilderse dle předvolebních průzkumů získá cca 20 křesel z celkových 150 a může být i vítěznou stranou. V proporčním volebním systému čeká Nizozemí velmi pravděpodobně složité vyjednávání o koalici, která bude sestávat ze 4 – 5 stran. Se stranou PVV ostatní strany deklarovaly neochotu sestavit koalici. Wilders má tak velmi malou šanci podílet se na vládě. Pokud by ale získal výrazně více hlasů, než kolik ukazují průzkumy, zvýšil by obavy z výsledku nadcházejících voleb ve Francii.
  • Raiffeisenbank: Ranní nadhoz 15.3.2018
    V Americe vyjde první vlna regionálních předstihových indikátorů ve výrobě za březen. Dozvíme se, jak firmy reagují na uvalení cla na dovoz oceli a hliníku. Pro Empire index trh očekává nárůst o 1,9 b. na 15,0 b., zatímco pro Filadelfský index odhaduje pokles o 2,8 b. na 23,0 b.
  • Raiffeisenbank: Ranní nadhoz 15.5.2017
    Hlavní údaj týdne bude průmyslová výroba v USA, kde RBI společně s trhem čeká solidní nárůst produkce o 0,5 % m/m. Pozornost stále bude přitahovat probíhající sezóna zveřejňování firemních výsledků a ta zatím překvapuje pozitivně především pokud jde o prognózy budoucích zisků. Řešit se budou i možné dopady cyber-útoku Wanna Cry, který prozatím zasáhl 200 tis. počítačů ve 150-ti zemích, ale odhady ukazují na možnost zasažení dalších 1,3 milionu počítačů. Dopad této události na finanční trhy je prozatím velmi omezený. Evropské akciové futures ukazují růst.
  • Raiffeisenbank: Ranní nadhoz 15.6.2017
    Spotřebitelská inflace v USA v květnu překvapila: vzrostla o 1,9% r/r oproti očekáváných 2,2 %. USD prudce oslabil ve strachu, že Fed úrokové sazby nezvýší. Nicméně po oznámení zvýšení úrokových sazeb Fedem o 25 bp se dolar vrátil na původní úroveň.
  • Raiffeisenbank: Ranní nadhoz 15.8.2017
    Dnes ráno byl zveřejněn první odhad výsledku německé ekonomiky za druhé čtvrtletí. HDP vzrostlo mezičtvrtletně o 0,6 % a meziročně o 2,1 %. Medián odhadů trhu byl 0,7 % č/č a 1,9 % r/r. V předchozím období vzrostla sousední ekonomika o 0,7 % č/č a 2 % r/r.
  • Raiffeisenbank: Ranní nadhoz 16.10.2017
    Katalánský prezident Carles Puidgemont dnes potvrdil záměr své vlády o odtržení Katalánského regionu od Španělska. V dopise pro Španělského premiéra M. Rajoye požádal o osobní schůzku a prodloužení vyjednávání, nicméně jasně nepotvrdil, jestli deklarace nezávislosti z minulého týdne už platí. Očekává se, že se Španělská vláda pokusí převzít kontrolu nad Katalánskem během několika dnů.
  • Raiffeisenbank: Ranní nadhoz 16.11.2017
    Německá kancléřka a vítězka posledních voleb A. Merkel čelí rostoucím problémům v koaličním vyjednávání mezi liberály, zelenými a jejím křesťanskodemokratickým blokem. Hlavní body neshody panují v oblasti hlubší integrace EU, omezení emisí a kontroly imigrace. Na pátek si potenciální koaliční partneři stanovili nejzazší termín, do kdy chtějí pohnout se zablokovaným jednáním. Pokud se současní potenciální koaliční partneři nedohodnou, hrozí předčasné volby a prohloubení politické nejistoty.
  • Raiffeisenbank: Ranní nadhoz 16.1.2018
    Americký dolar dále oslabil a včera dosáhnul nejslabší hodnoty od konce roku 2014. Dnes ráno své ztráty mírně korigoval a v současnosti se obchoduje na úrovni EUR/USD 1,223. V tomto týdnu pro bude jeho další osud důležité hlasování o navýšení dluhového stropu americké administrativy a hlasování německých socialistů o nové koaliční vládě.
  • Raiffeisenbank: Ranní nadhoz 1.6.2017
    Spotřebitelské ceny v eurozóně rostly v květnu pomaleji, než se čekalo. Spotřebitelská inflace zpomalila na 1,4 % r/r z dubnových 1,9 %. Zpomalila také jádrová inflace. Podle guvernéra německé centrální banky J. Weidmanna bude ale inflace eurozóny nadále zrychlovat a to i v případě, že ECB utáhne svou měnovou politiku. J. Weidmann je jeden z největších kritiků ultra-uvolněné politiky ECB.
  • Raiffeisenbank: Ranní nadhoz 16.2.2017
    Dobrá data z USA včera pomohla dolaru posílit na EUR/USD 1,053. Zisky však dolar neudržel a zkorigoval zpět k EUR/USD 1,061 a to navzdory rostoucím spekulacím na zvyšování sazeb Fedu. Z druhé strany oceánu jsou totiž naopak cítit klesající spekulace na možnost dalšího snižování sazeb ECB. Zajímavě působil včerejší projev Yellenová, kde označila celkový výkon ekonomiky za zklamání-což nejde dobře dohromady s předchozím jinak velmi pozitivním hodnocením.
  • Raiffeisenbank: Ranní nadhoz 16.2.2018
    Americký předstihový ukazatel Empire index v únoru nečekaně poklesl o 4,6 b. na 13,1 b., zatímco trh odhadoval nepatrný nárůst. Index je na nejnižší hodnotě od července 2017.
  • Raiffeisenbank: Ranní nadhoz 16.3.2017
    Včerejší den byl nepříznivý pro dolar. Americká centrální banka sice zvýšila hlavní úrokovou sazbu o 25 bp do pásma 0,75 % - 1,00 %, ale tento krok se čekal. Naopak Fed nenaplnil spekulace části trhu na signalizaci rychlejšího zvyšování úrokových sazeb v dalších měsících. Implikovaná výše úrokové sazby na konec roku se mírně snížila z 1,34 % na 1,29 % (necelé tři 25-ti bodové zvýšení hlavní sazby do konce roku včetně včerejšího zvýšení). Fed nadále pro letošek čeká 3 zvýšení hlavní úrokové sazby.
  • Raiffeisenbank: Ranní nadhoz 16.3.2018
    Michiganský index důvěry spotřebitelů v únoru vystoupal na 99,7 b., což je nejvyšší hodnota od října 2017. V březnu trh očekává pokles na 99,3 b., ale objevují se názory, že daňová reforma i nadále bude mít převažující pozitivní efekt na vnímání spotřebitelů.
  • Raiffeisenbank: Ranní nadhoz 16.5.2017
    Koruna dnes zřejmě bude sledovat zveřejnění HDP za první čtvrtletí. Z měsíčních dat vyplývá, že česká ekonomika na začátku letošního roku pravděpodobně zrychlila oproti závěru loňského roku – čekáme meziroční tempo 2,4 % (trh 2,3 %).
  • Raiffeisenbank: Ranní nadhoz 16.6.2017
    Výsledek včerejšího zasedání britské centrální banky dopadl podle očekávání – úrokové sazby zůstaly nezměněné na 0,25 %. Nicméně tři členové bankovní rady hlasovali pro zvýšení sazeb kvůli obavám z vysoké inflace. Libra zareagovala posílením a i dnes ráno směřovala k EUR/GBP 0,873.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei SwiftTrader