Čtvrtek 28. březen 2024 20:26
reklama
Purple trading AI
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
CapXmaster
reklama
CapXmaster

Rozdíl mezi brentem a WTI se přehoupl přes 5 dolarů, na FX je v centru dění další kolo vyjednávání o brexitu

28.08.2017 15:28  Autor: X-Trade Brokers  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

V Británii je dnes svátek, takže je Londýn zavřený a protože je navíc začátek týdne, na trzích panuje docela klid. Vidět to je jak na FX, tak na akciích, kde se objemy pohybují 40 – 75 % pod dlouhodobým průměrem. O zajímavá témata dnes ale nouze není a během dnešní seance nás zaujala hned dvě. Jedno se týká, Británie, druhé ropy.

V Bruselu dnes začíná třetí kolo jednání o brexitu a zatím se zdá, že vyjednavači nejsou o moc blíže dohodě než před měsícem. Situace navíc pro Britskou premiérku docela nepříjemně komplikuje poté, co o víkendu Labour party oznámila, že chce aby Británie zůstala v jednotném trhu ještě minimálně čtyři roky po opuštění EU a možná i déle. Labour se tak snaží přilákat do svého tábora některé nespokojené členy konzervativců a i když nemá v britském parlamentu většinu, mohla by výrazně narušit křehkou většinu konzervativců, kdyby se několik jejich členů k návrhu připojilo. Labour party přitom bude moci už brzy otestovat jakou podporu tento návrh v parlamentu má. Již příští měsíc by totiž měli členové parlamentu hlasovat o legislativě, která má připravit Británii na brexit a lze očekávat velmi tvrdý boj o dodatky a jeho finální podobu. Labour tím vytváří určité okno k tomu, aby Británie mohla zůstat „hybridním“ členem EU, na což dnes ráno reagovala libra pozitivním gapem, když se na páru s dolarem krátce vyhoupla na 1,2925 GBPUSD.

Druhým docela zajímavým tématem je pro nás dnes ropa a hlavně další navyšování spreadu mezi brentem a americkou WTI. Zatímco brent si svou cenu již delší dobu docela drží, WTI dnes pokračuje v pádu a prohlubování cenové mezery v porovnání se severomořskou alternativou. Mezera se začala rozšiřovat už začátkem měsíce, kdy vyplulo na povrch, že americká produkce začala opět narůstat a k jejímu výraznému navýšení v posledních dnech pomáhají i nyní již potvrzené obavy z tropické bouře Harvey, která vyřadila několik rafinerií z provozu. Zásoba nezpracované ropy tedy roste ještě rychleji, díky čemuž se srpread mezi brentem a WTI dostal už na pět dolarů.

Co se ostatních trhů týká, na většině finančních aktiv je situace začátkem týdne klidná a žádné dramatické změny nečekáme ani od americké seance. Dnešek je bez důležitých dat a obchodníci tak spíše jen vyčkávají na zajímavější makro, které přinesou nadcházející dny v čele se čtvrteční a páteční seancí.

Klíčová slova: Brexit | Británie | FX | Ropa | EU | Makro | Obchodníci | GBPUSD | Brent | Libra | Ropy | WTI | Klid | Bouře Harvey |
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Rozbřesk: 26 nejbohatších vlastní stejně jako polovina nejchudších, co stojí za novými čísly?
    Stává se z toho skoro tradice. V průběhu ledna dostane světová elita v Davosu varování od nevládní organizace Oxfam - rozdíly mezi majetkem nejbohatších a nejchudších se nadále rozevírají. Podle Oxfamu 26 nejbohatších lidí vlastnilo více než nejchudší polovina světové populace (skoro 3,8 miliardy lidí). Jmění nejbohatšího muže na světě Jeffa Bezose dosahuje skoro 112 miliard dolarů - podle Oxfam pouhé jedno procento z něj je stejně velké jako roční výdaje Etiopie na zdravotnictví (země se 105 miliony obyvatel). Jmění dolarových miliardářů jako Bezose vzrostlo v uplynulém roce o 12 % především kvůli dalšímu růstu akciových trhů (data jsou brána k říjnu 2018). To zní vcelku uvěřitelně. Větší problém má řada ekonomů s odhadem jmění nejchudší poloviny populace.
  • Rozbřesk: 6:1 pro zvýšení sazeb ČNB
    Bankovní rada ČNB letos už počtvrté zvýšila své úrokové sazby. Hlavní sazba – dvoutýdenní repo – se tím dostává na úroveň 1,50 %, kde byla naposledy v roce 2009, diskontní sazba na 0,50 % a lombardní sazba na 2,50 %. Pro vyšší sazby zvedlo ruku šest ze sedmi členů rady, zatímco jeden centrální bankéř preferoval ponechání sazeb beze změny, respektive dává podle guvernéra přednost pozvolnějším krokům s ohledem na chování ostatních centrálních bank v Evropě.
  • Rozdali jsme všechny tři televize!
    Poslední 3D TV LG již našla svého majitele. Stal se jím pan Radek Macháček. Pan Radek byl optimista a věřil v pozitivní překvapení evropského summitu.
  • Rozdělená Evropa: Bitva mezi úvěry a dotacemi
    Včerejším předložením návrhu rozpočtu EU na období 2021-27 zahájila Evropská komise období náročného vyjednávání. Očekává se, že ke konečné dohodě nedojde dřív než na červnové schůzce Evropské rady.
  • Rozdělená Evropa: Dokáže Emmanuel Macron sestavit vládu?
    Příštím prezidentem Francie bude Emmanuel Macron. V tuto chvíli průzkumy odhadují, že Macron získá zhruba 60 % hlasů a Marine Le Penová 40 %. Je možné, že těsně před volbami Macronův náskok poklesne.
  • Rozdělená Evropa: Nic není vyhráno
    Pařížskými ulicemi stále ještě zní ozvěna vítězství, ale nejnovější obyvatel Elysejského paláce ještě nemá ani zdaleka vyhráno. Evropská agenda brzy znova zaklepe Emmanuelu Macronovi na dveře, protože 11. května se očekává zveřejnění jarní ekonomické předpovědi Evropské komise a 17. května pak vyhodnocení francouzského rozpočtového schodku – což je vždy nepředvídatelné.
  • Rozdelenie medzinárodných operácií Binance - najnovšie správy 🔍
    Holandsko (16.06.2023): Binance zastavila svoju činnosť v Holandsku po tom, čo nedokázala zabezpečiť licenciu poskytovateľa virtuálnych aktív (VASP). Ukončenie je účinné okamžite a bráni novým holandským zákazníkom otvárať si účty. Existujúci zákazníci si budú môcť vybrať aktíva až od 17. júla, pričom nebudú povolené žiadne ďalšie nákupy, obchody ani vklady. Binance predtým v apríli 2022 dostala pokutu vo výške viac ako 3 milióny dolárov za pôsobenie v Holandsku bez potrebnej licencie a registrácie.
  • Rozdělení velkých technologických firem by mohlo být dobrou zprávou pro investory
    ODHALENÍ: Americké ministerstvo spravedlnosti podalo antimonopolní žalobu na reklamní technologie společnosti Alphabet. Následuje tak podobnou antimonopolní žalobu proti jejímu vyhledávacímu byznysu. Nebudeme se vyjadřovat k meritu věci, ale uvedeme tři body. 1) V oblasti antimonopolního práva, které se datuje do doby před více než sto lety, se při regulaci „bezplatných“ produktů nacházíme na neprobádaném území. 2) Historie ukazuje, že vyřešení těchto otázek může trvat desítky let. 3) „V nejhorším případě“ jsou restrikce a rozpady často pro akcionáře výhodné, od Standard Oil v roce 1911 po Microsoft v roce 2002, protože uvolňují hodnotu a ukončují nejistotu.
  • Rozdiel medzi inflačnými očakávania v USA a Eurozóne je najvyšší od r.2010. Rast dolára nemusí stáť na pevných nohách
    Po Trumpovom víťazstve v prezidentských voľbách nastal zaujímavý vývoj na swapových trhoch. Došlo k výraznej divergencii vo vývoji inflačných swapov v USA a eurozóne. V oboch ekonomikách inflačné očakávania poskočili, v USA to však bolo oproti eurozóne niekoľkonásobne viac. Dôvody pre rast inflačných očakávaní ma napadajú tri
  • Rozdiel medzi výnosmi 10 -ročných nemeckých a gréckych dlhopisoch na nových maximách
    je to úroveň 404 bodov, najviac od septembra 1998! Eurodolár na nových týždenných minimách je výsledkom......
  • Rozdíl mezi FEDem a trhy se bude zužovat
    Vzhledem k nízké inflaci spotřebitelských cen v USA a ke zpomalení globálního růstu přistoupil FED k řízení úrokových sazeb, které by se nadále měly řídit opatrně, na bázi vývoje datové řady.
  • Rozdrobené povolební Španělsko
    Ve Španělsku nastanou těžší časy. Parlamentní volby sice přinesly poměrně jasné vítězství vládnoucím lidovcům (zisky dokonce předčily očekávání)...
  • Rozepře mezi USA a Čínou trvají. Volatilita stále vysoká
    Minulý týden na US indexech se opět nedá označit za nudný a pokračuje tak v trendu minulých volatilních týdnů. Pondělí bylo zkrácené o obchodní seanci na mnoha evropských trzích, ale US seance začala velmi svižně.
  • Rozevírají se české mzdové nůžky, je tu „krize typu písmene K“. Mzdy rostou pomalu, důchodci nebo zdravotníci si ale stěžovat nemohou, zato kuchaři, číšníci nebo recepční pláčou
    Růst mezd v ČR v letošním prvním čtvrtletí zaostal za očekáváním. Průměrná hrubá měsíční mzda totiž stoupla reálně meziročně o rovné jedno procento. Vzhledem k inflaci čítající 2,2 procenta to znamená, že nominálně průměrná mzda přidala 3,2 procenta. Trh přitom předpokládal růst reálné mzdy čítající 1,7 procenta.
  • Rozhazovačné orgie nekončí, odbory žádají jedno z nejvýraznějších navýšení minimální mzdy v tomto tisíciletí. Koronavirus si spletli s živou vodu
    Podle odborářů je koronavirus tuzemské ekonomice zjevně živou vodou. Žádají totiž takové navýšení minimální mzdy, jaké nebylo běžné ani v době uplynulých let prosperity. Nyní tedy odboráři zjevně míní, že prosperita je v době koronaviru ještě výraznější, takže si mohou dovolit žádat víc. Ekonomiku ale bohužel neskrápí žádná „živá voda“, jak by se mohlo zdát z odborářských požadavků, nýbrž dluh. Dluhem celá země hasí krizi, která by v důsledku koronavirové nákazy jinak již dávno vzplála. Dluhové hašení ukolébává nejvíce snad právě odboráře, což je na pováženou. Kdy jindy než v této náročné době by měli demonstrovat svůj soucit s tou částí společnosti, jež není odborově organizována.
  • Rozhodla se ČNB bojovat s inflací agresivně skrze kurz, aby nemusela zvedat úroky?
    Z nových čísel k inflaci v ČR je zřejmé, že Česká národní banka bude muset nakonec i v novém složení bankovní rady přikročit k razantnímu navýšení své základní úrokové sazby, která tak letos vystoupá z nynější úrovně sedmi procent minimálně k úrovni osmi procent, ba dokonce nad ni. Je však možné, že bankovní rada si na svém prvním zasedání v novém složení dá se zvyšováním sazeb „pauzu“, jak při jmenování naznačoval nový guvernér Aleš Michl. Razance inflace však centrální banku nakonec donutí kapitulovat a sazby dále zvyšovat.
  • Rozhodne ECB o dalším uvolňování?
    Podle analytiků Fidelity International, globálního lídra v oblasti investic, Evropská centrální banka (ECB) na svém čtvrtečním zasedání zřejmě nepřistoupí k dalšímu uvolňování a stimulům. Nicméně se očekává, že Mario Draghi zopakuje závazek ECB k dalším stimulům, budou-li potřeba, a uslyšíme komentáře k vlivu Brexitu na evropské trhy.
  • Rozhodněte se pro naše kvalitní služby
    Znáte již náš Audi servis ? Pokud ještě nikoli, možná, že nastal ten správný čas, to změnit. Potřebujete naše služby?...
  • Rozhodnutí bankovní rady ČNB
    „Další snížení základní úrokové sazby je skvělou zprávou pro všechny, kteří vyčkávají na sjednání hypotéky a následné pořízení nemovitosti. To dlouhodobě povede ke zvýšené poptávce po nemovitostech a růstu jejich cen. Horší zpráva to je pro výnos spořicích účtů a dluhopisů, kde bude následovat pozvolný pokles úrokové sazby. Očekáváme, že lidé budou časem hledat jiné cesty, jak své peníze zhodnotit.
  • Rozhodnutí bankovní rady ČNB
    Bankovní rada ČNB na listopadovém zasedání zvýšila svou repo sazbu o jeden a čtvrt procentního bodu, což představuje nový rekord pro jednorázové zvýšení úroků české centrální banky od roku 1997.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
FxNet
ATC Brokers
Pax Forex
reklama
Swissquote Bank