Čtvrtek 28. březen 2024 21:12
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Dukascopy new
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Fintokei SwiftTrader

Za zázrak na trhu práce vďačia Nemci euru

03.08.2015 11:01  Autor: X-Trade Brokers  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Môj dnešný komentár dňa pre finweb.sk: V súvislosti s eurozónou sa hovorí predovšetkým o neschopnosti periférie vyriešiť si problémy s konkurencieschopnosťou oslabením meny. Všetko musí mať ale svoj protipól, teda v eurozóne musia existovať krajiny, ktorých meny by boli za normálnych okolností silnejšie ako je euro v súčasnosti, a týmto krajinám naopak slabšia mena podporuje ekonomiku a predovšetkým trh práce. Ktoré sú to krajiny, vieme identifikovať podľa dvoch štatistík – vysoké prebytky na bežnom účte platobnej bilancie (keď to zjednoduším, tak prevaha exportov nad importmi) a nízka nezamestnanosť. Vyššie prebytky na bežnom účte pri vysokej nezamestnanosti sú zase znakom iného fenoménu – protiváhy predošlých vysokých deficitov ako na bežnom účte (financovaných požičiavaním si v zahraničí) ako signál úspešného rebalancovania ekonomiky, to je prípad Írska a Slovinska:

2015-08-03_CA_UN

Z tohto vyplýva, že za normálnych okolností by mali podstatne silnejšiu menu tri krajiny – Nemecko, Holandsko a Luxembursko. Kebyže počítam aj krajiny mimo eurozóny s kurzom naviazaným na euro, tak aj Dánsko. Veci sa v týchto krajinách udiali presne naopak, ako na periférii. Nárast konkurencieschopnosti sa postaral o vyšší dopyt po exportoch, čo by za normálnych okolností potiahlo menu nahor, a zisk konkurencieschopsti by bol v značnej miere vymazaný. To sa ale samozrejme v rámci eurozóny nemohlo stať, a nárast konkurencieschopnosti tejto trojice (štvorice) krajín voči zvyšku eurozóny sa stal dlhodobým. Tak ako strata konkurencieschopnosti periférie. Nebavím sa teraz až tak o obchode v rámci eurozóny, ten už má Nemecko plus/mínus vybalancovaný (viď. graf dole), keďže periféria od neho po hlbokej recesii nakupuje ďaleko menej. Bavím sa o krajinách mimo eurozóny, na ktorých trhoch už nedokážu prirodzení konkurenti Nemecku a spol. konkurovať, jedná sa predovšetkým o Španielsko, Taliansko, či Francúzsko. A to je pekne vidno aj na trhoch práce, kým Nemecko a spol. sú blízko plnej zamestnanosti, tak periféria a polo-jadro (Francúzsko, Belgicko, Fínsko) čelia stále vysokej nezamestnanosti. Vývoj salda bežného účtu platobnej bilancie Nemecka voči krajinám eurozóny a tretím krajinám:

2015-08-03_GE_CA

Som presvedčený o tom, že bez eura by tomu tak nebolo. Čiže niektoré vyjadrenia z Nemecka, že euro je pre nich kvôli nákladom na záchranu periférie viac príťaž, ako výhodou, podľa mňa nie sú úplne. Nemecko je veľmi podobné Číne. Kým Čína podhodnocuje svoju menu intervenciami na devízových trhoch pre podporu exportov, v Nemecku sa to deje prostredníctvom eura. Nemyslím, že úmyselne, ale deje sa to. A kým Čína musí od celého sveta počúvať, ako si umelo vylepšuje konkurencieschopnosť a kradne pracovné miesta, tak Nemci naopak počúvajú sústrastné ódy, ako musia oni zaťahovať účty za nezodpovednú perifériu. P.S.: Slabšia mena má aj svoje nevýhody. A to, že podpora exportov ide na úkor pomalšieho rastu reálneho bohatstva domácností. Pri silnejšej mene by Nemcom a spol. sa im zlacnili importy, dovolenky a ostalo by im viac na ďalšiu spotrebu. Nechcem teda tvrdiť, že podhodnocovanie meny je pre ekonomiku dobrá vec, práve naopak, som zástanca toho, aby menový kurz odrážal silu ekonomiky. Len si myslím, že bez eura by bola nezamestnanosť v krajine vyššia ako je s ním (myslím, keby euro nebolo vôbec, nie keby sa eurozóna rozpadla, to by bolo o niečom inom). Nad tým, čo by nemecká vláda, alebo obyvatelia preferovali, špekulovať nejdem.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Závěr týdne zatím zelený. Jeden problém ustupuje, další se hlásí o slovo
    Po dalším výplachu vypadá konec týdne na trzích zatím dobře. Akciové trhy v Evropě se zvedají asi o procento a americké futures jsou na tom podobně. Vedle toho se po poklesu stabilizují americké dluhopisové výnosy a výnosy v Evropě míří dál dolů. Eurodolar se zvedl až k 1,06, načež dnes z těchto pozic ustupuje k 1,0520. Koruna posiluje na 24,70.
  • Závěr týdne zhořkl s evropskými daty. Zájem o dluhopisy prudce roste, akcie se prodávají
    Finanční trhy se poslední dobou dostávaly do velmi dobré nálady díky vidině udržení měnové podpory. Byly však znát i pochybnosti dané zhoršením vyhlídek pro ekonomiku ze strany ECB i Fedu. A dnes se obavy ze slábnoucího růstu dostávají naplno do centra pozornosti po datech z eurozóny. Eurozóna svými výkony už delší dobu radost nerozdává, ale už to vypadalo, že nejhorší období zhoršování dat a překreslování prognóz máme za sebou. Dnešní PMI ukazují, že nikoli. Data za březen byla nečekaně špatná, přičemž jako největší zklamání můžeme označit klesající aktivitu v německém průmyslu.
  • Závěr týdne zůstává na trzích negativní. Dolaru se ani při rostoucích výnosech nedaří
    Páteční odpoledne je na trzích o něco lepší než ráno či předchozí dny, ale náš tip na konsolidaci po amerických datech vychází pouze částečně. K ničemu víc než stabilizaci či zpomalení poklesu se trhy zatím nedostaly. Hlavní evropské akciové indexy zůstávají hluboko v červeném, americké pozvolna nabírají ztráty. Dluhopisové výnosy za dnešek registrují opět citelný růst.
  • Závěru týdne dominují data z pracovního trhu
    Česká národní banka hned v počátku dne vydá záznam z měnového jednání z 23. září, který bude odrážet diskuzi členů bankovní rady.
  • Zavírá se většina obchodů a služeb, kontakty se omezí na minimum
    V Česku se kvůli šíření koronaviru a obavám z kolapsu zdravotnického systému od čtvrtka znovu výrazně omezí každodenní život. Zavřou se obchody kromě prodejen základního sortimentu a vybraného zboží, nebude fungovat většina služeb, na minimum se omezí kontakty a setkávání lidí. Nepravděpodobný je také slibovaný návrat všech žáků prvního stupně do základních škol od 2. listopadu. Opatření proti covidu-19 z posledních týdnů se zatím na počtu nakažených neprojevila, proto dnes kabinet přistoupil k podobně tvrdým restrikcím jako při jarní vlně. Postiženým firmám slíbil kompenzace.
  • Závislost na oceli? Evropa zaostává a Čína stále vede
    Ocel je nezbytný materiál pro moderní svět. A přitom výrobců oceli je čím dál méně. Ať už kvůli špatné ekonomice nebo ekologii, v západním světě příliš nových oceláren nevzniká. Jak bude vypadat trh s ocelí za deset let? V Číně je ocelářský průmysl na obrovském vzestupu oproti ostatním zemím. A vytváří si tak ohromně silnou pozici ve světě. Hrozí nám do budoucna stejná závislost na oceli stejně jako v současné době na plynu z Ruska?
  • Za vlády končícího prezidenta Miloše Zemana se schodek obchodu Česka s Čínou více než zdvojnásobil, loni byl historicky rekordní, poprvé přes 500 miliard korun
    Za vlády končícího prezidenta Miloše Zemana se schodek obchodu Česka s Čínou více než zdvojnásobil. V uplynulých deseti letech se tak nepodařilo ani zčásti dostat obchodní vztahy obou zemí do vyváženější polohy. Právě naopak. V posledních letech schodek narůstá dramatickým tempem a loni vykázala svoji historicky suverénně nejvyšší úroveň. Loňský schodek českého obchodu s Čínou totiž představuje 545,2 miliardy korun.
  • Závody Škody Auto přidají v pondělí ve výrobě třetí směnu
    Zaměstnanci Škody Auto od pondělí začnou pracovat i ve třetí směně, a to v závodech v Mladé Boleslavi a Kvasinách. Ve Vrchlabí zatím zůstává dvousměnný provoz, řekl dnes ČTK vedoucí komunikace podniku Tomáš Kotera.
  • Za vojenské mise v Afghánistánu vydala ČR v letech 2004 až 2020 celkem 16,4 miliardy korun
    Za vojenské mise v Afghánistánu vydal český stát v letech 2004 až 2020 celkem 16,44 miliardy korun. Vyplývá to z údajů v jednotlivých příslušných sněmovních tiscích každoročně vyhodnocujících nasazení sil ministerstva obrany na zahraničních misích.
  • Zavření škol připraví českou ekonomiku letos nejspíše o deset miliard korun, veřejnou kasu pak o 3,6 až čtyři miliardy, v krajním případě ale o patnáct miliard
    Náklady spojené s uzavřením škol jsou překvapivě vysoké, plyne z mezinárodních studií na toto téma. V USA je ztráta čtyřtýdenního zavření škol z důvodu chřipkové pandemie odhadována na 0,1 až 0,3 procenta hrubého domácího produktu. Podobně je tomu v Británii, kde čtyřtýdenní uzavření škol vyjde na 0,1 až na 0,4 procenta HDP.
  • Záznam FED děsí trhy
    Globální trhy se obrátily vzhůru nohama a přinesly dolar zpět do čela, když úředníci FED vyzvali ke zpomalení nebo zas...
  • ZÁZNAM FEDU VYVOLAL DALŠÍ VLNU NESPOKOJENOSTI
    Záznam z červencového setkání amerického Federálního rezervního systému (FED), který byl zveřejněn ve středu večer, nenabídl trhům jasné vysvětlení toho, co očekávaly. V podstatě se opakoval pouze stejná obecná tvrzení jako tomu bylo v uplynulých šesti měsících. Zužování programu nákupu dluhopisů se sice blíží, ale nikdo netuší jeho přesný začátek. Je pravděpodobné, že se s ním začne již tento podzim, ale není vyloučena ani možnost, že to bude v první polovině roku 2014. Vše tak bude záviset na vývoji americké ekonomiky.
  • Záznam obchodu na GBP/USD z livetradingu
    Chcete vidět obchod na Forexu, který nešel ani jeden pip proti traderovi Martinu Jakubcovi? Dnešní živé obchodování jeden takový přinesl. Pár GBP/USD vydělal během hodinky a půl celkem 724 dolarů.
  • Záznam webináře: Bitcoin a jiné kryptoměny
    K našemu nedávnému reportu na téma Bitoin, který jsme zveřejnili začátkem týdne na tomto místě, jsme včera přidali ještě webinář. Pro zájemce, kteří jej nestihli nabízíme záznam níže.
  • Záznam webináře k večernímu zasedání americké centrální banky
    Fed by dnes měl dle všech předpokladů zvýšit úrokové sazby. Jakou reakci na trzích lze očekávat? Webinář společnosti X-Trade Brokers (XTB).
  • Záznam webináře k výsledkům zasedání Evropské centrální banky
    Jaroslav Brychta ze společnosti X-Trade Brokers (XTB) komentuje novinky ze zasedání Evropské centrální banky.
  • Záznam webináře k zasedání Evropské centrální banky
    Víte, proč dnes euro výrazně propadlo? Podívejte se na záznam webináře Jaroslava Brychty z X-Trade Brokers (XTB.cz) k zasedání Evropské centrální banky.
  • Záznam z jednání ČNB ukázal širší shodu na zvýšení úrokových sazeb
    Záznam z posledního jednání ČNB ukázal širokou shodu na zvýšení úrokových sazeb v rámci bankovní rady. Ačkoli pro rozhodnutí hlasovali čtyři členové ze sedmi, Tomáš Nidetzky, který hlasoval proti zvýšení, potvrdil, že by ke zvýšení sazeb stejně pravděpodobně došlo na příštích jednáních. Proti zvýšení sazeb se tak explicitně vyjádřil pouze Aleš Michl a Oldřich Dědek, kteří považují vyšší sazby za škodlivé pro ekonomiku. Napříč bankovní radou však panovala shoda, že riziko odpoutání inflačních očekávání je malé, nelze jej však úplně bagatelizovat. Část bankovní rady se však obává narůstajících poptávkových inflačních tlaků na růst cen potravin, což vytváří riziko směrem nahoru pro vývoj inflace na horizontu měnové politiky. To potvrzuje i dnešní zveřejnění lednové inflace, která převyšuje prognózu centrální banky o tři desetiny. Marek Mora, Oldřich Dědek a Aleš Michl v průběhu diskuze zpochybnili prognózu stabilního kurzu koruny, kterou představila centrální banka minulý týden. Podle jejich slov bude konvergence tuzemské ekonomiky probíhat i skrze nominální posilování kurzu koruny. Neobvykle velká část diskuze se věnovala i fiskální politice. Opatření vlády podle bankovní rady podporují výše zmíněné proinflační tlaky. Zároveň se obávají, že tato „expanzivní“ politika bude dále gradovat s blížícími se volbami do poslanecké sněmovny v příštím roce.
  • Zázrak zvaný Tesla
    „Burzovní hodnota společnosti Tesla je v současné době vyšší než součet hodnot společností Volkswagen, BMW, Daimler, General Motors a Ford,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Za ztrátami dolaru jsou dluhopisy, růst opět může po zasedání Fedu
    Americký dolar zatím nenavázal na sérii úspěchů z konce roku 2016 a po prvních dvou týdnech nového roku se obchoduje spíše s klesající tendencí. Zelené bankovce nepomohla ani poměrně pozitivní data zveřejněná v posledních dnech.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
FX Global
FxNet
ATC Brokers
reklama
Fintokei SwiftTrader