Úterý 16. duben 2024 23:33
reklama
FTMO král
reklama
CapXmaster
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
CapXmaster

Fundamentální analýza: Inflace cen výrobců v červnu v USA zpomalila

13.07.2017 08:27  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

J. Yellen bude dnes pokračovat ve svém vystoupení v Kongresu. Dnes bude odpovídat na otázky senátorů. Mezitím budou zveřejněna data o vývoji cen amerických výrobců. Jestliže přinesou zklamání, budou varováním před zítřejšími čísly o spotřebitelských cenách. Inflace v hlavních státech eurozóny potvrdí zpomalení, nicméně zůstane na vyšších hodnotách, než byla původní očekávání.

J. Yellen bude pokračovat ve svém vystoupení v Kongresu


I dnes budou trhy sledovat vystoupení prezidentky amerického Fedu před Kongresem Spojených států. Tentokrát bude J. Yellen odpovídat na dotazy senátorů. Trhy se však také zaměří na statistiky o výrobních cenách ve Spojených státech. Pokud by tyto čísla zklamala, může to u mnohých investorů vyvolat obavy o výsledek zítřejších údajů o vývoji spotřebitelských cen.  

Fed se podle Yellen chystá omezovat bilanční sumu ještě letos


Statistiky o cenách byly dnes ráno zveřejněny také v Německu a budou ještě zveřejněny ve Francii. Německá čísla sice potvrdila červnové zpomalení inflace v eurozóně. Nicméně toto zpomalení je o něco menší, než trhy původně předpokládaly.


Průmyslová produkce v eurozóně za květen překvapila ještě vyšším růstem, než trh předpokládal po zhodnocení výkonnosti v jednotlivých státech. Vše napovídá tomu, že ve druhém čtvrtletí aktivita v tomto sektoru v eurozóně výrazně posílila a výrazně napomůže vyššímu růstu HDP. Za celý letošní rok by hospodářský růst eurozóny mohl přesáhnout 2 %, což by znamenalo nejsilnější dynamiku od roku 2010.

Nejdůležitější událostí včerejška bylo vystoupení prezidentky Fedu J. Yellen před Sněmovnou reprezentantů USA. Yellen ve svém vystoupení podle očekávání zhodnotila faktory, které brzdí inflaci jako dočasné, nicméně prohlásila, že nejistota kolem dalšího inflačního vývoje je velká. Prezidentka Fedu zopakovala, že americká centrální banka bude pokračovat v postupném zvyšování sazeb. Navíc prohlásila, že Fed začne omezovat svou bilanční sumu pravděpodobně tento rok. Její prohlášení nevybočila z rámce toho, co představitelé Fedu v posledních měsících zdůrazňují. To je důvod, proč jsme nezaznamenali výraznou reakci dolaru. Proti euru se americká měna dnes ráno obchoduje na 1,1440 EUR/USD.

Inflace zpomalila kvůli nižším cenám pohonných hmot


I přes zveřejnění dvou důležitých indikátorů z domácí ekonomiky zůstal včera kurz koruny relativně klidný. Cenová hladina totiž v souladu s očekáváním setrvala v červnu v průměru beze změny a ani podíl nezaměstnaných nepřekvapil svým poklesem o 0,1 pb na 4,0 %. Obě statistiky potvrdily, že domácí ekonomice se vede velmi dobře. V červnu byla vytvořena další nová pracovní místa, která se ale budou pouze těžko zaplňovat, protože bez práce je jen velmi málo lidí. Pnutí na trhu práce se odráží v mzdovém růstu. Ten akceleroval na začátku letošního roku a výrazné zvyšování mezd bude pokračovat i ve zbytku roku. To se zase projeví ve větší poptávce, která se promítne do cenového růstu. Inflace by se v podzimních měsících měla podle nás dostat až na 2,5 %. Na rostoucí inflační tlaky bude reagovat ČNB, která podle nás zvýší sazby již na svém srpnovém zasedání. To po tom červnovém už naznačil guvernér Rusnok.  


Koruna sice na zveřejnění indikátorů nijak silně nereagovala, nicméně k jejímu posílení došlo v odpoledních hodinách. Přidala se totiž k dalším regionálním měnám, které se včera odpoledne vydaly k silnějším hodnotám. Koruna nakonec proti euru přidala přibližně 0,2 % a odpoledne se obchodovala blízko hladiny 26,07 CZK/EUR. Dnes ráno koruna své obchodování otevírá o něco slabší blízko 26,11 CZK/EUR. Maďarský forint včera přidal necelé 0,3 % a dostal se blízko úrovni 306,8 HUF/EUR. Polský zlotý pak přidal 0,15 % a své obchodování zakončil kolem 4,232 PLN/EUR.


Viktor Zeisel
Ekonomický a strategický výzkum
Komerční banka

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Fundamentální analýza: Evropské PMI by i v červnu měly ukazovat na rychlý růst ekonomiky
    Hlavní událostí pátečního kalendáře je zveřejnění indikátorů PMI v hlavních zemích eurozóny a za celou měnovou unii. Květnová čísla příjemně překvapila, což může naopak v červnu přinést korekci. I tak ale zůstává nálada v průmyslu a ve službách na vysokých hodnotách, což naznačuje pokračování poměrně rychlého růstu evropské ekonomiky, a v důsledku i posilování eura. Ve střední Evropě je dnes kalendář prázdný.
  • Fundamentální analýza: Evropský HDP sílí, ale v inflaci to zatím vidět není
    Po údajích o vývoji spotřebitelské inflace v jednotlivých ekonomikách eurozóny publikovaných minulý týden bude dnes zveřejněn i první odhad za eurozónu jako celek. Ten by podle odhadu ekonomů SG měl stagnovat na úrovni 1,3 % y/y. Volatilní složky potravin a cen energií by se v červenci mohly mírně zvýšit, protože pozitivní efekty statistické základy budou vykompenzovány nižší cenou ropy. Dokonce roku by tempo spotřebitelských cen mělo zůstat na úrovni 1,3 % y/y v důsledku nižších cen ropy a nižšího odhadu jejího dalšího vývoje.
  • Fundamentální analýza: Evropský průmysl byl na konci roku silný
    Po překvapeních, která přinesl francouzský a španělský průmysl, očekáváme, že listopadová průmyslová produkce za celou eurozónu vykáže velmi silný růst a potvrdí, že poslední čtvrtletí bylo ve znamení akcelerace evropské ekonomiky. V USA dnes ještě zůstane pozornost na zvoleném prezidentu D. Trumpovi. Včera na své tiskové konferenci moc ze svých ekonomických plánů nepředstavil. Jeho další kroky snad napoví více.
  • Fundamentální analýza: Fed dnes zvýší úrokové sazby
    Finanční trhy se dnes s největší pravděpodobností konečně dočkají zvýšení úrokových sazeb ve Spojených státech. Ještě předtím však bude zveřejněna řada zajímavých dat, včetně amerických listopadových maloobchodních tržeb, které však tempo svého růstu zřejmě zvolní. V eurozóně pak bude pozornost směřovat na říjnovou průmyslovou produkci, která však také zpomalí, jak naznačují již zveřejněné výsledky z Německa a Francie.
  • Fundamentální analýza: Fed zvýšil úrokové sazby
    Spíše než zvýšení úrokových sazeb ve Spojených státech dnes bude ještě předmětem reakcí posunutí výhledu Fedu na příští rok. Po včerejšku očekává trojí zvýšení sazeb v průběhu roku 2017. Summit EU v Bruselu má na agendě hlavně vysoká politická témata a ekonomická jsou spíše technicistního charakteru.
  • Fundamentální analýza: Finální aukce TLTRO II přiláká zájem ve výši 100 mld. EUR
    Kalendář ekonomických data bude tento týden spíše volnější. Pozornost se tedy zaměří na zasedání euroskupiny, která bude tlačit na Řecko, Itálii a Španělsko, aby dostály svým závazkům. Ve čtvrtek se bude konat finální aukce programu TLTRO II, který by měl do bankovního systému Evropy nalít 100 mld. EUR. Summit EU o víkendu bude slavit výročí Římských smluv a diskutovat budoucnost Evropy.
  • Fundamentální analýza: Francouzské indikátory důvěry potvrdí sílu ekonomického oživení
    Dnešní ranní statistiky potvrdily, že německou ekonomiku na konci roku táhla silná domácí poptávka. Další zveřejněné údaje by měly ukázat na pokračující oživení ve Francii. V Česku dnes budeme čekat na reakci trhů na zahrnutí domácích dluhopisů do indexů banky JPMorgan.
  • Fundamentální analýza: HDP za celou eurozónu vykáže za Q1 17 slušný růst
    Americká centrální banka ponechá dnes sazby beze změny. Výrazněji zřejmě nezmění ani svoji rétoriku. HDP eurozóny za Q1 17 by měl vzrůst o 0,5 % q/q. Rizika jsou vychýlená směrem nahoru. Počet nezaměstnaných v Německu v dubnu zřejmě opět poklesl. V regionu dnes žádná zajímavá data zveřejněna nebudou.
  • Fundamentální analýza: Indikátory důvěry ukáží na slušnou kondici ekonomiky eurozóny
    Dnešní den bude patřit indikátorům PMI. Ty by měly zůstat na vysokých úrovních jak ve Spojených státech, tak v eurozóně. Dařit by se mělo především oblasti služeb. Poblíž historických maxim se udrží i spotřebitelská důvěra v eurozóně, ačkoli ve srovnání s červencem si mírně pohorší. Náladu by euru mohlo zkazit vystoupení prezidenta ECB Draghiho, kterého znepokojuje síla společné evropské měny. V regionu je kalendář událostí dnes prázdný.
  • Fundamentální analýza: Inflace a výsledky HDP za Q2 z Evropy i USA budou během dne zásobovat trhy
    Dnešní obchodování bude během dne pravidelně zásobováno údaji o vývoji HDP v Q2 či červencovými výsledky spotřebitelské inflace. Bude se to týkat jak velkých států eurozóny, tak USA. Obecně čekáme zpomalení inflační dynamiky a akceleraci HDP, jak ukázaly už první ranní výsledky HDP za Q2 ve Francii.
  • Fundamentální analýza: Inflace v České republice zpomalí, koruna může kvůli odlivu spekulantů oslabit
    V nadcházejícím týdnu se pozornost investorů na hlavních trzích zaměří především na údaje o inflaci a maloobchodních tržbách v USA. Zatímco maloobchod by měl v tzv. kontrolní skupině vykázat slušný růst, meziroční inflace zpomalí, což by mohlo oslabit dolar kvůli menšímu tlaku na utahování měnové politiky Fedu. Inflace bude zveřejněna i v České republice. V březnu dynamika spotřebitelských cen podle našich odhadů poklesla, což by se mohlo projevit oslabením koruny navzdory ukončení kurzového závazku v minulém týdnu.
  • Fundamentální analýza: Inflace v eurozóně dosáhla v únoru vrcholu na 1,9 % y/y
    Data o inflaci v eurozóně by měla potvrdit nedávný rostoucí trend. Zatímto nárůstem stojí efekt nízké statistické základny cen surovin, a proto v dalších měsících čekáme zmírnění meziročního růstu cen na 1,5 %. Jádrové ceny budou ovšem akcelerovat.
  • Fundamentální analýza: Inflace v eurozóně dosáhne 39 měsíčního maxima
    Dnes bude zveřejněn zápis z prosincového zasedání americké centrální banky, na kterém zvýšila sazby i počet očekávaných „hiků“ v letošním roce. Prosincová inflace v eurozóně zřejmě dosáhne díky vyšším cenám ropy a potravin svého 39 měsíčního maxima. V regionu žádná zajímavější data zveřejněna nebudou.
  • Fundamentální analýza: Inflace v eurozóně v únoru zpomalila
    Růst HDP ve Spojených státech v závěrečném čtvrtletí loňského roku bude podle našeho odhadu o jednu desetinu revidován směrem dolů (na 2,5 % q/q anualizovaně). Únorová inflace v eurozóně pravděpodobně mírně zpomalí. V meziročním vyjádření zvolní i inflace cen českých výrobců.
  • Fundamentální analýza: Inflace v eurozóně zrychluje, ne však v jádrové složce
    Dnes se můžeme těšit, že statistici v eurozóně odhalí vyšší inflaci v eurozóně. Nicméně jádrové ceny zatím nerostou. Ty stagnují i ve Spojených státech, což ukáže dnes zveřejněný deflátor soukromé spotřeby za červenec. Zklamání z USA podle nás ještě podtrhne slabší růstu osobních výdajů, a tak by dnešní data mohla zastavit oslabování eura. Druhé čtení polského HDP ani tamní inflace by na trh rozruch přinést neměly.
  • Fundamentální analýza: Inflace v Evropě na vzestupu
    Předběžná inflační data za únor z Francie a Itálie potvrdí vzestup meziroční dynamiky spotřebitelských cen. To bude příslibem pro čtvrteční číslo za celou eurozónu, kde očekáváme zvýšení na 1,9 % y/y. Zpoza Atlantiku bude pozornost směřovat k prvnímu projevu prezidenta Trumpa ke kongresmanům. Tuzemská lednová data o cenách průmyslových výrobců budou znamenat konec jejich tříletého meziročního poklesu.
  • Fundamentální analýza: Inflace v USA dosáhne po více než dvou letech inflačního cíle Fedu
    Pozornost trhů dnes bude směřovat na inflační data. Ve Spojených státech i v eurozóně by data za prosinec měla potvrdit, že spotřebitelské ceny rostou. V USA by inflace měla dokonce dosáhnout inflačního cíle centrální banky. V regionu budou zveřejněna pouze data z polského trhu práce. Ta by měla ukázat na další růst mezd, přičemž zaměstnanost bude zřejmě stagnovat na listopadové úrovni.
  • Fundamentální analýza: Itálie dnes zahájí sérii slabších inflačních dat
    Námi očekávaný červnový propad meziroční dynamiky harmonizovaných spotřebitelských cen v Itálii o 0,4 pb na 1,2 % y/y dnes bude předzvěstí dalších nízkých čísel z Německa a Španělska, která budou publikována ve čtvrtek. Vše pak v pátek zakončí rychlý odhad za celou eurozónu. Pokud se budou naše nízkoinflační předpoklady naplňovat, bude to limitovat další prostor pro posílení eura.
  • Fundamentální analýza: Klidný závěr týdne, trhy se začnou připravovat na FOMC
    Z pohledu nových ekonomických indikátorů je závěr týdne naprosto nezajímavý. Globální i regionální ekonomické kalendáře jsou pro dnešní den prázdné. Včerejší vystoupení prezidenta ECB lze hodnotit jako holubičí, trh si z toho vzal především informaci, že zahájení redukce programu aktiv bude rozhodnuto na podzim. Nyní se pozornost investorů bude pomalu přesouvat k americké centrální bance – FOMC zasedá příští týden. A situace na politické scéně, ani ekonomické indikátory utažení měnové politiky a silnějšímu dolaru příliš nepřejí.
  • Fundamentální analýza: Konec roku zásadní údaje nepřinese
    Závěrečné dva týdny letošního roku nebudou z pohledu zveřejněných dat výrazně zajímavé. Statistiky by měly ukázat slabší čísla jak z amerického nemovitostního trhu, tak horší údaje o soukromé spotřebě a deflátoru spotřebitelských cen. V Evropě naopak bude růst důvěra spotřebitelů, zatímco německý Ifo index vykáže mírné zpomalení. Trhy nicméně ještě budou vstřebávat akce ECB a Fedu z minulých týdnů.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
GKFX
Forex Yard
EightCap
reklama
Swissquote Bank