Úterý 19. březen 2024 06:24
reklama
Purple trading AI
reklama
Instaforex ebook
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Fintokei ProTrader

Průzkum: Bohatí investují bezpečně, vybírají si fondy a reality

13.03.2017 16:40  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Movití Češi se stále více zajímají o nemovitosti a dluhopisy, nejčastěji ale investují do fondů renomovaných správců. Naopak dynamika zájmu o cenné kovy a půdu mírně opadá. Do akcií investují opatrně, loni věřili zejména akciím společností ČEZ a Apple. Vyplývá to z průzkumu UniCredit Private Banking, který zahrnuje informace o 6000 klientech privátního bankovnictví s majetkem přesahujícím tři miliony korun.

Rostoucí geopolitická nejistota v Evropě i Severní Americe nutí bohaté Čechy hledat pro své peníze a majetek bezpečná kotviště. Proti předchozímu roku tak výrazně stoupl zájem o investice do nemovitostí v ČR i v zahraničí. Investuje do nich šest z deseti klientů privátního bankovnictví. Nejpopulárnějším investičním nástrojem bohatých ale stále zůstávají fondy (68 procent), zajímavé jsou alternativy jako investiční certifikáty, do kterých své peníze ukládá až polovina movitých Čechů.

Čemu se naopak movití Češi ve většině případů vyhýbají, jsou rozkolísané trhy s nejistými výnosy. Omezují zájem o komodity (osm procent) a cenné kovy (16 procent), s rostoucí cenou mírně klesly také nákupy půdy (32 procent). Opatrní jsou stále i u přímých investic do akcií. "Zájem zůstává obecně o tituly nabízející stabilní dividendu," uvedl ředitel privátního bankovnictví UniCredit Bank Dušan Hladný. Investiční portfolia doplňují uměním nebo 'andělskými' investicemi do rozvoje start-upů.

"V době nízkých výnosů, rozkolísaných trhů a množících se geopolitických nejistot od Brexitu po situaci kolem zvolení nového amerického prezidenta rozšířili bohatí Češi svá portfolia o investiční certifikáty s konzervativní strukturou, kde vsadili na takové firmy jako American Airlines či Louis Vuitton. Dále nakupovali korporátní dluhopisy nebo fondy absolutního výnosu," upozornil Hladný.

Investice multimilionářů do cenných papírů od fondů přes dluhopisy až po akcie se nejčastěji pohybují v jednotkách milionů korun. Vyšší částky nad deset milionů pak bohatí Češi směřují právě do zmíněných nemovitostí, půdy nebo do zlata a cenných kovů. Při investicích do bydlení se neomezují jen na Česko. "Stále častěji si pořizují rekreační domky ve svých oblíbených dovolenkových destinacích, Itálii, Španělsku nebo na chorvatském pobřeží," dodal Hladný.

Mnoho klientů privátních bankéřů pochází z podnikatelského prostředí. Jak první generace českých porevolučních podnikatelů postupně stárne, stále častěji se na banku obrací s potřebou vyřešit budoucnost firmy. "Počet případů nástupnictví, které naši bankéři řeší, se postupně zvyšuje," podotkl Hladný.

Nejpalčivější otázkou z pohledu podnikatelů tak je ta, zda podnik prodat nebo předat další generaci. Jasno v tom při prvním oslovení banky nemá až 41 procent podnikatelů. "Podnikatelé také často řeší ztrátu vlivu ve firmě nebo své vlastní emoce, jelikož firmu budovali celý svůj život. Většina majitelů firmu nakonec částečně nebo zcela prodá," uzavřel Hladný.

Kam investují movití Češi - srovnání loňského s předloňským rokem podle šetření UniCreditr bank.


Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Průraz hlavního supportu na indexu Eurostoxx50, 25. září 2023
    Eurostoxx50 se obchoduje pod úrovní 4 200. Jak jsme zmínili v předchozích příspěvcích, cenová úroveň 4 200 je pod klíčovým supportem. Index tuto úroveň několikrát otestoval, ale nikdy pod ni neprorazil. Nedávná cenová akce potvrdila význam supportu 4 200, na kterém najdeme i Fibonacciho retracement 23,6 %. Index Eu50 nejenže prorazil pod Fibonacciho retracement 23,6 %, ale také opustil obchodní pásmo, ve kterém byl 5 měsíců. Cena se od dubna obchodovala v pásmu 4 200 – 4 420. Index více než čtyřikrát atakoval support 4 200 a pak pod něj konečně prorazil. Medvědi přebírají kontrolu nad trendem. Dalším cílem je Fibonacciho retracement 38 %.
  • Průraz kanálu a medvědí obrat páru EUR/USD.
    Pár EUR/USD prorazil ze vzestupného kanálu, ve kterém byl několik posledních seancí. Cena zůstává uvnitř střednědobého medvědího kanálu a dnešní obrat by mohl být začátkem nového pohybu dolů.
  • Průtok plynu „z ruského směru“ do Česka byl včera nejvyšší od roku 2019. Úřady veřejnosti dluží jasnou odpověď, jaký objem ruského plynu tedy Česko dováží – v listopadu to totiž zřejmě bylo nejvíce od zničení plynovodů Nord Stream
    Průtok plynu předávací stanicí Lanžhot, tedy ze Slovenska do Česka, dosáhl včera hodnoty 152,4 milionu kilowatthodin, vyplývá z dat společnost NET4GAS (viz tabulka níže). Jedná se o nejvyšší denní průtok touto hraniční stanicí od 29. prosince 2019. Jde tak samozřejmě i o nejvyšší průtok od loňského září, kdy několik explozí na plynovodech Nord Stream 1 a Nord Stream 2 definitivně znemožnilo přepravu plynu z Ruska přes Německo nakonec až také právě do Česka. Tento ruský plyn ovšem neproudil do Česka přes Lanžhot, nýbrž přes Krušné hory.
  • Průzkum analytiků Fidelity International: Souboj společností o dosažení nulových emisí
    Podle analytiků z Fidelity International (Fidelity) bude do roku 2030 téměř čtvrtina všech společností uhlíkově neutrálních. Evropské společnosti jsou vpředu, ostatní regiony jsou jim v patách. 25 procent analytiků pokrývajících Čínu zmiňuje rostoucí důraz na ESG hodnocení u většiny sledovaných společností, což znamená nárůst oproti přibližně 15 procentům z předchozích tří let.
  • Průzkum analytiků Fidelity International 2020: Zlomový rok pro ESG
    Průzkum analytiků Fidelity International 2020 ukazuje, že celosvětově jsou firmy v bodu zlomu. Již chápou, že zohledňování faktorů, jako je ochrana životního prostředí, podnikové řízení a sociální otázky (ESG – Environmental, Social and Governance factors), není jen správná věc, nýbrž také dobrý business.
  • Průzkum analytiků společnosti Fidelity International 2024: Manažeři firem se inflace nebojí
    Každoroční průzkum analytiků společnosti Fidelity International pro rok 2024 ukazuje, že mnoho společností se přestalo obávat inflace.
  • Průzkum analytiků společnosti Fidelity: Růst nákladů je zpět
    Navzdory více než ročnímu úsilí centrálních bank o zkrocení inflace ukazuje nejnovější průzkum, který pořádala společnost Fidelity International mezi svými analytiky, že tlak na pracovní náklady stále nepolevuje. Dobrou zprávou je, že většina analytiků nevěří, že vysoké úrokové sazby přivedou americkou ekonomiku do hluboké recese.
  • Průzkum Bank of Canada odhalil zhoršení podnikatelských vyhlídek ve 3. čtvrtletí 🔎
    Podle průzkumu Bank of Canada dosáhla podnikatelská důvěra v Kanadě ve třetím čtvrtletí postpandemického minima. Společnosti hlásily zhoršující se výhled prodeje a problémy s plněním krátkodobých finančních závazků v důsledku rostoucích úrokových sazeb. Inflační očekávání se sice mírně zmírnila, zůstávají však historicky vysoká. Bank of Canada, která minulý měsíc ponechala svou základní úrokovou sazbu na úrovni 5 %, vyjádřila obavy z přetrvávajících inflačních tlaků. Průzkum také zdůraznil, že vyšší sazby negativně ovlivňují více než 70 % kanadských firem, přičemž mnohé z nich pociťují zpomalení spotřebitelské poptávky.
  • Průzkum: Bitcoin by mohl do roku 2030 vzrůst na 270 000 dolarů
    Experti Finderu předpokládají, že bitcoin do roku 2025 dosáhne téměř 80 000 dolarů a do roku 2030 270 000 dolarů.
  • Průzkum: Bohatí Češi chtějí v krizi zrušit povolenky, zestátnění ČEZ nepodporují
    Čeští dolaroví milionáři by energetickou krizi chtěli řešit zrušením emisních povolenek nebo povolením těžby břidlicového plynu. Naopak zestátnění ČEZ a další výdaje státu, které by mohly podpořit inflaci, nepodporují. Hlavním důvodem vysokých cen energií je podle nich dlouhodobé zanedbávání investic do energetiky. Vyplývá to z průzkumu J&T Banka Wealth Report 2022. Podle průzkumu se postoje k jednotlivým opatřením mezi bohatými a většinou české společností často liší.
  • Průzkum: České firmy mají velkou rezervu ve využívání AI, otevírá se prostor pro externí konzultanty
    46 % zaměstnanců, kterým by využití nástrojů umělé inteligence mohlo pomoci usnadnit a zefektivnit práci, o této možnosti zatím příliš neslyšela, 12 % dokonce vůbec. Vyplývá to z průzkumu, který realizovala společnost Seyfor mezi pěti sty odpovědnými pracovníky českých firem. 35 % oslovených ještě nikdy nevyužilo nejznámější nástroj AI – ChatGPT, který je při správném využití vhodným pomocníkem například při přípravě textů či analýz. Výsledky průzkumu naznačují jasný trend, na který je třeba se zaměřit v roce 2024, a zároveň otevírají možnosti pro zkušené konzultanty.
  • Průzkum: Češi euro nechtějí, jeho používání se ale nebrání
    Většina Čechů euro jako domácí měnu nechce, ale jeho používání, třeba při cestách do zahraničí, se nebrání. Podle výsledků červnového průzkumu České bankovní asociace se na cesty do zemí mimo eurozónu a USA raději vybaví eurem (57 procent) než dolarem (26 procent), případně obojím (17 procent).
  • Průzkum: čeští mileniálové už méně důvěřují kryptoměnám
    Po roce zopakovaný průzkum české populace ve věku od 18 do 38 let, tzv. mileniálů, ukázal, že meziročně výrazně poklesl zájem o investice do kryptoměn. Zatímco vloni kupovalo kryptoměny 16 % z mladé populace, která investuje, letos tak odpovědělo jen 9 % respondentů. Rovněž tak opadá zájem o budoucí investici do kryptoměn – zvažuje ji necelých 8 % respondentů, přičemž na jaře 2018 tento záměr mělo přes 11 % mladých. Vyplývá to z průzkumu agentury Ipsos pro brokerskou společnost xPartners, který byl realizován koncem února tohoto roku na reprezentativním vzorku mladé populace (výběr hlavních výsledků v příloze).
  • Průzkum: Dopadů rostoucí inflace na svoje finance se obává 95 procent lidí
    Dopadů rostoucí inflace na svoje finance se obává 95 procent lidí. Tři čtvrtiny Čechů za poslední rok změnily pod vlivem pandemie, inflace a zdražování energií svoje uvažování o financích či úsporách, více investovat však začala pouze pětina Čechů. Vyplývá to z průzkumu Generali Investments CEE, který se konal od 11. do 15. března mezi 1050 respondenty.
  • Průzkum: Energetická krize donutila k omezení základních výdajů 11 pct lidí
    Energetická krize donutila 11 procent domácností k výraznému omezení základních výdajů na zdravotní péči či jídlo. Dalších 46 procent muselo omezit některé volnočasové aktivity nebo opatrněji hospodařit s rodinným rozpočtem. Vyplývá to z průzkumu agentury Ipsos, který má ČTK k dispozici. Češi podle něj zatím zvládají krizi lépe, než ještě vloni očekávali, přes 44 procent lidí hospodaří bez omezení. Pomohly k tomu i úsporná opatření, jež provedla více než polovina domácností. Obavy z dalších negativních dopadů krize ovšem přetrvávají, úspory tak budou pokračovat.
  • Průzkum Fidelity International: Evropské firmy jsou po Brexitu méně ochotny investovat ve Spojeném království
    Analytici Fidelity International v každoročním průzkumu Analyst Survey 2017* zaznamenali zlepšování ekonomických ukazatelů napříč odvětvími a regiony, přetrvává síla vyspělých trhů. V Evropě jsou ale analytici opatrnější než např. v případě USA. Ačkoli dle průzkumu není celkově nijak patrný významný vliv politického rizika, nejistota kolem Brexitu snižuje ochotu firem činit strategická investiční rozhodnutí ve Spojeném království.
  • Průzkum Fidelity International: Korporátní sentiment klesá, ale recese bezprostředně nehrozí
    Podle nejnovějšího analytického průzkumu Fidelity International klesl globální korporátní sentiment na úrovně, jaké nebyly od roku 2016 zaznamenány. Společnosti bojují se slabší spotřebou a rostoucími náklady.
  • Průzkum Fidelity International ukazuje nedostatek odhodlání investorů pro spravedlivou transformaci
    Společnost Fidelity International ("Fidelity") zveřejnila klíčové závěry svého průzkumu o "spravedlivé transformaci", který hodnotí povědomí investorů o tomto tématu, ale i jejich chuť investovat do této oblasti. Spravedlivá transformace je jednou z klíčových priorit společnosti Fidelity v oblasti udržitelného rozvoje a v souladu se svou strategií firma ve spolupráci s Coalition Greenwich zjišťovala názory více než 120 institucionálních investorů a finančních zprostředkovatelů, aby této důležité problematice do hloubky porozuměla.
  • Průzkum: Firmy nejvíce trápí rušení objednávek, menší poptávka a cestovní omezení
    Jihomoravské firmy se v současné době nejvíce potýkají s rušením zakázek, menším množstvím objednávek a byznys jim komplikují i cestovní omezení. Zásadní či částečné omezení každodenního provozu v souvislosti s epidemií koronaviru v následujících dvanácti měsících očekává 82 procent podniků. Vyplývá to z průzkumu, který mezi členskými firmami realizovala Regionální hospodářská komora Brno (RHK Brno).
  • Průzkum: Inflace ovlivňuje 9 z 10 Čechů, chránit svoje finance plánují dvě třetiny lidí
    Téměř 90 % Čechů už zaznamenalo dopady rostoucí inflace, která v dubnu vystoupala na meziroční hodnotu 14,2 %. Nejvíce si lidé všímají růstu cen běžného zboží a ztráty hodnoty svých úspor. Vyplývá to z průzkumu společnosti ČSOB Asset Management. Dvě třetiny dotázaných proto plánují využít investice a další produkty, aby své finance před inflací ochránili.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei SwiftTrader