Čtvrtek 28. březen 2024 11:47
reklama
InstaForex Autochartist
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
CapXmaster

Turecko zvýšilo úrokové sadzby. Líre to nepomohlo a jej pokles sa zrýchlil

24.11.2016 17:28  Autor: X-Trade Brokers  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Turecko dnes nečakane zvýšilo úrokové sadzby. Jednodňovú z 8,25% na 8,5% a týždňovú zo 7,5% na 8%. A to aj napriek tomu, že turecký prezident Erdogan neustále opakuje, že chce nižšie úrokové sadzby. Prečo teda ide centrálna banka proti prezidentovi?

Ako hlavný dôvod zvyšovania sadzieb sa vo všeobecnosti uvádza inflácia. Tá sa v Turecku už dlhodobo pohybuje v pásme 6-10% a v posledných mesiacoch ide nadol. Čiže pri cenách sa aktuálne neudialo nič, čo by malo tureckú centrálnu banku prinútiť zvýšiť sadzby. Hlavným dôvodom je snaha zabrzdiť pokles meny. Turecko zažilo v posledných mesiacoch viacero šokov – výpadok turizmu v dôsledku migračnej krízy, vojenský puč a následné čistky a najnovšie aj víťazstvo Trumpa v amerických voľbách, ktoré ešte viac zvýšilo nedôveru v emerging markets (ďalej EM) meny.

A práve Turecko patrí spomedzi veľkých emerging markets k najviac citlivým krajinám na silu meny. A to z dvoch dôvodov:

1. Kvôli externému dlhu. V grafe nižšie je externý dlh 10 najväčších EM. V ňom jednoznačne vedie Turecko s externým dlhom k HDP na úrovni viac ako 50%. Značná časť tohto dlhu je deonominovaná v cudzích menách (len ťažko bude niekto tureckej vláde a súkromnej sfére pri neustále slabnúcej líre požičiavať v lírach), to znamená, že pri slabšej líre dlžia turecké spoločnosti zahraničiu viac. Takisto sa im zhoršuje prístup k novému dlhu:

2016-11-24_em-debt

2. Kvôli deficitu na bežnom účte platobnej bilancie. Keď je krajina dlhodobo v deficite na bežnom účte, tak to znamená, že jej importy sú financované zdrojmi zo zahraničia. Nemusia to byť len úvery, ale napríklad aj zahraničné investície. Väčšinou je to však dlh. Slabšia mena, ako sme písali vyššie, znamená drahšie pôžičky zo zahraničia a týmpádom menej zdrojov na financovanie importov. Tým trpia predovšetkým investície, keďže emerging ekonomiky dovážajú predovšetkým investičné statky a vyvážajú spotrebné tovary. A keď sa znova pozrieme na top 10 EM, tak Turecko je na tom aj v tejto kategórii najhoršie:

2016-11-24_em-cab

Zaujímavá je reakcia trhov. Líra po nečakanom zvýšení sadzieb celkom prekvapivo oslabuje. Ako vysvetlenie sa ponúka to, že sa trhy obávajú spomalenia rastu domácej ekonomiky v dôsledku vyššieho úročenia (na grafe je EURTRY, D1):

2016-11-24_eurtry

Čo sa týka ďalšieho vývoja, tak myslím si, že dnešná reakcia bola prestrelená. Celý november je pre líru mimoriadne negatívny, avšak až tak veľa sa toho aktuálne nezmenilo, skôr je to o negatívnom sentimente voči EM po Trumpovom víťazstve, čiže celkom reálne to vidím na korekciu, ku ktorej by mohli prispieť vyššie sadzby. Z dlhodobého hľadiska však nevidím veľa dôvodov pre to, aby oslabenie líry nepokračovalo. Pri politických zmenách, ktoré nie sú pre zahraničné investície a ekonomiku najprijateľnejšie, vysokej inflácii a vysokých deficitoch na platobnej bilancii, by sa v Turecku toho muselo veľa zmeniť, aby sa negatívny trend obrátil.

P.S: Som celkom zvedavý, že či sa aj guvernér centrálnej banky nestane obeťou súčasných čistiek v Turecku, keďže Erdogan neustále volá po nižších sadzbách.

Klíčová slova: Turecko | Emerging markets | Měna | Měny | Trend | Banky | Banka | EURTRY | Lira | Markets | Guvernér | HDP |
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Turecko rozšiřuje "klub" zemí v recesi
    Turecko se přidává k zemím, které se podle kvartálních výsledků HDP dostaly do technické recese. Výsledky však mohou představovat pouze špičku ledovce celé turecké ekonomiky.
  • Turecko rozšiřuje „klub“ zemí v recesi
    Turecko se přidává k zemím, které se podle kvartálních výsledků HDP dostaly do technické recese. Výsledky však mohou p...
  • Turecko ruší daň z úspor v lirách, zvyšuje daň z devizových úspor. Lira umazává včerejší ztráty
    Turecká lira ve čtvrtek odpoledne klesla do blízkosti svého historického minima vůči dolaru. Na něj se propadla v polovině srpna. Tehdy se dolar přechodně prodával i za více než sedm lir. Bezprostředním důvodem včerejšího oslabení byla zpráva médií o rezignaci člena měnového výboru turecké centrální banky. Liře pochopitelně nepomohl ani nepříznivý sentiment vůči rozvíjejícím se trhům, posílený prohlubující se krizí v Argentině. Dnes ráno však lira posiluje. Umazala tak své včerejší ztráty a opět se dostala pod úroveň 6,5 liry za dolar. Důvodem je rozhodnutí tureckých úřadů dočasně snížit, či dokonce zrušit daň z úročení úspor v liře při současném zvýšení zdanění úspor v zahraničních měnách. Opatření má podpořit liru omezením její směny za cizí měny.
  • Turecko se nachází v přelomovém momentu - centrální banka tam dnes rozhoduje o sazbách
    Rozvíjejícím se trhům objektivně nepřeje současné utahování měnových šroubů v USA. Zrovna Turecko si ale za slábnoucí liru a tamní měnovou turbulenci může z podstatné míry samo. Ankara si zatím stále není ochotná vzít dostatečné ponaučení z měnové turbulence, kterou si v tomto měsíci prošla. Situaci „záplatuje“ dílčími a nepřímými zásahy. Kromě změn v oblasti zdanění úspor omezuje třeba možnosti spekulovat na pokles turecké liry nebo snižuje rezervní požadavky bankám, aby bylo v tamním bankovním systému více likvidity. To ale nestačí. Je tak vlastně jen otázkou času, kdy se lira propadne na nové historické minimum. Pokud prezident Erdogan nepřestane tlačit na centrální banku země, aby nezvyšovala sazby, a pokud se centrální banka k razantnímu zvýšení sazeb neodhodlá, bude to s Tureckem dále hodně nahnuté. Dnes má tedy centrální banka možnost.
  • Turecko se opět střelilo do nohy a nevypadá to, že by mu docházela munice
    Turecko na sebe opět strhává světovou pozornost. Příčinou tohoto zájmu je invaze tureckých vojenských jednotek do sousední Sýrie. Snahou tureckého prezidenta Erdogana bylo vytlačit kurdské jednotky dále od svých hranic hlouběji do syrského vnitrozemí. Tento krok se ovšem setkal s výraznou kritikou zahraničí, které nevnímá kurdské milice jako teroristy, ale jako jednu z hlavních sil odpovědných za pád nechvalně proslulého Islámského státu.
  • Turecko stáhlo z vod u Kypru průzkumnou loď Yavuz
    Turecká loď Yavuz dnes opustila vody jihozápadně od Kypru, kde prováděla průzkum surovinových ložisek. Původně měla na místě být podle Ankary do 12. října, ale dnes dorazila do tureckého Taşucu v provincii Mersin. Přesun lodě může pomoci zmírnit napětí panující ve východní části Středozemního moře kvůli sporům o právo na průzkum, uvedla agentura Reuters.
  • Tureckou centrální banku vede poprvé v historii žena. Erdogan ji jmenoval, aby skoncovala s jeho "erdoganomikou", která fatálně ničí liru
    Tureckou centrální banku vede poprvé v historii žena, Hafize Gaye Erkan. Trhy sází na to, že má za úkol skoncovat s "erdoganomikou". Zřejmě už i samotného Erdogana se totiž podařilo přesvědčit, že cestou pekelnou je jeho boj s pádivou inflací prostřednictvím nastavování nizkoučkých úroků, jen zčásti kompenzovaného velmi drahými intervencemi na posílení liry. Zbavil se tak dosavadního šéfa centrální banky, jenž mu na cestě do pekel šel velmi loajálně na ruku.
  • 💥 Turecko v krizi, lira pod palbou!
    Měnové krize nejsou pro Turecko ničím neobvyklým. Poslední epizoda se odehrála v roce 2018 a byla důsledkem neadekvátní měnové politiky a napětí mezi USA a Tureckem. V průběhu roku 2019 se situace stabilizovala. V minulých měsících jsme však svědky dramatického zhoršení. Problémem pro tureckou měnu se stala pandemie a úprk investorů do bezpečných přístavů. Centrální banka rychle "pálí" devizové rezervy, což je z velké části důsledkem její neochoty zvyšovat sazby. Turecko se navíc angažuje v množství geopolitických konfliktů. Hádky s USA začaly kvůli nákupu raketovému obrannému systému S-400 z Ruska. Země je navíc ve sporu s Řeckem, angažuje se v Sýrii a v konfliktu o Náhorní Karabach, který vypukl mezi Arménií a Ázerbájdžánem. A pokud by to někomu ještě přišlo málo, tak prezident Erdogan stojí v čele kritiků francouzského prezidenta ohledně jeho výroků o muslimech a dokonce vyzval k bojkotu francouzského zboží.
  • Turecko znervózňuje investory
    Minulý týden v pátek se finanční trhy dostaly opět do červených čísel. Mohly za to především obavy z pokračujícího pádu turecké liry, která během tří měsíců poklesla o více než 15 procent své hodnoty. Kurz USD/TRY se vyšplhal až k 6 lirám za dolar. V polovině července to přitom bylo ještě 4,60 liry za dolar.
  • Turecko způsobuje výprodeje na akciových trzích
    Americké akcie v pátek odepsaly 0,7 %, když nejvíce trpícími sektory byli těžaři a zpracovatelé komodit (-1,4 %), finanční domy (-1,2 %) a realitní developeři (-1,0 %). Jediným odvětvím, které se udrželo v plusu, byly energetické společnosti, jejichž akcie přidaly 0,3 %. Důvodem výprodejů jsou obavy z ekonomického stavu Turecka. To se promítá do výrazného oslabování tamní liry, které může vést dle některých předzvěstí až k menší bankovní krizi v Evropě. Důvodem jsou především emitované státní dluhopisy, z nichž velká část je denominována v americkém dolaru, jejichž splácení slábnoucí lira prodražuje.
  • Turecku hrozí od EU přísnější sankce za průzkum ve Středomoří
    Turecku hrozí přísnější sankce ze strany Evropské unie kvůli průzkumu zásob ropy a zemního plynu, který vede ve východním Středomoří. Podle Francie a Řecka nevyslyšela Ankara varování, aby se vyvarovala provokací, které v říjnu vyslaly členské země EU, píší dnes světové tiskové agentury. Přesný rozsah návrhu nových sankcí Paříž ani Atény zatím nepředstavily. Evropský parlament dnes navíc vyzval k uvalení sankcí na Turecko v souvislosti jeho aktivitami v severokyperském městě Varoša.
  • Turecký prevrat a finančný trh
    Pokus o prevrat v Turecku prišiel počas piatkovej noci. Časová chronológia udalostí pokusu o prevrat v Turecku poukazuje, že ten bol z hľadiska finančných trhov uskutočnený len niekoľko hodín pred zatvorením piatkového obchodovania na finančnom trhu.
  • Turecký prezident se chová jako ekonomický analfabet
    „Turecko má vážné problémy s inflací a oslabováním své měny. To odrazuje zahraniční investory, kterým nedůvěryhodná politika tamní centrální banky ničí plánované projekty,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Turecký prezident vyhlásil bojkot elektroniky z USA
    Turecko je připraveno bojkotovat elektroniku ze Spojených států, řekl dnes turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Vztahy mezi oběma zeměmi jsou v poslední době napjaté, zejména proto, že Ankara zadržuje amerického pastora Andrewa Brunsona. Spojené státy zavedly sankce vůči tureckým ministrům vnitra a spravedlnosti a zdvojnásobily cla na dovoz oceli a hliníku z Turecka.
  • Turismus na akciovém trhu opět trpí kvůli zpoždění vakcín
    Akcie v odvětví cestovního ruchu utrpěly další porážku na akciovém trhu poté, co společnost Johnson & Johnson dočasně pozastavila pokusy s vakcínou proti koronavirům a Eli Lilly zastavila pokusy s experimentální léčbou protilátkami proti Covid-19.
  • Turistický ruch v ČR trpí, jen Číňanů a Korejců ubylo v prvním čtvrtletí meziročně zhruba sto tisíc. A bude mnohem hůře
    Turistický ruch v České republice se v letošním prvním čtvrtletí „vrátil o pět let nazpět“. V hromadných ubytovacích zařízeních se totiž od ledna do března ubytovalo 3,1 milionu lidí, což je ve nejméně od prvního čtvrtletí roku 2015. Situaci přitom ještě částečně zachránil turismus obyvatel ČR, kterých se letos v prvním čtvrtletí ubytovalo 1,62 milionu. Cizinců se totiž ubytovalo jen 1,48 milionu, což je nejméně dokonce od prvního čtvrtletí 2014. Největší úbytek hostů tak v meziročním sledování zaznamenaly ty regiony České republiky, které jsou zvláště vyhledávané právě zahraničními návštěvníky, jako je Jihočeský kraj a zejména Český Krumlov, jižní Morava a Praha.
  • Turistika se v EU loni téměř zotavila z dopadů pandemie, mezi státy jsou rozdíly
    Odvětví turistiky se loni v Evropské unii téměř zotavilo z dopadů pandemie covidu-19. Počet přenocování v turistických zařízeních dosáhl 96 procent stavu před pandemií, uvedl ve své dnešní zprávě statistický úřad Eurostat. Mezi členskými státy jsou ale velké rozdíly. Česká republika byla zhruba na 89 procentech stavu z roku 2019, ale například Slovensko pouze na 72 procentech.
  • Tuzemská ekonomika dále šlape na brzdu
    Zatímco v první polovině roku se mohla česká ekonomika pochlubit relativně solidní růstovou dynamikou, vstup do druhého pololetí se nese ve znamení viditelného útlumu. Na jedné straně mají rostoucí životní náklady v kombinaci s prudkým poklesem reálných příjmů za následek zhoršující se kondici spotřebitelské poptávky – v srpnu poklesly maloobchodní tržby již pátý měsíc v řadě a v meziročním srovnání se propad prohloubil na 8,8 %.
  • Tuzemská ekonomika na začátku roku stagnovala
    Zpřesněný odhad českého HDP přinesl mírnou revizi směrem dolů. Ekonomika tak podle revidovaných dat v prvním letošním kvartále mezičtvrtletně stagnovala oproti původně udávanému růstu o 0,1 % q/q. Zhoršení odhadu pravděpodobně souvisí se slabými daty spotřebitelské poptávky za březen. Stále ale platí, že pokles ekonomiky z druhé poloviny loňského roku a tedy i technická recese odezněly. Oproti předpandemickému poslednímu čtvrtletí roku 2019 byl HDP v letošním prvním čtvrtletí nižší o 1 %, zatímco v meziročním srovnání se snížil o 0,4 %.
  • Tuzemská ekonomika na začátku roku stagnovala
    Zpřesněný odhad českého HDP přinesl mírnou revizi směrem dolů. Ekonomika tak podle revidovaných dat v prvním letošním kvartále mezičtvrtletně stagnovala oproti původně udávanému růstu o 0,1 % q/q. Zhoršení odhadu pravděpodobně souvisí se slabými daty spotřebitelské poptávky za březen. Stále ale platí, že pokles ekonomiky z druhé poloviny loňského roku a tedy i technická recese odezněly. Oproti předpandemickému poslednímu čtvrtletí roku 2019 byl HDP v letošním prvním čtvrtletí nižší o 1 %, zatímco v meziročním srovnání se snížil o 0,4 %.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Swissquote Bank