Úterý 19. březen 2024 05:14
reklama
Purple trading AI
reklama
Instaforex krypto ebook
reklama
CapXmaster
reklama
XTB trading konference 2024

Americká zamestnanecká recesia

04.11.2016 11:05  Autor: TRIM Broker  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Dnes, ako tradične v prvý piatok v mesiaci, budú zverejnené najdôležitejšie dáta z americkej ekonomiky. Čísla zamestnanosti mimo agrárneho sektora (NFP) sú kľúčové pre výhľad nielen investorov ale aj Fedu. A ten považuje zamestnanosť v krajine sa dobrú a stabilnú. Čoskoro sa to však môže zmeniť.

Dobrý trh práce

Tvorba pracovných miest sa zdá byť za posledné dva roky stabilná. Jej priemerná hodnota je 215k, čo je slušné číslo. Za október sa očakáva o málo horšie – iba niečo nad 170k nových pracovných miest.

Obchodníci budú brať dnešnú hodnotu veľmi citlivo najmä s ohľadom na decembrové rozhodnutie o zvýšení sadzieb. Tento týždeň Fed navýšil šance na decembrové zvýšenie úrokových sadzieb a trh to prijal – pravdepodobnosť tohto kroku narástla na takmer 80%.

Je preto nepravdepodobné, že Fed by bol pozitívny, pokiaľ by dnešné čísla NFP vyšli výrazne horšie (pravdepodobne ich vie ešte pred zverejnením).  Avšak nezávisle od toho ako dopadnú dnešné čísla, dlhodobejší obraz už nie je tak pozitívny.

Veľký obraz

Keď sa presunieme od krátkodobých volatilných mesačných dát k dlhodobejším trendom, vidíme veľký otáznik. Zdá sa, že trh práce spomaľuje.

Ak sa na trh práce pozrieme prizmou ročnej zmeny rastu zamestnanosti zistíme, že tá teraz rastie o 1,7%. To je pokles od svojho maxima na úrovni 2,3% z februára 2015. Priložený graf ukazuje, že akonáhle sa dosiahne vrchol, tvorba pracovných miest sa dostane v priebehu nasledujúcich dvoch rokov na nulu – prichádza k recesii. Tento indikátor sa preto nazýva indikátor neskorého (obchodného) cyklu.

11:0:25 4.11.2016

Od vrcholu prešlo 19 mesiacov. A tak aj tento indikátor (spolu s ostatnými) naznačuje, že americkej ekonomike hrozí recesia. Zdá sa, že ani Fed a ani Wall Street túto možnosť neberú vážne.

Zvýšenie sadzieb v decembri preto môže byť posledným zúfalým krokom v snahe o „normalizáciu“ ekonomiky v prostredí, ktoré nie je „normálne“. Zúfalým krokom, ktorý urýchli recesiu a spôsobí znižovanie sadzieb Fedom už počas nasledujúceho roka.

December môže poskytnúť veľmi zaujímavé možnosti pre vstup do dlhodobých strategických pozícií.

Zdroj: Hedgeye

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Americká vláda hraje proti Federálnímu rezervnímu systému
    „Krátkodobá úleva za cenu budoucích potíží. To je způsob, kterým americká vláda neutralizuje snahy Fedu,“ říká analytik BHS Timur Barotov.
  • Americká vláda se jen těsně vyhnula zastavení chodu
    Andrew Robinson, FX Analyst, SaxoCapital MarketsAndrew Robinson, FX Analyst, Sax...
  • Americká vláda vyhlásila stav nouze
    Závěr týdne se nesl vesměs na pozitivní vlně po bouřlivých předchozích dnech. Koruna a polský zlotý korigovaly své předchozí ztráty, když si během dneška přilepšily shodně o tři desetiny procenta. Maďarský forint naopak dále ztrácel. Český statistický úřad zveřejnil statistiku maloobchodních tržeb za leden, která však v současném kontextu zůstala bez povšimnutí. Hlavní pozornost trhů se i nadále upínala na reakci hospodářských politik napříč světem. Podle Evropské komise je unie připravena aktivovat krizovou klauzuli, která dovolí fiskální podporu ekonomice. Německá vláda je ochotna poskytnout až 600 mld. EUR na boj s koronavirem a uklidnění situace. Prostředky by měly jít zejména na pomoc postiženým firmám ve snaze zamezit hromadnému propouštění. Americký prezident Donald Trump vyhlásí stav nouze, aby urychlil reakci vlády na šíření viru v USA. To mu dovoluje rychlejší čerpání peněz z federálního rozpočtu na zdravotní a bezpečnostní potřeby.
  • Americká vláda: Výrobcům čipů prudce klesly zásoby, mají jich na pět dnů
    Výrobcům polovodičů dál rychle ubývá zásob, nedostatek mikročipů ve světě přetrvává, upozorňuje americká vláda. V prosinci měli výrobci čipů zásoby na méně než pět dnů, zatímco standard před pandemií byl asi 40 dnů, ukázal průzkum mezi více než 150 společnostmi. Mikročipy se čím dál více používají i v autech, jejich nedostatek loni donutil mnoho automobilek omezit výrobu.
  • Americká výnosová krivka je najplytšia od roku 2007
    Výnosová krivka sa v USA čím ďalej, tým viac vyhladzuje. Prirážka desaťročných amerických dlhopisov k dvojročným klesla v posledných dňoch pod úroveň 0,7 percentuálneho bodu. Stalo sa to po prvýkrát od roku 2007.
  • Americká výnosová křivka invertovala – Bude letošní akciový růst pokračovat?
    „Americká výnosová křivka invertovala.“ To je headline, který nyní můžeme vidět prakticky na všech zpravodajských serverech po celém světě. Co to vlastně znamená a jaké jsou implikace pro investory?
  • Americká výroba zrychluje, analýza EUR/USD
    Americká výroba roste nejrychleji za posledních 2 a půl roku. Dnes to ukázal index nákupních manažerů (PMI), kter...
  • Americká výsledková sezóna by měla přidat vítr do plachet akciovým trhům
    Americký index S&P 500 zakončil páteční seanci před prodlouženým víkendem o 0,7 % výše. Posunul tak svoje historické maximum opětovně výše, v celém týdnu si polepšil o 1,6 %. Od začátku roku pak jeho zisky dosahují 4,2 %. V dosavadní poslední seanci se dařilo především prodejcům zbytného zboží, když jejich akcie si polepšily o 1,3 %. S odstupem je následovaly s necelým jedním procentem energetické tituly a stupeň vítězů doplnily akcie finančních domů (+0,9 %). Těm kromě příznivého makroekonomického prostředí pomáhají i rostoucí výnosy státních dluhopisů. Výsledky hospodaření dvou bankovních domů JP Morgan a Wells Fargo trhy ohodnotily smíšeně, když akcie první jmenované si polepšily, zatímco té druhé zaznamenaly ztráty.
  • Americká výsledková sezóna: Které banky překvapí, komodity černým koněm?
    Alcoa dnes po závěru amerického obchodování zahájí hlavní výsledkovou sezónu za třetí čtvrtletí roku, kterou dva týdny...
  • Americká výsledková sezóna sa začala pozitívne
    Americká výsledková sezóna začala pozitívne. Dnes (piatok) boli zverejnené výsledky veľkých amerických bánk a niektorých energetických spoločností, ktoré v priemere prekonali očakávania. Pozitívne dáta z Číny naznačujúce ozdravovanie hospodárskeho rastu, pomohli dosiahnuť pozitívnu náladu na akciových trhoch. Taktiež pozitívny vývoj obchodných rokovaní medzi USA a Čínou, vytvára pozitívne podmienky pre pokračujúci rast na akciových trhoch. V dôsledku týchto faktorov , dosiahol americký akciový index S&P 500 (US500 na xStation5) nárast na nové tohtoročné maximá a testuje psychologickú hranicu 2900 bodov. V prípade, ak index dokáže preraziť túto úroveň, otvorí sa priestor pre rast k úrovni 2950 bodov.
  • Americké a evropské akcie otevírají vzhledem k silnému dolaru výš
    Akcie stoupaly, přičemž futures na americké akcie zaznamenaly v první obchodní den roku 2023 zisky. Japonský jen ztratil půdu pod nohama, zatímco zlato se obchodovalo na nejvyšší úrovni za více než šest měsíců.
  • Americké a evropské akciové trhy posilují na pozadí jednání o Ukrajině a zvýšení produkce ropy v SAE
    Trh s komoditami zastavil svůj růst poté, co Spojené arabské emiráty navrhly alianci OPEC+ zvýšit těžbu ropy. Přestože ministr energetiky SAE Suhail al-Mazrouei toto prohlášení bagatelizoval, ceny ropy klesly pod 110 USD za barel.
  • Americké a Evropské akciové trhy za celý týden rostly, Praha mírně zaostala
    Akciové trhy na obou stranách Atlantiku sice nepředvedly takový výkon jako v minulém týdnu, ale přesto rostly. Pražská burza za celý týden mírně lehce oslabila (-0,22 %).
  • Americké akcie bez větších změn, přesto na novém rekordu
    Americké indexy včera uzavřely obchodování kolem nuly. S&P 500 lehce posílil o 0,08 % (3096,63 b.), a přesto to znamená nové historické maximum. Zbylé dva indexy skončily chloupek pod středečním závěrem. Pohled na jednotlivé sektory ukazuje na růst realitního segmentu, naopak spolu s ropou oslabovaly energetiky. Z jednotlivých společností propadly akcie Cisca (-7,33 %, 44,91 USD) po prognóze, která je nižší než odhady trhu.
  • Americké akcie čeká technický růst do konce roku
    „Ve výsledku se schází vícero argumentů, spíše technické povahy, proč by měly trhy pokračovat v růstu letos i přes to, že ekonomický fundament tento růst plně nepodporuje,“ říká analytik BHS Timur Barotov.
  • Americké akcie dále propadaly
    Americké akcie včera klesly v souvislosti s nárůstem obav z rostoucích nákladů na energie. Indexy S&P 500 a Nasdaq 100 klesly o více než 3 %. Ke ztrátám indexu S&P 500 nejvíce přispěly akcie technologických společností a sociálních médií. West Texas Intermediate se obchodovala poblíž 120 dolarů. Wall Street závěr: Dow Jones -2,4 %; S&P -3,0 %; Nasdaq -3,6 %.
  • Americké akcie, dluhopisy i měna jsou na tom dnes lépe než evropské. Nejistota však trvá
    Ani odpoledne se nezměnilo nic na tom, že na hlavních trzích stále panuje velká opatrnost. Nepřicházejí nové příspěvky k tématu obchodní války USA - Čína a data jsou charakterem spíše ta méně významná. To znamená, že třeba dnešní nárůst spotřebitelské důvěry v průzkumu Conference Board potěší, ale trhům směr těžko ukáže. Naproti tomu nepotěší vyhlídky obnoveného sporu Itálie s EU ohledně rozpočtu, tentokrát zřejmě okořeněného pokutou pro problémového jižního člena.
  • Americké akcie dnes pokořily historický uzavírací rekord
    Klíčový ukazatel amerických akcií, index Standard & Poor’s 500, během dnešního obchodování překonal svůj historický uzavírací rekord. Důvodem jsou lepší než očekávané výsledky amerických firem v letošním prvním čtvrtletí. Ty zatím naznačují, že podnikové sféře v USA se daří, a to navzdory obavám ze zpomalování ekonomiky.
  • Americké akcie dnes zaostávají za evropskými, výnosy znovu stoupají
    Závěr týdne nakonec přináší akciím zisky. Slušné jsou hlavně v Evropě, kde se růst řady předních indexů blíží 1 procentu. V Americe je nejdál Nasdaq se ziskem ve výši 0,6 pct, zatímco S&P 500 zaostává s polovičním růstem. Pražskou burzu stáhly mírně dolů ČEZ a KB.
  • Americké akcie dosáhli nejvyšší úrovně od dubna 2020
    Americké akcie ukončily třídenní rutinu, když se kupující vraceli zpět na trh. Zatímco pohyby na evropských akciových trzích byly ztlumené, Nasdaq 100 zaznamenal svůj nejlepší den od dubna letošního roku, kdy investoři nakupovali korekci technologických gigantů, jako jsou Tesla, Apple, Amazon a další.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
XTB trading konference 2024