Pátek 19. duben 2024 14:39
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
InstaForex ebook vzdelavaci
reklama
Swissquote Bank
reklama
FTMO král

Jak americké volby ovlivní akciové trhy?

04.11.2016 09:53  Autor: Saxo Bank  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Autor: Peter Garnry, vedoucí kapitálové strategie Saxo Bank

Co můžeme říct o akciích v souvislosti s americkými volbami? Předpovědět, co se stane, je velmi snadné, stejně jako obtížné. Pokud se na chvíli zastavíme a podíváme se na nejrůznější výzkumy, je jasné, že neexistuje významná statistika, která by nám řekla, co se stane s americkým akciovým trhem v návaznosti na to, kdo vyhraje prezidentské volby. Důležitější však je, že ať už bude Kongres jednotný nebo rozdělený, nemá to žádný statistický význam. Takže o co tu vlastně jde?

Pokud se podíváme na pár věcí kolem amerických voleb, můžeme se k něčemu dopracovat. Právě teď to podle většiny průzkumů vypadá, že by Hillary Clintonová mohla zvítězit – alespoň to všichni očekávají. Je to vidět i na velice slabých výkonech akcií v oblasti zdravotnictví; je poměrně jasné, že Demokratická strana se vůči zdravotnictví vymezuje dost negativně – chtějí snižovat ceny, i když to bude obtížné. S rostoucími šancemi Hillary Clintonové v průzkumech klesají výkony akcií ve zdravotnictví. Pokud budeme mít demokratický Bílý dům a většinu v Senátu, což je celkem pravděpodobné, a Demokraté získají i víc křesel ve Sněmovně reprezentantů, můžeme očekávat tvrdší přístup ke zdravotnictví a myslím, že v krátkém období se dočkáme ještě dalšího negativního vnímání sektoru zdravotnictví. Nejlepší přístup je tedy využívat v tomto sektoru ETF.

Podíváme-li se na index S&P 500, tak je podle toho, co si nyní myslí společnost, zřejmé, že pokud zvítězí Trump, bude to překvapení a můžeme očekávat, že dojde k nepředstavitelnému. Pro akcie by to dle mého názoru bylo krátkodobě velmi špatné. Ve střednědobém horizontu (pokud Trump zvítězí a provede svou reformu zdanění velkých firem) by to z mého pohledu mohlo akcie podpořit. Pokud zvítězí Clintonová, bude se dál dít to samé, vláda pokračuje, její politiku známe. V krátkém období zde není důvod pro velký vliv na akcie. Ve střednědobém horizontu víme, že chce zavést tzv. Buffetův plán, který stanoví vyšší daňové sazby pro řadu firem ve vyšších příjmových kategoriích. To by mohlo mít negativní vliv na investory ve středním období a přeměnit se obecně v negativní postoje investorů.

Finanční sektor bude během těchto voleb zajímavý. Víme, že Demokraté mají vůči finančnímu sektoru mnohem tvrdší postoj – chtějí větší regulaci, takže pokud dojde k vítězství Clintonové, mohlo by se to v tomto sektoru projevit negativně. To by samozřejmě mohl vyrovnat Fed, který by podle předpokladu mohl v prosinci zvýšit sazby a pokud se ekonomika bude nadále zotavovat, provést několik dalších zvýšení i v roce 2017. Dopad to možná nebude tak velký, jak by mohl být, ale v krátkém období přesto předpokládáme negativní vliv na finanční trhy. Pokud zvítězí Clintonová, očekávám, že sektor kapitálových statků tím získá, protože Demokratická strana společně s Hillary Clintonovou vede kampaň, která chce přidat 275 mld. dolarů na investice do infrastruktury prostřednictvím reformy daní právnických osob. To by pro sektor, který dodává stroje a vybavení na stavbu silnic, dálnic, metra a dalších projektů infrastruktury bylo velmi pozitivní.

Závěrem rada pro pohyb na akciovém trhu – připravte své portfolio i na nemyslitelné. Pokud tedy vyhraje Trump, jaký přístup je nejlepší? Je jich několik. Buď můžete nakoupit prodejní opce S&P 500 – pořád ještě nejsou moc drahé; myslím, že za opce do ledna nebo února zaplatíte sazby kolem 2,5 %. To je velmi slušné vzhledem k tomu, jak nízko mohou akcie spadnout, pokud bude Trump prezidentem.

Další možností je hrát na mexickém akciovém trhu. Mexickým akciím se v lokálních měnách daří přímo skvěle, ale v dolarech už to v posledních letech tak výborné není. Je zde negativní korelace vůči Trumpovu vítězství – pokud vyhraje, bude to pro mexické peso špatné. Trump chce znovu jednat o podmínkách sdružení NAFTA – a to bude pro mexický akciový trh mít negativní dopad. Nejlepší způsob investování je tedy do místních ETF, které najdete na platformě SaxoTrader, pokud dáte vyhledat „Mexico ETF“. Tak se na tento akciový trh dostanete nejlépe.

 

O autorovi:

Peter Garnry, původem z Dánska, pracuje jako vedoucí kapitálové strategie Saxo Bank. V roce 2007 absolvoval Copenhagen Business School. Peter je autorem článků o aktuálním dění na amerických a evropských trzích. Pravidelně vydává také strategické investiční zprávy. Jako komentátor vystupuje na televizních stanicích včetně CNBC nebo Bloomberg.

O Saxo Bank

Skupina Saxo Bank (Saxo), specialista na multi-asset obchodování a investice, nabízí kompletní sadu obchodních a investičních nástrojů, technologií a strategií.

Už téměř 25 let nabízí Saxo Bank jednotlivcům i firmám přístup k profesionálnímu obchodování a investicím prostřednictvím technologií a zkušeností.

Plně licencovaná a regulovaná banka umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům snadno obchodovat s více aktivy z jediného účtu na různých elektronických zařízeních. Kromě toho poskytuje Saxo Bank svým firemním klientům, např. bankám a makléřům přístup k multi-asset obchodům, prvotřídním makléřským službám a obchodní technologii.

Mnohokrát oceněné obchodovací technologické platformy jsou dostupné ve více než 20 jazycích a jsou využívány více než stovkou finančních institucí na celém světě.

Saxo Bank, která byla založena roku 1992, sídlí v Kodani a zaměstnává 1500 lidí ve finančních centrech po celém světě, včetně Londýna, Singapuru, Paříže, Curychu, Dubaje a Tokia.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Jaká esa má dnes FED v rukávu?
    Bankovní rada (FOMC) americké centrální banky (FED) včera zahájila dvoudenní měnové zasedání. Výsledky jednání budou známé již dnes ve večerních hodinách. Rozhodnutí o úrokových sazbách bude známo ve 20:15 h a následně šéf americké centrální banky promluví na tiskové konferenci.
  • Jaká ETF obchodovat v Evropě
    V návaznosti na nedávné omezení nákupu ETF na US burzách pro obyvatele EU jsme pro Vás připravili sumář k těm produktům, které jsou pro investory nejoblíbenější. Jedná se o průřez produkty, které zpravidla již mají na trhu nějakou historii, jsou regulovány a mohou tak investorům nahradit ty z USA.
  • Jaká ETF obchodovat v Evropě?
    V návaznosti na nedávné omezení nákupu ETF na US burzách pro obyvatele EU jsme pro Vás připravili sumář k těm...
  • Jak agresivní dnes bude ECB? Euro před klíčovou událostí vyčkává
    Jednání Evropské centrální banky jsou v posledních měsících hodně zajímavá a atmosféra před nimi bývá napjatá. Pro dne...
  • Jaká je budoucnost pro Evergrande?
    Akcie Evergrande dnes v Hongkongu ztratily více než desetinu ceny a dostaly se na nejnižší úrovně za posledních 11 let. Investoři pochybují, že společnost s dluhem ve výši $305 mld. bude schopná zaplatit ve čtvrtek úroky z dluhopisů ve výši $85,5 mil. Podobné ztráty zaznamenaly také další developerské firmy kótované v Hongkongu - New World Development a Henderson Land.
  • Jaká je pravděpodobnost parity mezi USD a EUR?
    Rovnováha obchodních sil mezi americkým dolarem a eurem se posouvá ve prospěch dolaru. Americká měna vykazuje určité známky vyčerpání, ale výhled zůstává pevně býčí. V této souvislosti EUR/USD pokračuje ve svém poklesu.
  • Jaká je pravděpodobnost, že bitcoin klesne na úroveň 10 000 USD?
    Výprodej na kryptoměnovém trhu zrychluje – bitcoin dosáhl 5měsíčního minima a obchoduje se pod úrovní 40 000 USD. Ethereum se zároveň propadlo na čtyřměsíční minimum a obchoduje se pod úrovní 3 000 USD.
  • Jaká je současná pozice hedgeových fondů?
    Podle nejnovějších obchodních údajů Komise pro obchodování s komoditními futures investují hedgeové fondy už sedmý týden v řadě do zlata.
  • Jaká jsou čtyři největší investiční rizika pro rok 2016?
    Podle odborníků Fidelity International, globálního lídra v oblasti investic, makroekonomickou situaci v roce 2016 nejvíce ovlivní čtyři faktory: americký dolar, Fed, ropa a vývoj v Číně. Stěžejním tématem zůstane i globální divergence mezi USA a zbytkem světa, která je zároveň jednou z příčin volatility trhu.
  • Jak a kde koupit bitcoin a další kryptoměny
    Kryptoměny, jak možná víte, jsou jednoduše řečeno digitální měny. Dnes jich na trhu najdete opravdu mnoho. Příkladem můžeme uvést nejznámější, nejstarší a nejtradičnější bitcoin nebo třeba ethereum, XRP, litecoin či dogecoin.
  • Jak americké volby zamíchají strukturou akciových portfolií
    V posledních 12 letech se ekonomika potýká s již druhou krizí, která se dostavila právě ve chvíli, kdy se rány po první krizi zacelily. Makroekonomická politika se tak posunula až k horizontu událostí. Dosud nikdy nebyly úrokové sazby v tolika zemích stlačovány tak tvrdě k nule, a zároveň razantně nerostly fiskální deficity, které dál prohlubují historicky vysoké zadlužení globální ekonomiky.
  • Jaká šokující překvapení může letos přinést zlato?
    Cena zlata včera vzrostla, a to navzdory růstu amerického dolaru a výnosů amerických státních dluhopisů. Někteří odborníci se domnívají, že takové příjemné překvapení zlato přinese v roce 2022 ještě nejednou.
  • Jaká to změna
    FX Update: Jaká to změna za jeden den! Andrew Robinson, FX Analyst, Saxo Capital Mar...
  • Jak atraktivní jsou evropské akcie?
    „Přednost před silně naceněnými cyklickými tituly by tak měly dostat malé a střední podniky, které jsou nyní konzervativněji naceněné, “ říká analytik BHS Timur Barotov.
  • Jaká ztráta tempa? Akcie rychle setřásly úvodní ztráty
    Z vývoje finančních trhů je poslední dobou patrné, že se investoři snaží odhlížet od čehokoli, co by mohlo nabourat představu rychlého hospodářského oživení a návratu k normálu. Případně si rizika i uvědomují, ale raději hledí ještě dál za horizont při vědomí, že rozumnou alternativu k akciové investici stejně nenajdou.
  • Jak banky pomáhají klientům v době koronavirové krize
    VELKÝ PŘEHLED OPATŘENÍ BANK Z DŮVODU KORONAVIROVÉ KRIZE: Jaká opatření přinesly svým klientům tuzemské banky? Jak jsou banky vstřícné a ochotné své klienty podpořit? Které jsou aktivní a které naopak pouze zavedly odklad splátek, na kterém je ve společnosti obecný konsenzus? Vše najdete v našem velkém přehledu.
  • Jak bezpečně nakoupit firemní dluhopisy
    Prodávat dluhopisy mohou jen osoby či subjekty s licencí České národní banky. Existuje však několik výjimek, kdy mohou tyto cenné papíry veřejně nabízet také přímo emitenti. Bohužel, řada z nich toho využívá a tzv. podlimitní emise vydává za účelem vlastního obohacení. Peníze ze společnosti následně vyvedou a investorům zbydou jen oči pro pláč.
  • Jak Bitcoin klesá k hranici odporu, nastává šance na vzácnou trojitou formaci 
    Ekonomika krypto aktiv za posledních šest měsíců hodně ze své hodnoty ztratila a z 3,08 bilionu dolarů klesla na dnešních 1,58 bilionu dolarů. Zatímco trhy s kryptoměnami v těchto dnech vypadají extrémně medvědí, několik příznivců kryptoměn teoretizovalo, že medvědí trh bude tentokrát méně drsný. Objevil se také vzácný scénář, že by se cena primární kryptoměny mohla obrátit a dosáhnout trojnásobného vrcholu, i když se ve světě financí běžně říká, že nic jako trojitý vrchol neexistuje.
  • Jak bitcoin ovlivňují inflaci v USA?
    BTC má za sebou další den zvýšené volatility, kdy se nejdříve obchodoval nad 45 000 dolary, aby po zveřejnění výsledků vývoje lednové inflace ve Spojených státech klesl o 1 800 dolarů a poté se opět odrazil nad 45 000 dolarů. Aktuálně se obchoduje za 43 000 dolarů.
  • Jak brzy se může cena BTC dostat na 150 000 USD? Přidává se finanční poradce Bernstein
    Investiční výzkumná společnost Bernstein předpověděla, že bitcoin (BTC) by se mohl během příštích dvou let vyšplhat až na 150 000 USD.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
FTMO král