Čtvrtek 28. březen 2024 12:16
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Purple pivot points
reklama
Fintokei ProTrader

Blíži sa zasadnutie ECB

07.09.2016 11:55  Autor: TRIM Broker  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Vo štvrtok 8.9.2016 nás o 13:45 čaká rozhodnutie ECB o monetárnej politike. O 14:30 bude nasledovať komentár guvernéra Draghiho, ktorý objasní detaily samotného rozhodnutia.  

11:53:11 7.09.2016

Súčasný program nákupov aktív od ECB v objeme 80 mld. eur mesačne (QE) a negatívna depozitná sadzba na - 0.4% zatiaľ očakávané tempo rastu inflácie a ekonomiky neprináša (súčasná inflácia EZ +0.2% vs. 2% cieľ ECB, zatiaľ čo ekonomika svoje tempo rastu spomaľuje). To je dôvod, pre ktorý časť trhu očakáva predĺženie platnosti programu QE z marca 2017 do septembra 2017 už na štvrtkovom zasadaní ECB.

Ďalšie znižovanie sadzieb je však vzhľadom k problémom, ktoré negatívne depozitné sadzby spôsobujú komerčným bankám v Eurozóne (najmä talianske a nemecké banky), málo pravdepodobné. Trh v otázke rozhodnutia ECB nie je jednotný. Rovnako ako samotný predstavitelia centrálnych bánk. Ich sympózium v Jackson Hole totiž preukázalo, že stále nevedia ako svojimi nástrojmi dosiahnuť vytýčené dlhodobé ciele.

Oveľa intenzívnejšie totiž počuť naliehanie predstaviteľov monetárnej politiky na predstaviteľov tej fiškálnej. Riešením má byť užšia spolupráca i prípadné fiškálne reformy. Na trhu, pred štvrtkovým zasadaním, prevládajú dva tábory. Jeden, poukazujúci na nutnosť predĺženia platnosti QE (čo by viedlo k oslabeniu EURa) a druhý, ktorý od ECB zmeny neočakáva. Zdá sa, že rozhodnutie ECB bude pre jeden z týchto táborov sklamaním, čo povedie k väčším pohybom na EUR/USD.  

Základné scenáre pre vývoj EURUSD:

  • Vychádzame z vyššie uvedených skutočností a základné scenáre sa dajú rozdeliť na dve očakávania. Prvým je, že ECB neurobí nič a v takom prípade uvidíme rast eura. Ak teda nedôjde k predĺženiu programu, očakávame, že komentár Draghiho sa bude niesť v holubičom tóne a bude sa snažiť uistiť trh, že ECB môže prehodnotiť rozšírenie stimulov na každom ďalšom zasadnutí. To by malo prvotnú reakciu mierne schladiť. Cieľom pre takýto scenár sú minulomesačné maximá na EURUSD na úrovni 1,1370/ 1,1400... - Býčí scenár 
  • Druhou variantou je, že ECB rozšíri program QE, plus prípadne ešte  upraví kľúč pre nákup jednotlivých dlhopisov, aby si zabezpečila dostatočný balík dlhopisov pre svoje operácie. V takom prípade očakávame, že dodatočný sprievodný komentár guvernéra bude skôr neutrálny. EURUSD by sa tak mohol dostať na nové tohto mesačné minimá a atakovať suport 1,1100/1,1130... - Medvedí scenár

11:49:58 7.09.2016

Klíčová slova: EUR/USD | Akciový trh | ECB | Ekonomika | Banky | EUR | USD | EURUSD | Eura | Trh | QE | Jackson Hole |
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Bleskový průzkum Fidelity: Dopad Covid-19 může mít širší rozsah a delší trvání, ale na obzoru pořád ještě „raší zelené výhonky“
    Podle nejnovějšího bleskového průzkumu analytiků společnosti Fidelity International povede globální omezení výroby a služeb v letošním roce k významnému poklesu zisků firem.
  • Bleskový průzkum Fidelity International: náklady na vstupy a mzdy budou zřejmě klesat
    Bleskového průzkumu Fidelity International se v červenci zúčastnilo 137 analytiků společnosti, u kterých sílí názor, že nastává období globální dezinflace v důsledku přebytečné nabídky. Výzkum také ukazuje rozdíl v pohledech analytiků pokrývajících Evropu a USA. Ti evropští popisují rostoucí optimismus ve znovu se otevírající Evropě po poklesech případů, na rozdíl od těch, kteří pokrývají Severní Ameriku, kde v uplynulém měsíci zaznamenali spíše vrchol počtu případů Covid-19.
  • Blinder (bývalý viceprezident FEDu)
    "Očakáva dvojité dno recesie v US ekonomike"......
  • Blinken vyzve Izrael k zastavení války proti Hamásu - NYT
    Deník New York Times uvádí, že Spojené státy tlačí na Izrael, aby souhlasil s příměřím v pásmu Gazy. Podle komentáře se očekává, že ministr zahraničí Blinken bude osobně naléhat na zastavení vojenské operace namířené proti Hamásu.
  • Blízkovýchodní konflikt: Hrozba pro českou ekonomiku?
    V době, kdy eskalace mezi Izraelem a Hamásem trvá již několikátý týden, začínají se rýsovat obavy ohledně jeho dopadu na světovou ekonomiku. Mezinárodní měnový fond (MMF) a Světová banka varují před rostoucími cenami ropy a inflačními tlaky, které by mohly ovlivnit i českou ekonomiku. Obě instituce přitom počítají s ekonomickým růstem v České republice v roce 2024 okolo 2,3 %. Ačkoli obě instituce předpovídají ekonomický růst v České republice v roce 2024 okolo 2,3 %, situace na Blízkém východě nesouvisí jen s tamním konfliktem.
  • Blížící se inflace a britská pokerová partie
    Středeční dopoledne se pro hlavní evropské akciové indexy mění na pozitivní, ačkoli úvod byl ještě směrem dolů. Na programu je dnes americké PPI, které bude určitým předskokanem sledovanější spotřebitelské inflace. Naznačí cenové tlaky z nákladové strany za září. Poté přidá Fed zápis ze svého posledního zasedání, takže zřejmě přibude další evidence jeho odhodlanosti jít se sazbami ještě podstatně výš. To však těžko překvapí.
  • Blížící se léto může podpořit odvětví cestovního ruchu
    Vstoupili jsme do posledního dubnového týdne, s očima již upřenýma na příchod května a s ním i lepší výsledky v Evropě. Těšíme se na nadcházející týdny v letních měsících a mnoho občanů pozorně sleduje vývoj pandemie a výsledná opatření zavedená evropskými vládami a čeká na zjištění, zda bude možné letět do jejich prázdninových destinací.
  • Blížící se nárůst nabídek na export a ceny blíže dvouměsíčního maxima snižují konkurenceschopnost americké pšenice
    Prodej březen 17 pšenice. Graf, data zdroj: Teletrader, GainCapital Group: vývoj průměrné historické sezónnosti březnového futures na pšenici (CBOT) v 5, 10, 15, 20 a 30 letech. Graf březnového futures na pšenici znázorňuje dlouhodobou korelaci sezónních pohybů cen. Na grafu je vidět, že v pětileté (červená), desetileté historii (zelená), patnáctileté historii (modrá), dvacetileté historii (žlutá) a třicetileté historii (fialová) docházelo v průběhu roku u březnového futures na pšenici v období od konce října do listopadu (včetně) k sezónnímu poklesu ceny.
  • Blíži sa druhá technologická bublina?
    Aktuálne prebieha debata o tom, či sa nenafukuje druhá technologická bublina. Podľa aktuálneho prieskumu medzi fondmi z dielne Bank of America je najprekúpenejším aktívom technologický index NASDAQ, myslí si to až 40% respondentov. Pred mesiacom, v máji, to nebolo ani 30%. Už viackrát som tu písal, že americké akcie vyzerajú byť aktuálne predražené (jedným z logických vysvetlení je očakávanie nižších korporátnych daní od Trumpa, ktoré by znamenali, že v čistom dostanú investori na dividendách viac, čo činí nakupovanie akcií výhodným aj pri vysokých oceneniach), to však neznamená, že musia byť v bubline.
  • Blíži sa na rope ďalší short-covering?
    V roku 2015 sme zažili na rope tri kratšie rastové trendy. Pri všetkých z nich zohral nemalú rolu short-covering, teda...
  • Blíží se Bernankeho konec v čele Fed?
    Šéf americké centrální banky Ben Bernanke je na cestě z čela Fedu, interpretují bankéři i média fakt, že se letos v sr...
  • Blíží se ceny komodit k dalšímu výraznému prolomení?
    V poslední části května a rovněž posledním měsíci druhého čtvrtletí se inflace, globální energetický šok, revoluce elektromobilů a globální potravinová krize ukazují jako nejžhavější makro problémy, které komoditní supercyklus pohánějí.
  • Blíží se IPO Snapchat?
    Start nového týdne se nesl na pesimistické vlně s tím, jak medvědi využili slábnoucího růstového momenta k vyvinutí si...
  • Blíží se klíčové události a dolar se zbavuje ztrát ze začátku týdne
    Eurodolar nakonec během včerejšího odpoledne a dnešního rána lehce klesl. Nachází se na 1,3670, kde se připravuje na d...
  • Blíží se konec TikToku? Jaký to bude mít dopad na trhy?😱
    Čínský TikTok je poslední roky nejrychleji rostoucí sociální sítí na světě a způsobuje problémy mnoha zavedeným firmám – Instagramu, Facebooku, YouTube, ale například i Snapchatu či Netflixu. Známé firmy zatím nenašly recept, jak silný růst TikToku zastavit. Situaci za ně ale mohou vyřešit americké úřady, protože komisař telekomunikačního úřadu vyzval Tima Cooka (Apple) a Sundara Pichaia (Alphabet), aby aplikaci stáhly ze svých obchodů, neboť představuje hrozbu pro bezpečnost země. To by samozřejmě pomohlo zejména americkým firmám. Více jsme se na toto téma podívali v našem novém videu.
  • Blíží se konec výsledkové sezóny. Společnostem z indexu S&P500 poklesly zisky meziročně o 8 %!
    Své výsledky hospodaření zveřejnilo již více než 450 firem z indexu S&P 500, přičemž výsledková sezóna dopadla o něco lépe, než se očekávalo (v průměru o 7 % lepší zisky a o 2 % lepší tržby), ale stále se jedná o výrazný meziroční pokles o více než 8 %, což představuje již 3. čtvrtletí poklesu zisku v řadě. Podle prognóz se očekává, že příští čtvrtletí přinese mírné oživení. Nicméně tento týden zveřejňování výsledků pokračuje. Za pozornost stojí maloobchodní společnosti jako Home Depot (HD.US), Target (TGT.US) a Walmart (WMT.US). Na druhé straně se dozvíme také výsledky technologických společností, jako je Cisco (CSCO.US) a JD (JD.US).
  • Blíží se konec “zlatých časů? německého bundu?
    Dluhopisy upadly v posledním týdnu v nemilost. Německý bund za poslední týden ztratil skoro 2 % a jeho výnos se poprvé od června vyhoupl zpátky do kladných hodnot. Stává se z jednoho z nejvýnosnějších aktiv posledních let konečně “horký brambor?, kterého se investoři budou těžko zbavovat?
  • Blíží se korekce na DAXu ke svému konci?
    Jen pár slov k německému DAXu, protože v tomto týdnu stejně všichni čekáme na to, jak dopadne řecké referendum. DAX si...
  • Blíží se krachy čerpacích stanic. Ropa je v korunách nejlevnější od roku 1999, zájem řidičů o benzín i naftu přitom dramaticky klesl
    Loni se počet veřejných čerpacích stanic v ČR poprvé v historii přehoupl přes cifru čtyř tisíc. Česko má jednu z nejhustších síť benzínových pump v Evropě, ba na světě. Koronavirus však vše mění. Hrozí, že benzínových pump bude ubývat. To se přitom nedělo ani v krizí poznamenaných letech 2010 až 2013. Jenže tehdy sice ekonomika procházela útlumem, avšak nebyla z velké části „vypnutá“ jako dnes.
  • Blíží se kvantitativní utahování. Dolar před Fedem vyčkává
    Dnešní den přinesl překvapivě dobrá data o maloobchodních tržbách ve Velké Británii, která také pomohla vzhůru libře. Další čísla byla z amerického realitního trhu a na finanční trhy dojem neudělala. Důvodem je i to, že se všeobecně čeká na večerní výsledek jednání Fedu.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
Finexo
FxNet
IFC Markets
reklama
Purple trading AI