Pátek 29. březen 2024 16:09
reklama
Dukascopy new
reklama
Dukascopy new
reklama
CapXmaster
reklama
Fintokei ProTrader

Výhled pro AUD se zlepšuje, RBA se snižováním sazeb již pravděpodobně nikam pospíchat nebude

06.09.2016 08:58  Autor: X-Trade Brokers  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Máme za sebou ranní zasedání Australské centrální banky a překvapení se nekoná. Všichni bloombergem dotazovaní analytici počítali s tím, že sazby zůstanou beze změny a RBA skutečně doručila, když sazby ponechala na 1,50 % poté, co je v posledních čtyřech měsících dvakrát po sobě snížila o 25bp.

Untitled

To podstatné z doprovodného komentáře a vyjádření guvernéra Stevense:

  • Inflace by podle centrální banky měla zůstat i nadále nízká. Aktuálně na 1% y/y.
  • Další posilování AUD by mohlo zkomplikovat probíhající přizpůsobování australské ekonomiky, která si stále zvyká na šok způsobený nižšími cenami komodit.
  • Ceny nemovitostí dál rychle rostou, a to zejména v okolí Sydney a Melbourne. RBA proto musí zůstat s dalším uvolňováním měnové politiky opatrná, aby přehřívající se úvěrový trh a trh s bydlením dál zbytečně nestimulovala.

Trh si vyložil dnešní zasedání tak, že RBA s dalším snižováním sazeb nebude nijak pospíchat. Šance na jejich snížení do konce tohoto roku klesla na pouhých 37 %. Ještě začátkem září přitom dosahovala téměř 50 %. Pravděpodobnost že sazby koncem roku budou beze změny pak stoupá na 62 %.

Untitled1

Pro AUD to tedy vypadá na poměrně dobré zprávy.

A ještě jedna perlička na závěr. Dnešní zasedání bylo posledním, které ve funkci šéfa centrální banky vedl guvernér Glenn Stevens, kterému po deseti letech končí jeho funkční období. Stevens během svého šéfování snížil sazby z 6 % na aktuálních 1,5 %, ale kurz AUDUSD je aktuálně téměř přesně na úrovních, kde byl když Stevens před 10 lety nastupoval do funkce.

Untitled2

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Výhled páru AUD/USD na 18. ledna 2023
    Na pozadí pozitivních zpráv z Austrálie a Číny a slabého amerického dolaru pár AUD/USD dál rozvíjí růstovou dynamiku formou korekce v rámci většího a celkového klesajícího trendu.
  • Výhled páru EUR/USD na 14. dubna 2023
    Někteří představitelé amerického Federálního rezervního systému se domnívají, že kvůli riziku rostoucího tlaku na bankovní sektor a ekonomiku jako celek je třeba pozastavit cyklus zpřísňování měnové politiky, což v konečném důsledku povede přinejmenším k recesi. Většina lídrů ECB přitom věří, že na květnovém zasedání banky je třeba měnovou politiku ještě víc zpřísnit a znovu zvýšit úrokovou sazbu o 50 bazických bodů. I z tohoto fundamentálního faktoru je jasné, že rostoucí euro by se mělo nakupovat na úkor klesajícího dolaru.
  • Výhled páru EUR/USD na 19. ledna 2023
    Kupující jsou stále optimističtí, protože očekávají další zvýšení úrokových sazeb ECB a hodnotí slovních intervence jejích představitelů. Prezidentka ECB Christine Lagardeová dnes v projevu na Světovém ekonomickém fóru v Davosu uvedla, že "inflační očekávání nepolevují" a "ECB bude sazby dál zvyšovat". Inflace je podle ní "příliš vysoká a ECB ji hodlá včas snížit na 2 %". Lagardeová zítra vystoupí s dalším projevem, začne v 10:00 SEČ. Do té doby si euro nejspíš udrží býčí dynamiku, kterou získalo díky dnešním výrokům Lagardeové.
  • Výhled páru EUR/USD na 6. února. Powell nadále podporuje dolar
    Měnový pár EUR/USD se v pondělí nadále obchodoval níže. Pokles ovšem nebyl tak silný jako v pátek, protože fundamentální/makroekonomické pozadí bylo slabší. Nicméně šéf Federálního rezervního systému Jerome Powell opět promluvil a potvrdil, že centrální banka pravděpodobně nesníží sazby již v březnu a že existuje 95% pravděpodobnost, že úroková sazba snížena nebude. Tato informace samozřejmě okamžitě podpořila dolar. Rovněž byl zveřejněn americký index PMI mimo zpracovatelský průmysl ISM, který výrazně překonal předpokládané hodnoty. Byla to další zpráva, která podpořila dolar. Minulý týden byla většina událostí a zpráv nakloněna ve prospěch americké měny.
  • Výhled páru GBP/USD na 24. ledna 2023
    Na pozadí slabého amerického dolaru se pár GBP/USD dokázal zkorigovat do střednědobé býčí zóny a vystoupal nad úrovně 1,2130, 1,2240, kterými prochází důležité úrovně supportu: 200 EMA v denním grafu a 200 EMA v týdenním grafu.
  • Výhled páru USD/CAD na 11. dubna 2023
    Na páru USD/CAD obecně zůstává dlouhodobá růstová dynamika. Průraz úrovní rezistence 1,3555 (50 EMA v denním grafu) a 1,3572 (200 EMA v grafu 4H) bude signálem pro obnovení long pozic na tomto páru. Pár USD/CAD se v tom případě posune k horní hranici vzestupného kanálu v denním grafu a k úrovni 1,3977 (říjnové maximum a maximum z června 2020).
  • Výhled páru USD/CAD na 29. března 2023
    Pár USD/CAD se po překonání významných úrovní krátkodobého supportu 1,3715 a 1,3680 (200 EMA v grafu 1H) a 1,3630 (200 EMA v grafu 4H) snaží rozvinout klesající dynamiku. Naše naděje na odraz od úrovní 1,3630 a 1,3600 se nenaplnily – zatím. Přesto si na tomto páru ponecháváme dříve otevřené long pozice, držíme také limitní stop příkazy pod úrovní 1,3570 a počítáme s pullbackem: úroveň 1,3600 je důležitou úrovní supportu (50 EMA v denním grafu) a střednědobý i globální trend stále zůstává býčí.
  • Výhled páru USD/JPY na 20. ledna 2023
    Pár USD/JPY dnes stoupá a zotavuje se z největších ztrát tohoto a minulého měsíce. V době psaní článku se obchoduje poblíž značky 130,00.
  • Výhled páru XAU/USD na 10. května 2023
    Naše hlavní předpověď zahrnuje sázky na další růst páru XAU/USD. V současné nejisté situaci dávají opatrní investoři přednost tomu, že zůstanou "u zlata". Jeho kotace minulý týden a den po zasedání Fedu vyskočily na nové rekordní maximum 2 077,00 a aktualizovaly tak vrchol z loňského března na ceně 2 070,00.
  • Výhled páru XAU/USD na 2. května 2023
    Pár XAU/USD uvízl v pásmu mezi supportem 1973,00 (200 EMA v grafu 4H) a rezistencí 2 010,00. Podle našich předpokladů by průraz kterýmkoli směrem znamenal začátek nového pohybu. Jak jsme už ale uvedli, kolísání a plochý trend mohou pokračovat, protože výsledky zasedání FOMC i ECB a zpráva amerického ministerstva práce mohou pár XAU/USD posunout různými směry. Celkově lze říct, že vzestupná dynamika zůstává zachována a o short pozicích na zlatě a páru XAU/USD lze vážně uvažovat jen při průrazu supportu 1 954,00 (50 EMA v denním grafu) .
  • Výhled pro dolar: Agresivní měnová politika znovu nabývá na síle
    Tento týden zveřejnila agentura Reuters rozhovor s prezidentem Federálního rezervního systému St. Louis Jamesem Bullardem, ve kterém zdůraznil, že zvýšení úrokových sazeb v USA je nezbytné pro boj s inflací. Vzhledem k nedávným údajům, které ukazují, že inflace zůstává perzistentní a celková ekonomika bude nadále pomalu růst, je podle něj zvýšení úrokových sazeb nutné.
  • Výhled pro drahé kovy: Stříbro podle průzkumu asociace LBMA překoná v roce 2024 zlato
    Podle výročního průzkumu Asociace londýnského trhu s drahými kovy (LBMA) účastníci konference uvedli, že zlato překoná trh drahých kovů. Některá pozorování a komentáře v průběhu konference však podpořily stříbro, hodnotí jeho cenovou dostupnost ve srovnání s jeho fundamentálními ukazateli.
  • Výhled pro EUR/USD na 12. února. Euro provádí korekci směrem nahoru
    Měnový pár EUR/USD v pátek pokračoval v korekci směrem vzhůru. Korekční fáze trvá již čtyři dny po sobě, i když předtím cena klesala jen něco málo přes den. Volatilita zůstává velmi nízká, což lze částečně vysvětlit slabým fundamentálním a makroekonomickým pozadím minulého týdne. Je však důležité si uvědomit, že trh se pohybuje a obchoduje nejen tehdy, když se objeví významné zprávy a reportáže. Tento týden se odehraje několik důležitých událostí, které by mohly přimět obchodníky k větší aktivitě.
  • Výhled pro EUR/USD na 13. března. Další superzábavný den
    Měnový pár EUR/USD v úterý prodloužil slabou medvědí korekci. Očekávali jsme, že zpráva o inflaci v USA vyvolá na trhu emoce. Dolar vzrostl, ale jeho síla byla překvapivá. Americký dolar posílil o výrazných 20 pipsů poté, co vyšlo najevo, že americká inflace nadále stagnuje. Index spotřebitelských cen na konci února meziročně vzrostl na 3,2 %. Jak jsme již několikrát zmínili, pravděpodobnost ještě pozdějšího zahájení uvolňování měnové politiky Federálního rezervního systému se nadále zvyšuje. Spolu s tím by měl růst i americký dolar, pokud se trh nevrátí ke svým starým zvykům nakupovat dolar bez pádných důvodů.
  • Výhled pro EUR/USD na 13. února. Euro nadále roste pomalým tempem
    Měnový pár EUR/USD pokračoval v korekci směrem vzhůru s nízkou volatilitou. Ve skutečnosti je volatilita nejen nízká, ale dokonce extrémně nízká. Celkově měnový pár nyní nevykazuje žádné pohyby. A pokud nedochází k žádným pohybům, nelze očekávat dobré obchodní signály a vysoké zisky. Proto musíme vydržet a v budoucnu budou signály a pohyby lepší.
  • Výhled pro EUR/USD na 16. února. Dolar náhle ustupuje
    EUR/USD ve čtvrtek provedl korekci směrem vzhůru a ke konci dne překonal kritickou hranici. Klesající trend v tuto chvíli zůstává zachován, ale pár často koriguje směrem vzhůru, takže prolomení linie Kijun-sen není signálem, který by ukazoval na začátek obratu býčího trendu. Včera měl trh dobrý důvod zbavit se dolaru (nebo vybrat zisky z krátkých pozic). Dvě z amerických zpráv se ukázaly být výrazně slabší, než se předpokládalo. Maloobchodní tržby se v lednu snížily o 0,8 %, zatímco prognózy předpovídaly maximálně pokles o 0,1 %, a průmyslová výroba klesla o 0,1 %, zatímco obchodníci očekávali její růst o 0,3–0,5 %.
  • Výhled pro EUR/USD na 21. března. Euro si i nadále z obchodníků utahuje Analýza EUR/USD, graf 5M
    EUR/USD si ve středu udržel klesající trend, ale pár opět vykazoval velmi slabou volatilitu a pohyb. Pohyby po výsledcích zasedání Federálního rezervního systému nebudeme brát v úvahu. Trh obchodoval impulzivně a bude trvat nějaký čas, než se uklidní. Pohyby po zasedání Fedu bychom v celkové technické analýze ani neměli uvažovat, protože se často vymykají celkovému obrazu. Proto analýzu zasedání Fedu provedeme až dnes večer.
  • Výhled pro EUR/USD na 23. února. Trh se najednou probudil
    Měnový pár EUR/USD konečně vykázal znatelné pohyby. Poprvé za celý týden byly zveřejněny ekonomické zprávy jak ze Spojených států, tak z Německa a Evropské unie. Nemůžeme je považovat za důležité, ale stále se jedná o zprávy. Jinými slovy, když trh tři dny jen tak vysedává a nejsou zveřejněny žádné významné události, stávají se i indexy podnikatelské aktivity superdůležitými zprávami. Přesně to se stalo ve čtvrtek.
  • Výhled pro EUR/USD na 26. března. Korekční pondělí místo "nudného" pondělí
    V pondělí se měnovému páru EUR/USD podařilo vykázat mírný korekční růst. Pohyb směrem vzhůru byl vyvolán technickými důvody, protože neexistovalo žádné fundamentální ani makroekonomické pozadí. Přesněji řečeno, byly naplánovány projevy Christine Lagarde, zástupců Evropské centrální banky Panetty a Lanea a v USA zástupců Federálního rezervního systému Goolsbeeho a Bostice. Žádný z nich však trhu neposkytl informace, které by mohly vyvolat silnou reakci nebo změnit sentiment obchodníků.
  • Výhled pro EUR/USD na 27. března. Euro se nadále nechává unášet vlnami
    V USA byla zveřejněna zpráva o objednávkách zboží dlouhodobé spotřeby. Přestože překonaly předpokládanou hodnotu, nezaznamenali jsme na tuto zprávu žádnou reakci trhu. Dolar během americké obchodní seance rostl, ale nebylo to vyvoláno ekonomickými zprávami. Domníváme se, že obchodování na trhu bude pokračovat plynule a euro bude vůči dolaru postupně oslabovat. Problémem eura je, že Federální rezervní systém může nadále odkládat načasování prvního snížení úrokových sazeb. Zároveň existuje 90% pravděpodobnost, že Evropská centrální banka uvolní měnovou politiku již v červnu. Tento faktor by měl trh stimulovat k nákupu americké měny.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster