Čtvrtek 28. březen 2024 20:29
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
InstaForex Autochartist
reklama
Dukascopy new

Janet Yellenová nenaznačila brzké zvýšení úrokových sazeb v USA. Analýza USD/JPY.

22.06.2016 10:19  Autor: BOSSA  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Janet Yellenová, šéfka americké centrální banky, včera promluvila před americkým senátem. Ve svém připraveném projevu vypověděla, že bankéři byli připraveni zvedat úrokové sazby na konci roku 2015, ale museli zareagovat na zpomalení domácí ekonomiky, globální rizika a další kolaps v ceně ropy. Yellenová zopakovala, že rizika stále zcela neustoupila a jasně naznačila, že nebude spěchat se zvyšováním sazeb. Před dalším navýšením si chce být guvernérka jistá, že hospodářství prosperuje a vzpamatoval se i trh práce, a také že Evropa neprochází šokem po případném vystoupení Británie z EU.

    Sdílení článku: 
       

    Čtěte více

    • James O’Shaughnessy, úspěšný datový analytik
      James O´Shaughnessy, analytik, který používal při tvorbě svého portfolia mechanizovaný kvantitativní přístup. Jako první využil počítačovou databázi Compustat O?Shaughnessy a v krátkém čase vytvořil různé investiční strategie na základě dat z více než 40. leté historie. Jeho způsob kvantitativního výzkumu v investování určitě nezůstane bez povšimnutí, protože se jednalo o vůbec první investiční strategii, která byla patentována (patent 5978778, „Automated strategies for Investment Management“ z listopadu 1999). Po rozsáhlém backtestingu vybral nejlépe skórující strategie, které další roky testoval. Nakonec z nich vznikly následující tři:
    • Janáček (ČNB): Česká ekonomika má nejhorší za sebou, měnová politika ale zůstane uvolněná
      Tuzemská ekonomika má už nejhorší za sebou a měla by se začít zotavovat ve druhém pololetí roku poté, co ožijí investi...
    • Jan Bureš a Tomáš Sýkora: Co znamená růst mezd a inflace pro ekonomiku a akcie na pražské burze?
      Mzdy v Česku rostou nejrychleji za poslední dekádu, nezaměstnanost je rekordně nízko a zaměstnanost na rekordně vysokých úrovních. Inflace zvolna zesiluje. Co tento mix znamená pro českou ekonomiku a české firmy? Jak může zasáhnout budoucí vývoj české koruny a jakou odezvu může vyvolat ze strany České národní banky? Co růst mezd a celkově inflace znamená pro pražskou burzu a jednotlivé akcie, které jsou na ní obchodovány? Právě na to v rozhovoru pro Patria.cz odpovídají hlavní ekonom Jan Bureš a hlavní analytik Tomáš Sýkora.
    • Jan Bureš: Brexit je dál „game changer“ a pohled trhů na sazby v Česku teď přehnaně přísný
      Trhy jsou bezprostředně po drtivé porážce plánu na brexit Theresy Mayové poměrně dobře naladěny, já ale vidím situaci pro nejbližší týdny nadále s velkým množstvím otazníků a zásadním rizikem v podobě naplnění divokého brexitu, říká v rozhovoru pro Patria.cz hlavní ekonom Patria Finance Jan Bureš. „Jako pozitivní si trhy vzaly relativně silný hlas odpůrců jakéhokoli brexitu ve spojení se vstřícností z Německa či Francie v tom, že 29. březen nemusí být nutným naplněním brexitu. To ale, pokud z Velké Británie zazní jasný konsensus, kudy chce jít země dál: nová dohoda v britském parlamentu, shoda na novém referendu či snaha brexit jako takový zcela odepsat,“ říká.
    • Jan Bureš: Investoři se bojí pramálo. 2018 připomene, co stálo od pádu Lehman Brothers stranou
      Růst inflace. Zpřísňování měnové politiky a s ním ruku v ruce jdoucí vzestup úrokových sazeb. Nárůst rizika a strachu. Tři klíčová témata do roku 2018 podle hlavního ekonoma Patria Finance Jana Bureše. Obětujte necelých 13 minut Vašeho času a poslechněte si rozsáhlejší výhled a argumenty, co a proč se v roce 2018 může dít na trzích i v ekonomice.
    • Jan Bureš: Německu i akciím prospěje pravá vláda. Koruně zahrozí velká koalice?
      Pravá koalice by byla fiskálně zodpovědná a kladla důraz na reformy. Ty by zrychlily pomalý růst produktivity v Německu, na který teď, v dobrých časech, není tolik vidět. Byla by pozitivním impulsem pro všechna německá aktiva s výjimkou dluhopisů. Tlumenější by ale byl přínos pro okolní evropské trhy. Velká koalice by byla více proevropská, méně rozpočtově zodpovědná. A tím by rozvázala ruce Evropské centrální bance a urychlila cestu k vyšším sazbám. To je bezprostředním rizikem pro korunu kvůli velkému objemu spekulativního kapitálu, sázejícího na pokračování měnové expanze v eurozóně, říká před nedělními volbami v Německu pro Patria.cz hlavní ekonom Patria Finance Jan Bureš.
    • Jan Bureš: Plán Britů bude těžko skousnutelný. Co znamená pro Česko?
      Plán Britů na odchod z Evropské unie je hodně ambiciózní, pro řadu členských zemí ale jen těžko skousnutelný. Chtít přístup na jednotný trh, ale současně dělat svou vlastní politiku se třetími stranami a kontrolovat migraci – členové EU odmítnou černého pasažéra a v největším ohrožení je britský finanční sektor. Na Radiofóru to mimo jiné řekl hlavní ekonom Patria Finance Jan Bureš.
    • Jan Bureš: Růst sazeb je jasný. Zrychlí jej a zdraží hypotéky nakonec politici?
      Růst české ekonomiky ve třetím kvartále podle našich odhadů překoná 5 procent. Mzdy rostou o více jak 7 % a překvapují ČNB. Máme nejnižší nezaměstnanost v celé Evropské unii. Naopak nejrychleji rostoucí ceny nemovitostí v celé EU. To je koktejl, který jasně volá po zvýšení sazeb. Sazby v Česku zítra půjdou vzhůru a ČNB naznačí, že to rozhodně není poslední krok a dá se očekávat další nárůst sazeb, říká v rozhovoru pro Patria.cz hlavní ekonom Patria Finance Jan Bureš. O kolik? Brzdou pro ČNB je Evropská centrální banka. Trhy čekají sazby v eurozóně v záporu ještě v roce 2020, upozorňuje Bureš. Jak nahlíží Jan Bureš na povolební vyjednávání v Česku? Budou to nakonec politici, kdo se postará o zdražení hypoték a rychlejší tempo zvyšování sazeb ČNB? V jaké situaci?
    • Janet Yellenová: Americká ekonomika je v dobré kondici.
      První ze tří zasedání centrálních bank již proběhly, nyní bude trh bedlivě sledovat zasedání Fedu, které se bude konat ve středu. Všechny tři banky pokračují v cestě zpřísňování měnové politiky, ale blíží se okamžik, kdy sazby porostou příliš, a jejich další růst již nebude nutný. Nebo se ekonomika příliš zpomalí, a proto může regulátor nové navýšení odmítnout. Je však nepravděpodobné, že se to stane během příštího měsíce nebo dvou, protože inflace v Evropské unii, Spojeném království nebo USA zůstává výrazně nad 2% cílem. Proto pochybuji, že Fed a Bank of England tento týden zvýší sazby.
    • Janet Yellenová chce ekonomiku mírně “přehřát??
      Šéfka Fedu Janet Yellenová v pátek hovořila o tom, že je zapotřebí po hlubší krizi let 2008/2009 ekonomiku rozehřát, dříve než ji Fed začne znovu výrazněji chladit. Hlavně proto, aby se struktura ekonomiky vrátila do žádoucího normálu - tedy, aby například znovu vzrostly žádoucí výdaje na výzkum a vývoj nebo vzrostla participace na pracovním trhu (ochota pracovat nebo hledat si aktivně zaměstnání). S řadou závěrů se dá souhlasit, jen je třeba si uvědomit, že Spojené státy jsou již mimo recesi poměrně dlouhou dobu (přes 6 let).
    • Janet Yellenová očekává "měkké přistání"
      Nejkontroverznějším tématem je momentálně otázka stavu americké ekonomiky. Někteří obchodníci a analytici tomu buď nevěří, nebo prostě odmítají vidět objektivní skutečnost. Dovolte, abych v krátkosti vysvětlil, co mám na mysli. Americká ekonomika vykazuje v posledních čtvrtletích vynikající tempo růstu. Tato rychlost by byla považována za "vynikající", i kdyby byly úrokové sazby na úrovni z doby před dvěma až třemi lety, kdy byla měnová politika velmi "měkká" a Federální rezervní systém se obával spíš inflačních tlaků než poklesu. V současnosti je ale úroková sazba na maximu a americká ekonomika rostla ve třetím čtvrtletí tempem 5 %.
    • Janet Yellenová pokračuje v budování cesty ke zvýšení úrokových sazeb v USA; analýza amerického dolaru, USD/JPY, GBP/AUD
      Německé průmyslové objednávky v září oproti očekávání třetí měsíc v řadě klesly, hlavně kvůli slabší poptávce ze zahraničí. Objednávky...
    • Janet Yellenová se loučí zvýšením sazeb Fedu. Dolar nad 1,1800 EURUSD
      Americká centrální banka Fed v souladu s širokým očekáváním analytiků a ekonomů zvýšila úrokové sazby o čtvrt bodu do...
    • Janet Yellenová se se představí v nové roli, američtí hráči se vracejí
      Evropské trhy začaly dnešní obchodní den pozitivně naladěny, ale vzápětí nálada vyprchává. Hlavní akciové indexy se nacházejí už zpět u včerejších hodnot. Euro se však drží o trochu výš, když se na páru s dolarem obchoduje na 1,2115. Také dluhopisové výnosy sledujeme mírně nad včerejšími hodnotami. Dál sílí drahé kovy, drobné zisky si připisuje koruna.
    • Janet Yellenová se vyjádřila k politice Fedu
      Americký dolar zůstává ve velmi neatraktivní pozici. Ačkoli u obou instrumentů, které pravidelně sleduji, přetrvávají klesající tendence, dolar v posledních týdnech napříč celým trhem jen oslabuje. Během tohoto období jsme z USA dostávali zprávy, které ho měly podpořit; a přesto dolar neposílil ani trochu. Jasným příkladem je zpráva o inflaci v USA z tohoto týdne, která v lednu nečekaně zrychlila. Podle mého názoru to jen naznačuje, že Federální rezervní systém může další uvolňování měnové politiky odložit.
    • Janet Yellenová trvá na vyřešení dluhové otázky do 1. 6.
      Oba nástroje pokračují v nedávném zpomalení. Trh projevuje nízký zájem o téma dluhového stropu v USA. Zmínil jsem to o víkendu a v pondělí analytici několika velkých bank oznámili stejný závěr. Americká ministryně financí Janet Yellenová však nabádá lidi, aby tento problém brali vážně, protože věří, že americká ekonomika by se mohla zhroutit, pokud to politici nevyřeší do týdne.
    • Janet Yellenová úkol splnila. Povzbudila akciové trhy i dolar
      Šéfka Fedu dnes v projevu pro finanční výbor Sněmovny reprezentantů uvedla, že propad cen akcií, nejistota okolo Číny a globální přehodnocování...
    • Janet Yellenová varovala před rizikem recese v roce 2023
      V pondělí byly pohyby eura a libry srovnatelné, ačkoli zpravodajské pozadí bylo přítomno pouze ve Spojeném království a chybělo v USA a EU. Oba instrumenty však zpočátku klesaly (i v noci), rostly, pak zase klesaly. Začátek nového týdne byl klidný, ale trh může čelit několika nečekaným rozhodnutím a událostem. Tento týden bude obsahovat různé události, jak jsem již zmínil v předchozích článcích, které mají potenciál výrazně ovlivnit náladu na trhu. Schůzky Bank of England, ECB a Fedu jsou samozřejmě na prvním místě. Již dříve jsem o víkendu uvedl, že by bylo vhodné, aby ECB a Bank of England pokračovaly ve zvyšování úrokových sazeb o 75 bazických bodů, což je stejná sazba jako na předchozím zasedání. Několik studií a průzkumů ekonomů však ukazuje, že všechny tři centrální banky mohou zvýšit úrokové sazby o 50 bazických bodů. Před několika týdny by takový vývoj událostí představoval určitou skepsi, ale teď už ne.
    • Janet Yellenová varuje, že USA by do 1. června mohly vyhlásit platební neschopnost
      Americká ministryně financí Janet Yellenová varuje, že pokud nebude navýšen dluhový strop, mohou USA do 1. června vyhlásit platební neschopnost. Co bude s dolarem?
    • Janet Yellenová vysvětluje svůj postoj ke vztahům mezi USA a Čínou
      Dolar dále rostl poté, co ministryně financí Janet Yellenová řekla, že Bidenova administrativa je ochotna vynaložit náklady v rámci snahy chránit zájmy národní bezpečnosti USA před hrozbami, které představuje Čína.
    Forex - doporučené články:

    Co je FOREX?
    Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
    Forex pro začátečníky
    Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
    1. část - Co to vlastně forex je?
    FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
    VIP zóna - Forex Asistent
    Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
    Forex brokeři - jak správně vybrat
    V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
    Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
    Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
    Forex volatilita
    Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
    Forex zůstává největším trhem na světě
    V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

    Nejnovější články:


    Naposledy čtené:

    Forex brokeři
    FxNet
    ATC Brokers
    Pax Forex
    reklama
    Purple trading AI