Úterý 19. březen 2024 12:24
reklama
Dukascopy new
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Swissquote Bank
reklama
XTB trading konference 2024

Zlato sleduje EURUSD a Yellenovou

27.05.2016 12:26  Autor: HighSky Brokers  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Aktuálně: Zlato dnes stagnuje vůči závěru čtvrtečního obchodování na 1220 USD za trojskou unci. Obchodování je v posledních dnech opět v úzké korelaci s měnovým trhem, zejména EUR/USD. Slábnoucí dolar je na jaře hlavním důvodem růstu cen komodit, proto jeho květnové posílení strhlo zlato níž.  

Jedním z klíčových momentů geneze současného poklesu zlata a eura byl Zápis ze zasedání Fedu 26-27. dubna, jenž zvýšil tržní očekávání růstu hlavní úrokové sazby pro červnový a červencový termín zasedání. Dokument potvrdil opatrnost centrální banky z vývoje americké a světové ekonomiky a trhů a slabosti inflace, avšak naznačil zmírnění rizik ze světové ekonomiky a trhů a rovněž optimismus ek. vývoje a inflace do budoucna. Naznačil rovněž možnost zvýšení hlavní úr. sazby už na červnovém zasedání.

Euro a zlato k dolaru ztratily některé důležité podpory, na druhou stranu jiné důležité podpory jsou stále aktivní. Ztráty tak ještě nezlomily letošní růstové trendy. Situace znamená důležitou hádanku a milník, zda pro dolar a zlato nepříznivý fundament dokáže změnit letos silný růstový trend.

Trh zatím obecně potvrzuje klíčové podpory a tím taky platnost prudkého růstového trendu masivní korekce tohoto roku (jež od prosincových minim bez větší korekce dosahuje až 20 %!)  s podporou slábnoucího dolaru a taky kvůli mezinárodním makroekonomickým a finančním nejistotám včetně oslabení a volatility akciových indexů s hrozbou přenosu slabosti přes sektory citlivých na poptávku a měnový kurs na americkou ekonomiku a monetární politiku.

Makroekonomické události USA dnes: Šéfka Fedu Yellenová dnes vystoupí v diskusním panelu (19.15 SEČ). Komentáře pravděpodobně nezpochybní trend růstu hlavní úrokové sazby. To je obecně příznivé pro dolar a nepříznivé pro komodity.

Technický pohled a výhled: Trh pro obnovení pokračování silného růstu  předchozích měsíců potřebuje reaktivovat podporu 1261 - 1269. To by umožnilo kontrolu klíčové rezistence 1284 s prvotním cílem 1300 – 1309 případně 1323 - 1329, 1345 - 1349, 1360 - 1368, 1376, 1390, 1422 a 1433. Momentální i celková technická analýza zatím preferují pokračování růstového trendu. Osud zlata bude v nejbližších dnech záviset hlavně na poslední opoře zlata, tedy vývoji měnového trhu. Pro udržení růstového trendu zlato potřebuje pokračování slábnoucího dolaru případně trvající makroekonomickou a finanční nejistotu a nestabilitu alespoň ze zahraničí.

Trh ale stále čelí nepříznivým fundamentálním okolnostem, které mohou silnější prodejní lavinou bez ohledu na dolar vrátit  trh zpět do dlouhodobého klesajícího trendu. Hlavní podpora leží na 1190, jejíž případné odstranění by startovalo minimálně silnější konsolidaci s expozicí podpor 1177, 1167, 1162, 1154, 1131, 1111, 1089, 1074, 1059, 1046, 1039 a 1022.

Ceny zlata vývoj:

Zlato, denní komentář

Fundamentální pohled a výhled: Jádro ekonomické reality je pro zlato nepříznivé. Centrální banka USA, zejména kvůli dlouhodobým nebezpečím nepřirozeně nízkého tržního ocenění rizika (úrokových sazeb) a stability finančních trhů s podporou dlouhodobě solidního růstového vývoje ekonomiky (hlavně domácích sektorů včetně trhu práce), dlouhodobě plní svoji dlouhodobou strategii a cíl - vracet monetární politiku k normálu a stabilizovat finanční trhy v podobě redukce ultraexpanzivní monetární politiky vyššími úrokovými sazbami. Nebezpečí zpomalení růstu světové ekonomiky a oslabení akciových trhů a jeho přenosu na hospodářství USA včetně nepříznivého dopadu silného dolaru (viz trvalejší slabost průmyslu, exportu a investic) a odkladu zvyšování dolarových úrokových sazeb ale přináší novou nejistotu míry platnosti tohoto očekávání, což ještě může být pro zlato příznivé. Teprve data americké ekonomiky ale potvrdí, jak moc bude růst hospodářství zasažen.

Ceny zlata vývoj:

Zlato, denní komentář

Celkový pohled a výhled: Solidní růst americké ekonomiky, přiblížení zvyšování hlavní dolarové úrokové sazby jsou dominantní důvody dlouhodobě klesajícího trendu zlata, více než s tím většinou spojené dlouhodobé posilování dolaru. Dlouhodobé technické a fundamentální důvody značně omezují potenciál růstu dluhopisů či zlata, resp. potvrzují očekávání jejich poklesu. Dlouhodobý klesající trend trvá. Hlavně oslabování dolaru spojené s nejistotami světové ekonomiky a finančních trhů a případným oslabením růstu ekonomiky USA a ovlivněním výhledu monetární politiky do jejich vyjasnění ale mohou zlatu pomoci.

Josef Kvarda
Analytik HighSky Brokers, a.s. - obchodník s cennými papíry I forex I komodity I akciové indexy

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Zlato se zotavuje z největšího propadu za 3 roky. Naváže na rally a platí stále za konzervativní investici?
    Cena zlata, které je považována za klasickou konzervativní investici, se během p...
  • Zlato se zotavuje z největšího propadu za 3 roky. Naváže na rally a platí stále za konzervativní investici?
    Cena zlata, které je považována za klasickou konzervativní investici, se během p...
  • Zlato si bere zpět titul krále mezi drahými kovy
    Výprodeje, které odstartovaly na kapitálových trzích poté, co americký prezident Donald Trump oznámil uvalení desetiprocentních cel na další čínské zboží, měly příznivý dopad na cenu zlata. Investoři totiž v období eskalace obchodní války mezi USA a Čínou přesměrovali svoje finanční prostředky - a to z akciových trhů právě do bezpečného přístavu v podobě zlata. Tím zlatu vrátili titul lídra mezi drahými kovy, který mu ještě koncem roku 2018 vzalo paládium.
  • Zlato si dává pauzu
    Vysoká korelace zlata vůči pohybům výnosů amerických dluhopisů způsobila zlatu první velký problém od jeho červnového oživení. Ačkoli se objevuje krátkodobé riziko korekce na 1 450 USD/unci, zachováváme si býčí pohled na vývoj zlata.
  • Zlato signalizuje hlubší pokles
    Zlato v posledních hodinách kleslo a signalizovalo tak, že dnešní odraz by mohl být jen dočasný. V době psaní článku se obchodovalo na úrovni 1 846. Z krátkodobého hlediska uvízlo v úzkém rozpětí. Z technického hlediska byla cenová akce po opuštění vzestupného kanálu známkou možného pohybu směrem dolů.
  • Zlato si i přes silný protivítr udržuje stabilitu
    Pokud se trh nevyvíjí tak, jak investoři očekávají, je větší pravděpodobnost, že se bude pohybovat opačným směrem. Tak nepříznivé vnější prostředí pro zlato už dlouho nebylo. Silná americká ekonomika uprostřed stagflace v Evropě dává zelenou posílení amerického dolaru. Mezitím se zdá, že nárůst výnosu 10letých státních dluhopisů na 16letá maxima naznačují, že by XAU/USD měl klesnout. Drahý kov si však drží své místo, což udává býčí tón.
  • Zlato: Sílící euro pomáhá komoditám výše
      Zlato stagnuje d/d na 1201. Přes řadu důležitých makroekonomických informací zlato stagnovalo na klíčové podpoře ...
  • 📣Zlato si po datech z USA připisuje 0,6 %❗
    Zlato si během dnešní seance připisuje 0,6 % a aktuálně osciluje kolem nedávných maxim kolem 1920 USD, zatímco ostatní drahé kovy se rovněž pohybují výrazně výše. Palladium i platina rostou o více než 2 %, zatímco stříbro získává 1 %. Jedná se o vliv oslabujícího dolaru a klesajících výnosů v USA. Slabé maloobchodní tržby v USA naznačují, že zvyšování úrokových sazeb splnilo svůj cíl ochladit ekonomiku. Navíc dynamika inflace PPI zřetelně klesá, což jen potvrzuje skutečnost, že vrchol inflace je již možná za námi. To vše může znamenat, že Fed se na začátku února možná rozhodne snížit zvyšování úrokových sazeb na 25 bazických bodů.
  • Zlato s koncem týdne úzce stínuje EUR/USD
    Aktuálně: Zlato dnes slábne vůči závěru čtvrtečního obchodování 0,2 % na 1245 USD za trojskou unci, v posledních hodinách v úzké korelaci s měnovým trhem, zejména EUR/USD. Trhy naznačují určitou dílčí vyčerpanost posilování zlata a oslabování dolaru a možnost korekce či obratu.
  • Zlato slábne z rezistenčních stropů
    Zlato oslabuje o 0,2% d/d na 1611. Obchodování v posledních měsících nabralo sestupný směr čímž se potvrdil půlročn...
  • Zlato směřuje k nejvyšší měsíční ztrátě od června 2013 a první v tomto roce
    Ceny zlata jsou v posledních dnech pod výrazným tlakem. Dnes ztrácejí už devátou seanci v řadě a pokračují tak v útoku...
  • Zlato spadlo do propasti
    Vítr změn. Zlato sestoupilo z nebes na zem kvůli obavám, že by Federální rezervní systém v roce 2024 nemusel přistoupit ke snižování sazeb. Šance na rychlé zahájení procesu uvolňování měnové politiky se totiž až příliš rychle snižují, a cena zlata tak výrazně klesá. Pokud na začátku roku trh s futures očekával, že v březnu dojde k 6 nebo 7 aktům měnové expanze, pak tato očekávání po zveřejnění údajů o americké inflaci za leden klesla na 4–5 aktů se začátkem v červnu. Není tedy divu, že byl drahý kov byl nucen dát se z bitevního pole na ústup.
  • 📉Zlato spadlo nejníže za posledních 7 týdnů📀
    Zlato výrazně ztrácelo v průběhu americké seance. Reaguje na rostoucí pravděpodobnost utahování měnové politiky. Guvernér Powell dal v dnešním projevu najevo, že cíle již byly splněny a brzy dojde k redukci programu QE. Nejednalo se dle očekávání o dobré zprávy pro zlato, které tradičně hůře reaguje na utahování měnové politiky. Výprodej však nemusí být tak výrazný jako v roce 2013 vzhledem k výraznému navýšení bilance centrální banky.
  • Zlato stabilní na podpoře 1769
    Zlato dnes posiluje o 0,1% d/d na 1771. Trh se udržel v minulých dnech klíčových opor 1769 respektive ...
  • Zlato stále bez růstového impulsu
    Zlato dnes posiluje o 0,3% d/d na 1565. Vlna vybírání zisků vedla krátkodobě ...
  • Zlato: stále cenné aktivum pro úsporu peněz!
    Do konce roku 2023 zůstane zlato cenným aktivem bezpečného přístavu. Počáteční růst zlata na 2000 dolarů za unci po bankovní krizi byl učebnicovým důvodem, proč by investoři měli mít zlato ve svých portfoliích.
  • Zlato stále čeká na trend
    Zlato slábne 0,1 % d/d na 1292, která je přibližně průměrnou hodnotou posledních dvou měsíců. Dnešní komentář se pří...
  • Zlato stále na silných úrovních
    Aktuálně: Zlato dnes slábne vůči závěru čtvrtečního obchodování na 1233 USD za trojskou unci. Trh během týdne potvrdil...
  • Zlato stále na velmi důležité úrovni
    Zlato slábne 0,1% d/d na 1316.  Zlato ke konci června drží území nad velmi důležitými rezistenčními oblastmi na úpa...
  • Zlato stále nemá dost: 1/4letní maximum!
    Zlato stoupá 0,6% d/d na 1310. Zlato v týdnu akcelerovalo růstový trend.  Dokonce s překonáním pásma 1272 – 1280 se...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple MT4 platforma nova