Čtvrtek 28. březen 2024 20:22
reklama
InstaForex Ebook
reklama
Dukascopy new
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Fintokei ProTrader

JPY už zpevňuje i navzdory rostoucím akciím. Blíží se další uvolnění měnové politiky v Japonsku?

23.02.2016 11:23  Autor: X-Trade Brokers  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Něco velmi zajímavého se v posledních  dnech děje na japonském jenu. JPY je díky svým velmi nízkým nízkým úrokovým sazbám hojně využívaný jako carry měna, což s sebou nese jistá specifika, jako je negativní korelace s vývojem akciových indexů. Zjednodušeně řečeno, pokud se akciím daří, JPY ztrácí, zatímco v případě akciových výprodejů, je to právě JPY  který tradičně patří mezi nejsilnější světové měny, a to ať už se to Bank of Japan líbí nebo ne. Tato vazba se však v minulém týdnu pozoruhodně narušila a zatímco MSCI World Index největších světových společností v minulém týdnu vystoupal zpět na úrovně ze začátku měsíce, JPY se začíná přibližovat k úrovním, které testoval v první polovině února.

Untitled1

Zpevňování japonského jenu je o to zajímavější, že probíhá v situaci, kdy se daří také americkému dolaru, který v minulých dnech dokázal znovu získat pevnější půdu pod nohama a na páru s eurem se vrátil až na 1,10 EURUSD. Silný japonský jen je přitom velký problém pro Bank of Japan, která bojuje s nízkou inflací a jejíž lednové rozhodnutí začít úročit část likvidity negativními sazbami se z pohledu na kurz JPY zcela minulo účinkem. Šance na další uvolnění měnové politiky v Japonsku tak podle nás narůstá, což potvrzují i některá vyjádření předních japonských politiků a centrálních bankéřů. Samotný šéf BoJ Kuroda na posledním zasedání banky zdůraznil, že může přijít další stimul a například poradce japonského premiéra před necelými dvěma týdny řekl, že by Bank of Japan mohla přijít s dalším uvolněním měnové politiky již na  březnovém zasedání. Bank of Japan je přitom mnohem více politicky řízenou institucí než drtivá většina západních centrálních bank, takže se spíše než centrální bankéře vyplatí poslouchat politiky.

Japonská centrální banka již dnes provádí, co do poměru k HDP, nejagresivnější měnovou politiku ze všech hlavních centrálních bank a tuto pozici si velmi pravděpodobně ještě dlouho udrží. Jakýkoli další růst JPY tak dle našeho názoru v delším horizontu vytváří pouze více prostoru pro JPY-medvědy, jelikož dlouhodobý výhled na japonské měně zůstává přesvědčivě negativní. Jediným výraznějším rizikem pro JPY medvědy je podle nás návrat silných výprodejů na akciové trhy, který by dočasně mohl JPY pomoci ke zpevnění, i když by zároveň ještě více vzrostl tlak na to, aby BoJ začala urychleně jednat.A Bank of Japan by v tomto případě rozhodně jednat začala. Jde-li totiž o měnové války, nemá v tomto směru konkurenci.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • JPY neriešiteľný problém pre BoJ
    Boj napriek zníženiu základnej úrokovej sadzby do pásma 0,00-0,10% a novému programu pre nákup...
  • JPY neriešiteľný problém pre BoJ
    Dnešné 15-ročné minimá na USDJPY ako sme už naznačili predstavujú neriešiteľný problém pre Bank of ...
  • JPY opět posiluje, USD/JPY na klíčové úrovni
    Japonská měna v minulém týdnu nevykazovala do středy mimořádný zájem o dění na FX trhu. Situace se změnil...
  • JPY opět volatilní po zveřejnění shrnutí BoJ
    Důležitým závěrem ze shrnutí BoJ je, že banka skutečně připouští možnou změnu extrémně holubičí měnové politiky, i když ji odkládá do neurčité budoucnosti. To pravděpodobně povzbudí trh, aby pokračoval ve spekulacích na kurz jenu
  • JPY pod tlakem, protože Bank of Japan zachovává svůj holubičí postoj
    V pátek ráno klesl japonský jen vůči americkému dolaru na 7měsíční minimum a vůči euru dosáhl nejnižší úrovně za 15 let, protože obchodníci očekávali holubičí rozhodnutí Bank of Japan (BOJ). Předpovědi trhu byly přesné. Bank of Japan opět zůstala věrná své ultra volné měnové politice. Znamená to pro jen rozsudek smrti?
  • JPY pod vlivem japonské obchodní bilance
    Asijské obchodování odstartovalo ve středu údaji o japonské obchodní bilanci za březen, první, na které se podepsaly důsledky zemětřesení/tsunami. A skutečně tomu tak bylo, tvrdou ránu dostal vývoz. JPY během seance mírně oslabil, i když to lze částečně přičíst vysoké poptávce při tokijské fixaci.
  • JPY se drží pevně navzdory potenciálnímu signálu odrazu USDJPY
    Japonský jen je dnes jednou z mála měn, které si vůči americkému dolaru udržují sílu. Během asijské seance jen vůči dolaru zřetelně posiloval, později však celkové posílení americké měny tento pohyb zvrátilo. Přesto se jen nachází v blízkosti závěrečných úrovní pondělní seance.
  • JPY se od Bank of Japan pomoci nedočkal. Ta svůj výhled příliš nemění a dál vyčkává
    Po delší době o sobě ráno dala znovu vědět Bank of Japan, která dnes rozhodovala o sazbách a měla možnost vyjádřit se k ekonomické situaci a slábnoucímu JPY. To podstatné z dnešního zasedání viz níže v několika bodech:
  • JPY si své ranní zisky udržel, šance na srpnové snížení sazeb v Británii stoupá
    Úterní seance je zatím bez velkých témat a většina evropských indexů si svou cenu dokázala podržet. Pohyby na evropských burzách jsou relativně malé a stejně jako včera zůstáváme i dnes jen v mezích intradenního šumu a v líném bočním trendu. Také dnes jsou zobchodované objemy výrazně podprůměrné a na většině evropských burz se pohybují přibližně třicet až čtyřicet procent pod třicetidenním průměrem. Německý DAX dnes tedy zatím zůstává pohodlně nad hranicí 10 200b.
  • JPY těží z pádu dluhopisových výnosů, akciové trhy se po včerejší korekci uklidňují
    Po včerejším výprodeji se dnes situace na finančních trzích začíná uklidňovat. Evropské akcie sice středeční seanci zahájily pádem a v červených číslech se drží také odpoledne, ztráty už ale jen v líném bočním trendu udržují, nebo se jim je v některých případech dokonce daří umazávat. Německý DAX dnes ztrácí přibližně půl procenta, když se vrátil zpět pod hranici 11 800 euro.
  • JPY začíná kvůli Bank of Japan znovu ztrácet, USD dál spíše vyčkává na zítřejší Fed
    Po klidném vstupu do nového týdne se dnes na finanční trhy vracejí objemy. Ty jsou v Evropě zatím výrazně nad průměrem, ale ani to zatím indexům nepomáhá k jednoznačnému úniku z bočního trendu. Akcie dnes sice rostou, zisky jsou ale relativně mírné a trhy tak dál spíše vyčkávají na fundamenty, které by stojaté vody dokázaly částečně rozvlnit. To zatím platí také o futures na indexy v USA, kde se stále nedaří nastartovat přesvědčivý trend, což je ale pochopitelné, jelikož to podstatné z tohoto týdne začne přicházet až od zítřejší seance.
  • JPY zpevňuje i navzdory klesajícím úrokovým sazbám. Bank of Japan možná bude muset udělat víc
    Negativní úrokové sazby dnes nejsou nic mimořádného. Jedná se dokonce o tak běžný fenomén, že podle německé Deutsche B...
  • JPY ztrácí poté, co BoJ zachovala úrokové sazby na úrovni -0,10 % 📌
    Bank of Japan (BoJ) pokračovala v rétorice uvolněné měnové politiky a ponechala úrokové sazby na stabilní úrovni -0,10 %. Toto rozhodnutí je v souladu s očekáváním trhu. BoJ nadále udržuje svou kontrolu výnosové křivky (YCC), když ponechala referenční sazbu na úrovni 1,0 % pro desetileté japonské státní dluhopisy a udržuje cílový výnos desetiletých dluhopisů na úrovni kolem 0 %. Toto rozhodnutí potvrzuje ultra uvolněnou politiku banky, a to navzdory spekulacím o jejím možném zvratu v nadcházejícím roce.
  • JPY zůstává slabší po komentářích Kurody
    Japonská centrální banka ponechala během dnešního zasedání úrokové sazby a další nastavení měnové politiky beze změny. Trhy takové rozhodnutí očekávaly. Účastníci trhu však doufali, že BoJ alespoň poskytne nějaké jestřábí komentáře vzhledem k tomu, že inflace zůstává nad cílem BoJ a JPY nadále oslabuje. Bohužel pro býky na JPY, Kuroda nehodil jenu ani záchranné lano a držel se své holubičí rétoriky. Klíčové poznatky z Kurodova projevu po jednání:
  • J. Rusnok nečeká další oslabování koruny
    Podle předběžného odhadu ČSÚ poklesl český hrubý domácí produkt v prvním letošním čtvrtletí meziročně o 2,2 %, což odpovídá mezičtvrtletnímu snížení o 3,6 %. I přesto, že karanténní opatření trvala jen zhruba od poloviny března, podstatně se podepsala na výkonu české ekonomiky v prvních třech měsících roku 2020. Byla to zejména slabá zahraniční poptávka, která přispěla k hospodářskému propadu, jako druhá v pořadí pak negativně působila tvorba kapitálu. Naopak vyšší výdaje vládních institucí brzdily hospodářský pokles. České hospodářství nečekají lehké časy ani v nejbližších měsících. Podstatnou část dubna byla ještě v platnosti karanténní opatření, což znamená delší odstávky a ztížené výrobní podmínky. Lze proto očekávat, že ekonomický výkon ve druhém čtvrtletí bude zasažen ještě mnohem výrazněji a pokles HDP s velkou pravděpodobností dosáhne dvouciferných hodnot. Během druhé poloviny roku by se ekonomická situace měla začít postupně normalizovat, ovšem návrat na předkrizové úrovně bude dlouhodobý a potrvá nejspíš několik let. V souhrnu za letošní rok čekáme pokles ekonomiky o 7,6 %.
  • Jsem laik a chci investovat – jak?
    Jsme na tom zkrátka dobře. Ekonomická úroveň Čechů rok od roku roste, a tak o investování projevují zájem už i ti, kteří by se dříve jen stěží odhodlávali. Investičních příležitostí na trhu je opravdu bezpočet, ale jak se v nich zorientovat, a hlavně jak nenaletět, je pro mnohé potenciální investory oříšek. Zlatý důl vám sice objevit nepomůžeme, za to vám usnadníme orientaci v základních investičních příležitostech.
  • Jsem tu jediný, kdo chce tablet od Microsoftu?
    Matt Bolduc, akciový analytik Saxo BankZvěsti, že by Microsoft mohl vyrobit vlastní tablet, byly nakonec pravdivé. Mic...
  • Jsem tu jediný, kdo chce tablet od Microsoftu?
    Matt Bolduc, akciový analytik Saxo Bank Zvěsti, že by Microsoft mohl vyrobit vlastní tablet, byly nakonec pravdivé...
  • Jsem tu jediný, kdo chce tablet od Microsoftu?
    Matt Bolduc, akciový analytik Saxo BankZvěsti, že by Microsoft mohl vyrobit vlastní tablet, byly nakonec pravdivé. Mic...
  • Jsem tu jediný, kdo chce tablet od Microsoftu?
    Matt Bolduc, akciový analytik Saxo BankZvěsti, že by Microsoft mohl vyrobit vlastní tablet, byly nakonec pravdivé. Mic...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
FxNet
ATC Brokers
Pax Forex
reklama
Purple MT4 platforma nova