Čtvrtek 28. březen 2024 22:45
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
CapXmaster
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
CapXmaster srovnani

Ozvěny trhu: Evropa by měla zůstat atraktivním akciovým trhem

10.07.2014 10:24  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Volatilita (měřena indexem VIX, který je někdy označován jako index strachu) se nachází poblíž svých historickým minim, což ukazuje na velmi nízkou averzi investorů vůči rizikovým aktivům. Není tak divu, že od začátku letošního roku se daří akciovým trhům po celém světě, trhy rozvíjejících se zemí nevyjímaje. Významnou roli zde sehrály opět komentáře a akce centrálních bank. Očekávané měnové stimuly ze strany ECB a umírněná rétorika Fedu ohledně ukončování kvantitativního uvolňování podpořily zvyšování ocenění akciových trhů.

V USA ale začínáme narážet na to, že marže podniků se nacházejí již v blízkosti svých historických maxim. Stále lepšící se situace na trhu práce bude tlačit rovněž na růst mezd, což se bude projevovat na jejich poklesu. Ocenění amerických akcií je již velmi vysoké a investoři tak budou stále méně a méně ochotní investovat v tomto regionu. Výjimkou mohou být sektory náročné na investice, jakými jsou například informační technologie, protože kapitálové výdaje by měly být hlavním tahounem hospodářského růstu v USA v následujících kvartálech.

V Evropě zůstává ekonomický vývoj velmi křehký. Pouze velmi pozvolné oživování se zatím výrazněji neprojevuje na ziskovosti firem. Druhá polovina roku by přesto mohla díky novým impulsům ze strany ECB přinést zlepšení. Pozitivní dopady předpokládáme hlavně u slabších evropských zemí, tedy Itálie, Španělska nebo Řecka. Přes současné výprodeje finančních titulů jsme optimističtí právě vůči tomuto sektoru. Očekávaný pokles spreadů státních dluhopisů vůči německému by měl podpořit akcie bank. Právě probíhající hodnocení kvality bankovních aktiv však vyšší výkonnosti finančního sektoru neprospívá. Výsledky by měly být známy v říjnu, a pokud dopadnou dobře, kapitálově zdravější banky s dostatkem likvidity v zádech díky ECB a očekávanému hospodářskému růstu by mohly začít výrazněji růst.

Mimoto zkušenost z kvantitativního uvolňování ve Spojených státech ukazuje na rostoucí zájem o zbytné zboží, mezi které můžeme zařadit všechny luxusní výrobky, automobily či mediální služby. Jako nejatraktivnější se nám jeví automobilový sektor, jehož stávají ocenění je přibližně na úrovni 10letého průměru.


MIROSLAV FRAYER
Equity Analyst
Investment Banking
Komerční banka, a. s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ozvěny trhu: ECB sníží objem nákupu v září
    Rada guvernérů ECB dnes podle očekávání nezměnila měnovou politiku. V diskuzi to doprovodila holubičí rétorikou. I přes předpokládané vítězství E. Macrona v druhém kole francouzských prezidentských voleb existují jistá mezní rizika vyplývající z vývoje politické situace v Evropě. Vývoj reálné ekonomiky v prvním čtvrtletní ovšem poskytl už na tomto zasedání ECB důvod pro postupné vyrovnávání hodnocení rizik. Na druhou stranu prezident ECB M. Draghi vyjádřil potřebu pokračování uvolněné měnové politiky, protože růst mezd a v důsledku i jádrové inflace stále nedosahuje představ ECB. Z tohoto důvodu je diskuze o dalším snížení objemu nakupovaných aktiv pro ECB předčasná.
  • Ozvěny trhu: ECB zvyšuje inflační cíl
    Evropská centrální banka po roce a půl dlouhých příprav představila revizi své strategie. Dohoda rady guvernérů byla očekávána až na konci léta, ale přišla již nyní, což samo o sobě může mírně snižovat nejistotu ohledně dalšího vývoje stále silně expanzivní měnové politiky. Tematické rozpětí ECB se rozšiřuje do nevídaných rozměrů, když se nově týká i posuzování dopadů změny klimatu. I to bude předmětem diskuzí s konkrétním dopadem do ekonomiky a finančního sektoru
  • Ozvěny trhu - Ekonomice se daří, sazby zůstanou nízké
    Z naší aktualizované makroekonomické prognózy vyplývá, že česká ekonomika letos poroste nejrychlejším tempem od roku 2008. Za námi...
  • Ozvěny trhu: Ekonomika oživuje cestou nedávno vyšlápnutou
    Když čtete tyto řádky, ekonomika se probouzí z recese. V nejbližších týdnech prožijeme oživení, takže celý proces vizuálně vypadá jako písmeno V. Když kus ekonomiky zavřeme, aktivita se propadne téměř volným pádem. A když ekonomiku zase otevřeme, stačí málo, aby se ekonomická aktivita otočila prudce nahoru.
  • Ozvěny trhu: Ekonomika příští rok poroste
    Uplynulé dny přinesly z pohledu české ekonomiky dvě zásadní události. Tou první bylo rozhodnutí ČNB o zahájení přímých intervencí na trhu, v důsledku...
  • Ozvěny trhu: Ekonomiku musí podpořit i rozpočtová politika
    Globální nejistoty související s obchodními válkami a nárůstem protekcionismu se samozřejmě negativně promítají do nálady primárně průmyslníků po celém světě. V Evropě je situace o to horší, že se musíme potýkat s nejistotami kolem brexitu, a specifickým problémům čelí němečtí producenti ve světle strukturálních změn, kterými prochází tamní automobilový a energetický průmysl. Již více než rok německá průmyslová výroba zaznamenává meziroční pokles, a jako celek vykáže zřejmě náš západoevropský soused s čísly za třetí čtvrtletí recesi. Celoroční růst německé ekonomiky odhadujeme na pouhých 0,5 % a vyhlídky pro rok nadcházející o moc výše nejsou.
  • Ozvěny trhu: Ekonomiku ohřeje až jaro
    Do podle nás mělké recese, jejíž délku předvídáme na tři čtvrtletí, se česká ekonomika dostala se třetím čtvrtletím loňského roku. Ekonomický pokles nebyl na podzim nijak výrazný, závěrečné čtvrtletí bohužel asi dopadlo o poznání hůře. To koneckonců potvrdila včerejší první významnější statistika zveřejněná v letošním roce – průzkum PMI mezi českými průmyslovými podniky za prosinec.
  • Ozvěny trhu: Éra nadhodnoceného dolaru pomalu končí, euro by si do konce roku mělo polepšit
    Poslední dva roky na globálním devizovém trhu kraloval americký dolar. A platilo to jak při pohledu na dolarový index měřící výkonnost zelených bankovek vůči měnám šesti nejvýznamnějších světovým měnám, jak i pokud se podíváme na nejobchodovanější měnový pár na světě – kurz eura vůči dolaru. Právě na něm je patrné dlouhodobé nadhodnocení dolaru proti společné evropské měně. Například podle parity kupní síly by měl kurz dle propočtu OECD činit více než 1,3000 EUR/USD.
  • Ozvěny trhu - Eura z vrtulníku nebudou
    ECB včera na svém zasedání podle očekáváním rozhodla, že nebude měnit měnovou politiku. I přes tento fakt ale euro potvrdilo rostoucí trend, podle kterého se pohybovalo už od oběda, a přidalo pak dalších 0,4 %. Později se to ovšem ukázalo jako krátkodobý výkyv, když se trh uklidnil s tím, jak kroky ECB během tiskové konference vysvětloval prezident ECB M. Draghi.
  • Ozvěny trhu: Euro za 25 korun zřejmě až na příští dovolené
    Kurzový vývoj české měny překvapil v posledních měsících všechny ekonomické analytiky a nejvíce asi samotnou centrální banku. Ta ve své aktuální prognóze publikované začátkem května předpokládala, že průměrný kurz koruny vůči euru se bude během druhého čtvrtletí nacházet pod hladinou 25 CZK/EUR. Ve skutečnosti to bylo 25,60 CZK/EUR. Se vstupem do druhého pololetí se kurz dokonce přehoupl přes úroveň 26 korun za euro.
  • Ozvěny trhu - Evropa na cestě k vyšším maržím
    Odhady hospodářského růstu pro eurozónu pro letošní a příští rok se od začátku letošního roku zlepšují, zatímco v případě americké...
  • Ozvěny trhu: Evropská centrální banka počká a uvidí
    Ekonomika eurozóny procitá z hibernace, do které ji v průběhu března uvrhla vládní restriktivní opatření v souvislosti s bojem proti šíření pandemie covid-19 a ve které se nacházela i po celý duben. Květnová data z reálné ekonomiky potvrdila, že duben byl měsícem, od kterého se ekonomická aktivita pomalu začíná zvedat, což reflektují i finanční trhy. Zlepšování situace ocení na svém dnešním zasedání k měnové politice i evropští centrální bankéři.
  • Ozvěny trhu - Evropská inflace stále nechce zrychlit, ECB bude muset konat
    I když ekonomika eurozóny neroste žádným zázračným tempem, přeci jen se hospodářský vzestup drží již tři roky. To je dostatečně dlouhá doba na to, aby se zlepšovala i situace na trhu práce. Vysoká nezaměstnanost, zejména ohrožených skupin jako jsou mladiství, ohrožuje sociální smír v mnoha evropských zemích, zejména těch na jihu. Aktuálně míza nezaměstnanosti v eurozóně již čtyři měsíce stagnuje na 10,1%. Oproti více než 12 procentům zaznamenaných v polovině roku 2013 se jedná o významné zlepšení, které je na ochotě evropských domácností utrácet vidět.
  • Ozvěny trhu - Evropské akcie by letos investor opomenout neměl
    Jeden z našich předpokladů vývoje na globálních finančních trzích pro letošní rok je obnovený růst cen ropy k úrovním 60 USD za barel...
  • Ozvěny trhu: Fed je na cestě k normálu
    Už za necelé tři týdny se američtí centrální bankéři sejdou k projednání měnové politiky. Trh si je jistý, že dolarové úrokové sazby opět půjdou nahoru. Nic na tomto názoru nezměnilo ani zveřejnění zápisu z květnového jednání. Z něj vyplývá, že centrální bankéři chtějí vidět důkazy o tom, že zpomalení americké ekonomiky z prvních měsíců letošního roku bylo opravdu pouze dočasné.
  • Ozvěny trhu - Fed směřuje k přitvrzování své měnové politiky
    Šéfka Fedu Janet Yellen ve svém úterním vystoupení trhy prakticky ničím nepřekvapila. Z jejích slov je zřejmý opatrný posun v rétorice směrem ke...
  • Ozvěny trhu: Fed zvyšování sazeb ukončil, ECB začne koncem roku
    První letošní jednání centrálních bankéřů na obou stranách Atlantického oceánu optimismem rozhodně nehýřilo. Spíše tomu bylo naopak a o dalším utahování měnové politiky v podobě vyšších úrokových sazeb si můžeme nechat jenom zdát.
  • Ozvěny trhu: Finanční trhy nevypadají na počátku roku tak špatně jako vloni
    Na rok 2018 nebudou investoři vzpomínat zrovna v dobrém. Těžko se jim totiž hledalo aktivum, které si za celý rok připsalo pozitivní výsledek. Pod tlakem byly akciové trhy, komodity či euro. Za vítěze lze pokládat aktiva bezpečného přístavu, jako je americký dolar či kvalitní státní dluhopisy.
  • Ozvěny trhu - Forexový trh jede
    V minulých dnech byly zveřejněny statistiky objemu obchodů zrealizovaných na klíčových devizových trzích v průběhu letošního dubna. Co do objemu transakcí je FX trh nejvýznamnější částí finančního trhu. A realizované objemy při srovnání s loňským říjnem vzrostly.
  • Ozvěny trhu - Globální trhy v roce 2014
    Hlavní pozornost trhů bude směřovat na ukončování kvantitativního uvolňování ve Spojených státech. To samozřejmě bude závislé na tom...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster srovnani