Úterý 19. březen 2024 07:18
reklama
Purple trading AI
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Dukascopy new

Česká republika na chvostu regionu

15.11.2013 09:26  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

15.11.2013 09:26: Středoevropský region včera zaplavily údaje o vývoji HDP v jednotlivých ekonomikách. Zaznamenali jsme pozitivní i negativní překvapení. Nejvyšší meziroční růst HDP za třetí čtvrtletí si připsalo Polsko, když si polepšilo o 1,9 %. Přestože i tady jsme zaznamenali lepší než očekávaný údaj, větší překvapení jsme registrovali u maďarské ekonomiky, která vzrostla o 1,7 %, zatímco konsensus ukazoval na vzestup pouze o 0,9 %. Třetí příčku obsadilo Slovensko s růstem v souladu s očekáváním o 0,9 %. Na chvostu regionu tak skončila Česka republika a bohužel jako jediná ve třetím čtvrtletí nerostla. Tuzemský HDP se propadnul o výrazných 1,6 %, což bylo o 1,1 pb méně, než s čím v průměru počítali dotázaní analytici, a zároveň se jedná o největší rozdíl mezi skutečností a konsensem v rámci regionu.

V mezičtvrtletním srovnání a po sezónním očištění domácí ekonomika klesla o 0,5 %. Z pohledu HDP se tak české hospodářství stále pohybuje na hraně recese. Je až neuvěřitelné, jak velký rozdíl ve vývoji v průběhu třetího kvartálu zaznamenala Česká republika ve srovnání s regionem. Podíváme-li se však na měsíční statistiky (průmysl, stavebnictví, maloobchod), dostaneme zcela jiný obrázek ukazující na postupné oživování i v ČR. Bohužel v minulosti jsme byli již několikrát svědky toho, že statistický úřad výrazně revidoval svůj předběžný odhad, a to i o několik desetin. Musíme tak doufat, že se strukturou HDP, které se dočkáme v prosinci, dojde k revizi i celkového čísla, které se tak nakonec dostane více do souladu s měsíčními statistikami.

Je však o to smutnější, že trhy reagují především na předběžné údaje. S výjimkou snad jen Spojených států pak na následné revize již nereagují. Včerejší reakce regionálních trhů je tak logická. Koruna oslabila o 0,4 % a nejdražší obchod s eurem byl na mezibankovním trhu zrealizován za více jak 27,20, což je úroveň, kterou jsme naposledy zaznamenali na začátku dubna 2009. Maďarský forint i polský zlotý naopak zpevňovaly a shodně si vůči euru připsaly zhruba dvě desetiny procenta.

Na špatná data z domácí ekonomiky reagoval i swapový trh, jehož křivka po celé své délce klesla o zhruba čtyři body. Obchodní aktivita s dluhopisy byla nižší, jejich výnosy výrazných změn nedoznaly.

Miroslav Frayer
Economic & Strategy Research  

Investment Banking
Komercni banka, a. s.
Societe Generale Group  
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Česká průmyslová výroba klesá hlouběji
    Průmyslová výroba po očištění o sezónní a kalendářní vlivy listopadu klesla o 1,1 % meziměsíčně a o 3,2 % meziročně. Loňský listopad měl meziroční kalendářní nevýhodu v podobě chybějícího pracovního dne. Bez očištění o kalendářní vlivy výroba klesla meziročně o 5,7 %. Analytici čekali pokles o 3,0 %, náš odhad počítal s poklesem o 4,4 %. S ohledem na slabost německého průmyslu, propad předstihových indikátorů a zprávy o omezení výroby v podnicích jako je nošovický Hyundai se něco takového dalo čekat. Dle statistiky k poklesu v listopadu přispěla nejvíce právě výroba dopravních prostředků.
  • Česká republika a půjčka MMF: Bouře ve sklenici vody
    Z dosavadní veřejné diskuze v ČR se zdá, že půjčka Mezinárodnímu měnovému fondu ...
  • Česká republika byla v podstatě vymazána z turistických map. Cestovní ruch padl na kolena
    „Hotely se stravovacími službami jsou rizikové z hlediska šíření koronaviru. Proto někteří lidé zřejmě omezí klasické dovolené v resortech pořádané cestovními kancelářemi. Je však možné, že lidé projeví zvýšený zájem o dovolené na vlastní pěst například s využitím služeb Airbnb. Tento typ ubytování se obejde bez nadměrných kontaktů s dalšími turisty a z epidemiologického hlediska je srovnatelný s klasickým nájemním bydlením,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Česká republika digitální daní zbytečně riskuje. Daň je z mnoha hlediska problematická, riskujeme zhoršení vztahů s USA, takže je lepší počkat na mezinárodní řešení z pera OECD
    Zaprvé, může být v kolizi s GDPR. V praxi totiž může nastat třeba to, že pokud si Čech během dovolené ve Španělsku prostřednictvím svého mobilu otevře Google-účet, jeho mobilní telefon bude pro daňové účely považován za „španělský“, a to i přesto, že jej zakoupil v České republice a ve Španělsku je přechodně, pouze na dobu několika dní. Pro účely geolokalizace bude stále klíčová IP adresa, takže se zřejmě objeví nový typ daňového úniku, který bude zahrnovat přesměrování nebo zastření geolokalizace daného zařízení. Vyvstane zřejmě také právě otázka, zda je nabytí práv ke zdanění na španělském území na základě právě geolokalizace v souladu s legislativou GDPR, která vstoupila v platnost v roce 2018.
  • Česká republika digitální daní zbytečně riskuje. Trumpova administrativa chystá odvetu Francii za její digitální daň, pro Česko je to vztyčený prst
    Americká vláda včera oznámila, že by mohla uvalit až 100procentní dodatečná cla na francouzské zboží o objemu 2,4 miliardy dolarů včetně šumivého vína, kabelek, sýrů a dalších výrobků. Jsou to protiopatření za francouzskou digitální daň, která by podle Washingtonu mohla poškodit americké technologické firmy.
  • Česká republika je po šesti letech nejinovativnější ekonomikou Visegrádské skupiny, v předvečer „Davosu“ jde o nepochybně dobrou zprávu
    Česko si pro letošní rok polepšilo v mezinárodním žebříčku inovativnosti, jejž každoročně sestavuje agentura Bloomberg. Celkově v žebříčku Bloomberg Innovation Index získalo 70 bodů a posunulo se z loňského 25. místa na světě na příčku 24. O jednu pozici tak nyní překonává Polsko, což značí, že je nejinovativnější ekonomikou Visegrádské skupiny. To se zatím Česku podařilo jen jednou, v roce 2014. Bloomberg daný žebříček sestavuje od roku 2013 (viz graf níže).
  • Česká republika je příjmově rovnostářskou zemí
    Podle analýzy dat Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj došlo od roku 1985 k výraznému růstu nerovnosti v příjmech v ekonomicky rozvinutých státech světa. Zajímavé je, že se tak stalo i v zemích, které se pyšní rozsáhlým sociálním systémem jako je Norsko, Švédsko, Finsko či Dánsko. Nerovnost v příjmech mírně narostla i v České republice. V porovnání s ostatními státy však patří k extrémně nízkým. (více graf 1 a 2)
  • Česká republika je vnímána jako spolehlivý dlužník
    „Přestože se hospodaření státního rozpočtu České republiky výrazně zhoršuje a dluh naší země rychle narůstá, ratingové agentury nás hodnotí jako spolehlivého dlužníka. Na tom se pravděpodobně nic nezmění ani po sanaci ekonomických dopadů pandemie koronaviru,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Česká republika loni hospodařila s historicky nejvyšším schodkem státního rozpočtu
    „Pokladní plnění státního rozpočtu odhalilo fatální selhání vlády při řízení státní kasy. Přestože byl rozpočet několikrát předěláván, stejně se zásadně odchýlil od svého plánu. Jako by státní finance řídil koronavirus a nikoli vláda,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Česká republika má nejvíce obyvatel v novodobé historii
    „Při vzniku České republiky 1. 1. 1993 měla naše země 10 325 697 obyvatel. Od té doby se počet obyvatel navýšil o 556 538 lidí na aktuální úroveň ve výši 10 882 235 lidí. Jedná se o historické maximum v rámci našich novodobých dějin,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Česká republika podpoří vodíková auta
    Minimálně 2 stanice chce do konce příštího roku postavit společnost Unipetrol, majitel sítě Benzina. O vodíkovou technologii mají zájem i automobilky Toyota a Hyundai. O státní podporu pro rozvoj infrastruktury na alternativní paliva se tak hlásí další zdroj, kterým je vodík. Ministerstvo dopravy již na vládě prosadilo 2x takový počet peněz právě na vodíkové plnící stanice.
  • Česká republika poráží Německo v ekonomickém růstu
    „Česká ekonomika těží z vysoké spotřeby obyvatelstva vyvolané růstem mezd, platů a důchodů. Dynamičtějšímu růstu naší ekonomiky však může bránit nastavení úrokových sazeb, které jsou ve srovnání s eurozónou na výrazně vyšší úrovni,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Česká republika ubytovala v loňském roce více hostů než v předpandemickém roce 2019
    „Cestovní ruch se v loňském roce definitivně vypořádal s následky pandemie. Počet ubytovaných hostů byl dokonce vyšší než v roce 2019. Bohužel však stále platí, že zahraniční hosté jezdí do České republiky jen na skok. Průměrně u nás tráví jen 2,4 noci,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Česká republika utrpěla historicky nejhlubší propad ekonomiky
    „Budeme-li se snažit vidět sklenici poloplnou, můžeme říct, že naše ekonomika utrpěla menší propad, než předpokládalo mnoho renomovaných institucí. Zároveň se ukázalo, že s postupem času se naše hospodářství stává více rezistentním proti dopadům restriktivních opatření. Budeme-li však chtít vidět sklenici poloprázdnou, můžeme říct, že jsme z ekonomického hlediska zažili nejhorší rok v historii, a přitom jsme se výrazně zadlužili,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Česká republika uvízla v pasti středně rozvinuté ekonomiky
    Česká republika si v celkovém hodnocení podle nového způsobu výpočtu Global Competitiveness Indexu 4.0 v roce 2018 udržela 29 příčku ze 140 zemí s celkovým skóre 71,2 ze 100 možných bodů. Meziročně se její bodové hodnocení nepatrně zvýšilo o 0,3 bodu. Na špici celkového žebříčku konkurenceschopnosti je nedošlo meziročně ke změnám. Nejvyšší hodnocení obdržely Spojené státy (85,6), Singapur (83,5) a Německo (82,8).
  • Česká republika v hibernaci
    Pandemie COVID-19 už dávno není záležitostí Číny. Ta již v celkovém počtu nakažených dokonce vypadla z první pětky. Vir drtí především Spojené státy a velké Evropské země – Španělsko, Itálii, Německo a Francii. Vládní opatření v boji s šířením nového koronaviru se dramaticky podepisují na ekonomických vyhlídkách. Vidět to bude zejména v číslech za první a druhé čtvrtletí letošního roku. V profilu oživení hraje klíčovou roli čas. Pokud se vládní opatření začnou odbourávat v průběh aktuálního kvartálu, ekonomická situace by se během letních měsíců měla stabilizovat a závěreční čtvrtletí by již mělo být ve znamení nastupujícího oživení.
  • Česká republika zůstává nesoběstačná v produkci masa
    „Češi konzumují nejvíce vepřové maso. Díky cenové dostupnosti roste na oblibě drůbeží maso, naopak hovězího masa konzumujeme kvůli vysoké ceně relativně málo,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Česká Sazka Group je největším akcionářem v rakouské loterii
    Kromě rakouského monopolu na loterie v Badenu u Vídně se podnikatelé Karel Komárek a Jiří Šmejc stali největšími akcionáři 12 kasin v Rakousku a 30 kasin jinde v zahraničí. Tito čeští miliardáři se v současné době stali největšími akcionáři rakouské loterijní a hazardní skupiny s názvem Casinos Austria. V Casinos Austria hráči ročně prosázejí 110 miliard korun, což je 10x víc než v české Sazce. Víc než 90 % připadá na číselné loterie.
  • Česká spořitelna zveřejní hospodářské výsledky za 1. pololetí
    Česká spořitelna zveřejní dnes hospodářské výsledky za první pololetí letošního roku. Loňské výsledky ovlivnila opatření proti koronaviru, České spořitelně klesl za celý rok 2020 čistý zisk o 44 procent na deset miliard korun.
  • Česká vláda by se měla zaměřit na mikroekonomiku
    Karol Piovarcsy, ředitel Saxo Bank pro střední a východní Evropu. Nadále tvrdím, že by se vláda měla mnohem více...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
GKFX
MIG Bank
FP Markets
reklama
Fintokei ProTrader