Úterý 19. březen 2024 07:21
reklama
Dukascopy new
reklama
Dukascopy new
reklama
Purple pivot points
reklama
XTB trading konference 2024

Zasedání SNB, Indexy PMI z Evropy, maloobchodní tržby z Velké Británie; analýza EUR/GBP

20.06.2013 11:50  Autor: BOSSA  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Dnešní zasedání švýcarské národní banky (SNB) víceméně potvrdilo její stávající monetární politiku. SNB bude i nadále udržovat minimální kurz franku s eurem na úrovni 1,20. Dle SNB by neúměrné posilování CHF mohlo ohrozit cenovou stabilitu i domácí ekonomiku. Zachování minimálního kurzu je nyní důležité proto, aby přílišné posílení CHF nezpůsobilo utáhnutí měnové politiky, která již nyní bojuje s deflací. 3měsíční úroková sazba (Libor) zůstane v rozmezí mezi 0,0 – 0,25 procenty. V letošním roce očekává SNB ve Švýcarsku deflaci 0,3 procenta a v příštím roce pak mírnou inflaci 0,2 procenta. Podle zveřejněné zprávy očekává Švýcarsko růst ekonomiky v rozmezí 1,0 – 1,5 procenta v letošním roce.

Francouzský sektor výroby a služebse dočkal v červnu mírného zlepšení. Tamní index nákupních manažerů (PMI) za výrobu si polepšil o 1,9 bodu na 48,3 bodu. Stále se však nachází pod hodnotou 50, jenž odděluje kontrakci od expanze. Výroba byla v expanzi naposledy v únoru 2012. Sektor služeb vzrostl o 2,2 bodu na 46,5 bodu. Ačkoli indexy PMI v posledních měsících dosahují vyšších hodnot, nacházejí se stále pod důležitou hodnotou 50.

Německý index PMI měřící sektor služeb a výroby dohromady (2/3 tamní ekonomiky) vzrostl v červnu na 50,9 bodu z předchozích 50,2 bodu. Samotný sektor výroby však klesl na 48,7 bodu z květnových 49,4 bodu a ocitl se v kontrakci. Německé společnosti trpí nedostatkem nových objednávek, které vedou k hromadnému propouštění. Sektor služeb vzrostl na 51,3 bodu z květnových 49,7 bodu a překonal tak odhady ekonomů.

PMI eurozóny za služby a výrobudohromady (85 procent ekonomiky) posílilo v červu na 48,9 bodu z květnových 47,7 bodu. Jde tak o nejlepší výsledek od března 2012 a překonání ekonomické předpovědi o zisku 48,1 bodu. Index nákupních manažerů za služby dosáhl na 48,6 bodu. Výrobní PMI vzrostlo na 48,7 bodu z předchozích 48,3 bodu. Ačkoli indexy PMI v posledních měsících dosahují vyšších hodnot, nacházejí se stále pod důležitou hodnotou 50, která odděluje recesi od expanze.

Maloobchodní tržby Velké Británie posílily v květnu nad očekávání. Dokázaly růst o 2,1 procenta a napravily tak 1,1 procentní propad z dubna. V meziročním srovnání jde o 1,9 procentní nárůst. Prodej potravin expandoval o 3,5 procenta a byl podpořen slevovými akcemi v supermarketech. Online prodej se dočkal 4,3 procentního růstu.

EUR/GBP odmazává své zisky z předchozích seancí. Včerejší růst se zastavil u horní hrany kanálu, kde trh poměrně dlouho osciloval a dnešním dopolednem započala korekce. Momentálně se obchoduje pod supportem Fibonacciho hladiny 38,2 a dokáže-li tak trh uzavřít, tak je pravděpodobné, že dojde k testování Fibonacciho hladiny 23,6, v jejíž blízkosti se nachází i podpora v podobě rostoucí trendové linie.
 

    Sdílení článku: 
       

    Čtěte více

    • Zasedání FOMC. Čemu věnovat pozornost?
      Ve středu večer skončí první ze tří zasedání centrálních bank v tomto týdnu. Řeč je o zasedání Federálního rezervního systému (FOMC), které je právem považováno za nejdůležitější ze všech. Investoři čekají na údaje o listopadové inflaci v USA, aby viděli, jestli se rétorika předsedy Fedu Jeroma Powella nějak změnila. Zpráva ale byla téměř neutrální a nevykázala ani výrazný pokles, ani růst inflace. Proto momentálně nemůžeme vyvozovat žádné podstatné závěry.
    • Zasedání FOMC nic nového nepřineslo
      Euro si během posledních dvou dní připsalo proti dolaru zhruba šest desetin procenta, když se kurz posunul mírně pod...
    • Zasedání FOMC proběhlo podle plánu. Část 2.
      V našem předchozím přehledu jsme se zmínili o reakci dolaru na jestřábí postoj Federálního rezervního systému. Nyní je čas zjistit, jak se na jestřábí rozhodnutí amerického regulátora dívá akciový trh. Zajímavé je, že místo poklesu hlavních akciových indexů jsme viděli, jak Dow Jones, NASDAQ a S&P500 vzrostly. Akciový trh tedy na výsledek zasedání FOMC reagoval v rozporu s očekáváním.
    • Zasedání G7: Donald Trump nezklamal, trhy jsou v napětí
      Uražený Donald Trump způsobil svým tažením napříč celou geopolitickou scénou zoufalství pozorovatelů. Odpověď trhů je prozatím zdrženlivá a většina tříd aktiv vyčkává na další vývoj. Tématem týdne bude také Brexit a existenční hlasování pro Theresu Mayovou.
    • Zasedání MMF a zemí G7 nedokázala vyřešit ,,měnové války"
      Vyhlídky na další kvantitativní uvolňování ze strany Fedu způsobily v pátek jízdu jako na horské dráze,...
    • Zasedání MNB: tentokrát beze změn
      Dnešní zasedání maďarské centrální banky by nemělo přinést žádné drama. MNB, poté co zavedla novou jednodenní depo sazbu a nastavila ji na 18 %, indikovala, že se současným nastavením hlavní sazby (13 %) je spokojena. Komentář MNB by nicméně měl být opět jestřábí s tím, že centrální banka nemůže být spokojena s jádrovou inflací ve výši 20 % a více.
    • Zasedání OPEC, projev Draghiho, data inflace Německo, Den díkůvzdání, analýza USD/CHF, EUR/JPY, GBP/USD
      Australský dolar silně bojuje s hladinou supportu 0,8350 vůči americkému dolaru. Již dva dny se mu pod ní nepodařilo uzavřít, a to i navzdory tomu, že včera se téměř celý den obchodoval pod touto hodnotou. Tvar včerejší denní svíčky jasně dokazuje, že AUD se pod hodnotu 0,8350 příliš nechce a převaha medvědů slábne. Svíčka typu „pin bar“ se včera vytvořila na všech párech s AUD kromě AUD/NZD.
    • Zasedání o úrokových sazbách v USA již dnes! Dají se takové situace využít? 💡
      Dnes večer se znovu sejdou zástupci FEDu (americké centrální banky), aby stanovili výši úrokových zaseb pro následující měsíce (Živé vysílání s komentářem je možné sledovat na YouTube kanálu XTBdnes od 19:45).
    • Zasedání RBA a BoC bez překvapení. Obchodní dohoda mezi USA a Čínou možná až po prezidentských volbách
      Guvernér čínské centrální banky PBOC Yi Gang v pondělí uvedl, že ekonomický pokles v Číně bude trvat dlouhou dobu. Německou Sociálnědemokratickou stranu (SPD) nově povedou kritici současné velké koalice Saskia Eskenová a Norbert Walter-Borjans. Oba politici požadují po kancléřce Angely Merkelové změny v koaliční smlouvě, jinak hrozí koncem vlády. Index nákupních manažerů ve zpracovatelském sektoru v Číně pozitivně překvapil, když v listopadu zaznamenal růst na 51,8 bodu z 51,7 bodu v říjnu. Analytici naopak očekávali jeho pokles na 51,4 bodu. Jednalo se tak o čtvrtý růst tohoto indexu v řadě.
    • Zasedání ruské centrální banky - komentář Martina Pohla, Generali Investments
      Na dnešním zasedání ruská centrální banka završila „otočku“ měnové politiky. Zatímco v první polovině minulého roku úrokové sazby snižovala a ještě v závěru roku indikovala možnost snížení úrokových sazeb, nepříznivý vývoj inflace a nárůst inflačních rizik ji nyní donutil jednat a banka dnes úrokové sazby zvýšila o 25 bazických bodů na 4,5 %.
    • Zasedání zemí G20 povzbuzuje akciové trhy
      Evropský akciový trh dnes následuje včerejší pozitivní výkony amerických indexů, které v noci posílily sko...
    • Zásilka z Číny za stovku zdraží asi už za týden až na tři stovky. Do praxe má k 1. říjnu vstoupit zrušení osvobození od DPH u drobných zásilek ze zemí mimo EU
      Drobné zásilky do 22 eur (asi 560 korun) ze zemí mimo EU podle všeho podraží již zhruba za týden, k 1. říjnu. Nově už totiž nebudou podléhat osvobození od daně z přidané hodnoty (DPH). Novelu zákona o DPH, která tuto změnu zavádí, již definitivně schválil parlament.
    • Zásilka z Číny za stovku zdraží brzy až na tři stovky. Poslanci dnes mají jednat o zrušení osvobození od DPH u drobných zásilek ze zemí mimo EU
      Drobné zásilky do 22 eur (asi 558 korun) ze zemí mimo EU podle všeho podraží - a po dnešku je pravděpodobnost zdražení ještě vyšší než doposud. Nově už totiž nebudou podléhat osvobození od daně z přidané hodnoty (DPH). Novelu zákona o DPH, která tuto změnu zavádí, má dnes projednat Sněmovna. Poté, co ji vrátil Senát.
    • Za silnou korunou stojí silné euro
      Od zářijového zasedání bankovní rady ČNB k měnové politice na konci září koruna vůči euru během dalších dvou týdnů posílila...
    • Za Silvestra letos Češi utratí 14 miliard korun, zhruba jako loni. Kvůli rapidní inflaci však pořídí méně jídla, alkoholu, pyrotechniky či zájezdů
      Silvestra každoročně slaví přibližně 85 procent dospělé české populace. Ti, kteří jej slaví, letos za silvestrovské oslavy dají v průměru 2600 korun, nejvíce v historii. Půjde tak také o nejdražšího Silvestra historie. Důvodem je samozřejmě mimořádně vysoká inflace. Češi totiž ve skutečnosti omezují počet nakoupeného silvestrovského zboží a služeb. Jenže kvůli růstu cen i tak utratí více než loni.
    • Za slabou korunu může silný dolar
      Dosavadní březnový vývoj kurzu české měny vůči americkému dolaru je ve znamení zrychlujícího trendu oslabující koruny. V průběhu tohoto týdne se již kurz vyšplhal až téměř k hladině 26 CZK/USD. Takto drahý byl z našeho pohledu americký dolar naposledy v létě roku 2004.
    • Za slabšou spotrebou domácností v USA nestoja vyššie sadzby, ale korekcia v miere úspor.
      Viackrát som v posledných týždňoch písal o spomalení rastu spotreby amerických domácností. Všimol si to aj FED, ktorý to spomenul vo svojom komentári k poslednému zasadnutiu. Viacerí to pripisujú rastúcim sadzbám v USA. Mechanizmus je podľa nich taký, že dlh je o niečo drahší a tak Američania menej míňajú. To isté má platiť pre tých, ktorých dlh je naviazaný na úrokové sadzby.
    • Zásobníky s plynem jsou plné z 86 procent, pomáhá hlavně teplé počasí
      Zásobníky na zemní plyn v Česku jsou k dnešku plné z 86 procent. Uskladněno v nich je 2985,7 miliardy metrů krychlových plynu, o 81 procent více než loni touto dobou, uvedl dnes na twitteru ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN). V posledních dnech má na stav rezerv pozitivní vliv hlavně počasí. Za minulý týden, který byl velmi teplý, se spotřeba plynu v Česku oproti průměru z posledních čtyř let snížila o 36 procent, dodal ministr.
    • Zásoby aj ťažba ropy v USA klesli. Fundament na rope sa postupne stabilizuje.
      Fundamenty pre ropu sa mierne zlepšujú. Po minulotýždňovom ohlásení zníženia ťažby v OPECu, Rusku a spol., sa mierne zlepšujú dáta z amerického ropného trhu. Už druhý týždeň po sebe klesali zásoby. Pokles bol síce nižší, než sa čakalo (1,2 mil. vs 3 mil. barelov), avšak samotný pokles naznačuje, že nedávny trend prudkého rastu zásob môže byť minulosťou. Medziročne zásoby klesajú už len jemne, o 0,2% a v najbližších týždňoch sa zrejme kvôli nižšej báze dostanú do plusu.
    • Zásoby dieselu jsou proklatě nízko
      V komoditně zaměřených komentářích často zdůrazňujeme, že kromě spotových cen se vyplatí sledovat i celou forwardovou křivku. Hezký příklad, proč je to vhodné a který jsme komentovali nedávno, je kauza zlevňujícího evropského plynu. Trochu stranou pozornosti zůstává v posledních měsících ropa, respektive ropné produkty.
    Forex - doporučené články:

    Co je FOREX?
    Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
    Forex pro začátečníky
    Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
    1. část - Co to vlastně forex je?
    FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
    VIP zóna - Forex Asistent
    Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
    Forex brokeři - jak správně vybrat
    V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
    Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
    Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
    Forex volatilita
    Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
    Forex zůstává největším trhem na světě
    V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

    Nejnovější články:


    Naposledy čtené:

    Forex brokeři
    GKFX
    MIG Bank
    FP Markets
    reklama
    Purple MT4 platforma nova