Čtvrtek 28. březen 2024 12:10
reklama
InstaForex Autochartist
reklama
Purple trading AI
reklama
Dukascopy new
reklama
CapXmaster srovnani

Další políček demokracii v Maďarsku: Parlament omezil soudnictví. Forint je na 9měsíčním dně

11.03.2013 12:22  Autor: Patria  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Oslabení nezávislosti centrální banky, které již dříve znevažovalo Maďarsko v očích zahraničních investorů, dnes doplnil ještě zásah do výkonu soudní moci. Konzervativní vládnoucí strana Fidesz Viktora Orbána totiž předložila do parlamentu návrhy na omezení pravomocí ústavního soudu. Zákonodárci navzdory snahám o bojkot ze strany opozice a protestům z domova i ze světa nakonec dnes v podvečer kontroverzní dodatek Ústavy přijali 265 z 386 možných hlasů, protože Orbánova strana drží v parlamentu dvoutřetinovou většinu. Forint dnes oslabil na 9měsíční dno.

Ústavní soud za poslední rok a půl znemožnil maďarské vládě prosadit celou řadu politických kroků a dostal se tak do nepřízně premiéra Viktora Orbána. Příkladem z poslední doby je rozhodnutí ze začátku letošního roku, kdy ÚS zrušil povinnou registraci voličů, kterou chtěl Fidesz zkomplikovat opozici zisk hlasů v parlamentních volbách v roce 2014.

Návrh dodatku Ústavy, o kterém dnes maďarský parlament rozhodl, má být podle odborníků konečným řešením problémů maďarské vlády z poslední doby. Povede totiž k omezení pravomocí ÚS a zamezí současným citacím rozsudků učiněných před zavedením nové Ústavy, kterou Maďarsko přijalo v lednu loňského roku.

Kritika byl hlasitá, ale bezzubá

„Tyto návrhy budí zdání, že se vláda hodlá využít své dvoutřetinové parlamentní většiny k obejití Ústavního soudu, což by mohlo ohrozit základní principy kontrol a rovnováhy v demokracii“ upozornil Thorbjoern Jagland, generální sekretář Rady Evropy - mezivládní organizace sdružující v současné době 47 zemí akceptujících a zaručujících právní stát, základní lidská práva a svobodu pro své občany. S ohledem na tato rizika Jagland minulý týden Orbána požádal, aby zvážil odklad hlasování o sporných dodatcích ústavy. S kritikou vládních návrhů v pátek vystoupil také šéf Evropské komise José Manuel Barroso.

Jeho výzva ale zůstala bez odezvy stejně jako hlasy tisíců Maďarů, které o víkendu zněly ulicemi hlavního města Maďarska. Transparenty na náměstích v Budapešti se ale ohrazovaly také proti dalším opatřením maďarské vlády. Ta jsou namířena například proti politické kampani ve veřejnoprávních médiích. Dále se snaží o zamezení odjezdu maďarských studentů ze země v případě, že pobírali při studiích stipendia. Ale nová legislativa by měla také zakázat bezdomovcům spát na ulicích.

Opozice dnes před začátkem jednání maďarského parlamentu přiznala, že se záměry Orbánovy vlády změnit ústavu země příliš neudělá. Předseda opozičních postkomunistických socialistů Attila Mesterházy dnes novinářům řekl, že jeho strana chystá bojkot dnešní parlamentní seance. „Je to jedná z mála možností protestu, které nám zbývají,“ dodal. Jediným zástupce socialistů, který se dnešního jednání zúčastnil byl podle agentury MIT Jozsef Tobias, který chtěl reagovat na vystoupení maďarského premiéra. Náměstek šéfa ultrapravicového Hnutí za lepší Maďarsko-Jobbik se po poledni nechal slyšet, že zástupci jeho strany se dnes hlasování zdrží.

Výsledkem hlasován bylo přesto po čtyřech a půl hodinách rokování jasné odsouhlasení vládních návrhů. Pro dodatek Ústavy hlasovalo 265 poslanců, 11 bylo proti a 33 se hlasování zdrželo.

Nezávislost centrální banky minulostí?

Důvěru investorů vůči Maďarsku v posledních dnech již nahlodalo jmenování Györgyho Matolcsyho do funkce guvernéra tamní centrální banky na dalších šest let. Matolcsy byl v Orbánově vládě ministrem hospodářství a je považován za premiérovu "pravou ruku", což vrhá temný stín na vizi nezávislosti maďarské centrální banky. Matolcsy v březnu nahradil Andráse Simora, jehož v roce 2007 jmenovala předešlá socialistická vláda a čelil Orbánově kritice za zvyšování úrokových sazeb. Nezávislost centrální banky již dříve oslabilo jmenováním čtyř Orbánových lidí do sedmičlenné bankovní rady. Matolcsy aktuálně pobouřil trhy, když zbavil pravomocí dva své náměstky, které „podědil“ po svém předchůdci.

„Tyto poslední zprávy z Budapešti přidávají k dosavadním obavám trhů, že se vláda hodlá chopit kormidla na všech úrovních politického rozhodování v Maďarsku,“ uvedli v dnešní zprávě analytici Société Générale. „V poslední době jsme shortovali forint na spotovém či opčním trhu a rádi tak budeme činit i nadále,“ dodali. 

Možnost zásahu na forintu

Forint dnes ještě před parlamentním hlasováním oslabil proti euru skoro o procento až na 303,55 HUF/EUR, a byl tak nejslabší za posledních 9 měsíců. Potom ale přišla slovní intervence nového šéfa ministerstva hospodářství, která část ztrát opět umazala. Rozhodnutí parlamentu ale nakonec forint vrátilo opět k hladině 302 HUF/EUR.

Nový maďarský ministr financí Mihály Varga při svém odpoledním vystoupení bez bližších detailů uvedl, že plánuje strategickou spolupráci s centrální bankou. Očekává uklidnění volatility na forintu, ale nevyloučil možnost „využití vládní většiny na forintu“ v případě potřeby.

„Vláda připravila letošní rozpočet s očekávaným kurzem maďarského forintu vůči euru na úrovni 285 HUF/EUR, a pokud se bude kurz výrazně a dlouhodobě odchylovat od plánované úrovně můžeme zasáhnout,“ cituje Reuters z dnešního vystoupení Vargy, který byl před nedávným nástupem do čela resortu financí zodpovědný za (neúspěšné) dojednání preventivní úvěrové linky od Mezinárodního měnového fondu.

Vývoj kurzu forintu vůči euru:

- za posledních 5 seancí


 
- za poslední rok


HUFEUR 1Y


(Zdroj: AP, Reuters, MTI, Independent)

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Další peníze pro Kypr od vkladatelů: O část peněz v kyperských bankách nakonec přijdou i pojišťovny a charity
    Kyperská vláda ve snaze získat další peníze rozšiřuje okruh subjektů, kterých se dotkne zdanění bank. O část vkladů v ...
  • Další pokles cen drahých kovů
    A s největší pravděpodobností budou ceny drahých kovů klesat i v první polovině roku, protože Federální rezervní systém dál zvyšuje úrokové sazby, aby snížil inflaci.
  • Další pokles dodávek iPhonů v Číně
    Podle oficiálních zpráv klesly dodávky iPhonů od Applu v Číně v únoru o zhruba 33 % ve srovnání s předchozím rokem a pokračovaly tak v sestupném trendu poptávky po jejich vlajkovém produktu na tomto klíčovém zámořském trhu. Jde o druhý měsíc v řadě, kdy dochází k poklesu zásilek. V lednu společnost dodala přibližně 5,5 milionu zařízení, což je o 39 % méně než v předchozím roce. Tato čísla nepřidávají investorům optimismus, což přispívá k tlaku na akcie technologického giganta. Od začátku roku klesla hodnota akcií společnosti již o téměř 9 % a o více než 14,5 % ze svého nejvyššího bodu. Dnes se akcie obchodují s téměř zanedbatelnou intradenní ztrátou.
  • Další pokles inflace v eurozóně, analýza EUR/USD
    Maloobchodní prodeje v Německu v prosinci meziročně klesly o 1,4 procenta v nominální vyjádření a o 2,5 v reálném...
  • Další pokles nezaměstnanosti, v dubnu dosáhla 3,3 %
    Ministerstvem práce a sociálních věci zveřejňovaný podíl nezaměstnaných osob v dubnu navázal na sérii poklesů a vůči březnu se snížil o 0,1 p.b na 3,3 %. Nezaměstnanost je tak nejnižší od loňského listopadu. Oproti předcovidovým hodnotám je jen na mírně vyšších úrovních, kdy v březnu 2020 dosahovala rovných 3 %.
  • Ďalší pokrok v obchodných rokovaniach medzi USA a Čínou
    Americké akciové trhy nasledovali rast ázijských a európskych trhov. Americkým akciám pomohli hlavne správy o dosiahnutí ďalšieho pokroku v rokovaní o obchodnej dohode medzi USA a Čínou. Čínsky viceprezident Liu He telefonicky komunikoval s ministrom financií Stevenom Mnuchinom a obchodným vyjednávačom USA Robertom Lighthizerom. Podľa informácií denníka China Morning Post, „Obe strany sa dohodli na dôležitých častiach obchodnej dohody“.
  • Další pokus NZD o zdolání rezistence 0,7000?
    Kiwi neboli NZD/USD využilo ve včerejší seanci silné divergence na stochastickém oscilátoru a odrazu od konfluenc...
  • Další Pokus o rally bitcoinových býků nad 25 000 USD selhal ⚡
    Hlavní kryptoměna se opět pokouší vystoupat nad 25 000 dolarů, což se jí v uplynulém týdnu několikrát nepodařilo. Indexy v USA, s nimiž kryptoměny korelují, otevřely po prodlouženém víkendu ve slabším sentimentu. On-chain údaje společnosti CryptoQuant naznačují, že fundamenty pro pokračování býčího trhu bitcoinu jsou stále pochybné.
  • Další pokus o změnu krátkodobého trendu na páru USD/JPY
    Pár USD/JPY se obchoduje kolem úrovně 131,53. Cena se znovu pokouší vymanit se z krátkodobého medvědího kanálu, ve kterém je od začátku března. Zatím umazala 78,6 % celého růstu. Pár USD/JPY se obrací nahoru, ale trend zůstává z technického hlediska medvědí, protože cena neprorazila nad poslední nižší maximum 133,02. Aby bylo možno atakovat dno, potřebujeme, aby cena prorazila nad úroveň 133. Support se nachází na nedávném minimu 129,66. Neudrží-li se zlato nad tímto minimem, otevře se mu cesta k většímu poklesu k ceně 127,50 a ještě níž. Šance na odraz nahoru k úrovni 133 rostou. Pullback a vytvoření vyššího minima by pro býky byly ideální.
  • Další políček demokracii v Maďarsku? Parlament dnes nejspíš omezí soudnictví
    Oslabení nezávislosti centrální banky, které již dříve znevažovalo Maďarsko v očích zahraničních investorů, dnes nejsp...
  • Další pomoc pro Řecko už nebude žádný „bianco šek“, podle FT přijde přísná kontrola
    Nový balík finanční pomoci Řecku bude spojen s bezprecedentní kontrolou jeho vyu...
  • Další posilování eura, japonského jenu a švýcarského franku - střednědobá technická prognóza
    Přinášíme přehled technické analýzy pro hlavní světové měny pro střednědobý investiční horizont (MT). Z pohledu zájmu ...
  • Další prodeje akcií a nákupy dluhopisů. Ke zhoršenému výhledu se přidává čínské téma
    Závěr týdne neukázal jasný směr hlavním měnovým párům. Dolar se vůči euru drží u 1,1335 a také proti jenu či libře se během dne spíše jen konsoliduje. Směr však rozhodně našly akciové a dluhopisové trhy. U akcií je to dolů, přičemž největší ztráty z hlavních indexů registruje opět německý DAX . Pouze s těsnou výjimkou evropských farmacií všechny sektory ztrácejí. Naproti tomu roste zájem o bezpečné dluhopisy a jejich výnosy tak dnes obnovily svůj pokles.
  • Další prohraná obchodní bitva, výhra ve válce ale ztracená ještě není
    Americký akciový trh uzavřel včerejší obchodování se ztrátami. Index Dow Jones oslabil o 0,5 %, S&P 500 si pohoršil o 0,3 % a technologický Nasdaq klesl o 0,4 %. V rámci širšího indexu S&P 500 se nejméně dařilo zpracovatelům komodit, když jejich ztráty dosáhly výše 0,8 %. Nejziskovějším sektorem se stali realitní developeři, jejichž hodnota akcií rostla o 0,3 %.
  • Další propad v řadě. Uzavírka v Číně, ISM ukazuje zrychlení aktivity
    Negativní zprávy dnes dodávala Čína. Jednak spouští uzávěru dalšího velkého města a může čekat nové dopady na ekonomiku, dále pak zveřejnila index nákupních manažerů, který podstřelil odhady. Obdobný index z německého průmyslu byl mimochodem dnes revidován dolů, zatímco index za eurozónu se upravoval minimálně.
  • Další překvapení z americké politiky, trhy však zůstávají odolné
    Prohlášení výsledků voleb Kongresem - běžná formalita, která nečekaně vyvolala násilný střet. Vedle toho Trumpovo zarputilé odmítání porážky ve volbách a snaha na poslední chvíli najít v procesu skulinku, aby mohl zůstat v úřadě. Tisk samozřejmě po takových věcech jde, mohou mít důsledky pro společnost či zahraniční politiku, ale z pohledu finančních trhů jsou to záležitosti se zanedbatelným "materiálním" dopadem.
  • Další příjemné překvapení z Británie. Stavební sektor se začíná stabilizovat
    Takže už i britský sektor stavebnictví, o kterém se mluvilo jako o sektoru potenciálně nejvíce zasaženém brexitem, se začíná pomalu zvedat. Před malou chvílí byly zveřejněny výsledky britského PMI ve stavebnictví, který se po hlubokém pádu z minulých měsíců vrací na 49,2b. Trh přitom od srpnového výsledku čekal růst z červnových 45,9b. na pouhých 46,6b.
  • Další rekordní kvartál pro Netflix
    10 miliard hodin – tolik hodin sledovali předplatitelé Netflix v prvním kvartále roku. Jedná se o rekordní sledovanost a její zveřejnění minulou středu ihned podpořilo ceny akcií, které přidaly za minulý týden 9 %.
  • Další rudá vlna na akciích i koruně. Italské dluhopisy se zvedly
    Dnešní den nechává zapomenout na včerejší nadechnutí finančních trhů. Akcie znovu padají, a to v Evropě a Americe o 4-7 procent. Dolar opět drtí ostatní měny i zlato a zůstává při současné nejistotě a žízni po likviditě široce poptávanou měnou. Eurodolar padá na 1,0835 a pár dolar-koruna strmě stoupá na 25,55.
  • Další signály recese na obzoru
    Zaslepenost na trhu bývá jednou z nejhorších vlastností investorů. V tomto článku si vysvětlíme podrobněji z historického hlediska, proč může v blízké době dojít k recesi. V nedávné době jsme mohli slyšet, že několik ekonomů mění názor, přičemž když byly indexy na vrcholu vše bylo "růžové". Odborníci, kteří avizovali možnou změnu trendu byly cílem výsměchu.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
Finexo
FxNet
IFC Markets
reklama
Fintokei ProTrader