Čtvrtek 28. březen 2024 09:17
reklama
InstaForex Autochartist
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Fintokei SwiftTrader

ECB nechala sazby beze změny a rozhodla jednomyslně, euro se dostalo na 1,32

10.01.2013 13:53  Autor: Patria  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Úrokové sazby v eurozóně podle očekávání zůstávají beze změny. ECB se rozhodla ponechat hlavní refinanční sazbu na 0,75 procenta. Na tuto úroveň klesla v loňském červenci. Eurodolar před oznámením sazeb vystoupal na 1,3100 a v první reakci své zisky ještě o něco rozšířil.

Další posílení přišlo poté, co na tiskové konferenci prezident ECB Draghi uvedl, že rozhodnutí ponechat sazby bylo jednomyslné a nepřišel požadavek na snížení. To naznačuje malou pravděpodobnost, že by sazby v příštích měsících klesly. Zatímco minulé jednání ukázalo otevřenost měnového výboru k uvolnění měnové politiky, tentokrát tato tendence naopak oslabila. Důvodem je jednak zlepšení podmínek na trzích, ale svou roli pravděpodobně sehrála také stabilizace ekonomiky a víra, že se přibližuje bod, kdy by se situace mohla začít zlepšovat. Eurodolar nyní stoupá už na 1,3200.

Vývoj kurzu eura vůči dolaru (online)


Mezi důvody pro stabilní sazby figuruje zlepšení na finančních trzích, tedy snížení výnosů dluhopisů, CDS a růst akcií. Eurozóna také zaznamenala silný příliv kapitálu. Podle ECB se daří odstraňovat riziko příliš velkých pohybů trhů. Banka čeká letos zlepšení úvěrových podmínek. Podle Draghiho se nedostatek kapitálu v bankách významně zlepšil. Proto k otázce další možné podpory uvedl, že poskytování peněz je nyní uspokojivé.

Tisková konference neodhalila žádné významné změny v hodnocení ekonomiky. ECB letos čeká pokles inflace pod dvě procenta, přičemž cenové tlaky mají zůstat tlumené. Rizika pro inflaci jsou považována za vyrovnaná; růst cen by mohla snižovat slabší ekonomika, směrem nahoru naopak zvyšování daní a ceny ropy. Slabá ekonomická aktivita se podle banky má protáhnout i do letošního roku, ekonomika by se však později během roku měla postupně zotavovat. Některé ukazatele se už stabilizovaly, i když na nízkých úrovních. Rizika jsou ovšem směrem dolů a jde hlavně o pomalé reformy a geopolitické problémy. Nadále se také nacházíme v situaci, kterou charakterizuje vysoká nejistota.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • ECB na rozcestí. Výhled pro USD, EUR a GBP
    Na konci minulého týdne mírně vzrostl rizikový sentiment. Důvodem byla dobrá zpráva o maloobchodních tržbách v USA a zpráva University of Michigan, která ukázala, že 5letá a 10letá inflační očekávání klesla z 3,1 % na 2,8 %. Navzdory určité pozitivitě zůstává riziko recese vysoké, přičemž americká ekonomika ve 2. čtvrtletí klesla podle modelu Atlantského Fedu o 1,5 %.
  • ECB našlapuje ve stopách Fedu
    ECB určí směr FX podle Fedu a amerických úrokových sazeb. Kdy tedy Evropská centrální banka zpřísní peníze? Minulý týden Rakušan Ewald Nowotny prohlásil, že ECB by to měla nyní zvládnout: zvýšit úrokové sazby a zastavit nákup dluhopisů. Bude Draghi následovat doporučení nebo další zpřísnění zpozdí, aby zabránil zhodnocení eura? V oblasti kryptoměn bitcoin, stejně jako celý trh, během posledních dvou dnů v týdnu výrazně posílil. Je to jen odraz mrtvé kočky nebo konec poklesu kryptoměn?
  • ECB na tahu
    Člen bankovní rady V. Benda v rozhovoru sdělil, že nevidí důvod ke zvyšování úrokových sazeb v příštích měsících, jelikož posilování koruny dostatečně utahuje měnové podmínky. Dále řekl, že prognóza ČNB naznačuje „víceméně“ dvoje zvýšení úrokových sazeb (včetně únorového zvýšení). Podle našeho názoru však ČNB tímto přístupem riskuje zklamání trhu a odchod zahraničních investorů, což by mělo za následek oslabení koruny a potřebu zvýšit úrokové sazby. Koruna zůstala téměř bez reakce a v současnosti se pohybuje nad úrovní EUR/CZK 25,40, podobně jako většinu minulého týdne.
  • ECB na trhu
    ECB nakupuje dvoj a troj-ročné talianske dlhopisy vo veľký...
  • ECB naznačila ďalšie kolo stimulov
    Akciové trhy v USA a v Európe majú za sebou pozitívny týždeň. Minulý týždeň zasadala Európska centrálna banka, ktorá naznačila, že na septembrovom zasadaní môže pristúpiť k zníženiu depozitnej úrokovej sadzby o 0,1 percentuálneho bodu na -0,5 percentuálneho bodu. Banka sa však vyjadrila, že k tomuto kroku pristúpi až po zverejnení novej ekonomickej projekcie, pretože si chce byť istá pred zavedením nových stimulov. Banka taktiež naznačila, že ekonomika bude potrebovať viac stimulov, a preto uvažuje o opätovnom zavedení programu nákupu aktív známeho ako QE.
  • ECB naznačila ďalšie lacné úvery bankám. Európske akcie sú silno v pluse.
    Benoit Couere z ECB naznačil, že v ECB sa diskutuje o nových dlhodobých lacných úveroch pre banky. Z nášho pohľadu to nie je až také prekvapenie, nakoľko predošlé úvery budú mať splatnosť v roku 2020. Prekvapením by však bolo, keby nové kolo týchto úverov prišlo skôr, čo sa pri aktuálnom spomalení ekonomiky nedá vylúčiť.
  • ECB naznačila možné utahování QE, poslala tak nahoru euro i libru
    Předseda evropské centrální banky Mario Draghi na posledním vystoupení poměrně překvapil investory svým prohlášením, že centrální banka přemýšlí o přenastavení programu odkupu dluhopisů. Možnost, kterou ještě před pár týdny fakticky vyloučil, se tak opět dostala opět do hry. ECB aktuálně odkupuje dluhopisy v objemu cca 60 miliard eur měsíčně a předpoklad trhu – alespoň co Mario Draghi sliboval – byl takový, že tímto tempem se bude pokračovat minimálně do konce roku 2017.
  • ECB nečekaně snížila hlavní úrokovou sazbu, Draghi slovy o "mělké recesi" srazil euro pod 1,37
    Evropská centrální banka nečekaně hned na svém prvním měnovém jednání pod vedení...
  • ECB nedokáže naštartovať rast úverov
    Akciové trhy v US včera zaznamenali najväčší pokles od júna. Dôvody na pokles majú akcie už posledných niekoľko dní, no spúšťačom toho včerajšieho boli slabé...
  • ECB nedokáže urobiť z Grécka Nemecko
    Risk on/risk off stále prioritouEuro v piatok zaznamenalo ďalšiu v...
  • ECB nechává sazby na 0,75 %. Draghi přiznává další zpomalení v Evropě a je připraven k akci
    Evropská centrální banka (ECB) se zatím rozhodla nevyužít prostoru, který jí nabízí klesající inflace v ...
  • ECB nechává úrokové sazby beze změny, volnější politiku nezdůrazňuje a posílá tím euro vzhůru
    Evropská centrální banka ponechává úrokové sazby beze změny, jak se čekalo. Hlavní sazba tak zůstává na 0,50 procenta. Znovu se v měnovém výboru hlasoval...
  • ECB nechce natahovat QE, Trump tlumí strach z války. Eurodolar odpoledne klesá
    Hlavními tématy tohoto dne měly být ECB a americká cla, což se naplno potvrdilo. ECB trochu překvapila. Nikoli tím, že by změnila politiku - to se nestalo -, ale už dnes přestala používat frázi o možném navýšení či prodloužení QE. Navíc mírně vylepšila letošní odhad HDP její šéf Draghi přidal příznivé hodnocení ekonomiky a slova o větší důvěře v návrat inflace.
  • ECB nejspíše odloží zvyšování sazeb na první čtvrtletí příštího roku.
    Minulou neděli člen bankovní rady ECB Klaas Knot se vyjádřil ve smyslu, že očekává zlepšení ekonomiky eurozóny ve druhem pololetí letošního roku.
  • ECB nemá na výběr a musí dál zvyšovat sazby
    Euro dál stoupá, protože mnoho politiků a představitelů ECB trvá na zvyšování úrokových sazeb. Jelikož je inflace stále vysoká, je takový scénář pravděpodobný.
  • ECB nemůže zpomalit tempo zvyšování úrokových sazeb.
    První obchodní den v týdnu byl pro euro překvapivě aktivní. Přestože v pondělí nebylo žádné zpravodajské pozadí, pohyby začaly večer a pokračovaly po celý den až do večera. Byly tu ale nějaké novinky, budu se jim teď chvíli věnovat.
  • ECB nenakupuje dlhopisy preto, aby zachraňovala euro
    V poslednej dobe sa často stretávam s názorom, že nákupy štátnych dlhopisov zo strany ECB, t.j. kvantitatívne uvoľňovanie (ďalej QE) sú tu na to, aby sa financoval verejný dlh krajín eurozóny a teda aby sa zachraňovala eurozóna. To nie je pravda.
  • ECB nepřekvapila, BoE ano. Její zvýšení sazeb rozkývalo trhy
    Po včerejším Fedu převzaly taktovku centrální banky v Evropě. ECB si na své poslední letošní zasedání nové překvapení nepřichystala. Pozice k inflaci zůstává i přes rizika taková, že půjde o přechodnou záležitost. Zvedání sazeb se nechystá a prezidentka Lagardová zopakovala, že je to v příštím roce velmi nepravděpodobné. Také se konečně rozřešila otázka útlumu QE: ECB hodlá po březnovém vypnutí pandemického programu PEPP na dva kvartály navýšit nákupy v rámci APP na 40, respektive 30 mld. EUR, aby tak zabránila skokovému poklesu. Následně má APP pokračovat ve stávajícím tempu 20 mld. EUR měsíčně.
  • ECB nesmie znova ustúpiť talianskym bankám
    ECB podľa agentúry Reuters uvažuje nad upustením od nových pravidiel, ktoré by mali pomôcť k ozdraveniu bankového sektora v eurozóne. Ten má podľa posledných odhadov vo svojich účtovných knihách nedobytné úvery v objeme viac ako 750 mld. eur. Návrh týchto pravidiel mal byť zverejnený už v marci. Doteraz však zverejnený nebol, a je možné, že ani zverejnený nebude. Údajne sa to nepáči viacerým politikom, predovšetkým z Talianska. ECB pritom už Taliansku dvakrát ustúpila, keď mu umožnila ohnúť pravidlá bankovej únie pri záchranách Monte Dei Paschi a dvoch menších bánk bez toho, aby prišli nadriadení veritelia o časť peňazí.
  • ECB nestanovila konečný dátum QE. EURUSD padol k supportu okolo 1,17
    Máme po tlačovke ECB. Headline dopadol tak, ako sa čakalo – ECB bude najbližších 9 mesiacov nakupovať štátne dlhopisy v objeme 30 mld. eur a niekedy v lete sa podľa vývoja inflácie rozhodne, či QE definitívne ukončí. Menšia časť obchodníkov čakala, že ECB ohlási aj definitívny dátum konca QE. To sa však nestalo, naopak vo výstupe zo zasadnutia zdôraznila, že pokiaľ by inflácia ustúpila, tak by dokonca QE mohla opätovne navýšiť. Títo obchodníci teda ostali sklamaní a euro reaguje na výsledok zasadnutia negatívne. EURUSD padol z úrovni nad 1,18 až ku krátkodobému supportu okolo úrovne 1,17.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei SwiftTrader