Pátek 19. duben 2024 04:36
reklama
InstaForex Autochartist_
reklama
Purple trading AI
reklama
CapXmaster
reklama
CapXmaster

Řecko a Trojka se znovu neshodnou, cesta k penězům dál zavřena? Eurodolar na španělsko-řecké napětí neodpovídá, koruna hájí 25,00

03.10.2012 17:18  Autor: Patria  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Měnové trhy zůstaly v polovině týdne klidné, kolem Řecka a Španělska ale napětí narůstá. MMF jako jeden cíp trojúhelníku mezinárodní věřitelů nesouhlasí s řeckým výhledem poklesu ekonomiky v příštím roce o 3,8 procenta, se kterým počítá rozpočet 2013 (dluh k HDP má růst na 179,3 procenta), sám očekává propad o 4,5 procenta. Rozpor je důležitý pro rozsah fiskálních opatření, které musí Řecko podstoupit pro získání dalších peněz. Delegace MMF, EU a ECB zůstane v Řecku do poloviny října a již nyní hovoří o tom, že do Summitu EU, který se uskuteční 18. října, klíčová rozhodnutí řeckým parlamentem projít nestihnou a tudíž o další pomoci Řecku znovu nerozhodne. Konečnou podobu opatření dle zdrojů z řeckých médií nebude země, tím spíš, schopna prezentovat ani na schůzce ministru financí eurozóny dne 8. října.

Řecký ministr financí Stournaras zprávu Trojky očekává v polovině měsíce, rozpory s Trojkou popírá a je přesvědčen o získání nových financí pro Řecko na konci října. To, co Řecko podle něj ale potřebuje zejména, je více času na realizaci reforem a nastavení ekonomiky na cestu z recese, než „pouze“ více peněz.

Bouři na řecké politické scéně rozpoutala nejprve ztráta a nyní nález informací o řeckých depozitech ve švýcarských bankách, které země získala ne zcela řádnou cestou ze švýcarské HSBC, údajně se zapojením nynější šéfky MMF Lagardeové. Mohou posloužit k odhalení daňových úniků. Parlament otevřel diskusi nad jejich použitelností i tím, kdo a s jakým cílem za dočasnou ztrátu dat a tedy dosavadní nečinnost může. Vře to zejména v socialistické straně PASOK, kterou se rozhodl opustit jeden z nejvýraznějších členů, bývalý ministr dopravy Yiannis Ragousis.

Eurodolar, který dopoledne obchodoval bezpečně nad hladinou 1,2900 USD/EUR, v závěru dne tuto hladinu testuje při denním rozpětí 1,2876 až 1,2936 dolaru k euru. Již od rána euro níže držela slova španělského premiéra Rajoye, který nadále odmítá bezprostřední potřebu přijetí finanční pomoci pro zemi. Trhy by rády v tomto směru měly jasno a podle všeho na jasná španělská slova vyčkává se svým zásahem také ECB.

Česká koruna hájí pozice u 25,00 CZK/EUR při rozpětí dne 24,926 až 25,063. Další politickou destabilizaci s možným vlivem na měnu znamená rozhodnutí ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka rezignovat na svůj post je konci října kvůli kauze uplácení u jeho jím následně odvolaného prvního náměstka Šišky, který byl dnes vzat do vazby. Tím, co dnes v regionu překvapilo, bylo odpolední rozhodnutí polské centrální banky ponechat klíčovou sazbu na úrovni 4,75 procenta, když očekáváno bylo snížení na 4,5 procenta. Polský zlotý se od úrovně 4,12 posunul k 4,09 PLN/EUR. Podobně jako v české bankovní radě ani v té polské není jednotný pohled na další uvolnění měnové politiky. Guvernér Belka jej vidí jako jasné a nezbytné, jiní akcentují vývoj inflace. Polsko nechalo sazby při zpomalující ekonomice beze změny již v září, tehdy ale krok byl očekáván.

Maďarský forint dnes k euru jen velmi mírně ztratil, uzavírá u 286,2 ze včerejších 285,9 HUF/EUR. Mluvčí maďarské vlády uvedla, že MMF dnes odpověděl na zaslané podklady maďarské vlády za účelem získání půjčky od fondu. Detaily uvolněny nebyly.


Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Řecké referendum komplikuje vyjednávání
    Řecké referendum přineslo v neděli NE podle očekávání a silně zamíchalo kartami. Řecký premiér Tsipras si posílil svůj...
  • Řecké volby, Fed, Rusko, pinbary na libře; analýza EUR/USD
    Mezi hlavní události dnešního dne se bude řadit první kolo prezidentských voleb v Řecku, v němž Samarasův ...
  • Řecké volby: Kurs Evropa nejistý, v parlamentu silná ultralevice, poprvé neonacisté
    (Přepracováno) Dvě dosud hlavní řecké proevropsky vystupující strany, socialisti...
  • Řecké volby možná budou až v květnu, spekuluje tisk a výnos 10letého dluhopisu roste na 30%
    Termín předčasných voleb v Řecku může být odsunut z plánovaného 19. února příštího roku až na květen, uvedl řecký deník To Vima bez udání zdroje informace. Proti tomuto návrhu se údajně nepostavili ani dosavadní zastánci brzkého konání voleb v Řecku z konzervativní strany Nová demokracie, kterou vede Antonis Samaras. Výnosy řeckých dluhopisů dnes s další nejistotou ohledně směřování země strmě rostou.
  • Řecké volby: nyní je to již opravdu na ECB a EU
    Řecko nemá na výběr: buď poslechne „trojku“ nebo opustí euro. Vítězství strany SYRIZA je pohromou, ale, koneckonců, Ře...
  • Řecké volby snížily riziko, ale euforii nepřinesly, euro koriguje úvodní růst
    Vítězství proevropsky naladěných stran v Řecku umožňuje sestavení bezpečně většinové koalice a pokračování v úsporném plánu. V ideálním případě pozici nové vlády může upevnit mírné uvolnění podmínek záchranného úvěru ze strany EU. Pro trhy je výsledek voleb pozitivní, když značně snižuje riziko neřízeného krachu země. Jejich reakce ale nijak euforická není. Eurodolar po výsledcích posílil téměř na 1,2750, dnes v průběhu dopoledne se ale vrací pod 1,2700. Výnosy řeckých dluhopisů klesly celkem výrazně, italské ale jen nepatrně a španělské dokonce mírně rostou. Největší optimismus je tak vidět na akciích, i když jejich zisky také už klesají. Žádná data dnes nejsou na programu, vliv na trhy mohou mít další informace z Řecka, případně ze schůzky G20, která dnes začíná.
  • Řecké volby vyhrála pro-evropsky orientovaná strana Nová demokracie. Co se bude teď v Řecku dál dít?
    O víkendu se v Řecku konalo druhé kolo parlamentních voleb.
  • Řecké výnosy jsou nejníže od roku 2006
    Jedna zajímavost ze světa evropských dluhopisů. Zní to trochu neuvěřitelně, ale řecké desetileté dluhopisy se dnes prodávají s výnosem pouhých 3,3 %. Výnosy jsou nejníže za posledních 13 let a včera klesaly již osmnáctou seanci v řadě poté, co si země minulý měsíc poprvé od evropské krize přišla na dluhopisový trh pro kapitál od soukromých investorů. Připomeňme, že v době největší evropské dluhové krize v roce 2011 bylo Řecko jen kousek od bankrotu a výnosy z 10letých dluhopisů krátce rostly až nad 35 %.
  • Řecké výnosy pokračují v růstu.
    Komentářo Řecké výnosy pokračují v růstu a stejným směrem směřuje Portugalsko, ale pouze nálada pro EUR je ...
  • Řecko a Čína mohou zbrzdit růst úrokových sazeb v USA
    Růst úrokových sazeb v USA je událostí, na kterou finanční trhy čekají už roky. Americká ekonomika nepodává nejlepší v...
  • Řecko a Turecko budou dále jednat o sporech ve Středozemí
    Řecko a Turecko budou dále jednat o sporech ve Středozemním moři. Další rozhovory se uskuteční v Aténách, uvedla agentura Reuters s odkazem na řeckou veřejnoprávní televizi a diplomatické zdroje. Obě země dnes po více než čtyřech letech obnovily přímá jednání v Istanbulu. Řecko a Turecko se přou o vymezení hranic a námořních ekonomických zón ve více oblastech Středomoří.
  • Řecko blízko argentinskému scénáři?
    Krize v Řecku se zhoršuje rychlým tempem a strategie pro její řešení, či alespoň...
  • Řecko by mělo předložit svá úsporná opatření šéfům EU ještě před summitem
    James Hughes, Chief Market Analyst v Alpari prohlásil: „Zdá se, jako by zisky podniků přestaly být v tomto týdnu...
  • Řecko by mohlo mít dohodu s věřiteli do konce příštího týdne, tlak roste doma i ve světě
    Řecko by mohlo dokončit návrh dohody se soukromými věřiteli o výměně obligací do...
  • Řecko dle centrální banky: Budoucnost existuje. -24% HDP a 26% nezaměstnanost střídá růst exportu a zdravé banky
    Řecká ekonomika se na nových podmínkách pomoci a při odpisu další části dluhu bude zotavovat výrazně rychleji proti dosavadním očekáváním, uvedla tamní centrální banka a publikovala svou představu o vývoji hospodářství v příštích letech. Autorita, která nemá zapotřebí „malovat věci na růžovo“, vedle kumulovaného propadu ekonomiky o 24 % a výstřelu nezaměstnanosti nad 26 % ještě v letech 2013 a 2014 vidí také dynamicky rostoucí export a zlepšující se bilanci při nízké inflaci a ozdravěné banky již na jaře příštího roku.
  • Řecko dnes po více než osmi letech odpojí od kapaček. Co teď se zemí a jejími financemi bude dále?
    Dneškem Řecko opouští záchranný program evropských věřitelů, ve kterém bylo od srpna 2015. V praxi to znamená zejména to, že si již nebude na provoz státu půjčovat převážně od Evropského stabilizačního mechanismu, tedy od států eurozóny v čele s Německem, ale prostřednictvím běžné emise dluhopisů na finančních trzích. A to také za běžný, tedy tržní úrok. Za vyšší úrok, než za jaký si půjčovalo v rámci právě končícího programu. V něm si Řecko půjčovalo za 0,95 procenta. Desetileté řecké dluhopisy přitom aktuálně vynášejí 4,3 procenta. Řecko se tedy musí připravit na přibližně čtyřnásobně vyšší úrok, záleží ovšem také na délce splatnosti dluhopisu.
  • Řecko dominuje evropským zprávám, roste poptávka po bezpečných aktivech analýza EUR/GBP, CAD/CHFAUD/USD
    Americký dolar byl včera pod prodejním tlakem, což se projevilo na celé škále měnových párů. Největší volatilitu ...
  • Řecko: from zero to hero?
    Před více než deseti lety se řecká ekonomika dostala na pomyslné dno. V důsledku masivních makroekonomických nerovnováh země de facto zbankrotovala a vážně hrozila i varianta grexitu, čemuž zabránila jen série bailoutů a následná politika fiskální přísnosti (austerity). Daní za to byl však propad ekonomiky o celou čtvrtinu, přičemž v recesi zůstalo Řecko osm let v kuse. Po ztracené dekádě se však nyní zdá, že se řecká ekonomika konečně dostala do lepší kondice.
  • Řecko hrozí krachem a euro končí měsíc mezi nejsilnějšími měnami. Proč?
    Společná evropská měna byla v posledních týdnech pozoruhodně odolná. Řeckem lomcoval strach z blížícího se bankrotu a ...
  • Řecko chce miliardy z oživení těžby ropy a plynu cestou přímých investic. Goldman Sachs zatím v sektoru vidí spíše poražené a čeká vlnu M&A
    Miliardy eur by Řecko vedle privatizace rádo získalo z oživení zahraničních investic v zemi včetně probuzení s krizí odložených projektů těžby ropy. S rokem 2012 proto chce pozvat zahraniční průzkumné společnosti, které prověří ložiska ropy a plynu na západním pobřeží řecké pevniny. Podle Yiannise Maniatise z ministerstva energetiky vláda dnes schválila obnovení těžebních projektů ve třech oblastech s odhadovanými zásobami zhruba 300 milionů barelů ropy a neurčeného objemu plynu. Těžbu na západě peloponéského poloostrova chce země oživit skrze mezinárodní tendr s vítězem vybraným v průběhu roku 2012 a očekávaným výnosem těžby zhruba 14 miliard eur na horizontu 15 let.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
Oanda
eTrader
FinFX broker
reklama
Purple trading AI